NBA: Curry 45 pontot dobott, 42 ponttal kapott ki a bajnok

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.10.22. 07:35
null
Stephen Curry volt a Clippers elleni meccs főszereplője (Fotó: Golde State Warriors)
A tartalékos Milwaukee Bucks óriási verést kapott Miamiban, a Mavsnek pedig Atlantában nem osztottak lapot – az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapját aztán a Curry-show legújabb epizódja zárta, a tavalyi pontkirály 45 pontot szórt a Clippersnek.

 

 

Atlanta Hawks–Dallas Mavericks 113–87

A harmadik negyedben megtörte ellenfelét a Hawks. Az első félidő még szorosan alakult, de akkor is az Atlanta vezetett, a nagyszünetben hét pont volt a hazaiak előnye, aztán a harmadik negyedben padlóig nyomták a gázt: Trae Young egymaga 12 pontot és 9 gólpasszt (!) jegyzett csak ekkor, csapata pedig 35-20-ra nyerte a játékrészt. Innentől nem volt miről beszélni, Nate McMillan legénysége valósággal lejátszotta a pályáról a Dallast, meglepő módon simán 30 pont körüli fórt épített fel és úgy aratott kiütéses győzelmet, hogy "kiüríthette" a kispadját is - egyébként is sokat tettek hozzá a kiegészítők, az például beszédes, hogy heten is betaláltak már, mielőtt Young megszerezte az első kosarát. Az irányító végül 19 ponttal és 14 gólpasszal dupla-duplázott, de a teljes kezdő tökéletesen működött, a legjobb dobó pedig a padról beszálló Cam Reddish lett 20 ponttal - gyönyörűen védekeztek, elöl 31 gólpasszt osztottak szét, gyakorlatilag mindent jól csináltak. McMillan természetesen elégedetten értékelt és bizakodó a folytatásra nézve, főleg ami a (most Danilo Gallinarit nélkülöző) keret mélységét illeti.

Nem ébredt fel a Dallas. Rosszul sikerült Jason Kidd bemutatkozása a Mavs kispadján, a texasiak ugyanis botrányosan gyengék voltak az első tétmeccsükön. A fő gondot a vállalhatatlan dobóforma jelentette, alig 33 százalékkal céloztak mezőnyből, amely természetesen nem lehetett elég az üdvösséghez és bár helyzeteik voltak, de csak a gyűrűt forgácsolták szét - emellett a védekezésük sem működött, elsőre nem nagyon találhattunk pozitívumot a játékukban. Luka Doncic (18 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz, 6/17 mezőnyből) és Jalen Brunson (17 pont, 3/5 tripla) volt az, akiben legalább látszott valami, de Porzingis, Powell, vagy Finney-Smith például szörnyű estét produkált, úgyhogy egy nagyon csúnya pofonba szaladtak bele - a második félidőben már minimális esélyük sem volt, Kidd így rögtön magyarázkodással kezdhette a munkát...

A Hawks legjobb dobói: Reddish 20/9, Young 19/6, Collins 16/6
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 18/6, Brunson 17/9, Hardaway Jr. 14/6

Miami Heat–Milwaukee Bucks 137–95

Gálaelőadás. Valószínűtlenül nagy különbség mutatkozott a csapatok között és mindez már a feldobástól látszott: a Heat rendkívül motiváltan, nagy energiával vetette bele magát a meccsbe, míg a tartalékos Bucks érezhetően csak kereste önmagát.

A floridaiak viszont azonnal lecsaptak a lehetőségre és egy 22–3-as (!) rohammal nyitottak, pillanatok alatt 19 pontos előnybe kerültek, majd a negyedet végül 40–17-re nyerték meg – mivel a második játékrészben erre még egy lapáttal rá tudtak tenni és 29 ponttal vezettek a nagyszünetben, így a fordulás után már nem tartott sokáig a küzdelem, a Milwaukee bedobta a törölközőt.

A Heatnél Tyler Herro (24 perc, 27 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 4/8 tripla), Jimmy Butler (21 pont, 6 gólpassz) és Bam Adebayo (20 pont, 13 lepattanó 23 perc alatt) is remekelt, Kyle Lowrytól most 5 pont és 1/8-as mezőnymutató is elég volt, a Buckstól megszerzett PJ Tucker pedig már az első percben odasózott egyet Giannisnak és végig nagyon fizikálisan „kezelgette” volt csapattársait. A mérkőzés végén a fieszthangulatba került közönség már Udonis Haslemet követelte a pályára, de a veterán magasember nemet mondott a felkérésre – egyébként a 137 dobott pont Heat-rekord a nyitómeccseket tekintve, ahogy természetesen a 42 pontos különbség is, olyannyira, hogy a klubcsúcs bármilyen meccset tekintve is „csak” 43.

El kell felejteni. DiVincenzo és Portis mellett most Holiday és Lopez sem léphetett pályára a Milwaukee-nál, így bár Antetokounmpo és Middleton ott volt a parketten, de azért elég tartalékos felállásban állt ki a meccsre a bajnok. Ettől még lehettek volna motiváltabbak és energikusabbak a vendégek, de a Heat valósággal elsöpörte őket: a két sztár végül 23-23 percet játszott, Giannis 15 pontot és 10 lepattanót, Middleton 10 pontot és 4 gólpasszt tett a közösbe. A 38%-os mezőnymutató és a 28,6%-os triplázás sem adja vissza, hogy mekkora volt most a különbség a felek között, de Mike Budenholzer vezetőedző nem aggódott a látottak miatt: mint mondta, majd ha mindenki játszik, akkor rendben lesznek, egyébként pedig minden csapatnak lesznek ilyen estéi a szezon során.

A Heat legjobb dobói: Herro 27/12, Butler 21, Adebayo 20
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 15/3, Allen 14/6, Mamukelashvili 12/6

Golden State Warriors–Los Angeles Clippers 115–113

Steph Curryre nem volt ellenszer.
Az előző meccsen nem dobott jól a GSW vezére, de egy tripla-duplát így is összehozott a Lakers ellen, most viszont az akkor kimaradt dobásait is ellensúlyozta: egészen félelmetes első negyedet produkált, 25 pontot és öt triplát rámolt be. A 44–27-re megnyert játékrész után azonban nagyot fordult a világ, fieszta helyett lehűltek a kedélyek, ugyanis a következő negyedet 40-22-re már a Clippers nyerte, a nagyszünetben a vendégek vezettek, sőt, a záró etap elején már nyolc pont is volt az előnyük. A Warriors azonban megrázta magát, visszajött egálra, majd a hajrában megint jött Curry, aki az utolsó két percben két újabb óriási triplával robbantotta fel a csarnokot - ugyan Paul George még megpróbált válaszolni, de az egyenlítés nem jött össze. Curry így végül 45 ponttal, 10 lepattanóval és 8/13 triplával zárt, a GSW pedig úgy nyerte meg a meccset, hogy 21 labdát adott el, miközben a LAC csak hetet - a hazaiak 50% felett dobtak mezőnyből, 48%-kal tripláztak és 53-38-ra nyerték a lepattanózást, ezzel ellensúlyozni tudták a hibáikat. Pedig Curry mellett egyénileg nem nagyon említhető senki, aki támadásban komolyabbat domborított volna, de úgy fest, hogy a pontkirály ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta, a Warriors pedig a két Los Angeles-i csapat legyőzésével, 2-0-val indította a szezont.

Nem volt rossz a Clippers. Az előszezonhoz képest mindenképpen megtörtént a szükséges javulás Tyronn Lue csapatánál, Paul George vezérhez méltó teljesítményt nyújtott (29 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 5/11 tripla) és a felkészülés során csak botladozó Eric Bledsoe is jól játszott (22 pont, 10/16 mezőnyből, 3 labdaszerzés), úgyhogy az alapok megvoltak a sikerhez. Nagyon vigyáztak a labdára és a szörnyű első negyed után rendezték a védekezésüket is, kellően agresszívek voltak ahhoz, hogy csak a Curry-mágia fogjon rajtuk. A kellő tűzerő azonban végül nem volt meg bennük és bár a végén így is minden esélyük megvolt a sikerre, de a Warriros eggyel több clutch dobást tudott elsüllyeszteni, így vereséggel rajtoltak. A játékuk azért biztató volt, Reggie Jacksonban több van (4/19-et dobott most), illetve nyilván nagyon hiányzott a Batum-Ibaka páros is, következőleg a Memphis ellen javíthatnak.

A Warriors legjobb dobói: Curry 45/24, Wiggins 17/9, Lee 11/6
A Clippers legjobb dobói: George 29/15, Bledsoe 22/3, Zubac 14

NBA
ALAPSZAKASZ

Atlanta Hawks–Dallas Mavericks 113–87
Miami Heat–Milwaukee Bucks 137–95
Golden State Warriors–Los Angeles Clippers 115–113

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik