Paul George nem engedte hőssé válni Kobe Bryantet

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.11.30. 08:56
null
Az Indiana Pacers centere, Jordan Hill (balra) küzd a labdáért a Lakers játékosával, Brandon Bass-szal (Fotó: Reuters)
A Lakers visszavonulását bejelentő legendája, Kobe Bryant botrányosan dobott mezőnyből, de az utolsó pillanatokban két óriási triplájával kis híján győzelemre vezette csapatát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – ám a 39 pontig jutó Paul George és az Indiana ezt felülírta. A Houston nagyon küzdött és hosszabbításban nyert a Knicks otthonában, a Magic simán átlépte a Bostont, a Phoenix győzni tudott Torontóban, nyert a Clippers a Minnesota ellen, a Charlotte a Milwaukee-t, a Brooklyn pedig a Detroitot győzte le – közben a Philadelphia beállította az NBA történetének legrosszabb rajtját.


Los Angeles Lakers–Indiana Pacers 103–107


Kobe bejelentette, aztán elfelejtette, majd mégis kis híján hős lett. A nap híre természetesen az, hogy Kobe Bryant bejelentette visszavonulását, ez számára az utolsó szezon, mert saját bevallása szerint a teste már nem bírja a terhelést. Ezzel szemben az első félidőben ami a kezébe került, azt elvállalta, ennek egy 2/15-ös (!) mezőnymutató lett a vége a nagyszünetig. A fordulás után aztán Clarkson és Nick Young felrázta a Lakerst, a védekezésben teljesen kikapcsoló Indiana előnye elfogyott és ekkor jött Bryant: az utolsó másfél percben két olyan hármast süllyesztett el, mint fénykorában. Az utolsó pillanatokban még volt esélye egy hasonló „hősdobással” egyenlíteni, ám ez már kimaradt – csapata így 2–14-re áll.

Paul George-ot nem lehetett fogni. A Indiana klasszisa lubickolt a hazaiak védekezése ellen, vezérletével már az első negyedet 16 ponttal nyerte csapata, később vezetett 22-vel is és a harmadik negyed hajrájában is megvolt ebből még 17. A sima győzelem azonban elszállt az utolsó játékrészben, a Lakers nagy rohamával pedig egyedül George nézett farkasszemet – ő szerezte az Indiana utolsó 11 pontját, végül 39-cel zárt 10/21-gyel mezőnyből, 5/10 triplával és 14/17 büntetővel. A Pacers így sorozatban ötödik győzelmét aratta, 11–5-ös mérlegével pedig jelenleg a keleti második helyen áll másfél meccsel lemaradva a Cleveland mögött.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 22/6, Young 22/18, Bryant 13/6
A Pacers legjobb dobói: George 39/15, Ellis 15/3, G. Hill 11/3, Stuckey 11

Memphis Grizzlies–Philadelphia 76ers 92–84

Az utolsó öt percben nem viccelt a Memphis. Többször láthattuk már idén, hogy a Philly ellenfelei hajlamosak kabaréba illő dolgokat produkálni és így járt a Grizzlies is – Conleyék 19 gólpasszára 26 (!) eladott labda jutott és egészen botrányos teljesítményt nyújtottak. A vendégek partiban is voltak, sőt, öt ponttal vezettek is a negyedik negyed közepén (a közönség tüntetett), ám innen egy 15–1-es futással végül lezárta a meccset a Grizzlies és hozta a győzelmet – a visszatérő Zach Randolph 17 ponttal és 11 lepattanóval járult ehhez hozzá.

Mikor lesz ennek vége? Hiába a sorozatos jó draftpozíciók, három éve borzalom nézni a Sixers játékát, most például ugyan nem játszott Noel, de Okafor 3/11-es mezőnymutatója, az újabb 40 százalék alatti dobóteljesítmény és a 27 eladott labda is jól jellemzi a gárda erejét. Ugyan vezettek még 76–71-re, de a Memphis pillanatok alatt lerendezte őket, amikor komolyabbra fordult a helyzet, ez a csapat továbbra sem NBA-szintű – a 0–18-as mérleg pedig beállította az NBA történetének legrosszabb rajtját.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 20/3, Randolph 17, Barnes 13/3, J. Green 13/3
A 76ers legjobb dobói: Canaan 16/12, Covington 12/6, Thompson 12/6

Charlotte Hornets–Milwaukee Bucks 87–82

Az utolsó perc döntött. Al Jefferson megsérült a Charlotte-nál még a mérkőzés elején, ám a cseresor így is nagyon megnyerte a második negyedet – Linék lejátszották a Bucks második sorát és mindössze nyolc pontot engedélyeztek nekik ebben a tizenkét percben. A 11 pontos hátrányból azonban visszakapaszkodott a Milwaukee és fej-fej mellett haladtak a felek, az utolsó percnek 80–80-ról futottak neki – itt azonban előbb Batum pörkölt be egy nagy hármast, majd Middleton eladott labdáját Walker váltotta két pontra, így pillanatok alatt eldöntötte a derbit a Hornets.

Komoly változtatások a kezdőben. Jason Kidd kitette a kezdőcsapatból Carter-Williamst és Jabari Parkert is, ez pedig elsősorban a védekezésre volt egyelőre megoldás – összességében 40% alatt tartották a Charlotte-ot, viszont Lambék így is dobtak 15 hármast jó hatékonysággal. A támadójáték azonban így sem működött, Antetokounmpónak négyesként nem jutott labda, más pedig nem tudott 50 százalékot hozni mezőnyből, ráadásul a padról egyedül Parker tíz pontja említhető, más semmi – nem véletlen, hogy a Bayless-Mayo páros 43–44 percet töltött parketten. Érdekesség egyébként, hogy Jefferson nélkül a vendégek 44–18-ra nyertek a festékben, ennek ellenére játszottak szinte végig hátrányban és szenvedtek végül vereséget.

A Hornets legjobb dobói: Walker 22/9, Batum 15/9, Lamb 14/9
A Bucks legjobb dobói: Middleton 19/12, Monroe 17, Mayo 12/6

Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 107–99

Griffinnel már nem tudott mit kezdeni a Wolves. A hazaiak gyengébben kezdték a meccset, de a második negyedben átvették az irányítást és vezetéshez jutottak – sőt, meg is tudtak lépni 16 ponttal. Innen zárkózott fel Wiggins vezetésével a Minnesota és bár Paul Pierce kosaraival egy ideig tartotta előnyét a Clippers, egy 16–6-os rohammal látótávolságon belülre ért a vendégcsapat. Ekkor jött azonban Blake Griffin, az utolsó hat percben beszórt 12 pontot (26 egységgel, 8 pattanóval és 8 gólpasszal zárt) és abszolút vezére volt csapatának, erre pedig már nem tudott mit lépni a Minny – úgy fest, hogy a mezőnyből 50 százalék felett dobó Los Angeles elindult felfelé.

Garnett szerepe még mindig fontos. A veterán erőcsatár 15 percet kapott ezúttal is, de amíg ő fent volt, előrébb járt csapata – ahogy leült, fordítani tudott a Clippers. Hat lepattanója és öt gólpassza mellé négy fault került ennyi idő alatt, de bár nem játszott rosszul Towns, Dieng, Wiggins és LaVine sem, mégis ő tudott igazán tartást adni csapatának. Az utolsó percekben is pont egy higgadt és rutinos vezér hiányzott a pályáról, így a Minnesota mérlege negatívba fordult.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 26/3, Paul 20, Redick 18/6
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 21/6, LaVine 18/9, Towns 17/3

Brooklyn Nets–Detroit Pistons 87–83

A Brooklyn koncentrált jobban a hajrában. A végig szorosan alakuló mérkőzés utolsó percébe érve Jarrett Jack tempójával egyenlített a Nets, majd Joe Johnson rontott dobása után szedte le a támadót és büntetőzött Brook Lopez, végül Caldwell-Pope kimaradt hármasa után állhattak a vonalra a hazaiak. Eközben teljesen lefagyott a Pistons, az utolsó másfél percben nem tudtak pontot szerezni, végül Reggie Jackson hármasa még a gyűrűt sem érte el. A Netsnél kiemelendő a végül kipontozódó Brook Lopez teljesítménye, aki 15 pontja mellé 9 lepattanót, öt gólpasszt, négy labdaszerzést és hat blokkot is jegyzett, mondhatni Kawhi Leonard-i magasságokba ért...

Drummond egyedül maradt. Ugyan Caldwell-Pope 6/17-es mezőnymutatóval beszórt 21 pontot, mégsem ő volt igazán faktor ezen a mérkőzésen – Andre Drummond annál inkább. A center 20 pontja mellé 18 lepattanót tépett le, melyből tíz támadó volt – ha legalább vállalhatóan büntetőzött volna (2/11), megnyerhette volna a meccset csapatának. Nem így történt, a Detroit támadójátéka romokban hevert, Reggie Jackson 4/20-at hintett mezőnyből, csapatszinten 33 százalékkal dobtak és az utolsó percben egyértelműen föléjük nőtt a Nets, így 8–9-re romlott a mérlegük.

A Nets legjobb dobói: Young 19, Lopez 15, J. Johnson 13/3
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 21/6, Drummond 20, S. Johnson 10/6

Orlando Magic–Boston Celtics 110–91

A gyűrű alatt nyert az Orlando. Bár összességében nem dobott jól a Magic, a lepattanózásban hatalmas fölényben voltak Vucsevicsék – 54–34-re nyertek ebben, 17 támadópattanót szedtek és 26 egységet szereztek második esélyből. Ennek köszönhetően szinte végig előnyben játszottak, a harmadik negyedben a különbség elérte a húsz pontot is, ráadásul a cserepad is nagyon megverte a Boston második sorát – Oladipo 19 ponttal, 8 pattanóval és 6 gólpasszal húzta övéit, de Nicholson és Gordon is tíz egység fölé jutott. A Magic ezzel sorozatban harmadik győzelmét könyvelhette el és már 50% felett jár.

A külső dobás is hiányzott. A fentebb vázolt problémák (lepattanózás, gyengébb pad) mellett szintén komoly gondot jelentett, hogy a Boston nem tudott mit kezdeni az Orlando védekezésével – amellett, hogy a festékben domináltak Vucsevicsék, a perimétert is teljesen megfogták és a vendégek csak 5/27 hármast (18 százalék) értékesítettek. Nyilván ebben az ő rossz napjuk is benne volt, de tény, hogy egy pillanatig sem találták a megoldást, a második negyedtől elöl-hátul teljesen elveszettek voltak és esélyük sem volt a felzárkózásra.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 19/6, Vucsevics 18, Harris 15
A Celtics legjobb dobói: Thomas 20/3, Bradley 17/6, Crowder 12

Toronto Raptors–Phoenix Suns 102–107

Minden összeállt a Phoenixnél. Elsősorban a védekezésen sikerült javítaniuk a vendégeknek erre a meccsre, mert ugyan DeRozan bevert 29 pontot, Lowry-t és a Raptorst csapatszinten elég jól megfogták – ez pedig már elég volt ahhoz, hogy az egyre olajozottabban működő támadógépezet hozza a meccset. A tíz pont feletti előnyük ugyan nem tartott ki a végéig, de az utolsó percben ismét fordítani tudtak és bár Bledsoe clutch büntetőt hibázott hárompontos előnyben 12 mp-cel a vége előtt, a túloldalon blokkolta Scola triplakísérletét, ezzel pedig megnyerte a meccset csapatának.

Kicsit lagymatag volt a Toronto. A hazaiak négymeccses győzelmi sorozata szakadt meg ezzel a vereséggel, amelyért elsősorban a védekezésüket okolhatják – az utóbbi meccseken pontosan ezzel tudtak nyerni, ezúttal azt csinált a Phoenix, amit akart. Teletovics 6/7 hármast emelt be, Warren karrierje első dupla-dupláját jegyezte, Leuer kedvére átzsákolhatott mindenkit, a Raptors 46 pontot kapott a festékből – ráadásul támadásban is lassabbak voltak a megszokottnál. Számukra gond nincs, 11-7-re állnak úgy, hogy eddig ők játszották holtversenyben a legtöbb idegenbeli meccset, most sorozatban hatszor lépnek pályára saját közönségük előtt.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 29, Carroll 20/9, Lowry 17/12
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 20/3, Teletovics 20/18, Leuer 16/, Knight 16/6

New York Knicks–Houston Rockets 111–116 – hosszabbítás után

Nagyot harcolt a Rockets. Szinte a teljes mérkőzés folyamán a New York járt előrébb, még az utolsó negyed elején is tízpontos előnyben voltak a hazaiak, ám a Houston innen tudott felzárkózni. James Harden most gyenge volt (10/28 mezőnyből, 0/7 tripla), de a padról húsz pontot beszóró Thornton az utolsó percben egyenlíteni tudott egy hármassal és bár a győztes ütést nem tudta bevinni a vendégcsapat, a hosszabbításban már ők voltak fölényben – Calderon hármasa kimaradt a végén, így nagyon fontos győzelmet aratott a texasi gárda.

Anthony nélkül is volt a Knicks. A fővezér betegség miatt hiányzott a hazaiaktól, ám a támadójáték nélküle is jól működött – a helyére bekerülő Lance Thomas 15 pontot szórt, Porzingis 20 ponttal és 13 lepattanóval dupla-duplázott, Afflalo pedig 31 egységgel szezoncsúcsot hintett. Az utolsó percekre azonban elfáradtak, a rendes játékidő végén több clutch hibát is elkövettek, majd a hosszabbításban Ariza triplája elsüllyesztette őket, így hiába védekeztek jól Hardenen, nagyon fájó vereséget szenvedtek.

A Kncicks legjobb dobói: Afflalo 31/6, Porzingis 20, Thomas 15/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 26, Capela 18, Thornton 18/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik