NFL: sötétülnek a viharfelhők, elmaradhat a 2011-es idény

Vágólapra másolva!
2010.02.05. 12:58
null
Super Bowl előtti látkép: könnyen lehet, hogy 2011-ben üresen konganak majd a stadionok (Fotó: Reuters)
Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy bérvita miatt 2011-ben nem lesz játék az NFL-ben – véli DeMaurice Smith, a liga játékos-szakszervezetének (NFLPA) ügyvezető igazgatója.

„Egytől tízig terjedő skálán mérve úgy tizennégy" – válaszolta Smith arra a kérdésre, mekkora az esélye annak, hogy a rendkívül népszerű tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL) 2011-ben beáll az úgynevezett kizárás (lockout) állapota, amikor érvényes kollektív szerződés hiányában a játékosok nem vehetik fel a munkát.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri az NFL 2009-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Smith úgy véli, a megegyezés esélye főképp azért kicsi, mert egyelőre nagyon távoliak egymástól az álláspontok azt illetően, ki mekkora mértékben viselje a pénzügyi világválság nyomán fellépő veszteségeket. A játékos-szakszervezet nem hajlandó tárgyalási alapnak tekinteni a 18 százalékos fizetéscsökkentési ajánlatot, amelynek megtételét a tulajdonosok amúgy cáfolják, illetve szándékaik félremagyarázásának tartják.

„Átkozottul nehéz lenne azzal állni a játékosok elé, hogy fejenként mindenki dobjon be évi 340 ezer dollárt a közösbe, hogy megmentsük a ligát" – mondta Smith a vasárnapi Super Bowl köré szervezett ünnepi „NFL-hét" keretében tartott sajtóbeszélgetésen.

A nagy amerikai profi ligák közül a kosárlabdázókéban (NBA) az 1998–1999-es alapszakasz egy része, a jégkorongozókéban (NHL) a teljes 2004–2005-ös idény elmaradt kizárás miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik