Anglia: kísérné gyermeke a sztárokat? Fizessen pár száz fontot!

Vágólapra másolva!
2019.01.03. 15:15
null
A Manchester United-játékosok és kísérőik a Fulham elleni decemberi bajnokin (Fotó: AFP)
Míg kilenc Premier League-csapatnál a szerencse által még valóban megtiszteltetés, hogy egy gyermek kísérőként a pályára léphessen bálványa oldalán, akadnak olyan klubok, amelyek 700 fontot sem átallanak elkérni néhány perc hírnévért.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a szülőnek, aki úgy dönt, életre szóló futballélménnyel ajándékozza meg gyermekét, és befizeti a Swansea City labdarúgócsapatának mérkőzésére, hogy kísérőfiúként kifuthasson a Liberty Stadium gyepére. Annak ellenére, hogy a walesi csapat csupán a másodosztály középmezőnyében foglal helyet, a vezetőség elég magas árat szabott meg: 478 fontot (átszámítva 165 ezer forintot) kell fizetni egy ilyen akcióért.

A jelenségre a BBC Wales hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy kutatásai alapján még a Premier League-ben is csupán három klub akad, amelynél ennél magasabb a tarifa, a topklubok többségénél azonban nem is kérnek pénzt.

A csúcsot az Everton tartja, amely évi két-három alkalommal 718 fontot (246 ezer forint) is elkér – igaz, ezt jótékonyságra költi –, de a mérkőzések többségén ingyen áll az érdeklődő fiatalok rendelkezésére.

A West Ham United 700 fontot (242 ezer forint) számol fel az első hat csapat elleni meccseken, a többi összecsapáson kevesebbel is beéri. Ugyanakkor meccsenként egy gyerek ingyen lehet játékoskísérő. Az interneten jelenleg 131 fonttól lehet jegyet váltani a West Ham Arsenal elleni, január 12-i bajnokijára, azaz egy négytagú család fogyasztással együtt megnézheti a londoni rangadót egy kísérőjegy árából.

A legtöbb esetben a kísérői munkával egy csomag is jár: a gyerek mezt, meccsjegyeket, fényképeket és autogramokat kap még a pályára lépés előtt. De például a Bournemouth 185 fontnyi (64 ezer forint) lehetőségéhez még belépő sem tartozik.

Alacsonyabb osztályban is divat: így kezdődött a 2017. januári Sutton United–Leeds United FA-kupa-mérkőzés (Fotó: AFP)
Alacsonyabb osztályban is divat: így kezdődött a 2017. januári Sutton United–Leeds United FA-kupa-mérkőzés (Fotó: AFP)

 

Akadnak ugyanakkor olyan klubok (többek között a Manchester City, a Chelsea, a Liverpool, az Arsenal és a Manchester United), amelyeknél mindez ingyenes, a szerencséseket véletlenszerűen választják ki a junior szurkolói klubból.

A Resolver fogyasztói weboldal munkatársa, Martyn James szerint botrány, ami ezen a téren zajlik.

„Teljesen felháborító, hogy a gazdagabb gyerekek bevásárolhatják magukat a kísérők közé. Amikor fiatalabb voltam, akkor ezzel még a klubhűséget jutalmazták. Elfogadhatatlan a pénzek megfizetése ezekre a csomagokra, és ez elég ismeretlen is” – mondta.

A szurkolói fórumok ugyancsak tisztességtelennek és botrányosnak minősítették az árakat.

A legdrágább kísérőárak a Premier League-ben
Everton:
718 font
West Ham United: 700 font
Leicester City: 600 font
Tottenham: 405 font
Wolverhampton: 395 font
Crystal Palace: 375 font
Brighton: 350 font
Burnley: 300 font
Cardiff City: 255 font
Watford: 250 font
Bournemouth: 185 font
Ingyenes: Arsenal, Chelsea, Fulham, Huddersfield, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Newcastle United, Southampton.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik