NFL: ebből még baj lehet – nyolcmilliárd forog kockán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.07. 11:50
null
Nagypolitikai tényező válhat a térdelésből… (Fotó: nfl.com)
Egy évi több mint nyolcmilliárd dolláros bevétellel rendelkező üzletre nehéz azt mondani, hogy bajban volna, de az NFL ettől is különleges: bár látszólag megállíthatatlanul zakatol a pénzgyár, azért gyülekeznek a viharfelhők is.

 


Annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb rajongói bázist alakítsa ki, az NFL egyszerre próbál mindenkinek megfelelni, vagy legalábbis úgy egyensúlyozni, hogy falutól városig, republikánustól demokratáig, lázadó kamasztól aggódó anyukáig és begyepesedett nagyfaterig senkit se idegenítsen el a ligától, akiből akár csak egy dollárcentet is ki lehet préselni.

Ez azonban egyre nehezebben megy.

Kezdésnek ott van rögtön Donald Trump: az amerikai elnök előszeretettel kritizálja a meccs előtti himnusz alatt vigyázzállás helyett fél térdre ereszkedő focistákat, hiszen ezzel bármikor képes mozgósítani rajongótáborát. És bár az így demonstráló játékosok minden alkalommal elmondják, hogy ők a társadalmi igazságtalanságra és a feketékkel szembeni elnyomásra szeretnék felhívni a figyelmet akciójukkal, az ellentábor a nemzettel, a zászlóval és az ő szabadságukért vérüket áldozó amerikai katonákkal szembeni tiszteletlenséggel vádolja őket.

A liga pedig sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja a problémát: az „ami nem látszik, az nincs” logikája mentén a csapattulajdonosok egy része – bízva abban, hogy hátha így Trump elnök leszáll róluk – még a nyár elején megszavazta, hogy aki a himnusz idején demonstrálni akar, az maradjon az öltözőben, ellenkező esetben büntetés vár rá.

Ezzel sikerült a játékosokat és a velük és céljaikkal szimpatizáló tömegeket magukra haragítaniuk, miközben az elnököt és elvbarátait sem engesztelték ki. Sőt, csak újabb lehetőséget adtak a háborgásra a szerinte gyenge kézre utaló döntés miatt, úgyhogy két hónappal később vissza is vonták az új szabályt. És mivel novemberben kulcsfontosságú képviselőházi választások lesznek az Egyesült Államokban, Trump minden bizonnyal hetente ki fogja játszani a számára a saját táborában kockázat nélküli jópontokat hozó focistakártyát, tovább öntve az olajat arra a tűzre, amelyet a felháborodott és bojkottot hirdető drukkerek már eddig is volt kedvenceik elégetett mezeivel tápláltak.

ÉGNEK A RUHÁK

Hogy nincs béke az olajfák alatt, ami a himnusz alatt demonstráló játékosok ügyét illeti, azt a Nike sportmárka legújabb kampánya után történtek is bizonyítják. A cég ugyanis az egész mozgalmat elindító és emiatt már két éve partvonalon kívülre szorított irányítót, Colin Kaepernicket tette meg reklámarcának, a borítékolható eredménnyel: az internetet elárasztották a felháborodott állampolgárok videói, akik kidobják vagy elégetik Nike-cuccaikat, mert nem hajlandóak azonosulni a tiltakozók nézeteivel.

„Előbb a kedvenc sportágam és a hazám között kellett választanom. A hazámat választottam. És most a Nike arra kényszerít, hogy a kedvenc cipőm és a hazám között válasszak” – háborgott például egy a sportcsukáját teátrálisan felgyújtó úriember, egy másik pedig a kerti óriásgrillbe halmozta fel a cuccait, és lángvágóval lobbantotta be, hozzátéve: „Remélem, a részvényeitek ára is esni kezd!”

Viszont a politikai ok mellett van egy másik is, amely miatt egyre többen fordulnak el az NFL-től: mostanra már nem eretnekség kimondani, hogy ez a sportág káros az egészségre. A ligát milliárdokra perelik a kisebb-nagyobb maradandó sérüléseket szenvedő egykori játékosok, az anyukák pedig a futball helyett más sportágak felé terelik gyermekeiket, és sokan bűntudattal ülnek le a tévé elé (megint mások pedig már le sem ülnek), elvégre mégiscsak egymás agyát szivacsosra csépelő gladiátorok küzdelmét nézik.

Az NFL épp ezért igyekszik szigorítani a szabályokon és enyhíteni a kockázatokon – most épp az eddig hétköznapinak számító, sisakkal előre történő ütközéseket igyekeztek betiltani, mert ezeknél a legnagyobb az agyrázkódás és a gerincsérülés veszélye.

A játékosok természetesen háborogtak, jelezve, hogy amíg a fejük a testük elején található, addig nehéz nem sisakkal előre ütközniük, ám miután az előszezon edzőmeccsein csak úgy sorjáztak a büntetések, kicsit letisztult a bírói szabályértelmezés, így talán sikerül megőrizni a meccsek komolyságát. Ennyi azonban még nem nyugtatja meg a csemetéik épségéért aggódó focianyukákat, viszont cserébe elidegeníti a régi drukkereket: a fotelszurkolók egy része szerint „elpuhul” ez a férfias sportág, és egyre távolodik a „régi szép idők igazi amerikai értékeitől”, mint a bátorság, a keménység, a kitartás – vannak, akik ezért nem ülnek már le a tévé elé vasárnaponként.

És valóban, a liga nézettsége csökkenőben van – más kérdés, hogy még így is a focimeccsek Amerika legnépszerűbb műsorai, és a nézők is jóval kisebb ütemben fogynak, mint jószerével bármely más tévés termék esetében, a csatornák pedig továbbra is csillagászati összegeket fizetnek a közvetítési jogokért.

Szóval, azt nem lehet mondani, hogy súlyos veszély fenyegetné az NFL-t, ugyanakkor súlyos kihívásokból a 2018-as idényben is akad majd.

Márpedig ezek kezelése nem épp a liga erőssége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik