A Boston simán nyert Indianában, kézbe vette a pályaelőnyt

Vágólapra másolva!
2019.04.06. 10:14
null
Az Indiana nem tudta megállítani a Bostont (Fotó: Boston Celtics, archív)
Húsz pontot vert az Indianára idegenben, ezzel karnyújtásnyira került az elsőkörös pályaelőnytől a Celtics az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Denver behúzta a hazai rangadót a Portland ellen, már hatodik Keleten az Orlando, nyert a GSW, a Rockets, a Jazz, az OKC és a Spurs is, viszont bukott a Raptors, a Clippers, a Miami és a Detroit.

 

Charlotte Hornets–Toronto Raptors 113–111

Lamb rémálmokat okoz Torontóban. Két héttel ezelőtt egy hihetetlen dudaszós, félpályás triplával nyerte meg a meccset a Hornetsnek Torontóban Jeremy Lamb, most pedig ha nem is ennyire drámaian, de ismét ő döntötte el a két csapat találkozóját. A kiélezett végjátékban oda-vissza változott a vezető kiléte, az utolsó percben Siakamnak, Walkernek, majd Leonardnak is volt clutch dobása, ám három másodperccel az órán jött megint Lamb, aki Walker kiosztását bombázta könyörtelenül a gyűrűbe - ezzel a triplával lett 113-111 az állás és mivel Leonard válasza kimaradt, így ismét övé lett a győztes dobás. A hazaiakon egyébként érezhető volt, hogy nyerhetőnek vélik a meccset és ezért mindent meg is tettek, Walker (29 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 0 eladott labda, 11/18 mezőnyből) mellett az említett Lamb és Frank Kaminsky vezetésével a kispad parádézott főleg, úgyhogy ezzel még életben tartották playoff-reményeiket, igaz, ehhez most már nem hibázhatnak a folytatásban.

Vége a sorozatnak. Zsinórban öt mérkőzést húzott be a Raptors és most is mindenki bevethető volt a megszokott rotációból a kanadaiaknál, hogy minél jobban összeálljon a zaklatott időszakot maga mögött tudó keret a playoffra, ám ezúttal igazán nem működött a játék sem elöl, sem hátul. Kawhi Leonard teljesítménye kiemelendő (29 pont, 12/18 mezőnyből), a padról Serge Ibaka (20 pont, 12 lepattanó, 2 blokk, 10/15 mezőnyből) és Fred VanVleet (12 pont, 5 gólpassz, 2 blokk, 4/8 mezőnyből) is sokat tett hozzá, csapatszinten 54%-kal dobtak, de a gyengébb védekezés és a kétszer annyi eladott labda megbosszulta magát. A végén Leonardnak kellett megnyerni a meccset, volt is clutch kosara, clutch gólpassza, de Lamb hármasa után, egy másodperccel az órán hibázott, így vereséget szenvedett a társaság - ennek tétje már nincs, biztosan a keleti második helyről kezdik a rájátszást, a kérdés csak az, hogy mennyire lesznek "együtt" az első körre.

A Hornets legjobb dobói: Walker 29/12, Kaminsky 22/6, Lamb 22/6

A Raptors legjobb dobói: Leonard 29/3, Ibaka 20, Lowry 16/6


Orlando Magic–Atlanta Hawks 149–113

Orlandói gála. Ahogy az elmúlt hetekben megszokhattuk, most is rendkívül koncentrált, céltudatos kosárlabdát mutatott be a Magic, tökéletesen tisztában volt vele a gárda, hogy ha a playoffba akar jutni, akkor most kérdés nélkül nyernie kell, ezt pedig már az első negyedben meg is alapozta - 42-18-ra (!) nyerte ezt a játékrészt, valósággal megsemmisítette az Atlantát. A nagyszünetben már harminc pont felett (!) járt a két csapat közötti távolság, úgyhogy a fordulás után nem volt miről beszélni, Steve Clifford együttese parádés játékkal, Nik Vucsevics (25 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 9/13 mezőnyből), Evan Fournier (25 pont, 11/14 mezőnyből, 27 perc) és Terrence Ross (25 pont, 6/10 tripla) vezetésével, kereken 60%-os (!) mezőnymutatóval, 35 gólpasszal hozta a kötelezőt és idei utolsó hazai alapszakasz-meccsén bőven kiszolgálta a közönségét. Ráadásul mivel a Miami és a Detroit is kikapott, így nagyon közel került a gárda ahhoz, hogy biztosítsa helyét a rájátszásban, sőt, jelenleg a hatodik pozícióig zárkózott fel - most megy Bostonba, majd Charlotte-ba, itt kell mindezt megtartania.

Nem tudta tartani a tempót a Hawks. A vendégek maguk is bevallották, hogy az energiaszintjük meg sem közelítette a Magicét, sem motivációban, sem koncentráltságban nem nőttek fel ellenfelükhöz, úgyhogy már az első negyedben elvesztették a meccset - a hazaiak 13/15 jó dobással kezdtek és 29 ponttal megléptek, itt eldőltek az érdemi kérdések. Hiába próbálkozott az Atlanta is támadásban, a nagyszünetig kapott 81 pontot nem lehetett megközelíteni, gyorsabbnak, erőszakosabbnak, magabiztosabbnak bizonyultak a Magic játékosai, úgyhogy óriási verést kaptak most Trae Youngék.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 25/6, Fournier 25/3, Ross 25/18

A Hawks legjobb dobói: Young 22/3, Collins 20, Prince 15/3

 

Washington Wizards–San Antonio Spurs 112–129

Túldobta ellenfelét a Spurs. Ezúttal sem talált rá a korábbi extra védekezésére a San Antonio, támadásban viszont összeszedte magát, ez pedig most elég volt az idegenbeli kötelező begyűjtéséhez - a Wizards jelenleg nem a legmotiváltabb csapat, míg a Spursnek muszáj nyernie, ha el akarja kerülni az első körben a GSW-t. Ezúttal megtették, amit kellett, 56%-kal dobtak mezőnyből, 40%-kal tripláztak, 34 gólpasszukra csak 9 eladott labda jutott, az alapot jelentő DeRozan-Aldridge-White trió mellett Mills és Forbes szolgáltatta a kinti tűzerőt és a nagyszünetben már 19 ponttal jártak előrébb, úgyhogy a fordulás után nem kellett megszakadniuk - kaptak is némi pihenőt a vendégjátékosok, DeRozan és Aldridge végül csak 28-28 percet töltött parketten. Két meccsük van még, a Cavs és a Mavs ellen, szerencsés esetben még a hatodik helyre is odaérhetnek.

Ekkora a különbség. A Washington most nem pihentette "túl" a kezdőit, Scott Brooks 30+ percet adott mindenkinek, akinek szokott, de az egész évben meglévő védekezési problémák természetesen ezúttal is jelentkeztek, így nem tudtak mit kezdeni a San Antonióval - a vendégek szépen kijátszották a helyzeteiket és folyamatosan betaláltak, ekkora tűzerő pedig nem volt a Wizardsban. Bradley Beal (25 pont, 9/19 mezőnyből, 5 gólpassz) most is igyekezett, de csapatszinten mindenben gyengébbnek bizonyultak ellenfelüknél, úgyhogy a második negyedben bekapott 12-0-s futás után már csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz közte a végén - 17 lett, ők a Knicks és a Celtics ellen zárják a szezonjukat jövő héten.

A Wizards legjobb dobói: Beal 25/6, Bryant 19/3, Portis 16/6

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 24, Gay 18/3, Forbes 17/12, Mills 17/12

 

Indiana Pacers–Boston Celtics 97–117

Dominált a Boston. Az elsőkörös pályaelőnyről döntött ez a mérkőzés, úgyhogy nagyon komoly tétje volt mindkét csapat számára, ennek megfelelő intenzitással és keménységgel vetette bele magát a küzdelembe a Celtics is, amely végül Jaylen Brown nélkül is tükörsima győzelmet aratott. Az első negyedben még voltak gondjaik a vendégeknek, aztán a másodikban a lovak közé csaptak, a híres indianai védekezést folyamatosan meg tudták bontani, volt 10-3-as, 8-0-s futásuk és a nagyszünetben már tíz pont feletti előnyben voltak, amit aztán a fordulás után tovább növeltek - egy újabb 12-3-as rohammal eldöntötték a küzdelmet, közte 18-nál nem volt miről beszélni az addigiak alapján. A végig nagyon szilárd védekezést 50% feletti mezőnymutatóval egészítették ki, egyénileg mindenki fegyelmezett maradt és azt vállalta el, amit el kellett, Kyrie Irving is tartotta magát ehhez, Gordon Hayward pedig hozta az extrát - a nagy formában lévő mindenes 9/9 dobását értékesítette a padról, ezzel jelentősen megtolta a szekeret. A Boston összességében végig jobbnak bizonyult és a második negyedtől kézben is tartotta a találkozót, úgyhogy egyrészt üzenetértékű győzelmet aratott elsőkörös ellenfele otthonában, másrészt 3-1-re megnyerte az egymás elleni alapszakasz-párharcot, harmadrészt egy mérkőzéssel meg is lépett ellenfele elől - már csak két meccsük van Tatuméknak, úgyhogy fél kézzel már fogják a keleti negyedik kiemelést.

Kicsit beárazódott a Pacers. Nate McMillan legénysége már hosszú ideje nincs igazán jó formában és visszasüllyedt oda, ahova Victor Oladipo nélkül tartozik, ez pedig nem a keleti top4 - főleg, hogy Darren Collison sem tudta végül vállalni a játékot, ez még inkább visszafogta a támadójátékukat. Az első negyedben még találtak megoldást, onnantól viszont nem tudtak mihez/kihez nyúlni, a védekezésük nem volt olyan hatékony, hogy egy izgalmas 98-97-es meccset játsszanak, elöl is domborítani kellett volna, csak éppen erre nem alkalmas a jelenleg bevethető keret - főleg, hogy Bogdanovic-ra nagyon figyelt a Boston, a horvát bedobó 1/8-as mezőnymutatóval, négy ponttal zárta az estét. A sima hazai vereség után nincs már miért kaparniuk a folytatásban, a Celtics ellen viszont valamit muszáj lesz kitalálniuk, ha meglepetést akarnak okozni a playoffban.

A Pacers legjobb dobói: Turner 15/6, Sabonis 12, Evans 12/3

A Celtics legjobb dobói: Tatum 22/3, Hayward 21, Irving 17/3


Houston Rockets–New York Knicks 120–96

Nincs miről beszélni. Egy másodpercig sem volt kérdés a Mike D'Antonit betegség miatt nélkülöző Rockets magabiztos győzelme, a hazai alakulat az első negyed végén 16, a nagyszünetben 29, a harmadik játékrész végén pedig 39 ponttal vezetett, ezen kozmetikázott a New York az utolsó percekben, de összességében egy "unalmas" kötelezőt produkált a Houston. Méghozzá úgy, hogy csak 20-24 percet játszottak a kezdők, egyedül James Harden (26 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz) töltött a parketten 29 percet, de a pályán is a lehető legkevesebb energiát igénylő módon kosárlabdáztak, nem bonyolították túl a játékaikat - ráemeltek 59 triplát, abból 22 beesett, a labdát alig hatszor adták el, ez pedig bőven elég volt ahhoz, ami végül történt. Ezt kipipálhatják, most fogadják a Phoenixet, végül pedig utaznak Oklahoma Citybe, de hogy hányadik helyről kezdik a rájátszást, az egyelőre kérdés, bár a legvalószínűbb kétségtelenül a harmadik.

Még három. Tényleg nem érdemes a sereghajtó New Yorkról mást írni, mint azt, hogy még három meccset kell kiszenvednie a társaságnak és véget ér ez a szezon, aztán lehet bízni a nyári szabadügynökökben, a draftban és abban, hogy végre valahogy elindulnak a jó irányba - ez az évük erről szól, semmi másról. Most is rengeteg hiányzójuk volt és aki pályára lépett, az sem közelítette meg a Rockets szintjét, még edzőpartnernek is kevesek voltak a vendégek, úgyhogy a végeredmény még rájuk nézve hízelgő - Wizards otthon, Bulls idegenben, Pistons otthon, így zárják az alapszakaszt jövő héten.

A Rockets legjobb dobói: Harden 26/15, Faried 13, Gordon 13/9

A Knicks legjobb dobói: Hezonja 16, Ellenson 16/3, Knox 13/3


Minnesota Timberwolves–Miami Heat 111–109

Amíg Wade bírta, a Miami is bírta. A Heat visszavonuló legendája nagyon megnyomta az első félidőt, amikor megérkezett a kispadról beszállva és egymaga 21 pontot (!) szórt a nagyszünetig 7/9-es mezőnymutatóval, ennek megfelelően csapata vezetett is nyolc egységgel a második félidő kezdetén. Innentől azonban már nem tudott hozzátenni, összesen három pontot szerzett a fordulás uán és bár Dion Waiters (22 pont, 6/12 tripla), valamint Goran Dragic (15 pont, 9 gólpassz) egy ideig még tartotta a floridaiak előnyét, a záró etapra már átfordult a találkozó - a szünetet követően összesen negyven pontot tett hozzá az addigi 69-hez Erik Spoelstra csapata, ez pedig nem férhetett bele. Pontosabban kis híján ez is belefért, mert a legvégén Wade még dobhatott a győzelemért, de dudaszós triplája ezúttal kimaradt, úgyhogy a sorozatban harmadik vereséggel továbbra is csak kilencedik Keleten a Miami - igaz, még van három meccse és a hatodik Orlando is csak másfélre van, de most már nem hibázhat a gárda.

Szépen akar zárni a Wolves. Már régóta nincs tét a Minny számára, de ennek ellenére nem kezdett tankolásba az együttes, ugyan sok a sérült, de akik pályára lépnek, ők maximálisan nyerni akarnak minden mérkőzésen, így volt ez most is. Ugyan az első félidőben gondjaik voltak Wade-del, de utána összeállt a védekezésük, elöl pedig annak ellenére jók voltak, hogy a régóta foghatatlan Karl-Anthony Towns több kárt csinált, mint hasznot, hiszen 13 pontjára és 12 lepattanójára 11 (!) eladott labda jutott. Jól játszott viszont Saric, Dieng és Wiggins, majd bár a szoros végjátékban eléggé lefagytak támadásban, de hátul akkor is hozták, amit kell, Wade-nek pedig csak egy kosarat engedtek tíz másodperccel a vége előtt, az utolsót már megúszták - még lesz két hazai meccsük az OKC és a Raptors ellen, mielőtt Denverben ők is elbúcsúznak ettől az idénytől.

A Timberwolves legjobb dobói: Saric 19/6, Dieng 19, Wiggins 18/6

A Heat legjobb dobói: Wade 24/3, Waiters 22/18, Dragic 15/3, Johnson 15/3


Oklahoma City Thunder–Detroit Pistons 123–110

Pedig visszatért Blake Griffin. Leküzdötte sérülését a Detroit klasszisa és néhány kihagyott mérkőzés után most újra játékra jelentkezett, méghozzá nem is akárhogy, egészen félelmetes estét produkált a harmadik negyed végéig: Griffin 45 pontig jutott és 9/14 triplát (!) hajított a gyűrűbe, egészen ihletett napot fogott ki, már ami a dobást illeti. Az ő szenzációs teljesítménye azonban csak egy egál meccsre volt elég három negyeden keresztül, az utolsóra pedig nála is elfogyott a töltény, a negyedik játékrészben már nem szerzett mezőnykosarat és összesen egy pontot tett fel a táblára, így pedig a körülötte "kiürült" csapat elvesztette a mérkőzést - 12 ponttal kaptak ki ebben a negyedben, így sorozatban harmadik vereségüket gyűjtötték be. Ez most már elég fájdalmas, mert visszacsúsztak a nyolcadik helyre Keleten, a Charlotte-Memphis-New York trió ellen nem nagyon hibázhatnak, ha ott akarnak lenni a playoffban

Westbrooknak és az OKC-nek is megvan. Az este egyik sztorija mindenképpen Russell Westbrook teljesítménye, aki 19 ponttal, 8 lepattanóval és 15 gólpasszal zárt, ezzel pedig már most bebiztosította, hogy idén is meglesz a tripla-dupla átlaga az egész szezont tekintve, méghozzá sorozatban harmadszor, amire természetesen még nem volt példa az NBA története során. Ez ráadásul most fontos győzelemmel is párosult, a sokáig egál meccset a negyedik negyedben a maguk javára döntötték el a hazaiak, itt több kinti dobásuk is beakadt, a fáradó detroiti védekezést folyamatosan szétzilálták, volt alley-oopjuk, könnyű kosaruk, úgyhogy a játékrész közepén hirtelen 14 pontosra nőtt az előnyük. Westbrook mellett Paul George (30 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 4/7 tripla), Steven Adams (14 pont, 14 lepattanó, ebből 8 támadó, 2 blokk, 7/9 mezőnyből) és Dennis Schröder (14 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz) emelhető ki, de a 19 pontos Jerami Grant is hozta magát, így a gárda tartja fél meccs előnyét a Spursszel szemben, sőt utolérték a Clipperst.

A Thunder legjobb dobói: George 30/12, Westbrook 19/3, Grant 19/9

A Pistons legjobb dobói: Griffin 45/27, Smith 12, Galloway 11/3


Dallas Mavericks–Memphis Grizzlies 112–122

Itt már minden megtörténhet. A szezon azon szakaszában járunk, ahol már nincs váratlan dolog és bármi elképzelhető, akár az is megtörténhet, hogy a Wright-Dorsey-Holiday-Caboclo-Rabb kezdőötös mérkőzést nyer egy csapatnak 122 dobott ponttal, 30 gólpasszal, 16 triplával, vagy akár az is, hogy Delon Wright dupla karriercsúccsal összerakja NBA-pályafutása első tripla-dupláját. Nos, ez most mind meg is történt a Memphis oldalán, Wright 26 ponttal, 10 lepattanóval, 14 gólpasszal és 0 eladott labdával vezette sikerre a vendégcsapatot a tankoló együttesek ütközetén, amelynek annyi volt a tétje, hogy melyik csapat kerül hátrébb a tabellán - ez minden pihentetés és kiültetés ellenére nem jött össze a Grizzliesnek, mert a második negyedtől végig vezetve nyert, úgyhogy a Mavs jobb helyzetben lehet majd a lotteryn.

Nowitzki talpra ugrasztott mindenkit. A jó formában lévő Dallas most nagyon nem akart nyerni, Luka Doncic mellett Jalen Brunsont és Dwight Powellt is kiültette Rick Carlisle, biztos ami biztos, a célt pedig ezzel el is érte, csapata a második negyedben tízpontos hátrányt szedett össze, amit nem dolgozott már le a folytatásban. Egyetlen jelenetet mégis ki kell emelnünk velük kapcsolatban, a 40 éves Dirk Nowitzki ugyanis egy pick-and-roll után elkövette idei első zsákolását, amellyel alaposan megugrasztotta a kispadot és a közönséget is. A német legenda végül 12 ponttal és 7 lepattanóval zárt, a negyedik negyedben álló ováció mellett ült le a kispadra és egy apró cél azért még maradhatott számára a szezonban a zsákolás után is: egy védőlepattanó kell neki a 10.000-hez, van még három meccse arra, hogy ezt elérje.

A Mavericks legjobb dobói: Lee 21/9, Jackson 19/9, Burke 13

A Grizzlies legjobb dobói: Wright 26/6, Holiday 20/9, Dorsey 17/3


Utah Jazz–Sacramento Kings 119–98

Ez is megvan. Óriási sorozatot folytatott ezen az estén a Utah, Quin Snyder alakulata zsinórban hetedik, az utóbbi 13 meccsből pedig a 12. sikerét könyvelhette el, ezzel azt már tulajdonképpen bebiztosította, hogy az ötödik helynél nem végezhet rosszabb helyen Nyugaton, arra viszont van még halovány esélye, hogy a negyedik Portlandet is utolérje. Ezen az összecsapáson megint nem volt kérdés, a hazaiak rögtön egy 13-0-val kezdték a meccset, ebből lett 18-3, a második negyed elején 39-20, majd még a nagyszünet előtt a közte 30 (!) is összejött, földbe döngölte a Sacramentót a Jazz. Pedig most is voltak hiányzóik, Korver és Favors kiülte a mérkőzést, Rubio pedig öt perc után kivált egy sérülés miatt, vele kapcsolatban csak remélhetik, hogy semmi komoly és nem kerülnek bajba egy ilyen "sörmeccs" miatt. Ki kell emelnünk még az újonc Grayson Allent, aki NBA-pályafutása során először jutott el 20 pontig, a második félidőben már ő is elég sok lehetőséget kapott - most mennek a Lakershez, fogadják a Denvert és végül mennek a Clippershez, így zárják az idei alapszakaszt.

Nem erőltette a Kings.
0/9-cel nyitott mezőnyből a vendégcsapat és mivel a Utah óriási formában volt már az első percekben, így elég hamar eldőlt, hogy különösebb értelme nincs annak, hogy megszakadjon a Sacramento - a nagyszünetig beszedett iszonyatos hátrány miatt pedig D'Aaron Fox már nem is tért vissza a pályára, ő alig nyolc percet játszott most. Nem volt miről beszélni, a 23 százalékos triplázás, a 41%-os mezőnymutató és a 17 gólpasszra jutó 18 eladott labda is csak részben mondja el, hogy mekkora volt ma a Kings hátránya, de probléma természetesen nincs, ha megverik a Pelst és a Blazerst is, akkor elérik az 50%-os mérleget az alapszakasz végére - ha pedig nem, akkor sem történik semmi...

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/6, Allen 23/9, Ingles 17/15, Gobert 17

A Kings legjobb dobói:
Hield 17/9, Bagley 13, Ferrell 13


Phoenix Suns–New Orleans Pelicans 133–126 – hosszabbítás után

A Suns talált egy Booker-pótlékot. Bokasérülése miatt idén már nem léphet pályára Devin Booker, de nyilván a meccseket le kell játszani - ezúttal Josh Jackson kapta a karmesteri pálcát a szezon utolsó hazai mérkőzésén, és parádésan teljesített. 35 pontját 50 százalék feletti pontossággal dobta, szedett 9 pattanót és adott 5 gólpasszt is, amikor pedig leült, jött a veterán Jamal Crawford, aki ugyan egy icipicit gyengébben célzott, de így is 28 pontig és 7 gólpasszig jutott. Erre a duóra végig számíthatott a Phoenix, az eleinte még a helyüket kereső társak pedig lassan bemelegedtek, ebből jött az újonc Ray Spalding 21 pontos, 13 pattanós, 3-3 szerzett labdás és blokkos estéje, Dragan Bender 11 pontos, 10 lepattanós, 6 gólpasszos, 7 (!) blokkos karriercsúcsa, vagy a Crawford mellett a padról jövő Troy Daniels négy triplája. Fordulás után fokozatosan tüntették el a hátrányt, sőt a rendes játékidő végén Crawfordnak volt labdája a győzelemhez - az a dobás még kimaradt, a ráadásban viszont már nem volt pardon, itt Jackson egymaga nyolc pontot vert, Bender pedig három blokkot szortírozott, a Suns így végül szépen búcsúzott a közönségtől.

Küldetés teljesítve. Az első félidőben nagyot küzdött, 11 pontos előnyt harcolt ki a Pelicans, 76 dobott pontjukra azonban a második félidőben 43 érkezett, itt már a Suns akarata érvényesült, és bár a ráadást még elérték, végül kikaptak - vagyis összességében nem érheti szó a ház elejét, de sikerült tankolni is. A Davist, Holidayt és Moore-t nélkülöző csapatban ismét a 31 pontig és 14 pattanóig jutó Julius Randle vitte a prímet, Ian Clark 24 pontot termelt, Payton kiosztott 12 gólpasszt korábbi csapata ellen, a padról pedig Diallo és Wood és remekül szállt be, vagyis a játékosok sem panaszkodhattak, lehetett statisztikát gyártani - más céljaik idén már nem nagyon akadnak.

A Suns legjobb dobói: Jackson 35/15, Crawford 28/12, Spalding 21.

A Pelicans legjobb dobói: Randle 31, Clark 24/12, Wood 17.


Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 119–110

Megvan a kulcsmeccs? Két győzelemmel áll jobban a Nuggets, mint a nyugati harmadik Rockets, ezzel a sikerrel pedig jó eséllyel meg is tudják tartani pozíciójukat, bár még két kőkemény kirándulás vár rájuk Portlandbe és Utahba - az már biztos, hogy a Northwest divíziót 2013 után újra sikerült megnyerniük. Eléggé hullámzott a meccs, ide-oda voltak futások, de a meccs végén éppen a Denver került a víz tetejére - a kezdőben Jokics (22 pont, 13 pattanó, 9 blokk), Millsap (25 pont, 7 pattanó) és Murray (23 pont, 6 gólpassz) kiválóan játszott, de nagy szükségük volt Torrey Craigra, aki 18 pontot termelt a padról, közte egy nagyon fontos triplát a végjátékban. Craigen kívül Morris, Beasley és Plumlee is hozzá tudott tenni a cseresorból, a playoff-rotáció is kezd alakulni, szóval Mike Malone összességében elégedett lehetett. A harmadik helynél már nem csúszhatnak hátrébb, két nap múlva viszont a portlandi visszavágón jobban kell játszaniuk, ha nyerni akarnak.

Lillard gyengélkedése nem fért bele. A Portland kezdőjében Nurkic helyén Enes Kanter 12/17-tel célzott, 7 lepattanót is lekapott és ismét jól nézett ki vele a csapat védekezése, McCollum helyén Rodney Hood is extrát nyújtott 8/12 mezőnyből, 3 szerzett labda), azonban Damian Lillard nagyon szenvedett a kőkemény periméter-védők között, 3/14-gyel dobott, és bár 8 gólpassza jól mutat, alapvetően sikerült kikapcsolni. A sok hiányzó miatt foghíjas kispad ezúttal kétszemélyesnek bizonyult, a 15-15 pontig jutó Layman és Turner ugyan mindent megtett, de amikor a második vonal volt fent, egyáltalán nem működött a gárda védekezése, rendszeresen ilyenkor kapaszkodott vissza a Denver - itt nagyon hiányoztak Seth Curry dobásai, aki kisebb lábsérülését kúrálta. Még nagy gond nincs, saját kezében van a csapat sorsa, ha a visszavágón legyőzik a Denvert, illetve utána hozzák a Lakers-Kings kötelezőt, akkor megőrzik negyedik helyüket.

A Nuggets legjobb dobói: Millsap 25/3, Murray 23/6, Jokics 22/3.

A Trail Blazers legjobb dobói: Kanter 24, Hood 17/3, Layman 15/9, Turner 15/6.


Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers 120–114

Curry belőtte a gyűrűket a playoffra. Cousins pihentetés, Iguodala lábadozás miatt hiányzott, Kevin Durant is meglepően csendes volt ma (7/14 mezőnyből, 8 gólpassz), Klay Thompson pedig nem találta a dobásait, de ez sem okozott különösebb gondot, mert így is akadt pont a címvédőben. Elsősorban Steph Curry vezette a táncot, kilenc hármast vert be és egyúttal fellépett a házi örökranglista 3. helyére Wilt Chamberlain és Rick Barry mögé, de ezúttal Draymond Green is jókat vállalt (8/14 mezőnyből, 5 gólpassz, 8 lepattanó), míg Quin Cook (14 pont) vezette kispad szinte minden tagja bedobálta a maga helyzeteit. Már az első félidőben megvolt a közel húszpontos fór, onnan pedig már valahogy lemenedzselte a meccset a GSW. Két meccsel vezetnek a Denver előtt, most fogadják a Clipperst, majd mennek a New Orleans-Memphis duóhoz, papírforma szerint innen már nemigen ronthatják el a nyugati első kiemelést.

Sexton feni az oroszlánkörmeit. A nehezen induló újoncszezonja végére nagyon komoly fejlődést mutatott be Collin Sexton, az újonc hátvéd ma is 27 pontot termelt közel 50 százalékos mutatóval, 4 gólpasszát nem csúfította eladott labda, sőt elérte az 1300 pontos határt, erre mindössze két újonc volt képes a Cavaliers történetében. Ráadásul a negyedik negyedben ő és Larry Nance Jr. (13 pont, 14 pattanó, 3 szerzett labda) vezette a rohamot, amivel ledolgozták nagy hátrányukat és 115-112-re feljöttek. Rajtuk kívül meg kell említenünk a a kezdőben Osmant, a cseresorban pedig David Nwabát, illetve Ante Zizic-et és Jordan Clarksont is, akik amikor a pályán voltak, elöl-hátul mindent megpróbáltak. A Cavs ennek ellenére zsinórban nyolcadszor is kikapott, de megint villantott valamit a potenciálból, ami benne lehet a gárdában - ha majd jövőre Kevin Love teljes értékű harcosként csatlakozik...

A Warriors legjobb dobói: Curry 40/27, Green 20/9, Durant 15/3.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 27/9, Osman 15/3, Nance Jr. 13/3, Nwaba 13.


Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 117–122


Ez nem volt bekalkulálva.
Még a Houston elleni meccsnél lehetett arra gondolni, hogy a Clippers kicsit taktikázik, és elengedi a győzelmet, ma viszont egészen biztosan nem ez volt a terv, mert ezzel a fájó vereséggel magukra húzták a hetedik helyen álló Thundert. Az utolsó két meccsüket a Warriors-szal és a Utah-val játsszák, ha mindkettőt elvesztik, még a könnyű sorsolással rendelkező Spurs is belelőzheti őket - a nyolcadik helyen pedig a Warriors jönne a playoff első körében... Bár bevertek 10 hármast és Gallinari a játék minden elemében foghatatlannak bizonyult, alapvetően elrontotta a játékukat a Lakers: Gilgeous-Alexandert inkább hagyták dobni, így a nehéztüzér Shamet alig látott labdát, közel sem folyt úgy a támadójátékuk, mint korábban. A padról beszálló Lou Williams sem célzott túl jól, Harrell sem tudott igazán elszabadulni, ráadásul a meccset a negyedik negyedben vesztették el, amikor 38 pontot kaptak.

Alex Caruso jövőre is szeretne itt játszani. A fiatal, de fizimiskája alapján középkorú könyvelőnek tűnő hátvéd élete meccsén van túl, 32 pontját 10/19-es mezőnymutatóval hozta, mellétett 10 pattanót, 5 gólpasszt, 2 szerzett labdát és egy blokkot, erre az extrára pedig nem hogy a Clippers, talán még a Lakers sem készült fel. Mellette azért Caldwell-Pope mindent megtett, hogy a Clippers nyerjen, minden keze ügyébe kerülőt eldobott (9/25 mezőnyből, 5/14 tripla), de Rondo és McGee dupla-duplája már túl soknak bizonyult a LAC számára, pláne úgy, hogy az előzetesen gyengécskének tűnő padról Johnathan Williams, Muscala és Jemerrio Jones és nagyszerűen szállt be. A Lakersnél már nincsenek célok a játék élvezetén túl, ez a felszabadultság pedig lehet, hogy gondot fog okozni az alapszakasz végén idelátogató Utah-Portland párosnak...

A Clippers legjobb dobói: Gallinari 27/9, Gilgeous-Alexander 20, Williams 18/9

A Lakers legjobb dobói: Caruso 32/15, Caldwell-Pope 25/15, McGee 18

NBA
ALAPSZAKASZ

Charlotte Hornets–Toronto Raptors 113–111
Orlando Magic–Atlanta Hawks 149–113
Washington Wizards–San Antonio Spurs 112–129
Houston Rockets–New York Knicks 120–96
Indiana Pacers–Boston Celtics 97–117
Minnesota Timberwolves–Miami Heat 111–109
Oklahoma City Thunder–Detroit Pistons 123–110
Dallas Mavericks–Memphis Grizzlies 112–122
Utah Jazz–Sacramento Kings 119–98
Phoenix Suns–New Orleans Pelicans 133–126 – hosszabbítás után
Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 119–110
Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers 120–114
Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 117–122

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik