Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.04.10 23:16 Frissítve: 2010.12.21 00:06

Gerrardot a hillsboroughi tragédia is ösztönözte karrierje során

Szerdán lesz a hillsborough-i tragédia húszéves évfordulója. A 96 áldozatot követelő szörnyűség nagyon mélyen érintette az akkor 9 éves Steven Gerrardot, akinek az egyik unokatestvére is az áldozatok között volt. A Liverpool csapatkapitánya elmondta, a tragédia is szerepet játszott abban, hogy az lett belőle, aki.

Finnan és Gerrard (elöl) érkezik a 2008-as megemlékezésre
Fotó: Action Images
Finnan és Gerrard (elöl) érkezik a 2008-as megemlékezésre
Húsz évvel ezelőtt, 1989. április 15-én a sheffield-i Hillsborough stadionban játszották a Liverpool–Nottingham Forest FA-kupa elődöntőt, mely során 96 ember vesztette életét szervezési hiányosságok, a rendőrség hibái, valamint a körülmények szerencsétlen összjátéka következtében.
A szörnyűség nagyon megrendítette Steven Gerrardot, akinek tízéves unokatestvére volt a legfiatalabb az áldozatok között.

„Teljesen sokkoltak az események, iszonyatos fájdalmat éreztem, miközben a helyszínen készült képeket néztem a tévében és a rádióban a tudósításokat hallottam – idézte fel az eseményeket a Liverpool csapatkapitánya. – Végig arra gondoltam, hogy vajon van-e ismerős az áldozatok között. Szerintem az összes Liverpool-szurkoló így volt ezzel. Aztán lefeküdtem aludni, és az ágyban azért imádkoztam, hogy ne legyen még szörnyűbb a tragédia annál, mint amit addig tudni lehetett róla.”

Az lett. Másnap reggel ugyanis a Gerrard család megtudta, hogy egy rokon is az áldozatok között van, mégpedig a kis Steven tízéves unokatestvére, Jon-Paul Gilhooley. Ő volt a legfiatalabb az életüket vesztők között.

„Nagyon rossz volt ezt átélni, de az unokatestvérem szüleinek és családjának a reakciója hozzájárult ahhoz, hogy olyan játékos váljon belőlem, amilyen vagyok.”

Jövő szerdán – egy nappal a Chelsea–Liverpool BL-negyeddöntő után – a szokásoknak megfelelően Gerrard vezetésével érkeznek majd a Pool-játékosok a minden évben megrendezésre kerülő megemlékezésen.

„Nagyon fontos, hogy minden egyes emberre külön megemlékezzünk, és ne csak úgy, mint „a 96 áldozatra”. Az idő múlik, de a sebek sosem gyógyulnak be teljesen, a szurkolók sosem felejtik ezt el. Pályafutásom befejezése után is minden évben részt veszek majd a megemlékezésen, így osztozhatok Jon-Paul családjával és az összes áldozat hozzátartozóival a gyászukon.”
2019.10.06 14:35:11

Angol labdarúgás H. D.

Ole Gunnar Solskjaer csapata sorozatban a 11. idegenbeli tétmérkőzésén maradt nyeretlen.

2019.10.05 15:47:41

Angol labdarúgás M. G.

Brendan Rodgers Leicestere nagyon közel állt ahhoz, hogy megszakítsa a listavezető győzelmi szériáját.

2019.09.30 20:41:02

Angol labdarúgás M. G.

A hétfő esti rangadó pocsék első és szórakoztató második félidőt hozott, a döntetlen alighanem igazságos.

2019.09.28 14:14:57

Angol labdarúgás T. D.

Nagyszerű mérkőzést vívott a két csapat • Pep Guardiola csapata megszerezte idénybeli ötödik sikerét.

2019.09.28 13:15:27

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Hétből hét győzelem a Liverpool mérlege a Premier League-ben.