Történelmi Celtics-győzelem, Lakers-gála Memphisben

HEGEDŰS RÜBERT, GOBODICS TAMÁSHEGEDŰS RÜBERT, GOBODICS TAMÁS
Vágólapra másolva!
2018.12.09. 10:27
null
A bostoniak nagy sikert arattak Chicagóban (Fotó: NBA)
A Celtics történetének legnagyobb győzelmét és a Bulls történetének legnagyobb vereségét láthattuk az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján, méghozzá ugyanazon a mérkőzésen – 56 ponttal nyertek Kyrie Irvingék a Chicago otthonában. A Lakers némi meglepetésre vendégként gázolt át a Memphisen, a Dallas Luka Doncic remeklésével verte meg a Houstont, kikapott a Denver, a Clippers és a Washington, győzött viszont a Blazers, a Nets, a Hawks és a Cavs is.

 

Dallas Mavericks–Houston Rockets 107–104

Doncic belendült a végére. Sokáig nem játszott jól ezen a találkozón a Dallas szlovén újonca, nem ültek a dobásai, kintről egyáltalán nem tudott betalálni és három perccel a vége előtt már nyolc ponttal égett a csapata, ám ekkor úgy gondolta, hogy ideje fordítani a dolgok menetén. Előbb bedobott egy nagy hármast, majd negyven másodperccel később még egy visszalépőset is, Chris Paul két kihagyott büntetőjét követően pedig egy „floaterrel” egyenlített, majd a következő támadásból elsüllyesztett még egy visszalépős triplát – egymaga zsinórban 11 pontot dobott clutch pillanatban, a Rockets pedig nem tudott válaszolni, így az utolsó percbe lépve Doncic megfordította az összecsapást. Ezen a meccsen pedig ez végül győzelmet ért, ugyan Wesley Matthews kihagyott még két büntetőt, ezzel megadta az esélyt a Houstonnak az egyenlítésre, de Eric Gordon hármasa kimaradt, úgyhogy végül óriási csatában, Doncic félelmetes szériájával megint megverte a D'Antoni-legénységet a Dallas, pedig Dennis Smith Jr. nem is tudott játszani, a helyén Jalen Brunson kezdett, aki 14 pontjából az utolsó kettőt 24 másodperccel a meccs vége előtt dobta, övé volt a találkozó utolsó kosara.

Hiába Harden 35 pontja. A védekezését összekapta erre a találkozóra a vendégcsapat, D'Antoni azt is mondta a meccs után, hogy végre jól játszottak, megvolt a kellő intenzitás és ha ez megmarad, akkor sok győzelmük lesz, de Doncic extrája és saját „clutch-hibáik” miatt most végül mégis vereséget szenvedtek. James Harden igyekezett mindent megtenni, dobott 35 pontot, kiosztott 8 gólpasszt, 50%-kal dobott mezőnyből és bár a meccs elején faultgondokba keveredett, a harmadik személyi hibája után már erre is nagyon figyelt és később ezzel sem volt problémája – mellette Chris Paul (23 pont, 8 gólpassz, 10/20 mezőnyből) sem mozgott rosszul, igaz, más gyakorlatilag egyáltalán nem tudott helyzeteket kreálni. A végét azonban elrontották, Harden két triplát, Paul két büntetőt, Gordon pedig szintén egy triplát szórt mellé a Doncic-széria alatt/után, pedig ha csak egy is beesik, már más a helyzet – bedeszkázták számukra a gyűrűt a legfontosabb pillanatokban, így zsinórban harmadszor is kikaptak és már három meccsel vannak 50% alatt.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 21/9, Matthews 21/12, Barnes 14/6, Brunson 14, Finney-Smith 14/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 35/18, Paul 23/9, Capela 12, Gordon 12/6

Indiana Pacers–Sacramento Kings 107–97

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

A záró etapban döntötte el a Pacers. A mérkőzést a Sacramento kezdte lendületesebben, utána viszont mintha az Indiana lett volna a mélyebb és a kiegyensúlyozottabb, így a két, back-to-backet játszó csapat közül inkább a hazaiak tudták érvényesíteni az akaratukat – a harmadik negyedben mindkét oldalon nagyon sok volt a hiba támadásban, de három ponttal az Indiana állt jobban. A negyedik játékrészben aztán jött egy 16–2-es futás a Pacers részéről, a Kings nyolc támadásból hétszer nem tudott a gyűrűbe találni, a hazaiak pedig 15 pontos előnyt építettek fel – ezen az estén ez soknak bizonyult, a vendéggárdában nem volt annyi frissesség, hogy a meccs ezen szakaszában tudjon még fordítani. A Pacersnél heten is elérték a tízpontos határt és bár nem dobtak jól, amikor nagyon kellett, mindig volt valaki, aki előlépett egy-két nagy játékkal, többen is fontos pillanatban tudtak hozzászólni, a lepattanózást megnyerték 52–43-ra, több büntetőt harcoltak ki és végig kontrollálni tudták a Kings játékát, úgyhogy zsinórban harmadszor nyertek és tartják a keleti negyedik helyüket Oladipo nélkül is.

Most nem tudott úgy támadni a Kings. Iman Shumpert pihenőt kapott a vendégeknél, Marvin Bagley is csak 10 percet játszott és az igazán extra teljesítmények most egyébként is elmaradtak, a Fox, Hield, Bogdanovics trió nem játszott rosszul, de a jó kezdés (12 ponttal is vezettek az első félidőben) után elfogyott a lendület és a második már csak 45 pontot tudtak dobni, az említett néhány perc alatt pedig elúszott számukra a találkozó. Ugyan ezúttal is szereztek 22 egységet leindításból, de felállt védelem ellen nem nagyon volt megoldásuk, és ahogy haladtunk előre, úgy váltak egyre tanácstalanabbá, pontatlanabbá, ez pedig a vereségüket eredményezte – ott billegnek a playoffvonal környékén, következőleg Chicagóban mindenképpen nyerniük kellene.

A Pacers legjobb dobói: Young 20/3, Bogdanovics 18/3, Collison 14/6, Sabonis 14
A Kings legjobb dobói: Hield 20/12, Fox 18, Cauley-Stein 14

Atlanta Hawks–Denver Nuggets 106–98

Ez a sorsolás „veresége”. Sorozatban ötödik idegenbeli meccsét játszotta a Nuggets úgy, hogy egy nehéz „back-to-back” második felén lépett pályára. Ráadásul Will Barton és Gary Harris után Paul Millsap is kidőlt a fontosabb játékosok közül, a kiegészítők közül egyébként is voltak hiányzóik, úgyhogy összesen nyolc játékost tudott pályára küldeni Mike Malone – nem csoda, hogy a komolyabb sikerszéria után sorozatban másodszor is kikaptak. Pedig az első negyedet még tíz ponttal nyerték, a következő kettőt viszont összesen hússzal veszítették el, érezhetően elfogyott az energia, hiába mozgott jól Nikola Jokics (24 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz), a 37%-os mezőnymutató és a 25%-os triplázás nem férhetett bele még Atlantában sem. Nagyon észnél kell lenniük, mert két napja még arról beszéltünk, hogy a liga egyik legjobb formában lévő csapata a Nuggets, de ennyi sérülttel pokoli nehéz dolguk lesz.

Élt a lehetőséggel a Hawks. A hazaiak pontosan abban bíztak, hogy ha végigdarálják a meccset, akkor a sokkal fáradtabb Denver elfogy és lesz esélyük nyerni, ez pedig így is lett. A hazaiak próbáltak is erre rájátszani, mozgatni ellenfelüket, járatni a labdát és minél inkább rohanni, ennek megfelelően 24–10-re nyertek leindításból és gyengébb dobóformával is hozni tudták a győzelmet. Védekezésben is igyekeztek minél jobban megkergetni a vendégeket, a meccsterv pedig tökéletesen be is vált, a Nuggets elfáradt, ők pedig az első negyed után átvették az irányítást és végül nyertek. Pedig nekik is voltak fontos hiányzóik (Prince, Lin, Plumlee), de John Collins (30 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) és DeAndre' Bembry (18 pont, 3/4 tripla, 5 gólpassz, 3 blokk) remek egyéni teljesítménye most elég volt a sikerhez.

A Hawks legjobb dobói: Collins 30/9, Bembry 18/9, Carter 13/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 24, Beasley 19/9, Hernangómez 17/9

Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 116–101

Nem jött be Brooks ötlete. Ugyan arról volt szó, hogy John Wall nem fog pályára lépni, mert még nem jött rendbe, végül Scott Brooks mégis betette a kezdőbe az irányítót, méghozzá Beal és Satoransky mellé harmadiknak, így egy extra gyors és alacsony szerkezettel készült, csak éppen Wall nem volt olyan állapotban, hogy ez jól tudjon működni. A fővárosiak vezére egyetlen egy pontot dobott 26 játékperce alatt és a harmadik negyedben végleg le is mondott róla a tréner, onnantól már nem küldte vissza a parkettre, de a meccs addigra már el is dőlt a Cavs javára: akaratgyengén kosárlabdáztak a vendégek, védekezésben nem nagyon akartak megmozdulni és az első negyedben benyelt nagy clevelandi futás után nem sok esélyük volt a győzelemre. Pedig Jeff Green is játszott, igazából csak Howard hiányzott náluk, de néhány jobb meccs után most ismét korábbi önmagukat idézték és teljesen szétestek minden téren. Fájdalmas vereséget szenvedtek, főleg hogy a végeredmény már rájuk nézve hízelgő, voltak 29 pontos hátrányban is...

Bravúr. Összesen tíz bevethető játékosa maradt a Cavsnek a Hill-csere és a sérülések miatt, de ez a tíz is úgy jött össze, hogy a múlt héten „two-way” szerződéssel megszerzett Jaron Blossomgame ott volt a kezdőötösben (!), karrierje során először – élete harmadik NBA-mérkőzésén lépett parkettre, ez azért sokat elmond a keret mélységéről. Hogy mégis ilyen simán nyert a Cleveland, az a Washingtont is minősíti, de azért Collin Sexton (29 pont, 13/23 mezőnyből, 6 gólpassz), Tristan Thompson (23 pont, 19 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), illetve az eddig négy percet átlagoló Jalen Jones (4/4 tripla) teljesítménye mindenképpen kiemelendő. Csapatszinten 50% felett dobtak mezőnyből és 48%-kal tripláztak, összességében pedig nagyon sima győzelmet arattak - az első negyed után 13, a nagyszünetben 16, a harmadik negyed után pedig 21 ponttal vezettek, kézben tartották a meccset.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 29/9, Thompson 23, Burks 14/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 27/6, Green 17/12, Porter 15/9

New York Knicks–Brooklyn Nets 104–112

Ha egy üzlet beindul... Sorozatban nyolc vereség után aratott előző este bravúrgyőzelmet a Brooklyn, de egy hosszabbításos back-to-back második felén pályára lépni sosem öröm, nem nagyon várhattuk, hogy koncentrált és pontos játékot mutatnak most - azonban a Raptors elleni siker úgy fest, hogy felvillanyozta a társaságot, mert rögtön "rádupláztak" a New York ellen. Bár D'Angelo Russell most inkább osztogatott (9 pont, 11 gólpassz), de így is volt, aki befejezze a támadásokat, öten jutottak náluk tíz pont fölé és Dinwiddie (25 pont, 6 gólpassz), vagy éppen Crabbe (5/5 tripla) teljesítménye megint egészen kiválóra sikerült. A gárda összességében csak a negyedik negyedre fáradt el, ott már nem ültek a dobások, de addigra 19 pontos előnyben voltak, a Knicks pedig nem dobott úgy, hogy ezt el tudja tüntetni. Egyszer feljöttek öt pontra a hazaiak, de még éppen időben tudott válaszolni az összességében 49%-kal célzó és 50%-kal triplázó Nets, úgyhogy behúzta a győzelmet.

Ezt hozni kellett volna... Talán bízott abban a New York Knicks, hogy a papíron jóval fáradtabb ellenfél majd kifullad, de olyan jól dobtak a vendégek, olyan jól értékesítették a kiosztásaikat és annyira megoszlottak náluk a terhek, hogy ez csak akkor következett be, amikor már behozhatatlan hátrányban volt Dave Fizdale alakulata. Elsősorban a periméterről hiányoztak egyébként az igazán jó teljesítmények a Knicksnél. Trey Burke nem léphetett pályára, Tim Hardaway Jr. betlizett (7 pont, 1 gólpassz), Emmanuel Mudiay sem villogott igazán (13 pont, 4 gólpassz), így pedig hiába játszott jól Enes Kanter (23 pont, 14 lepattanó, 10/13 mezőnyből), a 30%-os triplázás és a 12 elrontott büntető nem ért győzelmet számukra. Egyáltalán nem tűnt fel, hogy melyik csapat a frissebb, sőt, inkább a New York Knicks látszott tompábbnak.

A Knicks legjobb dobói: Kanter 23, Trier 15, Mudiay 13/6
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 25/3, Hollis-Jefferson 20/6, Crabbe 17/15

Chicago Bulls–Boston Celtics 77–133

Rekordok meccse. Értelmezhetetlenül nagy volt most a szakadék a két csapat között, a „back-to-backet” játszó Chicagónak annyira semmi köze nem volt a Bostonhoz, hogy történelmi különbség alakult ki, pedig a Celticsnél is hiányzott Horford, illetve Baynes, Brown pedig ezúttal a kispadra került Hayward mellé: Brad Stevens az Irving, Smart, Tatum, Morris, Theis kezdőt választotta. Hogy a végeredmény ennyi lett, az már nem az edző „hibája”, ő becsülettel rotált és igyekezett minél kevesebb percet adni a kulcsjátékosoknak, de most egyszerűen minden beesett, 22 triplát dobtak 50% feletti hatékonysággal, a Tatum, Brown duó 7/7-et (!) hajított kintről, így pedig nem volt megállás – ez lett a Boston történetének legnagyobb különbségű győzelme és a Chicago történetének legnagyobb különbségű veresége is egyben...

Már az elején látszott... A Bulls úgy kezdte a mérkőzést, hogy elrontotta az első 12 mezőnykísérletét, majd Jim Boylen lecserélte a teljes kezdőötöst és felküldött öt cserejátékost, akik stabilizálták a dolgokat - hét perc kellett ugyan az első kosarukhoz, de jobb későn, mint soha. Már itt látszott, hogy baj lesz, a 17–0-s bostoni rajt nem jósolt sok jót a Chicagónak, de arra talán még ekkor sem számított senki, hogy 56 pontos különbség lesz a vége. Túl sokat nem is érdemes erről a meccsről beszélni, Boylen egy nappal pályafutása első NBA-vezetőedzőként szerzett győzelme után elszenvedte a klub történetének legnagyobb különbségű vereségét, furcsa érzések kavaroghatnak benne...

A Bulls legjobb dobói: Harrison 20/9, LaVine 11, Payne 10
A Celtics legjobb dobói: Brown 23/9, Theis 22/6, Tatum 18/12

Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 88–111

Felszívta magát a Lakers. Egy nappal korábban San Antonióban kapott ki a Los Angeles, a győzelmi széria megszakadása miatt pedig óriási elánnal kezdte a mérkőzést: az első negyed után 11, félidőben már 23 ponttal vezettek, a második félidőt pedig simán lemenedzselték. Az eleve meglévő sebességkülönbség miatt rengeteg üres helyzetet tudtak kreálni, ráadásul már az első félidőben 36–11-re (!) nyerték a lepattanózást, több támadót szedtek, mint a hazaiak védő lepattanót. LeBron Jamestől ráadásul nem is kellett kiemelkedő este (20 pont, 8 pattanó, 9 gólpassz), mivel Kuzma szinte mindenben felnőtt mellé (20 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz, 2 blokk), McGee 22 perc alatt dupla-duplázott, a 36 percet pályán lévő Hart pedig négy hármast szórt be. A kispadról is sorjáztak a jó teljesítmények, Caldwell-Pope, Stephenson és Mihailjuk is jól dobott, Chandler pedig 14 pattanót kaparintott meg. A Grizzlies reputációjára azért jellemző, hogy Luke Walton nem kockáztatott, és a back-to-back második felén is 30 perc felett játszott James, Kuzma és Hart is – a Lakers újabb sikerével utolérte ellenfelét, tapad az élmezőnyre.

Vannak napok, amikor semmi sem működik... Az erőcsatár JaMychal Green annyit mondott a meccs után, hogy össze kell kapniuk magukat, még egy ilyen mérkőzést nem akar látni, épp elég volt belőlük tavaly, amikor 60-szor kaptak ki. A csapat védelmében azért el kell mondani, hogy ők is back-to-back játszottak, ráadásul szombat hajnalban meg is verték a Pelicanst, ám Bickerstaff vezetőedző szerint az első negyedben teljesen elbizonytalanodtak, a Lakers megérezte a vérszagot, és onnantól kezdve esélyük sem volt. Pedig egyébként a kezdők Conley nagyon gyenge játéka ellenére is elfogadhatóak voltak, a kispad védekezését viszont úgy törte fel a Los Angeles, ahogy akarta - most mennek tovább Denverbe, ahol egyébként jelen állás szerint tudnak is javítani.

A Grizzlies legjobb dobói: Selden 17/3, Conley 12/3, Gasol, Jackson Jr. 13/3-13/3
A Lakers legjobb dobói: Kuzma 20/12, James 20, Hart, Caldwell-Pope 16/12-16/12

Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 113–105

Lillard és McCollum elintézte a végét. Nagy csatára késztette a Wolves a hazai gárdát, ahol a cseresor ráadásul nem is nagyon találta a játékát, így a kezdőkre extra nyomás nehezedett - a Portland szerencséjére elbírták. Lillard remekelt (28 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz), McCollum kevéssel maradt le mögötte (19 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), Nurkic flörtölt egy 5-by-5 statisztikával (22 pont, 11 pattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda, 4 blokk – 29 perc alatt), de Aminu és Harkless is jól teljesített. Eldönteni viszont csak a végjátékban sikerült a meccset a második vonaluk gyengélkedése miatt, 96–102-nél McCollum szórt egy fontos triplát, 105–105-nél pedig előbb Lillard, majd egy jó védekezés után McCollum zúzott be egy lélekölő hármast, végképp leszakítva a szívós Wolvest. A Blazers ezzel a sikerrel talán kikecmergett egy rossz szériából, legközelebb Houstonban lökhetik mélyebbre a Rocketsot.

A végén már nem tudott segíteni a kispad. Egész meccsen problémát okozott, hogy a Minny kezdői nem tudták megfékezni a Portland nagy trióját, hiába ért el mindenki legalább 12 pontot, hátul nagyon sokat engedtek ellenfeleiknek. A másik probléma az volt, hogy egyik kezdő sem érte el az 50 százalékos mezőnymutatót, Towns 6/16-ja gyengécske, Rose 9/25-je egyenesen katasztrofális, még akkor is, ha utóbbi 9 gólpasszt jegyzett. Itt jött a képbe a cseresor, Dario Saric 8 pontot szórt három mezőnykísérletből, Dieng és Okogie is pontosan célzott, ráadásul labdákat szereztek, büntetőket harcoltak ki, ők tartották meccsben a gárdát. A negyedik negyedben azonban kellett volna a feltámadás a kezdőktől, ami elmaradt – a Wolves hetedszer játszott nyugati ellenfél otthonában, mind a hétszer kikapott, és a statisztika lehet még rosszabb is, mert legközelebb a Warriorshoz látogatnak...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/12, Nurkic 22, McCollum 19/9
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 20, Towns 19/6, Rose 18

Los Angeles Clippers–Miami Heat 98–121

Dwyane Wade stílusosan ünnepelt. 1000. alapszakasz mérkőzésén parádés teljesítményt nyújtott a Heat visszavonuló veteránja, 25 pontot, közte rá annyira nem jellemző módon 5 hármast jegyzett, ráadásul akadt 6 pattanója és gólpassza is, a régi szép időket idézően szedte szét az ellenfelet. Kellett is az extra, mivel Josh Richardson sérülés, Goran Dragic pihentetés miatt nem játszott, Hassan Whiteside-ot pedig valószínűleg nevelési célzattal be sem állította Erik Spoelstra. Ezt tetézte, hogy Tyler Johnson mindössze hét perc után kiszállt csípősérüléssel, így már az is kisebb csodának számított, hogy három negyed után 90–91 állt az eredményjelzőn. A nagyobb csoda még eztán jött, a Miami a negyedik negyedet egy 25–2-es (!) futással indította, és demoralizálóan nagy győzelmet aratott a Clippers felett. A vendégeknél Justise Winslow előlépett játékszervezésben (21 pont, 9 gólpassz, 6 pattanó), Whiteside helyén Bam Adebayo elvégezte a munkát hátul, James Johnson is eljutott 18 pontig, míg a padról Wade mellett Olynyk dupla duplázott, és Derrick Jones Jr. is közel járt hozzá. A Heat valószínűleg mindig idegenben játszana, mert 6–5-tel áll, otthon viszont 5–9-cel – e számok alapján a Lakers ellen sem esélytelenek.

Valami eltört a végén. Egész meccsen szenvedett a Miamival a hazai csapat, a kezdőben Gallinari és az újonc Gilgeous-Alexander csak kereste önmagát, a jó védőnek számító Bradleyt rendszeresen bevitték az erdőbe, egyedül Harris nyújtott elfogadhatót. Ezeken a napokon lép elő a kispad és nyeri meg a meccset, ezúttal viszont Lou Williams sem villogott annyira (6/16 mezőnyből, 5 gólpassz), ráadásul a védekezés felpörgetésére hivatott Beverley és Harrell sem tudta hozni, amit kellett volna. A negyedik negyedben Doc Rivers tehetetlen dühében két gyors technikaival ki is állíttatta magát, ott pedig végképp összezuhant fejben a társaság. A LAC bánhatja ezt a vereséget, mert ez a meccs papíron a kötelezők kötelezője lett volna, és az ilyen elhullajtott győzelmek nagyon hiányozhatnak majd az alapszakasz végén.

A Clippers legjobb dobói: Harris 20/6, Williams 18/3, Gallinari 12/3
A Heat legjobb dobói: Wade 25/15, Winslow 21/3, Johnson 18/3

NBA
ALAPSZAKASZ

Dallas Mavericks–Houston Rockets 107–104
Indiana Pacers–Sacramento Kings 107–97
Atlanta Hawks–Denver Nuggets 106–98
Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 116–101
New York Knicks–Brooklyn Nets 104–112
Chicago Bulls–Boston Celtics 77–133
Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 88–111
Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 113–105
Los Angeles Clippers–Miami Heat 98–121

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik