NBA: túlórában nyert az OKC, már vezet a Lakers és a Bucks

Vágólapra másolva!
2020.08.23. 09:10
null
Az OKC túlórában nyert a Houston ellen (Fotó: Getty Images)
A Miami 3–0-s előnybe került, a Houston viszont nem tudta ezt megtenni, mert hosszabbításban kikapott az OKC-től – a Los Angeles és a Milwaukee megfordította a maga párharcát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában.


Orlando Magic–Milwaukee Bucks 107–121

Gálázott a Bucks. Ezen a mérkőzésen egy percig sem lehetett kérdéses a Bucks győzelme, a ligaelső már az első negyedet nyolc ponttal nyerte, majd a másodikban át is lépte az Orlandót és a nagyszünetben 71–43-ra vezetett – innentől már csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége, a Milwaukee pedig szépen „elkoptatta" ezt a hatalmas előnyt, hogy gazdaságosan tudjon nyerni. Giannis Antetokounmpo remek meccset játszott (35 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz, 12/14 mezőnyből), most Khris Middleton is emlékeztetett saját magára (17 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Eric Bledsoe is jól mozgott, minden rendben volt – 56%-kal dobtak mezőnyből és 46%-kal tripláztak, ráadásul ezúttal a védekezésük is működött, ahogy kellett. A fokozatosan elengedett második félidő sem számított, simán nyertek és megfordították a párharcot, de talán még ennél is fontosabb, hogy fokozatosan belendültek játékban is – ha így folytatják, a második körre „kész lehetnek"...

Ennyi volt a Magicben. Semmi különös nem történt, az Orlando alapesetben ennyivel gyengébb csapat a Bucksnál – a második negyed közepéig tudott látótávolságon belül maradni a gárda, ott viszont jött egy ötperces pontcsend, a Milwaukee pedig ebben az időszakban állva hagyta ellenfelét. Ezúttal Nik Vucsevics már visszafogottabb volt (20 pont, 5 lepattanó) és bár Augustin (24 pont, 6 gólpassz), valamint Ross (20 pont, 4/7 tripla 23 perc alatt) megszórta magát, de ez csak arra volt elég, hogy a második félidőben kozmetikázhassanak az eredményen. Annyi izgalom akadt a meccsen, hogy a második negyedben James Ennis és Marvin Williams összeakaszkodott, majd mindkettejüket kiállították – ez szintén nem segített az Orlandónak, de lehet, hogy nem számított...

A Magic legjobb dobói: Augustin 24/12, Ross 20/12, Vucsevics 20/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 35/6, Middleton 17/9, B. Lopez 16/6

A párharc állása: 2–1 a Bucks javára.

Miami Heat–Indiana Pacers 124–115

Majdnem elrontotta a Miami. Az első félidő alapján azt hihettük, hogy ez egy sima kiütés lesz, a Heat ugyanis lejátszotta a pályáról ellenfelét: a franchise történetének legjobb félidejében 74 pontot és 11 triplát küldött a gyűrűbe Erik Spoelstra csapata, ennek megfelelően 18-cal vezetett a nagyszünetben. A fordulás után viszont bealudt a gárda, a Pacers egy 12-2-vel kezdett és innentől végig ott volt a Miami nyakán, a záró etapban háromszor is két pontig jött vissza az együttes, de a Heatnél valaki mindig válaszolni tudott – Jimmy Butler (27 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), Goran Dragic (24 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés), Bam Adebayo (22 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) és a padról érkező Tyler Herro (20 pont, 6/12 mezőnyből) is fontos pillanatokban segített, így elöl tudtak maradni. Az utolsó két percben aztán eldöntötték a küzdelmet, volt 2-3 clutch védekezésük, Adebayo leszedett két clutch támadópattanót, egyébként pedig 10/10 büntetőt küldtek a gyűrűbe, ez elég volt a sikerhez – így 3-0-ra vezetnek és egy lépésre vannak a második körtől.

Nem adta fel a Pacers. A pocsék első félidő után nagyot küzdött az Indiana, bár nyilván ehhez nagyon kellett az is, hogy a harmadik negyed elején rögtön jelentősen csökkentsék a hátrányt – onnantól végig üldözték ellenfelüket, de az utolsó lépést nem tudták megtenni, nem jött össze az egyenlítés, vagy a vezetés. Pedig most Malcolm Brogdon hozta az eddig hiányzó extra egyéni teljesítményt (34 pont, 14 gólpassz, 11/17 mezőnyből) és volt mellette segítsége is TJ Warren (23 pont, 6 lepattanó, 5 labdaszerzés) személyében – plusz Oladipo is szórt egy húszast, Turner dupla-duplázott, előrébb léptek támadásban. Mindez viszont kevés volt ahhoz, hogy a védekezésbeli hiányosságaikat teljességgel ellensúlyozza, úgyhogy most hiába dobtak több pontot, ha többet is kaptak, a végén pedig clutch helyzetben a Heat bizonyult jobbnak – igaz, Nate McMillan vezetőedző azért megjegyezte, hogy nem érti, mitől dobhatott náluk 24-gyel több büntetőt a Miami...

A Heat legjobb dobói: Butler 27, Dragic 24/15, Adebayo 22
A Pacers legjobb dobói: Brogdon 34/12, Warren 23, Oladipo 20/9

A párharc állása: 3–0 a Heat javára.

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 119–107 – hosszabbítás után

A Thunder és Paul volt clutch. Szorosan alakult ez a mérkőzés, hol egyik, hol másik csapat nézett ki jobban, de az előző találkozók után az OKC most mindenképpen felvette a kesztyűt – Chris Paul (26 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 4/6 tripla) és Dennis Schröder (29 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) is összeszedte magát, míg Gallinari és Gilgeous-Alexander továbbra is tartotta a szintet. Az első félidőben még inkább a Rockets vezetett, aztán egyre kiegyenlítettebb lett a derbi, majd a rendes játékidő legvégén a Houston elrontotta: 24 másodpercnél nem tudta megcsinálni az alapvonali bedobást, eladta a labdát, Gilgeous-Alexander dobott belőle egy triplát, majd az utolsó támadásnál Danuel House Jr. kihagyta a meccsnyerőnek gondolt büntetőt. Így jöhetett a hosszabbítás, ahol már az OKC diktált: James Harden szinte azonnal kipontozódott, a Rockets elrontotta az első hét dobását, míg Paul bevert két óriási triplát és a Thunder egy 12–0-val eldöntötte a küzdelmet. Billy Donovan legénysége ezzel életben maradt, 0–3 helyett 1–2-re javított és legközelebb már az egyenlítésért támadhat.

A dobáson javítani kell. Az előző mérkőzésen sem dobott jól a Houston, főleg James Harden és Eric Gordon, de akkor még a parádés védekezés meghozta nekik a győzelmet – ez utóbbira viszont most már volt ellenszere az OKC-nek, majd a clutch hibák megpecsételték a texasiak sorsát. Ezzel együtt a dobás most sem ment: Harden ugyan beszórt 38 pontot, de nem ültek a triplái (3/13), rá nem jellemző módon négy büntetőt is kihagyott, illetve mezőnyből is csak 12/27-tel zárt – ehhez jött Gordon 8/24-e 18 pontért és most a kiegészítők sem mentették meg őket. A Green-House páros ugyan remekelt, de ez nem volt elég, 41%-os mezőnymutatóval, 30%-os triplázással és 70% alatti büntetőzéssel ennek a csapatnak nagyon nehéz nyerni – Mike D'Antoni vezetőedző szerint kicsit összekeveredtek a dolgok, a Thunder pedig jól hajtotta végre a maga feladatát, de semmi gond, ez egy meccs volt, gyorsan javítaniuk kell.

A Thunder legjobb dobói: Schröder 29/6, Paul 26/12, Gilgeous-Alexander 23/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 38/9, Green 22/15, Gordon 18/6

A párharc állása: 2–1 a Rockets javára.

Portland Trail Blazers–Los Angeles Lakers 108–116

Ez most egy másik James volt. Az előző meccsen összesen tíz pontot szerzett LeBron James és a befejezéseket tekintve nagyon háttérbe húzódott, most viszont egy egészen másik játékost láthattunk: már az első perctől kezdve rendkívül agresszív volt, rendkívül sokat vállalt, így másképp is nézett ki a Lakers. James végül 38 ponttal zárt 11/18-as mezőnymutatóval, 4/8 triplával és 17 kiharcolt büntetővel, leszedett 12 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt, igaz, volt 8 eladott labdája is, de ez most belefért – mellette Anthony Davis (29 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk, 11/18 mezőnyből) is ficánkolt és a két sztár végül szállította a győzelmet. Voltak azért gondok, megint csak tíz triplát dobtak be nem túl jó százalékkal és kihagytak 15 büntetőt, amelyből 12-t egyébként a Davis-James páros követett el, így nem lett sima a meccs – sőt, az első félidőben végig a Portland vezetett és csak a harmadik negyedben tudta kézbe venni a dolgokat a Los Angeles. Ekkor kezdte el szórni a kosarakat az addig visszafogottabb Davis, dobtak 40 pontot egy negyed alatt, majd a záró etapban, amikor a kicsit leülő magasember visszatért, ismét beindult a csapat – jöttek a bejátszások, alley-oopok, AD 12 pontot szerzett ekkor és az utolsó két percre eldöntötték a küzdelmet. A védekezés ismét egyben volt, a két sztárral a támadójáték sem volt rossz, így megfordították a párharcot és magabiztosan várhatják a folytatást.

A Portland megtette, amit lehetett. Az előző meccs szétesése után ezúttal összekapta magát a Blazers, Terry Stotts egyrészt fejben is felrázta övéit, másrészt az eddig is többször használt kétmagasos szerkezettel kezdett, együtt használta Nurkicot és Whiteside-ot – ez jól is működött, az első félidőben kordában tartották Davist és végig vezetni is tudtak pár ponttal. A fordulás után azonban valami elveszett, a Lakers még feljebb kapcsolt és erre már nem volt válaszuk – eleinte még Carmelo Anthony egyéni játékaival tartották magukat, de aztán ezek is elfogytak, úgyhogy fokozatosan meglépett a LAL. Damian Lillard (34 pont, 5/11 tripla, 7 gólpassz), valamint a 28 pontos CJ McCollum vezérletével azért próbáltak közel maradni és szoros végjátékot játszani, de a Los Angelesben most több volt, így maradt a tisztes helytállás. Az első meccs győzelme óta azért inkább ők vannak alul ebben a párharcban, ezt most már a számszerű eredmény is mutatja és bár leírni sosem lehet ezt a csapatot, de az tény, hogy valamit variálniuk kell, hogy visszavegyék a gyeplőt.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/15, McCollum 28/12, Anthony 20/6
A Lakers legjobb dobói: James 38/12, Davis 29, Caldwell-Pope 13/9

A párharc állása: 2–1 a Lakers javára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik