NHL: a Stanley-kupa döntőjében otthon először nyert a Capitals

Vágólapra másolva!
2018.06.03. 08:57
null
Már a Washington vezet a Stanley-kupa döntőjében (Fotó: nhl.com)
A Washington Capitals 3-1-re nyert a vendég újonc Vegas Golden Knights ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének harmadik mérkőzésén magyar idő szerint vasárnap hajnalban, így 2-1-re vezet az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban.  

 

Az előző mérkőzésen megsérült a rájátszás pontlistáját vezető Jevgenyij Kuznyecov, a Washington orosz csatára, aki most tudta vállalni a játékot. És a második percben majdnem gólpasszt adott honfitársának, Alekszandr Ovecskinnek, azonban Marc-Andre Fleury hatalmas bravúrral védett. Később kimaradt egy-egy emberelőny, ráadásul a korong egyszer a vegasi kapuba került, ám Fleury akadályozása miatt büntetés következett.

A második harmad hazai góllal indult. Komoly „tűzijáték" alakult ki a vegasi kapu előtt, Fleury több ízben is hárított, azonban amikor a korong Ovecskin elé került, a sztár előrevetődve, fonákkal nem hibázott (1-0). Ez volt a csatár 14. találata a mostani playoffban, amellyel beérte a klubcsúcsot 1990 óta eddig egyedül vezető John Druce-t, és az idei rájátszásban pedig szintén az élre került a winnipegi Mark Scheifele-val közösen.

Kisvártatva egyenlíthetett volna a Golden Knights, de Braden Holtby védte Jonathan Marchessault próbálkozását. A meccs derekán emberelőnyben Ovecskin bombázott, Fleury a lepkéskesztyűvel óriásit mentett. A 33. percben a korongszerzés utáni kontrát Kuznyecov váltotta gólra. Kivárt, majd mértani pontossággal a vendég kapus botoskesztyűje alatt betalált (2–0).

Egy áthúzódó kiállítás miatt hazai helyzetekkel indult a záró felvonás, és T.J.Oshie a kapuvasat találta el. A 44. percben azonban a "semmiből" szépített a Vegas. Az előző meccs egyik hőse, Holtby a hátsó palánknál fonákkal szerette volna megjátszani a pakkot, azonban a letámadó Pierre-Edouard Bellemare ütőjét találta el, és a berobbanó - az első összecsapáson 4-4 után két gólt szerző – Tomas Nosek az üresen maradt kapuba lőtt (2–1).

Az 54. percben Shea Theodore a letámadó Jay Beagle miatt elütött a korong felett, a hazai játékos egyből középre passzolt, ahol Devante Smith-Pellynek már nem volt nehéz dolga a keresztléc alá emelni (3–1). Az utolsó percekben Fleury helyett mezőnyjátékost küldött a jégre a vegasi edző, Gerard Galant, ám még ziccerig sem sikerült eljutni. A Golden Knights először veszített egymást követő két találkozót a playoffban.

A Stanley -kupáért folyó következő összecsapást ugyancsak a fővárosban rendezik közép-európai idő szerint kedd hajnalban.

A Capitals ezt megelőzően egyszer, még 1998-ban volt fináléban, akkor 4–0-s összesítéssel kikapott a Detroit Red Wingstől. Azaz a mostani volt a második győzelme (néhány nappal az első után) a nagydöntőben, illetve a történelmi első hazai diadala Stanley-kupa-fináléban. Ráadásul ez a győzelem azt is jelenti, hogy a Capitals ismét fordítani tudott a párharcban, ahogy idén az összes rájátszáspárharcában, ugyanis úgy jutott el a fináléig, hogy egyszer mindig hátrányba került.


NHL
Stanley-kupa, döntő, 3. mérkőzés
Washington Capitals-Vegas Golden Knights 3–1
(0–0, 2–0, 1–1)
Gól: Ovecskin (22.), Kuznyecov (33.), Smith-Pelly (54.), illetve Nosek (44.)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2-1 a Washington javára.

NHL, 2018 – STANLEY-KUPA-RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ
VEGAS GOLDEN KNIGHTS–WASHINGTON CAPITALS, AZ ÁLLÁS: 1–2
Vegas–Washington 6–4
Vegas–Washington 2–3
Washington–Vegas
3–1
Washington–Vegasjúnius 4.
Vegas–Washington június 7.
Washington–Vegas (ha szükséges)június 10.
Vegas–Washington (ha szükséges)június 13.
*A dátumok helyi idő szerint értendők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik