Angliában is jön a fiatalszabály: pénz a hazai tehetségek játszatásáért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.08. 15:38
null
A charltonos Ademola Lookman U19-es válogatott – a jövőben premizálják a játszatását (Fotó: Action Images)
Az Angol Labdarúgóliga (English Football League, EFL) csütörtökön közreadott akciótervében tudatta: a jövőben pénzbónuszokkal is ösztönözni fogják a fiatal hazai futballisták pályára küldését. Az ősszel felvázolt kezdeményezést hivatalosan december 8-án indították el.

Az EFL Futures akcióterv szerint szezononként 750000 fontot kaphatnak azok az EFL égisze alá tartozó klubok, amelyek 21 éven aluli, hazai nevelésű (az angol klubok esetében angol, a walesiek esetében walesi) játékosokat küldenek pályára a kezdőcsapatukban.

Az angol második, harmadik és negyedik ligás klubokat tömörítő EFL által nyilvánosságra hozott adatokból kiderül: 2300 játékos közül csak 185 felel meg jelenleg a feltételeknek – a futballisták 8 százaléka 21 éven aluli, hazai játékos. Az előzetes számítások szerint a 2016–2017-es szezonban a harmadosztály (League One) és a negyedosztály (League Two) csapatai kaphatnak 600000 fontot a pénzalapból, a maradék pedig a második ligában (Championship) szereplő kluboknak jut. A Premier League-et – mivel nem tartozik az EFL égisze alá – nem érinti az akcióterv.

„Az EFL-nek nagy hagyományai vannak a fiatal angol tehetségek támogatásában, de ezzel az akciótervvel biztosítani is akarjuk, hogy a liga pozitív hatással legyen az ifjú hazai játékosok jövőjére. Hiszek abban, hogy hosszú távon változást tudunk elérni. Hisszük, hogy a fiatal angol játékosok bevetése nemcsak az EFL 72 klubját, hanem az angol futball egészét is pozitívan érinti, és segíti a kiteljesedésben" – nyilatkozta Shaun Harvey, az EFL ügyvezető igazgatója.

Európa-szerte több bajnokságban – így Magyarországon is – működnek már hasonló, a hazai fiatal játékosok bevetését premizáló kezdeményezések. Az egyik legismertebb példa az osztrák Bundesligában 2004-ben bevezetett Österreicher-Topf, amelynek köszönhetően a 2012–2013-as idényre már a 75 százalékot is meghaladta a hazai futballisták aránya az élvonalban. Az osztrák klubok a televíziós jogdíjak visszaosztásából kapnak jelentős összegeket, ha fiatal hazai játékosokat küldenek pályára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik