NHL: újabb mérföldkőhöz érkezett Alekszandr Ovecskin

Vágólapra másolva!
2022.12.24. 09:01
null
Ovecskin a második gólja után ünnepel (Fotó: GEtty Images)
A karácsonyi ünnepek előtti utolsó játéknapon az észak-amerikai profi jégkorongligában 11 mérkőzésen 69 gól született. Alekszandr Ovecskin újabb mérföldkőhöz érkezett, amikor duplázott, a Winnipeg Jets ellen, s ezzel már a második a liga örök góllövőranglistáján. A Washington Capitals az orosz klasszis 4-1-re legyőzte a vendég Winnipeg Jets együttesét 

Ovecskin a 19. percben a mérkőzés első gólját szerezte, majd a 60. perc elején az orosz sztár üres kapus találata zárta le a találkozó érdemi részét. A 37 éves Ovecskin így már 802 találatnál jár NHL-karrierje során, és ezzel a liga góllövőinek örökranglistáján a második helyre lépett, megelőzve a 801 góllal záró Gordie Howe-t. A rangsort Wayne Gretzy vezeti 894-gyel.

Ovecskin második gólját követően a csarnok nagy kivetítőjén lejátszották a Howe család videós üdvözletét, a meccs után pedig a winnipegi hokisok is gratuláltak a Washington Capitals orosz csapatkapitányának. Köztük az a David Rittich, aki a 166. kapus lett az NHL-ben, akinek a csatár gólt ütött. Ovecskin az arénában adott interjúban oroszul fordult családjához.

„Ez egy nagyon érzelmes pillanat – mondta. – A szüleim otthonról nézték a meccset, a feleségem itt van, a gyerekek, a barátok is itt vannak, különleges érzés ezt itt és így átélni. Számomra ez egy történelmi pillanat.”

 

Az orosz jégkorongszövetség elnöke, az egykor az NHL-t is megjárt kiváló kapus, Vlagyiszlav Tretyak a TASZSZ-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Ovecskin máris hokilegendává vált, annak ellenére, hogy még nem fejezte be játékoskarrierjét.

„Ahhoz, hogy utolérje Gretzkyt, még három szezont kell játszania, adja Isten, hogy legyen hozzá elég ereje és kerüljék el a sérülések” – hangsúlyozta. Ovecskin ebben a szezonban eddig 22 gólt szerzett. Szerződése a Washingtonnal a 2025/26-os idény végéig szól. Gretzky 894 gólos rekordjának túlszárnyalásához átlagban 30 gólt kell ütnie a kontraktusa szerint még hátralévő három NHL-szezonban.


A ligaelső Boston 4–3-ra nyert a New Jersey Devils otthonában. A Bruins 33. mérkőzésén a 27. győzelmét aratta, ezeken 22-szer nyert a rendes játékidőben. Sorozatban a 14. mérkőzésén szerzett pontot, ezeken a 12. győzelmét aratta – megszakítás nélkül a nyolcadikat – a Carolina Hurricanes, amely ezúttal otthon kerekedett 6–5-re a Philadelphia Flyers fölé. A Colorado Avalanche és a Calgary Flames hosszabbítás után 3–2-re nyert a Nashville Predators, valamint az Anaheim Ducks otthonában. Szétlövés után viszont a házigazdák bizonyultak jobbnak a Coyotes-Kings, valamint a Golden Knights-Blues összecsapásokon.

Ünnepelhettek a Carolina játékosai (Fotó: Getty Images)
Ünnepelhettek a Carolina játékosai (Fotó: Getty Images)

 

NHL

ALAPSZAKASZ
Carolina Hurricanes–Philadelphia Flyers 6–5
New Jersey Devils–Boston Bruins 3–4
Washington Capitals–Winnipeg Jets 4–1
New York Islanders–Florida Panthers 5–1
Dallas Stars–Montreal Canadiens 4–2
Nashville Predators–Colorado Avalanche 2–3 – hosszabbítás után
Chicago Blackhawks–Columbus Blue Jackets 5–2
Edmonton Oilers–Vancouver Canucks 2–5
Arizona Coyotes–Los Angeles Kings 2–1 – szétlövéssel
Vegas Golden Knights–St. Louis Blues 5–4 – szétlövéssel
Anaheim Ducks–Calgary Flames 2–3 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik