Super Bowl: a Chiefs másodszor vagy a 49ers hatodszor? Hajnalra kiderül!

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2020.02.02. 10:15
null
Hétfőre virradóra kiderül, melyik csapat nyeri meg az 54. Super Bowlt! (Fotó: AFP)
Elérkezett a nap, amelyre egész Amerika, na meg persze picit mi is vártunk, ma – magyar idő szerint már hétfő 0.30-kor – kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2019–2020-as idényének nagydöntője, az 54. Super Bowl. A hatodik Super Bowl-győzelmére készülő San Francisco 49ers vagy a másodikra hajtó Kansas City Chiefs örülhet? Hétfő hajnalra minden kiderül. A találkozóról ezúttal is élő tudósítással jelentkezünk!

MINDEN AZ 54. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

ALAPINFORMÁCIÓK

Pedig mintha csak tegnap lett volna, hogy szeptember 6-ára virradóra a Green Bay Packers chicagói sikerével megkezdődött a 100. NFL-idény, és máris elérkeztünk a nagy naphoz.

A találkozót itthoni idő szerint 2020. február 3-án 0.30-kor kezdik, Magyarországról ezúttal is a Sport Tv jelentkezik élő közvetítéssel, sőt, a csatorna már 22 órakor bejelentkezik a „Trash Talk” című műsorral. A helyszíni közvetítésben ezúttal is Faragó Richard tudósít, mellette szakértőként újfent a Pro Football Focus magyar szakértője, Buday Zoltán működik közre.

Az 54. finálénak a Hard Rock Stadium ad otthont. A Miami Dolphins arénájában hatodszor rendezik meg a Super Bowlt – Miamiban ez már a 11. alkalom lesz –, érdekesség, hogy az első két alkalommal is érdekelt volt a mostani finalista San Francisco 49ers, sőt mindkettőn diadalmaskodott is. A Nemzeti Konferencia győztese nyerte a legutóbbi itteni Super Bowlt is, akkor a New Orleans Saints múlta felül az Indianapolis Coltsot, az NFC csapatai ennek ellenére csak 3–2-re vezetnek, mert közben 1999-ben a Denver Broncos, 2007-ben pedig a már említett Colts jutott a csúcsra.

Az amerikaiak jó szokásuknak megfelelően óriási show-t építenek a találkozó köré, a mérkőzés előtt ezúttal Demi Lovatóé a lehetőség, hogy a himnusz eléneklésével megmutassa énekhangját ország-világ előtt.

A félidei show-műsor lassan majdnem olyan fontos része a Super Bowlnak, mint maga a meccs, úgyhogy az utóbbi években jellemzővé váló módon most is sztárparádé következik. Jennifer Lopez és Shakira jelenti a fő attrakciót a 13 perces műsorban, amelyben talán még náluk is híresebb kolléganőjük, Beyoncé az előzetes program szerint csak mellékszereplő lesz egy dalrészlet erejéig. Mellette Pitbull és Wyclef Jean rappelő-dalszerző is felbukkan majd a látványos show-ban.

Ki kell térni az ilyenkor szintén nagy teret kapó reklámokra is, a Super Bowlon egy félperces szpotért 5.5 millió dollár körüli összeget kell kicsengetni – ez cirka 1.7 milliárd forint, másodpercenként alig 55 millió forint... Délután jelentkezünk az idei legjobb – eddig kiszivárgott – reklámokkal!

A találkozó főbírája Bill Vinovich lesz, ez pedig aligha jó jel a 49ers számára, hiszen eddig két nagydöntőn ténykedett, a San Francisco Baltimore elleni 34–31-es veresége során Jerome Boger segítője volt 2013 februárjában, két évvel később pedig már ő volt a főbíró a New England Patriots Seattle Seahawks elleni 28–24-es győzelme alkalmával. Vagyis az NFC, és egészen konkrétan annak Nyugati csoportja mindkétszer alulmaradt a fináléban, egyszer pont a 49ers bukott el...

Patrick Mahomes eddig a rájátszásban a második negyedekben többet passzolt, mint Jimmy Garoppolo összesen a két meccsén! (Fotó: ESPN Stats & Info)
Patrick Mahomes eddig a rájátszásban a második negyedekben többet passzolt, mint Jimmy Garoppolo összesen a két meccsén! (Fotó: ESPN Stats & Info)

STATISZTIKÁK ÉS A CSAPATOK ÚTJA A SUPER BOWLIG

MINDEN HARMADIK AMERIKAI NÉZI

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Amerika első számú szórakozásához érkeztünk el, hiszen az ország történetének 20 legnézettebb televíziós műsora közül 19 is Super Bowl – csupán a M*A*S*H záró része fér be a 9. helyre. Az egyre inkább növekvő nézettség tavaly megcsappanni látszott, már „csak” 98.7 millióan nézték, de előtte rendre 110 millió fölé ment, a csúcsot a New England Patriots Seattle Seahawks elleni döntője tartja, 114.4 millióval – egy most már lassan 330 milliós országban ez azt jelenti, hogy minden harmadik amerikai leül a tévé elé az NFL idényzáróján! Érdekesség, hogy világviszonylatban viszont így is a 2017 februári Patriots–Falcons vezet, amely hosszabbításban dőlt el, ezt 172 millióan nézték; az elmúlt tíz évet vizsgálva olyan 150-160 millióra tehető a világszintű nézettség.

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – New England Patriots, Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
4 – Green Bay Packers, New York Giants
3 – Denver Broncos, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders
2 – Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints, Seattle Seahawks, Philadelphia Eagles

KAJA, KAJA, KAJA

Az amerikaiak kedvenc szórakozásához pedig hozzátartozik a nem éppen mértékletes evés is. Csupán hálaadáskor fogy több étel az Egyesült Államokban, mint a nagydöntő idején, persze itt nem a pulyka a legjellemzőbb fogás. Nagyon fogy viszont a guacamole,mintegy 50 millió kilogrammot fogyasztanak el az avokádóból készülő pikáns ételből,amely a pálya két célterülete közötti területet 12 méter magasan töltené meg...

A statisztikák szerint 1.3 milliárd(!) csirkeszárnyat ropogtattak el tavaly a Super Bowl napján, a legnagyobb pizzaszállító közel 2 millió pizzát szervírozott az azt rendelőknek, 1.2 milliárd liter sör fogy el, 4500 tonna bordát pusztítanak el, és mintegy 69 milliárd forintot költenek ezen a napon csak chipsre…

EDZŐK – RUTIN KONTRA FIATALSÁG

A két főedző között hatalmas a kor- és ebből adódóan a tapasztalatkülönbség is, hiszen a 61 éves Andy Reidnek ez már a 21. idénye ebben a tisztségben, a 40-et nemrégiben betöltő Kyle Shanahannek pedig ez még csupán a harmadik. Mindkettejüknek van már Super Bowl-tapasztalata, és mindkettőnek a New England Patriotscal szemben! Reid segédedzőként a Green Bayjel bajnok lett az 1997-es évad végén, de főedzőként az eddigi egyetlen nagydöntője során, a 2004-es idényben a Philadelphia trénereként nem tudta megakadályozni azt, hogy a Hazafiak négy év alatt harmadszor is bajnokok legyenek (21–24). Kyle Shanahannek az Atlanta Falcons támadókoordinátoraként volt már jelenése fináléban, akkor a Patriots a Super Bowlok történetének legnagyobb feltámadását bemutatva 28–3-as hátrányból nyert hosszabbításban 34–28-ra.

RÉGÓTA VÁRTAK ERRE

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg az 54. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


A Super Bowlt valaha már nyerő együttesek közül csupán a Jets vár régebb óta az ismétlésre, mint a Chiefs, a New York-i gárda az 1968-as idény végén szerezte eddigi egyetlen címét, a Kansas City pedig rögvest a következő kiírásban, így a Főnökök 50 éve áhítoznak az újabb sikerre.

A San Francisco ezzel szemben már ötszörös Super Bowl-győztesnek vallhatja magát, és egy mostani sikerrel beérhetné az örökranglista első helyén álló New England Patriots, Pittsburgh Steelers párost. De itt sem mostanában örülhettek a szurkolók, hiszen legutóbb az 1994-es kiírás nagydöntőjét nyerte meg a 49ers, vagyis 25 éve vár az újabb diadalra.

A Chiefs az 1966-os és az 1969-es kiírás után harmadszor jutott el a főmeccsig, a 49ers pedig az öt sikeres fellépés után a 2012-es bajnokság végén szerepelhetett újra a fináléban, akkor viszont a Baltimore Ravens örülhetett. Ez tehát már a hetedik nagydöntője lesz a gárdának, ez az ötödik legtöbb a ligában.


TOVÁBBI STATISZTIKÁK ITT!


A Kansas City az előző idényben a konferenciadöntőben hosszabbításban bukott el gyenge védelme miatt, de most már erre az egységre sem lehet panasz, ráadásul a gárdának Patrick Mahomes kidőlése is belefért az évad közben, ahogyan az is, hogy a rájátszásban 24–0-s és 17–7-es hátrányban is volt a Chiefs. A 49ers mindeközben az előző idényben az utolsó előtti helyen zárt, innen sikerült egy év alatt a döntőbe jutni. BŐVEBBEN A CSAPATOK DÖNTŐIG VEZETŐ ÚTJÁRÓL ITT!

Mahomesék számára nincs elveszített meccs (Fotó: Getty Images)
Mahomesék számára nincs elveszített meccs (Fotó: Getty Images)


MAHOMES REMEKLÉSÉRE SZÁMÍT A MADDEN!

Ahogyan a 2004-es idény óta mindig, az EA Sports ezúttal is leszimulálta előre a Super Bowl-mérkőzést, amelyen ezúttal a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers feszül egymásnak.

A program erősen kezdett, az első négy győztest eltalálta, sőt a legelső alkalommal a pontos különbséget is (23–20 helyett mondjuk 32–29-ra verte a Patriots a Pantherst). Ezt követően épp a Patriots esetében jött össze az első rossz tipp – a 18–0-s New England óriási meglepetésre kikapott 17–14-re a Giantstől –, majd két újabb jó tipp jött. A Packers Steelers elleni győzelmét nem látta előre a program, viszont a következő megint ült, ígytíz próbálkozás után 8–2 volt a Madden mérlege,ebből háromszor a pontos különbség is stimmelt.

Azóta azonban gödörben van a program, a legutóbbi hat alkalomból négyszer is tévedett, a két jó megoldás egyaránt a Patriots győzelme volt, aSeahawks elleni 28–24 pedig egészen döbbenetes módon valóban úgy alakult ki, hogy a Seattle még 24–14-re vezetett a meccsen!

A program tavaly „nem bízott” a Hazafiakban, a Rams győzelmét várta, hiába, így 10–6-ra romlott a mérleg. A jelenlegi két döntősből eddig csupán a 49ers vett részt Madden-szimulációban, akkor a Baltimore 34–31-es sikerét várta a program, és a Ravens végül valóban nyert három ponttal (27–24) – amúgy ezzel alakult ki a 8–2-es állás, ahonnan azóta erőteljesen visszaesett a szimuláció.

AZ 54. SUPER BOWL SZIMULÁCIÓJA

Nos, ha a programból indulunk ki, akkor a San Francisco szurkolói ezúttal is hiába várják a hatodik Super Bowl-győzelmüket, hiszen a Madden szerint a Chiefs 35–31-re legyőzi a 49erst.

A döntő legértékesebb játékosának a 392 yardot és négy TD-t passzoló Patrick Mahomest választották meg, remek statisztikáját csak egy interception csúfította.

A MADDEN VIDEÓJA



DÍJKIOSZTÓ: LAMAR JACKSON AZ MVP, GILMORE AZ ÉV VÉDŐJE

AZ NSO DÍJAZOTTJAI – SZUBJEKTÍV DÍJKIOSZTÓ
Legértékesebb játékos (MVP): Lamar Jackson (Ravens)
Az év támadója: Christian McCaffrey (Panthers)
Az év védője: Stephon Gilmore (Patriots)
Az év újonc támadója: Daniel Jones (Giants)
Az év újonc védője: Nick Bosa (49ers)
Az év visszatérője: Ryan Tannehill (Titans)
Az év edzője: John Harbaugh (Ravens)

Vasárnap hajnalban kihirdették az év díjazottjait az NFL-ben. A legértékesebb játékosnak a papírformának megfelelően az 1206 futott yarddal új irányítórekordot felállító Lamar Jacksont választották meg, aki 36 passzolt TD-jével a liga legjobbjaként zárt. Tom Brady 2010-es győzelme után ő a második, aki ellenszavazat nélkül lett az MVP.

Az Év védője-választáson a New England Patriots kiváló cornerbackjét, Stephon Gilmore-t ítélték a legjobbnak. Az alapszakaszzáró, Miami elleni gyenge meccse ellenére szenzációs statisztikákkal zárt: 96 felé menő labdából csak 47-ből lett elkapás, összesen 624 yardot és csupán egy touchdownt engedett az ellenfeleknek, miközben maga hatszor is lelopta a rivális irányítók passzát, ebből pedig két hatpontost szerzett. Volt öt olyan meccse, amelyen az ellenfél irányítójának akkor is jobb lett volna az irányítómutatója, ha minden egyes passzát földhöz vágja, és volt egy, amelyen pont ugyanannyi volt.

A legértékesebb támadónak azonban nem a Ravens irányítóját választották meg! Az 1/1-est és az 1/2-est is kitüntették, baltimore-i az Év edzője, Titán az Év visszatérője.

A DÍJKIOSZTÓRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Lamar Jackson ellenszavazat nélkül nyerte meg a díjat (Fotó: nfl.com)
Lamar Jackson ellenszavazat nélkül nyerte meg a díjat (Fotó: nfl.com)
NFL 2019, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2020. január 4. – január 5.)
AFC
New England Patriots (3.)–Tennessee Titans (6.)
13–20
Houston Texans (4.)–Buffalo Bills (5.) 22–19 – h. u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Minnesota Vikings (6.) 20–26 – h. u.
Philadelphia Eagles (4.)–Seattle Seahawks (5.) 9–17
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2020. január 11. – január 13.)
AFC
Baltimore Ravens (1.)–Tennessee Titans (6.) 12–28
Kansas City Chiefs (2.)–Houston Texans (4.) 51–31
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Minnesota Vikings(6.) 27–10
Green Bay Packers (2.)–Seattle Seahawks(5.) 28–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2020. január 19. – január 20.)
AFC
Kansas City Chiefs (2.)–Tennessee Titans (6.) 35–24
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Green Bay Packers (2.) 37–20
SUPER BOWL 54 (2020. február 3.)
Kansas City Chiefs (2.)–San Francisco 49ers (1.) 0.30*
*Hard Rock Stadium (Miami, Florida)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik