HIRDETÉS
Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.07.17 21:50 Frissítve: 2011.12.05 02:45

„Babaarcú gyilkos” veszi kezelésbe a legnagyobb manchesteri tehetségeket

Nem akármilyen héten van túl Ole Gunnar Solskjaer. A Manchester United egykori játékosa edzői tanfolyamra jár, kinevezték a manchesteri tartalékcsapat menedzserének és eközben megszületett a harmadik gyermeke...

Ole Gunnar Solskjaer Manchesterben az egyik legjobbtól tanulhatja a szakma fortélyait
Fotó: Action Images
Ole Gunnar Solskjaer Manchesterben az egyik legjobbtól tanulhatja a szakma fortélyait
Ole Gunnar Solskjaer egy éve, 2007 augusztus 27-én vonult vissza a profi labdarúgástól, miután krónikus térdsérüléséből hosszú idő után sem tudott felépülni. Szeptemberben, a Sunderland elleni bajnoki alkalmából az Old Trafford teljes közönsége felállva búcsúztatta Solskjaert, akinek nevéhez a sok sérülés ellenére is fűződik egy rekord.

A norvég csatár szerezte a legtöbb gólt, szám szerint 28-at, a „vörös ördögök” színeiben a kispadról beszállva! A 28 találat közül az 1999 májusában, a Bayern München elleni BL-döntő hosszabbításában szerzett gól a legjelentősebb. Azzal a góllal egy életre a lehető legnagyobb megbecsülést vívta ki magának Manchesterben. (A norvég válogatottban egyébként 2006 szeptemberében a Magyarország elleni mérkőzésen lőtt utoljára gólt.)

A „babaarcú gyilkos” becenévvel illetett játékos visszavonulása után sem távolodott el a labdarúgástól és Manchestertől sem, edzői megbízást kapott a United utánpótlásánál, most pedig a tartalékcsapat feje lett.

Solskjaer elmondása szerint a térde ma sincs jól, és mindössze 20 percet bír, igaz, azóta nem is játszott, mióta visszavonult. Mindez azonban nem akadályozza abban, hogy tudását átadja a tehetségeknek – és Solskjaer nem bánik kesztyűs kézzel a manchesteri suhancokkal.

„Úgy hiszem, hogy keménynek kell lenni, mert ami elég volt akkor, amikor én 18 vagy 19 éves voltam, napjainkban már nem elég. Terelgetni kell őket, de a fiúk azt akarják, hogy jól terelgessék őket.”

Solskjaer utalt rá, hogy nem kis felelősség ezekkel a játékosokkal foglalkozni, hiszen ebben a korosztályban dől el az, ki az, aki alkalmas a profi futballra, és ki az, aki „elveszik a süllyesztőben”. A szurkolók legjobban az augusztus közepi Liverpool elleni találkozót várhatják, ahol Anglia két legjobb utánpótlásgárdája csap össze. (Nem kis szó tehát, hogy azon a mérkőzésen három magyar fiatal, Gulácsi Péter, Németh Krisztián és Simon András is pályára léphet.)

Solskjaernak egyébként sajátos filozófiája van a futballról. A 35 éves (immáron) szakembernek deklaráltan a család a legfontosabb, a héten született meg Elijah nevű gyermeke (Noah és Karna után a harmadik), és már pályafutása során is hangsúlyozta, hogy számára a család a legfontosabb.

No, azért nehogy azt higgyük, hogy a labdarúgás a háttérbe szorul a Solskjaer-családban. Az örökifjú szavait idézve: „a futball a legfontosabb dolog az életben azok közül, amik nem fontosak...”
2019.03.18 12:49:38

Angol labdarúgás MALONYAI PÉTER

1939-ben, Londonban harmincezer iskolás gyerek játszott hétvégente mérkőzéseket.

2019.03.17 22:08:47

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Hiába gondolja a britek jelentős része: a Premier League üvegbúra alatt működik és érinthetetlen,a világ legjobb futballbajnokságára is hatással lesz, amikor az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót. Csak a mértékét nem tudni.

2019.03.14 09:15:54

Angol labdarúgás PÓR KÁROLY

A PL szigorú elvárásokhoz köti a támogatásait – íme, a sosem látott sikereket eredményező angol U-koncepció.

2019.03.10 14:36:25

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Manchester United sorozatban kilenc idegenbeli siker után talált legyőzőre.

2019.03.02 13:16:50

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Ramsey szép góljára egy leshelyzet után befújt tizenegyesből felelt Kane, majd jött a dráma.