Sorozatban negyedszer Ligakupa-döntős a Manchester City

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.01.06. 20:33
null
Stones az 50. percben szerzett vezetést a Citynek (Fotó: AFP)
A Manchester City John Stones és Fernandinho góljával 2–0-ra legyőzte a Manchester Unitedet az Old Traffordon, ezzel zsinórban negyedszer jutott be az angol labdarúgó Ligakupa döntőjébe. A két csapat egymás után másodszor találkozott a sorozat elődöntőjében, Ole Gunnar Solskjaer együttese pedig ezúttal sem tudta megállítani Pep Guardioláét. A találkozó három lesgólt és egy kapufát is tartogatott, ám a második félidő így sem volt igazán fordulatos.

 

ANGOL LIGAKUPA
ELŐDÖNTŐ
Manchester United–Manchester City 0–2(0–0)
Manchester,
Old Trafford.Vezette:Atkinson
MAN. UNITED: D. Henderson – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw – Fred (Van de Beek, 87.), McTominay (Greenwood, 75.) – B. Fernandes, Pogba, Rashford – Martial.Menedzser: Ole Gunnar Solskjaer
MAN. CITY: Steffen – Cancelo, Stones, Rúben Dias, Zincsenko – Fernandinho, Gündogan – Mahrez (Rodri, 79.), De Bruyne, Foden – Sterling.Menedzser: Pep Guardiola

Gólszerző:Stones (50.), Fernandinho (83.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Mióta Pep Guardiolának hívják a Manchester City menedzserét a csapat 23 Ligakupa-meccséből csupán kettőt vesztett el – mindkettőt a Manchester United ellen. A sorozat 2021-es elődöntőjében pedig történetesen épp a városi rivális otthonába látogatott.

ELHUNYT A CITY LEGENDÁJA
Kedden, 74 éves korában elhunyt a Manchester City legendás középpályása, a 48-szoros angol válogatott Colin Bell, akinek nevét a Manchester City stadionjának keleti lelátóját is viseli. Bell 1966 és 1979 között 492 mérkőzést játszott a Manchester City színeiben, 152 alkalommal volt eredményes. Az angol válogatottban 48 mérkőzésen 9 gólt szerzett, tagja volt az 1968-as Eb-n harmadik és az 1970-es világbajnokságon 8. helyen záró csapatnak is. Bell 2021. január 5-én rövid betegség után vesztette életét. A Manchester United elleni Ligakupa-elődöntőben a City játékosai retróhatású mezben, mindannyian 8-asban vonultak ki a pályára, a meccsen gyászszalagot viseltek.

A meccs remekül indult, hat perc se telt el, már két gólt láthattunk, igaz, Marcus Rashford és Ilkay Gündogan találata egyaránt lesről született, így természetesen nem ért. A United kezdte összességében jobban a meccset, de a játékrész legnagyobb lehetősége a Cityé volt: a 13. percben Kevin De Bruyne lőtt kapufát. A 24. percben Phil Foden is összehozott egy lesgólt a változatosság kedvéért.

A játékrész második felére leült a meccs, a City valamivel többet birtokolta a labdát, de ziccert egyik oldalon sem láthattunk.

A második félidő álmoskásan, apró faultokkal, töredezett játékkal indult. Az 50. percben aztán Foden megpattanó szabadrúgása után John Stones combbal helyezte Dean Henderson kapujába a City vezető találatát – ezt is visszanézték, de ez már szabályos volt (0–1). Stones 1162 nap, a Napoli elleni Bajnokok Ligája-találkozó óta először volt eredményes a City színeiben.

A United a kapott gól után sem tudott felpörögni, Fred, Bruno Fernandes és Rashford is megpróbálkozott átlövésekkel, de Steffennek csak egyszer, az egyik Fernandes-kísérlet után kellett védenie, igaz, akkor nagyot. A másik oldalon Rijad Mahrez veszélyeztetett, Henderson bravúrral tartotta meccsben az MU-t.

A 83. percben Fernandinho kapáslövésével szemben viszont az ifjú angol kapusnak sem volt esélye, sőt, a pattogós, jobb alsóba vágódó labdára mozdulni sem tudott (0–2). Ez a gól megpecsételte a United sorsát.

A két manchesteri gigász randevúin nem sokat ér a hazai pálya, a mai meccset is számolva, a legutóbbi 15 találkozójukból csupán hármat tudott megnyerni az aktuális hazai gárda. A City zsinórban negyedszer jutott be a Ligakupa döntőjébe, az előző három kiírást megnyerte.

Ami pedig ennél is meghökkentőbb: a legutóbbi öt kiírás győztesét mindig Manchester adta, 2017 kivételével mindig a város kék-fehér fele. Legutóbb, még 2015-ben a Chelsea tudott győzni nem manchesteriként. Ezúttal a Tottenham tehet próbát a City megállítására.

José Mourinho és Pep Guardiola tehát újra összecsap. A finálé, a hagyományokkal ellentétben áprilisban lehet a jelenlegi tervek szerint. Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) abban a reményben halasztotta el a döntőt, hátha így nézők is lehetnek majd rajta. Legyen így!

PERCRŐL PERCRE

A CITY ZSINÓRBAN NEGYEDSZER A LIGAKUPA DÖNTŐJÉBEN!

90+3. perc:Vége a mérkőzésnek!

90+1. perc: Shaw kap sárga lapot.

90. perc: Három perc a tervezett ráadás.

A City és a United összecsapásain a legutóbbi 14 meccsből csupán háromszor tudott nyerni a hazai csapat. Úgy fest, a mutató 3/15-re módosul...

87. perc: Fred helyén Van de Beek a hajrára.

83. perc: ELDŐLT! FERNANDINHO REMEK GÓLJÁVAL! De Bruyne szöglete után Martial fejeli ki a labdát, de pont a 16-os bal csücskénél érkező Fernandinho elé, aki kapásból pattogós lövést ereszt meg a jobb alsó irányába, Henderson mozdulni sem tud! 0–2

Stones 1162 nap után szerzett gólt újfent a Cityben, legutóbb még 2017 novemberében a Napoli ellen volt eredményes.

80. perc: Bruno Fernandes próbálkozott meg egy átlövéssel, de méterekkel kapu mellé küldte a labdát.

79. perc: Mahrez le, Rodri be!

78. perc: Shaw és Cancelo akaszkodnak össze, utóbbi kap egy sárgát önbíráskodásért.

75. perc: Háromcsatáros játékra áll át az MU, McTominey helyén Greenwood folytatja.

74. perc: Martial veszi át a labdát a 16-os előterében, felgyorsít, bevezeti három védő közé, átszökken köztük, Stones hozzáér, nagyot esik a francia, de ezért nem jár tizenegyes, hiába reklamál.

72. perc: Pogba teszi vissza balról a labdát, középen Fernandes érkezik, átveszi, majd 14 méterről jobbal a bal felső fölé teker!

69. perc: Fred kap sárgát, Gündogan bokájára csúszott rá hátulról.

66. perc: Fernandes lő 16 méterről, kissé jobbról, Steffen nagyot véd. Ezek most ismét a United percei.

64. perc: Shaw végzi el a szögletet balról, középen Lindelöf elvisz két embert, Maguire jön mélységből az üres területre, de hét méterről kapu fölé fejel. Fogja is a fejét, a figura jó volt, a kivitelezés nem!

63. perc: Pogba ugratja ki a leshatáron helyezkedő Martialt, aki a labda átvételével kissé kisodródik, balról laposan centerezne, de erőből középre lőtt labdáját Stones becsúszva szögletre vágja Rashford elől.

61. perc: HENDERSON ÚJABB BRAVÚRJA! Az ifjú angol kapus tartja most meccsben a Unitedet. Mahrez hozza fel a labdát, vezeti-vezeti, a védők nem lépnek ki rá, 22-23 méterre a kaputól befelé húz jobbról, megpróbálja kilőni a hosszú felsőt, de Henderson nagyot nyújtózik és a robinzonád végén kipaskolja a labdát a léc alól!

57. perc: Foden beadása után Sterling fejesét paskolja szögletre Henderson.

55. perc: Maguire vágja ki a labdát egy határozott mozdulattal a 16-os előterében felgyorsító Sterling elől.

Kicsit mintha „belealudt volna” a meccsbe Ole Gunnar Solskjaer csapata... Fel tud-e pörögni?

53. perc: Cancelo vezeti a labdát a jobb szélen, a 16-ostól jó két méternyire úgy dönt, lő, jobbal megcélozza a hosszú felsőt, alig pár centivel vétve el azt! Jó lövés volt!

Ez volt a Manchester City első kaput eltaláló kísérlete a mérkőzésen!

50. perc: VEZET A CITY! Foden végzett el egy szabadrúgást a 16-os bal sarkától, középen az egyik United-védőn megpattan, így lesz tökéletes az érkező Stonesnak, aki 5 méterről, a kiszolgáltatott Henderson mellett a bal alsóba továbbítja a labdát. Visszanézik videón, hogy volt-e les, de ezúttal NEM VOLT, megadják! 0–1

A második félidő eddig az apró faultokról, a játék tördeléséről szól mind a két oldalon...

48. perc: Fernandinho csúszott oda hátulról Pogbának. Ez a meccs első sárga lapja.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET

45+1. perc: Vége az első félidőnek!

45+1. perc: Fernandinho füleli le Shaw passzát a United térfelének közepén, Mahrezhez kerül a labda, aki megtolja, 24 méterről lő, jó két métterrel a kapu bal oldala mellé.

Egy perc a tervezett ráadás!

43. perc: Rashford nyesi be a labdát balról, jó 40 méterről a 16-oson belülre, Stones kissé előrehajol, hogy blokkolni tudja az útját. Kézgyanús, de nem nézik vissza...

41. perc: De Bruyne veszi át remekül a labdát a jobb szélen, befelé húz, félmagasan centerez, középen három City-játékos is érkezik, de Wan-Bissaka kivágja előlük.

39. perc: Foden lő balról, jó 23-24 méterre a kaputól, McTominay ment.

36. perc: Most Martial kap jó labdát a 16-os előterében, felnéz és lő, de jó Stones blokkja.

34. perc: Martial passzát McTominay veszi át a 16-os előterében, kissé jobbról, jó 22-23 méterre a kaputól lő, és külsővel méterekkel a jobb felső mellé teker.

30. perc: Rashford veszi át a jobb szélen Fernandes keresztlabdáját, a 16-os csücskénél Martialhoz passzol, aki lövés helyett sarokkal lekészíti az érkező Pogbának, ő viszont hiába tüzelne, Stones közvetlen közelről blokkolja.

26. perc: Shaw jobbról beívelt szöglete után Maguire tudott fejelni a hosszúnál, de kapu mellé szállt a labdája.

25. perc: Rashford húz befelé jobbról, egy csellel becsapja Zincsenkót, éles szögből lő, Steffen szögletre ment!

24. perc: GÓL, DE EZ IS LES! Foden kap elsőre remeknek tűnő indítást Zincsenkótól a bal szélen, Wan-Bissakát futja le, majd a 16-os csücskénél befelé húz és a kapujából kitáncoló Henderson lábai közt a hálóba helyez. Apró, de mégis jelentős szépséghiba, hogy a partjelző zászlaja ismét magasban...

20. perc: Mahrez jobbról érkező beadását vágja ki Maguire.

16. perc: De Bruyne centerez laposan jobbról az alapvonaltól, középen Gündogan jön, de McTominay meg tudja előzni, így nagyot ment az ötös csücskénél.

Mondhatjuk: eddig jó a meccs!

13. perc: MEKKORA KAPUFA! De Bruyne kényszerítőzik Sterlinggel, a 16-os előterében, a kaputól kissé balra kapja vissza a labdát, egy igazítás után lő, középmagasan a jobb oldali kapufát trafálja telibe. A labda visszavágódik a mezőnybe.

10. perc: A sarokrúgás után Martial tud fejelni, Steffen ezt is ki tudja ütni a kapu torkából.

9. perc: Óriási védés Steffentől! Megint eladja a saját térfelén a labdát a City, McTominay csap le rá, a 16-os előterében érkező Fernandesnek készíti le lövésre, aki átvétel nélkül megcélozza a bal felsőt. Az amerikai kapus nagyot repül, hogy oldalra tudja paskolni a labdát.

6. perc: Pogba csente el Cancelo passzából a labdát a City térfelének felénél, Rashfordot indította volna, ám kissé lecsúszott a beadása, amely így elszállt középen minden fej felett.

5. perc: GÓL, DE LES. Szerez egy lesgólt a Man. City is. Ilyen szempontból (is) egál. Sterling adja a labdát Fodennek, aki a 16-os bal csücskétől laposan centerez, Gündogan érkezik középen és 4-5 méterről a kapuba helyez. Pechjére ez is egyértelmű les. Bekezdtek a csapatok...

A City világoskék felsőben, fehér nadrágban és kék sportszárban, a United vörös felsőben, fehér nadrágban és fekete sportszárban futballozik ma este.

2. perc: GÓL, LES. Martial ugratta ki Rashfordot, aki 12 méterről lőtt, a kapusról messze kipattan, pont a visszazáró Stonesra, akiről a hálóba pattog a labda. Senki nem ünnepel, nem kell a VAR, a partjelző azonnal behúzta a lest.

1. perc
: Elkezdődött a mérkőzés!

A MECCS ELŐTT

2020 januárjában három gólt lőtt egy félidő alatt a City az Old Traffordon, Mahrez és B. Silva is betalált, De Bruyne gólpasszokat osztott (Fotó: AFP)
2020 januárjában három gólt lőtt egy félidő alatt a City az Old Traffordon, Mahrez és B. Silva is betalált, De Bruyne gólpasszokat osztott (Fotó: AFP)

A 2019–2020-as kiírás után ismét találkozik a két városi rivális egymással a Ligakupa elődöntőjében. Akkor még a kétmeccses lebonyolítás mellet 3–1-es idegenbeli siker után a City hazai pályán ugyan kikapott, 3–2-es összesítéssel bejutott a fináléba, amit meg is nyert.

A Ligakupát a Manchester City hétszer, a Manchester United ötször nyerte meg eddig. A legutóbbi öt kiírás győztese pályán lesz az Old Traffordon: a United 2017-ben, a City 2016-ban, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban emelte magasba a trófeát. Legutóbb 2015-ben nem manchesteri csapat lett a végső győztes, akkor a Chelsea nyert, most a másik ágról bejutott Tottenham szintén londoni klubként szakíthatná meg a hegemóniát – de ez egy másik nap története lehet.

A Man. City 2016 októberében szenvedett legutóbb vereséget a Ligakupában, akkor egymeccses párharcban, az adott kiírás nyolcaddöntőjében éppen a United verte meg. Juan Mata gólja döntött (1–0).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik