NFL: három hét után az újonc irányítók nyakába szakadt minden

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.09.27. 18:06
null
A 21 éves Sam Darnold őstehetség (Fotó: newyorkjets.com)
Három játékhét telt el az NFL-ben, és a fiatalok máris a mély vízben kapálóznak: a drafton előkelő helyen kiválasztott, elvileg még tanulóidejüket töltő ifjú irányítóknak máris a nyakába szakadt minden.

 

Lehet, hogy teher alatt nő a pálma, és azt a lovat kell ütni, amelyik húz, de kapkodásnak selejt az ára, és egyébként sem érdemes ajtóstul rontani a házba – így foglalná össze az NFL első három játékhetének történéseit O. Nagy Gábor, a legendás Mi fán terem? szólás- és közmondásgyűjtemény szerzője.

A Kansas irányítójának, Patrick Mahomesnek például jót tett, hogy tavaly szinte csak figyelt és tanult, az idei drafton korán elkelt quarterbackeknek (QB) nem volt ilyen szerencséjük: mind átestek a tűzkeresztségen, sőt, van, aki az NFL küszöbén is.

Baker Mayfield Cleveland Browns, 1/1.

Azzal a felütéssel választotta ki nyáron a két év alatt egyetlen meccset megnyerő Cleveland, hogy a kispadról figyeli majd az eseményeket. Csak hát ahogy O. Nagy Gábor mondaná, nagy úr a muszáj: a legutóbbi játékhéten a közepesen megbízható Tyrod Taylor agyrázkódást szenvedett, Mayfieldnek kellett beugrania helyette. Ő pedig tökéletes magabiztossággal játszva vezette győzelemre a Brownst, amely 635 nap után aratott ismét diadalt.

Baker Mayfield (Fotó: AFP)
Baker Mayfield (Fotó: AFP)

Persze sosem kellett félteni: sima diákként sétált be a Texas Tech öltözőjébe, hogy aztán kivívja a helyet a kezdőben, nyerjen pár meccset és ösztöndíjviták miatt továbbálljon, majd az Oklahoma egyetemen is az utcáról beesve váljon kulcsemberré. Most két negyednyi és két touchdownnyi előnyt adva is simán megfordította élete első NFL-meccsét, úgyhogy nem csoda, hogy másnap Hue Jackson vezetőedző bejelentette: új kezdő irányítója van – akivel talán már az első két meccset is megnyerte volna...

Sam Darnold New York Jets, 1/3.

Azzal érkezett meg az NFL-be, hogy 59 év után ő lesz az első igazán jó irányító a New York Jetsnél: a magyar származású Joe Namath ugyan Super Bowlt is nyert, de jóval nagyobb érzéke volt a sztársághoz, mint a futballhoz...

A 21 éves Darnold ellenben őstehetség – viszont egyelőre nagy rá a kabát: az első meccsen ugyan kitömte a Detroit Lionst (miután élete első passzából az ellenfél szerzett touchdownt...), de aztán két vereség következett, fokozatosan romló játékkal, bizonytalanságokkal és eladott labdákkal. Todd Bowles edző dicséri választottját, míg az irányító azt mondja, többet kell nyújtania – ezzel ugyan meccseket nem nyer, de legalább a híresen kritikus New York- i lapok sportrovatait maga mellé állíthatja.

Josh Allen Buffalo Bills, 1/7.

Kétméteres, mégis fürge fickó félelmetes erejű karral – nem csoda, hogy beleszeretett a Buffalo vezetősége, egy vagyonnyi draftjogot áldozva érte. Ám az éremnek O. Nagy Gábor szerint is két oldala van: erőfeszítés nélkül át tudja dobni a pályát, de képes öt lépésről lábon is dobni a csapattársait.

Ennek megfelelően a Billsnél bíztak is benne meg nem is: három rutinosnak számító irányítót is elpasszoltak a nyáron, mégsem őt jelölték a kezdőcsapatba, hanem Nathan Petermant, aki tavaly először a kezdőcsapatba kerülve öt eladott labdával mutatkozott be, szép NFL-csúcsot állítva fel. De miután a nyitó meccsen egy iskolaudvarnyit sem tudta előre vinni a csapatot, be kellett dobni a mély vízbe az eredetileg lassan nevelgetni kívánt Allent.

Ő pedig felvette az NFL-ritmust, a legutóbbi fordulóban a Bills az ő pontos, hatékony játékának köszönhetően is győzte le a bajnokesélyes Minnesotát, 23 év óta a liga legnagyobb meglepetését okozva a fogadóirodák oddsai szerint. A kérdés csak az, egyszer volt-e kutyavásár, vagy Allen máris megérett az NFL-re.

Josh Rosen Arizona Cardinals, 1/10.

Az Arizona Cardinals éppenséggel húszmillió dollárt fektetett abba, hogy még ne kelljen pályára küldenie az amúgy nagy ígéretnek tartott Josh Rosent: ennyit fizettek ki a rutinos Sam Bradfordnak, hogy még irányítsa a csapatot. Ám kihagyták a számításból, hogy harmincéves korára a térdében nincs ép szalag, úgyhogy egy 24–6-os és egy 34–0-s vereséggel kezdte a szezont, és a harmadik találkozón, a Chicago ellen is 16–14-es hátrányban volt vele a csapat, mikor szűk öt perccel a vége előtt a Cardinals megelégelte a szenvedést, és pályára küldte Rosent, hogy nyerje már meg a meccset.

Ez már nem a mély víz, hanem a cápákkal és háborgó hullámokkal dúsított változata: szerencsétlen Rosen kispadosként egy percet sem gyakorolt a kezdőcsapattal, ráadásul a liga egyik legjobb védelme állt vele szemben, és hogy még nehezebb dolga legyen, a fordításért vezetett támadás kulcspillanatában a futó-elkapó David Johnsont is kivették mellőle, hogy leszúrhassák egy az előző akciónál elkövetett hiba miatt.

Josh Rosen (Fotó: azcardinals.com)
Josh Rosen (Fotó: azcardinals.com)

Rosen bicskája végül bele is tört a feladatba, de legalább annyit mutatott, hogy több van benne, mint Bradfordban, akivel a Cardinals a liga legeredménytelenebb brigádja volt. Hétvégén pedig már ő vezeti ki a pályára az Arizonát a Seattle ellen – ennyit a tanulással töltött újoncévről.

De hát ember tervez, isten végez, és senki sem kerülheti el a sorsát, ugye.

NFL, ALAPSZAKASZ
4. FORDULÓ
2018. 9. 28., 2.20 Los Angeles Rams–Minnesota Vikings
2018. 9. 30., 19.00 Atlanta Falcons–Cincinnati Bengals
2018. 9. 30., 19.00 Chicago Bears–Tampa Bay Buccaneers
2018. 9. 30., 19.00 Dallas Cowboys–Detroit Lions
2018. 9. 30., 19.00 Green Bay Packers–Buffalo Bills
2018. 9. 30., 19.00 Indianapolis Colts–Houston Texans
2018. 9. 30., 19.00 Jacksonville Jaguars–New York Jets
2018. 9. 30., 19.00 New England Patriots–Miami Dolphins
2018. 9. 30., 19.00 Tennessee Titans–Philadelphia Eagles
2018. 9. 30., 22.05 Arizona Cardinals–Seattle Seahawks
2018. 9. 30., 22.05 Oakland Raiders–Cleveland Browns
2018. 9. 30., 22.25 Los Angeles Chargers–San Francisco 49ers
2018. 9. 30., 22.25 New York Giants–New Orleans Saints
2018. 10. 1., 2.20 Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens
2018. 10. 2., 2.15 Denver Broncos–Kansas City Chiefs
Szabadnaposok: Carolina Panthers, Washington Redskins
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik