Öregedő botrányhős munkát keres az NFL-ben

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2010.07.25. 19:25
null
Owens egyelőre munkanélküli... (Fotók: Action Images)
Bár szinte mindenhonnan botrányos körülmények között távozott, és képességei sem a régiek, Terrell Owens, az NFL egykori sztárelkapója állítja, még helye lenne a ligában.

Harminchat éves, botrányhős exszupersztár munkát keres – ilyen hirdetés még nem jelent meg az amerikai sportsajtóban, de már csak idő kérdése, hogy Terrell Owens erre fanyalodjon. Az egyesült államokbeli profi amerikaifutball-bajnokság, az NFL elmúlt tizenöt évének egyik legnevesebb játékosa ugyanis hónapok óta csapat nélkül tengődik.

Hogy miért?

Ennek több oka van. Az egyik, hogy 1973. december 7. nem mostanában volt, márpedig Owens akkor született – az NFL-ben pedig az, aki a szezon végére betölti a 37. életévét, eleve nem számít kapós játékosnak. Akkor pedig főként nem, ha minden jel arra utal, hogy egykoron egyedülálló fizikai képességei szép lassan cserbenhagyják, statisztikái egyre szerényebbek, ráadásul hírhedt arról, hogy puszta jelenlétével képes megmérgezni bármelyik öltöző légkörét.

...bár a kifutókon van jövője
...bár a kifutókon van jövője

És Terrell Owensre mindez igaz. Hiába ő az egyetlen játékos az NFL történetében, aki mind a 32 csapat ellen szerzett már touchdownt, hiába ő az egyetlen elkapó, aki tizennégy éven át sorozatban legalább négyszer képes volt ugyanerre, és hiába harmadik a touchdownokra vonatkozó örökranglistán, mostanában nem népszerű „portéka" a játékospiacon. Nem csoda, statisztikái rohamosan romlanak, pályafutása második legrosszabb idényét zárta, és akkor még nem is beszéltünk a hírnevéről: mint mellékelt összeállításunkból is kiderül, pályáját sorozatos balhék övezték.

És hogy mi lesz vele? Nos, ő azt mondja, tizenötödik szezonjában végre szeretné megnyerni a Super Bowlt, azaz csak olyan csapatba menne szívesen, amelynek van esélye a bajnoki címre. A legjobbak azonban már aligha kérnek belőle, mivel úgy tűnik, a pályán már nem a régi, nem vállalják fel annak a kockázatát, hogy egy már inkább csak közepes képességű elkapó tönkretegye a csapategységet. Azaz aki Owensre igényt tart, annak vagy nagyon meg kell szorulnia (például sérülés miatt), vagy nagyon mélyen hinnie kell abban, hogy emberünk mostanra jó útra tért, vagy legalábbis a bajnoki gyűrű ígéretéért cserébe hajlandó viselkedni néhány hónapig.

„Az igazán jó csapatoknál már megvannak az elkapók, úgyhogy azokban bízom, amelyek nem kiemelkedőek, de playoffesélyesek, és szeretnének nagyot dobni. Egyelőre nincs más dolgom, mint várni, nem vagyok kétségbeesve" – mondta Owens. Néhány hét múlva talán már másképp gondolja – az NFL-szezon szeptember 9-én kezdődik.

Vele vagy nélküle.

NEM JELLEMZŐ RÁ A BÉKÉS VÁLÁS
 

Owens nyolc esztendőt húzott le a San Francisco 49ersnél, de hiába volt ő a liga egyik legeredményesebb elkapója, a csapat a rájátszás második körénél tovább sosem jutott. Végül 2003 végén lett elege a sikertelenségből, és némi jogi csűrés-csavarás után arról, hogy felbonthatja-e a szerződését, aláírt Philadelphiába. Még ki sem hűlt a helye a 49ers öltözőjében, amikor egy interjúban volt csapattársa, az irányító Jeff Garcia szexuális irányultságát feszegette...

 

A Philadelphiával 2004-ben egyből Super Bowlig jutott, és szárkapocscsont-törése után bő egy hónappal játszott is (kiválóan) az elvesztett nagydöntőben, hogy aztán irányítóját, Donovan McNabbet hibáztassa a vereségért. Aztán elkezdte kevesellni a fizetését, összeverekedett egy csapatalkalmazottal, szidta az edzőt és az együttest, amiért négy meccsre eltiltották, és már nem is játszott többet – a sokra hivatott Eagles viszont a rájátszásról is lemaradt, és csak egy playoffmeccset nyert meg a következő három évben.

 

Owens 2006 tavaszán írt alá az Eagles ősellenségének számító Dallas Cowboyshoz, és bár jól játszott, már első szezonja közepén inkább fájdalomcsillapító-túladagolásával (amiről sosem derült ki, szándékos volt-e vagy sem) került be a hírekbe, a Philadelphiától elszenvedett vereség után pedig ordítva vonta kérdőre az edzői stábot, miért nem kap több labdát. A következő idényben nyugodt maradt, de a Cowboys 2008-as szezonja már ráment arra, hogy emberünk összeveszett az irányító Tony Romóval, amiért nem passzolt neki eleget, és a többi elkapóval egyébként is jobb viszonyt ápolt. Owenst végül kirúgták a Dallasból, amely egy playoffmeccset sem nyert vele.

 

Owens mindössze két napig volt csapat nélkül, mielőtt aláírt volna a meglehetősen harmatos Buffalo Billshez – ez leginkább annak a jele, hogy a már 35 esztendős problémahalmaznak csak még rosszabb kérői voltak. Kétségtelen, hogy a buffalói évadját botrány nélkül teljesítette, de az is tény, hogy 1996-os újoncéve óta nem nyújtott annyira szerény teljesítményt, mint a Billsnél. Persze ilyen gyenge csapatban sem szerepelt még soha – nem csoda, hogy nem akart maradni – ám nem is marasztalták.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik