Negatív rekordot döntött, mégis nyert a Lakers

Vágólapra másolva!
2018.01.20. 09:17
null
Negatív rekordot döntött, mégis nyert a Lakers (Fotó: nba.com)
Pocsékul dobott a San Antonio Torontóban, így mindössze 83 pontot szerezve maradtak alul a texasiak Kanadában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hajnali rangadóján. A Miami nem tudott nyerni Brooklynban, a Washington egy 45 pontos harmadik negyeddel múlta felül a Detroitot, a Suns Denverből, a Knicks Salt Lake Cityből távozott győztesen, míg a Lakers negatív franchise-rekordot döntve is megverte a Pacerst.  

 

Toronto Raptors–San Antonio Spurs 86–83

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Borzasztó volt a Spurs. Vállalhatatlanul gyengén dobott a vendégcsapat, kész csoda, hogy ilyen teljesítménnyel végül mindössze három ponttal maradt alul – október óta nem zárt a gárda ennyire alacsony dobószázalékkal, most kereken 34 százalékot produkáltak Gasolék. A kulcsemberek számai mindent elmondanak, LaMarcus Aldridge 6/25-öt szenvedett össze, a Parker-Green hátvédpár3/17-et, a padról Patty Mills pedig 4/14-et tett hozzá, mintha bedeszkázták volna számukra a gyűrűt – a 17 támadópattanónak és a Raptors szintén gyenge dobóformájának köszönhették, hogy így is szoros volt az összecsapás. A Leonard, Gay, Ginóbili trió ugyan hiányzott, de ez sem magyarázat erre a teljesítményre, igaz, most végre egy „hazaibb" időszak következik számukra: az utóbbi 11 meccsükből kilencet játszottak idegenben, az előttük álló kilencből nyolcat viszont otthon vívnak majd meg.

Egy fokkal jobb volt a Toronto. A hazaiak is mindössze 40 százalékkal céloztak, de nekik legalább a minimumszintet megütötte a kinti dobásuk (34.6 százalék) és bár a lepattanózást elvesztették (17–9 a támadók aránya), mégis képesek voltak kisebb-nagyobb futásokra – ezek az időszakok végül döntőnek bizonyultak, mert a Spurs képtelen volt felzárkózást, rohamot vezetni. Sokat számított, hogy a kulcsemberek nem betliztek, Kyle Lowry (24pont, 8/16 mezőnyből, 4/9 tripla) és DeMar DeRozan (21 pont, 9/19 mezőnyből, 6 gólpassz) sem játszott rosszul, Jonas Valanciunas (15 pont, 11 lepattanó, 7/10 mezőnyből) is megtette, amit kellett, így végül kiharcolták a győzelmet, bár az utolsó tíz másodpercben még próbálkozott a San Antonio, de már csak a különbséget tudta csökkenteni.

A Raptors legjobb dobói:Lowry 24/12, DeRozan 21, Valanciunas 15/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 17/3, Gasol 15, Mills 13/3

Brooklyn Nets–Miami Heat 101–95

Carroll extrát hozott, Russell visszatért, a Nets fordított.Ezúttal elsősorban nem a hátvédsor villogott a Netsnél, ugyanis DeMarre Carroll rendkívül hatékonyan játszva vezérré lépett elő a hazaiaknál támadásban (26 pont, 9/12 mezőnyből, 3/5 tripla) és rá építve állt fel második félidei 16 pontos hátrányából az együttes – a harmadik negyed végére már szinte kiegyenlített a gárda, majd ezzel a lendülettel 34 pontot szórt a záró etapban és megfordította az összecsapást. Carroll több fontos dobása mellett Caris LeVert és Spencer Dinwiddie is a legjobbkor talált be az ő szempontjukból, 91–91 után jó pár clutch játékot mutatott be a csapat és ennek köszönhetően végül nagy győzelmet aratott. A napot pedig tovább édesítette, hogy 32 kihagyott meccs után újra pályára léphetett D'Angelo Russell, aki egyelőre csak 14 percet kapott több részletben és 0/5-tel zárt mezőnyből, de a következő időszakban fokozatosan visszaépítik a térdműtét után még kissé bizonytalan hátvédet.

Nem bírta végig a Heat. Sokáig vezetett a találkozón a vendégcsapat, több lábon állt a társaság támadásban, jól védekezett, Hassan Whiteside (22 pont, 13 lepattanó, 4 blokk) ismét dominált a palánk alatt, ám 64–48-nál valami megtört és onnantól hatalmas fordulat állt be a meccsen. A Heatnél elfogyott a lendület, szűk kilenc perc alatt összesen öt pontot dobtak Dragicék, majd a védekezésük is szétesett és bár így is szorosan alakult a végjáték, a Brooklynt akkor már nem lehetett megfogni: Carrollék egymás után hozták a clutch játékokat támadásban, mindenre nem tudott válaszolni a Miami. Így a tekintélyes előny ellenére kikaptak idegenben, most pedig még nehezebb lesz a dolguk: back-to-backre utaznak Charlotte-ba a túrájuk negyedik állomására.

A Nets legjobb dobói:Carroll 26/9, Dinwiddie 15/3, LeVert 12/3, Harris 12/6
A Heat legjobb dobói:Whiteside 22, Dragic 17, Richardson 12/3, Olynyk 12/6

Detroit Pistons–Washington Wizards 112–122

A félelmetes harmadik negyed döntött. Elég fordulatosan alakult az első félidő, az első negyedet tíz ponttal nyerte a Detroit, a másodikat tízzel a belendülő Washington, a fordulás után azonban nem jött újabb fordulat, hanem még feljebb kapcsolt a vendégcsapat. A harmadik játékrészben 16/20 dobásukat, közte 6/8 triplát süllyesztettek el a fővárosiak és 45–28-ra nyerték ezt az időszakot, hihetetlen hatékonysággal dolgoztak, bár John Wall szerint semmi különös nem történt, csak beestek az üres helyzetek – az irányító dupla-duplája mellett Bradley Beal és Kelly Oubre is alaposan megszórta magát, de Otto Porter is elsüllyesztett négy hármast. Innen azért még egyszer felkapaszkodott a Detroit és egészen négy pontra közelített, de Morris támadópattanójából Wall dobott egy nagyon fontos triplát, majd Oubre is hozzátett egy négypontos játékot, több esélyt pedig nem adott ellenfelének a Wizards.

Négynél tart a Detroit. Hiába a jó kezdés (15 ponttal is vezettek már az első negyedben), végül sorozatban negyedik vereségüket is elszenvedték a hazaiak, a védekezést megint csak bizonyos időszakokra sikerült összerakni és hiába tartották nulla ponton egy félidőn keresztül John Wallt, így is 120 egység fölé engedték végül ellenfelüket. Hiába Andre Drummond extra estéje (14 pont, 21 lepattanó, 8 gólpassz), ő sem tudott segíteni, ugyan a végén még egyszer megszorították a Washingtont, összességében nem változott semmi a korábbiakhoz képest – vasárnap este a Brooklyn ellen próbálják meg megállítani a zuhanást.

A Pistons legjobb dobói:Harris 17/3, Kennard 16/9, Smith 15, Bradley 15/3
A Wizards legjobb dobói:Beal 26/12, Oubre 26/15, Wall 16/6, Porter 16/12

Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 106–88

Randolphot megünnepelték. Nyolc memphisi év után távozott a Kingshez Zach Randolph, most pedig először tért vissza ellenfélként korábbi csapatához, ennek megfelelően felállva, hangos ovációval köszöntötte őt a hazai publikum – az első és a második negyed között ezt egy videós megemlékezéssel tetézte a csapat, kellően megünnepelték őt Memphisben. A pályán aztán sok hasznosat már nem csinált, 19 perce alatt négy pontot szerzett és a Sacramento is nagyjából ennyit szólt hozzá az összecsapáshoz: egy kiváló második negyedet produkált a gárda, ezt leszámítva viszont végig a Grizzlies uralta a játékot. Ennek összességében egy újabb viszonylag sima vereség lett a vége a Kings szempontjából, sorozatban már hetedszer maradtak alul Vince Carterék, ráadásul éppen most indultak el egy hatmeccses idegenbeli túrára...

Tovább robog a Grizzlies. A hazaiak alaposan elkapták a fonalat az utóbbi időben, a 3–0-s szezonrajt óta most először nyertek zsinórban három meccset és megközelítették a Jazzt, ráadásul olyan teljesítményeket is találtak ezen az estén, mint Dillon Brooks 22 pontos karrier- és Ben McLemore 21 pontos szezoncsúcsa. A második negyedben volt egy komoly hullámvölgyük, azt a játékrészt 23–10-re vesztették el, így lett egál az állás a nagyszünetben, de a második félidőt rögtön egy 22–7-tel kezdték és összességében nem forgott veszélyben az újabb győzelmük. Most back-to-backre utaznak New Orleansba, ez viszont már egy jóval izmosabb feladatnak tűnik...

A Grizzlies legjobb dobói:Brooks 22/9, McLemore 21/9, Evans 14/3
A Kings legjobb dobói:Fox 16/3, Bogdanovics 15/3, Carter 15/15

Denver Nuggets–Phoenix Suns 100–108

A második negyedtől vezetett a Suns. Az első játékrészt még két ponttal behúzta a Denver, a másodikat azonban egy 17–3-as rohammal nyitotta a Phoenix és a vendégcsapat innentől már nem is adta ki a kezéből a vezetést – hol kisebb, hol nagyobb előnnyel, de folyamatosan előrébb járt. Ez elsősorban a kiegyensúlyozott és jól működő támadójáték számlájára írható, Devin Booker (30 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) tűzerejét ugyanis remekül kiegészítette a visszatérő TJ Warren (25 pont, 11/17 mezőnyből), valamint a kispadról is érkezett két stabil dobóteljesítmény Isaiah Canaan (16 pont, 6 gólpassz, 4/6 tripla) és Josh Jackson (16 pont, 6/9 mezőnyből) részéről. Ez éppen elégnek is bizonyult a sikerhez, ezúttal nagyon figyeltek a náluk sokszor problémát okozó eladott labdákra, pontosan passzoltak, 40 százalék felett tripláztak és komolyabb gödörbe nem kerültek, nem törtek meg – összességében egy szép idegenbeli győzelemmel vágtak vissza a nemrég itt elszenvedett 134–111-es vereségért.

Ezt hoznia kellett volna a Denvernek. Ugyan a meccs előtt, az utolsó pillanatban az orvosok mégis engedélyezték a játékot Jamal Murraynek, aki ráadásul kiváló teljesítménnyel (30 pont, 5/8 tripla) a Nuggets élére is állt, mégsem tudta hozni az előzetesen szinte kötelezőnek titulált találkozót a hazai alakulat. Sem támadásban, sem védekezésben nem voltak elég meggyőzőek Jokicsék, képtelenek voltak megfogni a Suns fő fegyvereit, ők pedig nem tudtak úgy dobni, mint ellenfelük, pedig az utóbbi hét mérkőzésen hozott 2–5-ös mérleg után nagyon kellett volna nekik ez a siker saját közönségük előtt. Mivel ezt is elbukták, így már egy meccs hátrányuk van a playoff-helyekhez képest és az egyértelmű, hogy bajban vannak, valamin változtatniuk kell – kedd hajnalban, a Blazers ellen már ki-ki meccset fognak játszani.

A Nuggets legjobb dobói:Murray 30/15, Harris 16/12, Lyles 15/3
A Suns legjobb dobói:Booker 30/12, Warren 25, Jackson 16/6, Canaan 16/12

Utah Jazz–New York Knicks 115–117

Nagyon fontos győzelem. Az egész szezonban szenvedett idegenben a Knicks, ráadásul az utóbbi 14 meccséből egyébként is elvesztett 11-et, így óriási szüksége volt egy ilyen sikerre az otthon bárkire veszélyes Jazz ellen – a mostani idegenbeli túrán muszáj ilyen győzelmeket szereznie a gárdának, ha ott akar maradni a playoffhelyek közelében. Ezúttal Tim Hardaway Jr. extrája kellett hozzá, a továbbra is perclimiten lévő dobógép 31 ponttal, közte 6/7 triplával húzta csapatát, a negyedik negyedben pedig kulcshelyzetben villant kétszer is – 103–100 után bevert egy hármast faulttal együtt, majd ez megspékelte egy zsákolással is. Innen ugyan még egyszer felállt a Jazz (ehhez kellett két elrontott Hardaway-büntető is...), de kilenc másodperccel a vége előtt a Knicks-hátvéd már nem hibázott a büntetővonalról, ezzel végleg lezárta a meccset, amelyet a nagyon simán elvesztett lepattanózás ellenére 55 százalékos kinti dobóformával, pontos játékkal meg tudott nyerni a New York.

Rudy Gobert visszatért. December 15-én dőlt ki térdsérüléssel a francia center, azóta most játszotta első meccsét, de egyáltalán nem tűnt rozsdásnak, sőt, inkább a frissesség és a játékkedv látszott rajta – 23 ponttal, 14 lepattanóval és 3 blokkal rögtön óriásit tolt csapata szekerén. Győzelmet azonban ez mégsem ért, mert kulcspillanatokban mindig a Knicks bizonyult jobbnak, Hardaway villanásairól már szóltunk, majd amikor a hazaiak egy 11–2-es etappal felkapaszkodtak, egy támadáson belül három triplát is elrontottak 115–112-nél – ezt zárta le Hardaway két büntetője, így hiába volt Mitchelléknek több lehetőségük is, egyikkel sem tudtak élni. Hiába az 52–36-ra behúzott lepattanózás, a tíz kihagyott büntető, az öttel több eladott labda és az említett hibák miatt megint kikapott Quin Snyder alakulata, így fogadja back-to-back a Clipperst.

A Jazz legjobb dobói:Gobert 23, Hood 18/6, Rubio 17/3, Mitchell 17/9
A Knicks legjobb dobói:Hardaway Jr. 31/18, Porzingis 18/3, Lee 18/6

Los Angeles Lakers–Indiana Pacers 99–86

Valami nem megy a Pacersnél. A szezon első részében a gyors, látványos támadójáték volt az Indiana fő erénye, azóta ez azért átalakult, az elmúlt időszakban már inkább a kevés kapott pont volt a legfőbb pozitívum (az utóbbi nyolc meccsből egyszer kaptak 100 felett), most viszont már egyértelmű, hogy gondban vannak elöl. Az előző esti, portlandi meccs is ezen úszott el számukra, 86 dobott ponttal nem sűrűn lehet nyerni és most is támadásban mondtak csütörtököt, amire csak félmagyarázat a back-to-back – a 8 százalékos (2/25) triplázást nem okozhatja egyszerűen ez. A jó kezdés után 15 ponttal vesztették el a második negyedet és végül a legmeghatározóbb játékosai nélkül felálló Lakerstől is kikaptak, a szezon során először dobtak egymás után kétszer is 40 százalék alatt, ez pedig a liga harmadik legpontosabban célzó csapatától nem férhet bele.

Három kezdő hiánya és az elképesztően rossz büntetőzés is belefért. A Los Angeles sem játszott azért jól, Lonzo Ball, Brandon Ingram és Kentavious Caldwell-Pope sem lépett pályára, így a fő playmakerek nélkül nem is lehetett tőlük sokat várni – ráadásul ezt tetézték azzal, hogy 2/14-et (igen, ennyit, 14.3 százalék, negatív franchise-rekord) dobtak a büntetővonalról. Az értelmezhetetlen adat mellett viszont azért 55 százalékkal céloztak mezőnyből és a padról Jordan Clarksonhozott egy abszolút extra (33 pont, 14/19 mezőnyből, 7-7 lepattanó és gólpassz) teljesítményt, ami elégnek bizonyult a sikerhez, így két vereség után ismét nyertek, most pedig a New Yorkot fogadják majd.

A Lakers legjobb dobói:Clarkson 33/9, Randle 14, Kuzma 13/9
A Pacers legjobb dobói:Oladipo 25/3, Sabonis 15, Bogdanovic 11/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik