NHL: 15 agyrázkódás, 69 bunyó – perel a halott hokis családja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.09. 12:10
A 2015 februárjában elhunyt Steve Montador családja beperelte az észak-amerikai jégkorongligát (NHL).

Steve Montador 2000-ben draftolatlan szabadügynökként került az NHL-be, pályafutása során szerepelt a Calgary Flamesben, a Florida Panthersben, az Anaheim Ducksban, a Boston Bruinsban, a Buffalo Sabresben és a Chicago Blackhawksban is.

A kanadai védő 2012-ben öltött magára utoljára NHL-mezt, majd lehúzott egy-egy szezont az AHL-ben és a KHL-ben, mielőtt 2015 februárjában, 35 esztendősen holtan találták torontói otthonában. Az Associated Press szerint a jégkorongozó több évvel a halála előtt úgy döntött, hogy agyát tudományos célokból egy kanadai agyrázkódásokkal foglalkozó kutatásnak adományozza.

Noha a játékos halálának okát nem tudták megállapítani, májusban a sportoló agyát megvizsgálva tudósok megerősítették, hogy Montadornak egy úgynevezett krónikus traumatikus agyvelőgyulladása volt (CTE), ez egy agyi betegség, amelyet a fejsérülésekkel szoktak összefüggésbe hozni.

A bírósági papírok szerint a védőnek 15 dokumentált agyrázkódása volt pályafutása során. Montador édesapja azt állítja, fia állandóan depresszióval küzdött, memóriazavara volt és állandóan kiszámítatlanul viselkedett – nem mellesleg az NHL-ben eltöltött tíz éve alatt összesen 69-szer keveredett verekedésbe a jégen.

A család szerint Montadort a liga nem tájékoztatta a kockázatokról és a hosszú távú agykárosodás lehetőségéről.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik