NBA: visszavonul a San Antonio argentin klasszisa

Vágólapra másolva!
2018.08.27. 20:55
null
Ginóbili 23 év után int búcsút a profi kosárlabdának (Fotó: USA Today)
Hivatalos Twitter-oldalán bejelentette a visszavonulását a San Antonio Spurs négyszeres NBA-bajnok kosárlabdázója, Manu Ginóbili.

 

„Ma, az érzések széles skálájától kísérve bejelentem, hogy visszavonulok a kosárlabdázástól. Mérhetetlen köszönet mindenkinek (család, barátok, csapattársak, edzők, stáb, szurkolók), aki része volt az életemnek az elmúlt 23 év során. Mesés utazás volt, bőven túl azon, amiről valaha álmodtam.”

Még 1995-ben, az NBA-draft második körében foglalta le Ginóbili játékjogát a San Antonio Spurs. Nem kapott azonban egyből lehetőséget az NBA-ben, először Argentínában szerepelt, majd Olaszországban légióskodott, mígnem 2002-ben megkapta a lehetőséget a texasi csapatnál.

Nehezen lendült ugyan bele, de első szezonjának végén már rendszeresen helyet követelt magának a parketten, olyannyira, hogy újoncidényének végén tevékeny részese volt a Spurs bajnoki címének.

Ezt követően kulcsjátékossá nőtte ki magát, 2004-ben olimpiai aranyérmet nyert, egy évvel később pedig már a második NBA-bajnoki címét ünnepelhette, illetve az All Star-csapatba is beválasztották.

Karrierje tovább ívelt felfelé, 2007-ben harmadszor is bajnok lett, 2008-ban az év hatodik emberének választották, 2011-ben másodszor is meghívták az All Star-gálára. Ebben az idényben egy kivételével az alapszakasz minden meccsén kezdő volt; előtte is, de főleg ezt követően leginkább a kispadról beszállva segítette csapatát – nem is akárhogyan.

2014-ben negyedszer is bajnok lett, miután a Spurs legyőzte a LeBron Jamesszel, Dwyane Wade-del és Chris Bosh-sal felálló Miami Heatet. Letette a névjegyét San Antonióban: ő a gárda történetének negyedik legjobb pontszerzője, a lepattanókat tekintve a második, a gólpasszlistán a harmadik helyen áll, míg a szerzett labdákat nézve az első helyen olvasható a neve.

Manu Ginóbili 41 évesen hagy fel a kosárlabdázással.

Manu Ginobili on Twitter

Today, with a wide range of feelings, I'm announcing my retirement from basketball. IMMENSE GRATITUDE to everyone (family, friends, teammates, coaches, staff, fans) involved in my life in the last 23 years. It's been a fabulous journey. Way beyond my wildest dreams.



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik