Óriási sapka – drámai csatában kapott ki a címvédő GSW

Vágólapra másolva!
2018.10.22. 09:03
null
A Warriors kikapott Denverben (Fotó: Twitter)
Megvan a címvédő Golden State első veresége az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) idei alapszakaszában, miután Steph Curryék a száz pontot sem érték el Denverben – közben a fő kihívó Houston már másodszor kapott ki, James Hardenék ezúttal a Clippers ellen maradtak alul. Hiába tért vissza Russell Westbrook, továbbra is nyeretlen az OKC, a Cleveland pedig ismét 130 pont felett kapott, ezúttal az Atlantától.

 

Oklahoma City Thunder–Sacramento Kings 120–131

Westbrook sem tudott segíteni. A teljes előszezont és az első két alapszakasz-meccset is kihagyta az OKC korábbi MVP-je, most viszont „rozsdamentesen” tért vissza: már a nagyszünetben 15 pontnál, 9 lepattanónál és 6 gólpassznál járt, végül 32-12-8-ig jutott, 23 dobásából 12-t a gyűrűbe küldött és megállíthatatlan volt a festékben. Billy Donovan elégedett is volt szupersztárjával, mellé ráadásul Paul George is berámolt 29 pontot, Steven Adams és Dennis Schröder is igyekezett hozzátenni, de a védekezést az öltözőben felejtette a csapat - már a második negyedben tíz pont feletti hátrányba kerültek, a folytatásban lett ez 17 egység is és bár innen még feljöttek egyszer két labdán belülre, ezzel ellőtték az utolsó puskaporukat is. A hazaiak mintha elfelejtettek volna faultolni, hátul hatalmas volt a zavarodottság egyénileg és csapatszinten is, a Kings pedig ezt kihasználta, így az OKC továbbra is nyeretlen - nem csoda, hogy Westbrook nagyjából egy órával a meccs után állt először az újságírók elé, addig magába roskadva ült az öltözőben.

Mitől volt ilyen jó ez a Kings? Kisebb rejtély, hogy hogyan tudott ennyire olajozottan és eredményesen dolgozni támadásban a Sacramento, hogyan tudott például 26 ponttal (9/13 mezőnyből, 4/7 tripla) zárni Iman Shumpert, vagy hogy hogyan tudtak 13-mal kevesebb mezőnykísérletből és kettővel kevesebb büntetőből is gyakorlatilag végig vezetve nyerni. Nos, ez egyike volt azon napoknak, amikor nyugodtan, türelmesen és koncentráltan kosárlabdáztak a fiatalok, emellé jött az extra dobóforma (54,9% mezőnyből), mindenki tudta, hogy mi a dolga, mi a szerepe – kiváló teljesítményt nyújtottak, ami párosult az OKC frusztráltságával és pocsék védekezésével. A gárda így előbb szerezte meg idei első győzelmét, mint a Thunder...

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32/3. George 29/9, Schröder 14/6
A Kings legjobb dobói: Shumpert 26/12, Fox 22/3, Hield 17/6

Cleveland Cavaliers–Atlanta Hawks 111–133

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Ezt várnák Youngtól. Nagyon érezte a ritmust ezen az estén az Atlanta újonc irányítója, Trae Young, aki megmutatta, hogy miért kelhetett el ennyire elöl az idei drafton: 35 pontot szórt, berámolt hat triplát, kiosztott tizenegy gólpasszt és csak egy labdát adott el, egyértelműen ő volt a mérkőzés legjobbja. Az általa generált spacing ráadásul jót tett a többieknek is, Kent Bazemore (23 pont, 4/8 tripla), Omari Spellman (17 pont, 4/5 tripla) és Kevin Huerter (9 pont, 3/5 tripla) is megszórta magát kintről, nekik köszönhetően pedig végül 22 hármast dobott be a vendégcsapat – valósággal szétbombázták a Clevelandet, amihez ha már arra járt, Alex Len (16 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) is hozzátette a maga centermunkáját. A második és a negyedik negyedben egyaránt elérte a negyven dobott pontot a gárda, ebben a két játékrészben kereken harminc egységgel verte el a Cavst, ez pedig döntőnek bizonyult, így látványos, elsöprő támadójátékkal szerezte meg idei első győzelmét a társaság.

Védekezés nélkül nehéz lesz. Kevin Love azt mondta a meccs után, hogy a 0–3-as kezdésre egyáltalán nem számítottak, de (és ezt már csak mi tesszük hozzá) amíg nem tudnak NBA-szinten elfogadhatóan védekezni, addig nem nagyon fognak győzelmeket szerezni – elsőre 116 pontot kaptak, legutóbb 131-et, most 133-at és nem megbántva az Atlantát, de főleg ez a mostani számít nagyon csúnyának. Vezettek ugyan 14 ponttal az első félidőben, de aztán Young elkezdett tüzelni, a hazaiak pedig csak nézték, ahogy kivégzik őket - közben pedig támadásban is vannak gondjaik, az első opciónak szánt Love még nem nagyon tudja hozni az elvárt teljesítményt, a három meccs alatt 17/56-ot dobott mezőnyből, ez is mutatja, hogy egyelőre nagyon nem állt össze a játék. Csütörtök hajnalban a Nets elleni hazai meccsen lehet javítani.

A Cavaliers legjobb dobói: Clarkson 19/9, Love 16/3, Hill 16/6
A Hawks legjobb dobói: Young 35/18, Bazemore 23/12, Spellman 17/12

Denver Nuggets–Golden State Warriors 100–98

A védekezéssel nyerte meg a Nuggets. A back-to-back második felén erősen akadozott a hazaiak támadójátéka, sok volt a pontatlanság, a rossz dobás, ezt jelzi a 40 százalékos mezőnymutató, a 20 százalék alatti triplázás és főleg a 18 elrontott büntető – ennek ellenére nyerni tudott a gárda, mert hátul agresszíven és határozottan lépett fel a Warriors ellen. Az első negyedben ez még kevésbé működött, azt nyolc ponttal elvitte a GSW, de a második játékrésztől feljebb kapcsolt a Denver és átvette az irányítást – vezetett már 14 ponttal is a társaság, mielőtt a hajrában rohamozott volna a Warriors. A végén aztán szintén egy nagy védekező játék hozta meg a sikert, mert az egy-egy rossz büntető után három másodperccel a vége előtt Damian Jones törhetett a gyűrűre Steph Curry labdájából, de érkezett Juan Hernangomez és kiosztott neki egy meccsnyerő blokkot – ez volt a végszó, a hazaiak megszerezték a lepattanót és behúzták a győzelmet. Elöl Gary Harris (28 pont, 11/20 mezőnyből) és Nikola Jokics (23 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) játéka elégnek bizonyult, a franchise pedig a Carmelo Anthony, Chauncey Billups korszak óta nem kezdett ilyen jól egy szezont.

Javulni kell. Az első két mérkőzésen is kisebb szerencsével, de összességében gyenge védekezéssel tudott nyerni a Warriors, ezen a találkozón pedig amellett, hogy a játékvezetéssel sem voltak maradéktalanul elégedettek Kevin Duranték, ismét komoly gondjaik voltak a játékkal. Védekezésben most sem voltak az igaziak (csak a Denveren múlt, hogy nem kaptak sokkal több pontot), sokat faultoltak, elöl pedig igazából egyedül Steph Curry (30 pont, 10/23 mezőnyből, 6/16 tripla, 6 gólpassz) dicsérhető, a többiek leginkább csak erőlködtek. Az utolsó tíz másodpercben két lehetőségük is volt egyenlíteni, miután Curry révén felzárkóztak, de mindkettőt elrontották és érdemes azt is kiemelni, hogy az eddigi három meccsükön csak 24/74-et szenvedtek össze a triplavonalon túlról, a 24 bedobottból pedig 16-ot egymaga Curry tett a közösbe.



A Nuggets legjobb dobói: Harris 28/6, Jokics 23, Plumlee 11
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/18, Durant 20, Thompson 15

Los Angeles Clippers–Houston Rockets 115–112

Csillogott a Clippers kispadja. A hazaiak kezdőötösében Tobias Harris és Danilo Gallinari igyekezett működtetni a támadójátékot, de a legjobb felállásnak az bizonyult, amiben ott voltak a cserejátékosok is – az ex-Rocket Montrezl Harrell (17 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) és Luc Mbah a Moute (a harmadik negyed végén az ő nyolc pontjával fordítottak) mellett főleg az újonc Shai Gilgeous-Alexander szólt nagyot. A fiatal hátvéd a negyedik negyedben megkapta feladatul James Harden őrzését, amit remekül meg is oldott, emellett pedig támadásban is hozzátette a magáét (12 pont, 4 gólpassz), úgyhogy kulcsszereplővé lépett elő – összességében 5/25 triplával is nyerni tudott a Los Angeles, köszönhetően a végig kemény védekezésnek. A szorosan alakuló meccs negyedik negyedében már kontrollálta a játékot a hazai alakulat, mindig tudott válaszolni a Rockets kosaraira, könnyű dobást nem nagyon engedtek Harrisék, a vendégek csak az utolsó fél percben jöttek fel ismét egy labdára, de ez volt tőlük a maximum. A LAC így 2–1-gyel rajtolt, igaz, most következik az első idegenbeli mérkőzés, méghozzá New Orleansban.

Paul hiányára nem lehet fogni. Mike D'Antoni szerint a két meccsre eltiltott karmester nélkül is megvan mindenük ahhoz, hogy nyerjenek, de most sem elöl, sem hátul nem játszottak megfelelően. James Harden sokat vállalt (31 pont, 10/26 mezőnyből, 4/12 tripla, 14 gólpassz), Clint Capelát is sokat használták (23 pont, 11/14 mezőnyből, 5 gólpassz), de rajtuk kívül csak Eric Gordon (7/18 mezőnyből, 5/8 tripla) kinti tűzereje jelentett komolyabb veszélyt, a többiek elenyésző lehetőségből tettek hozzá elenyésző dolgokat. Védekezésben szintén gondjaik voltak, a lepattanózást is elvesztették 49-35-re és persze az sem segített, hogy a Clippers 26/26 büntetőt értékesített – a negyedik negyedben már csak próbáltak futni az eredmény után, de nem jött meg az áttörés, így második vereségüket is elkönyvelhették.

A Clippers legjobb dobói: Harris 23/6, Gallinari 20/3, Harrell 17
A Rockets legjobb dobói: Harden 31/12, Capela 23, Gordon 21/15

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Atlanta Hawks 111–133
Oklahoma City Thunder–Sacramento Kings 120–131
Denver Nuggets–Golden State Warriors 100–98
Los Angeles Clippers–Houston Rockets 115–112

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik