NBA: ponteső Houstonban, dráma a Warriors és a Lakers meccsén

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.12.28. 07:55
null
Bogdan Bogdanovics (középen) hárompontosa győzelmet ért a Kingsnek
A tengerentúli profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hajnali mérkőzésein a Houston Rockets a 45 pontig jutó, ezzel sorozatban a hatodik meccsén legalább 35-tel záró James Harden vezérletével pontzáporos meccsen verte meg a Boston Celticset, közben a Los Angeles Lakers nagy leolvadással a rendes játékidőben – Bogdan Bogdanovics utolsó másodperces triplájával! –, a Golden State Warriors pedig a hosszabbításban kapott ki egy ponttal (itt Damian Lillard öt másodperccel a vége előtt szerezte a győztes hármast!).

Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 117–116

Dudaszós triplával nyert a Kings. Nem játszott igazán jól a back-to-back második felén pályára lépő Sacramento, Buddy Hield nagyon nem találta a ritmust és csak hat pontot szerzett, De'Aaron Fox dobásai sem ültek, a gárda hátránya pedig folyamatosan nőtt, a negyedik negyedben már 15 pont volt közte. Itt arra számíthattunk, hogy az egyébként is fáradtabb együttes megtörik és végleg eldől a meccs, de nem ez történt, Bogdan Bogdanovics egymaga 12 pontot szerzett ebben az időszakban és némileg váratlanul a Lakers vesztette el a fonalat – Justin Jackson büntetőjével 112–112-nél egál lett az állás, majd 41 másodperccel a vége előtt még Kyle Kuzma triplájával újra a Lakers került előnybe. Fox büntetői után azonban Ingram hibázott egyet a vonalról, így a Kingsnek maradt még bő négy másodperce egy utolsó figurára, az időkérés után Bogdanovics kapta a labdát, a szerb dobógép pedig a dudaszó pillanatában bebombázta a meccsnyerő triplát Tyson Chandler felett. A Sacramento így nagyon fontos győzelmet zsebelt be az előző esti vereség után és ott van a nyugati nyolcadik helyen.

Bogdan Bogdanovics meccsdöntő triplája a Lakers ellen – az utolsó másodpercben


A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

A végét elizgulta a Lakers.Kicsit talán könnyedebbre vették a figurát a vendégek a hajrában, majd amikor elkezdett zárkózni a Kings és szorult a hurok, nem tudtak változtatni, megremegtek a kezek és a szerencse sem az ő oldalukra állt – LeBron James és Rajon Rondo nélkül borzasztóan hiányzott egy rutinos vezér az utolsó percekben, a fiatalok egyszerűen nem tudták megoldani a helyzetet. Hiába dobott 33 pontot Kuzma, hiába játszott kiválóan Lonzo Ball (20 pont, 4/6 tripla, 9 lepattanó, 12 gólpassz), hiába dobtak 50 százalékkal mezőnyből és 40 százalékkal távolról, hiába vezettek a meccs túlnyomó részében, a végjátékot nagyon elrontották, ami így egy újabb győzelmükbe került – pedig minden esélyük megvolt a sikerre és James nélkül minden sikernek óriási jelentősége lenne...

A Kings legjobb dobói:Bogdanovics 23/9, Cauley-Stein 19, Bjelica 18, Shumpert 18/18
A Lakers legjobb dobói:Kuzma 33/6, Ingram 22/3, Ball 20/12

Houston Rockets–Boston Celtics 127–113

Hardenre nehéz szavakat találni.Most már meccsek óta elképesztő formában játszik a regnáló MVP, ezen a találkozón pedig igyekezett még egy fokozattal feljebb kapcsolni: 11/26 jó dobásába 9/18 tripla is belefért, bedobott még 14/17 büntetőt és összességében 45 pontos teljesítménnyel vezette győzelemre a rangadón a Chris Pault továbbra is nélkülöző Houstont. Harden már az első negyedben bevert 17 egységet és bár később akadt azért hullámvölgy a hazaiaknál, a harmadik negyed végén elindított 14–4-es roham végleg eldöntötte a küzdelmet – onnantól tíz ponton belülre már nem engedték a Bostont és remek játékkal hozták le a hajrát. Harden parádéja mellett Capela (24 pont, 18 lepattanó) is extrát játszott, de most a kispad is hozzátette a magáét és összességében 54–38-ra nyerték a lepattanózást, ami mindenképpen kulcsfaktor volt – persze a 40 százalékkal bevert 18 tripla is jól néz ki, ám a győzelem fő oka természetesen a zsinórban hatodszor is legalább 35 pontig jutó Harden klasszisa volt, aki egyre feljebb rángatja a Houstont a nyugati táblázaton.

Nem volt válasza a Celticsnek.Harden egy-egyezései ellen abszolút nem működött a bostoni védekezés, Brad Stevens szerint pedig a csúnyán elvesztett lepattanózás is legalább ilyen fontos volt a vereségük szempontjából – pontháborúba kényszerültek, de náluk nem volt olyan egyéni teljesítmény, mint a túloldalon. A fontosabb láncszemek közül Tatum és Hayward eléggé el is tűnt, Irving nem vállalta túl magát (23 pont, 11 gólpassz, 7/13 mezőnyből) és nem volt senki, aki a hátára vette volna a társaságot – a második-harmadik negyedben csapatként is visszajöttek a 17 pontos hátrányukból, de ez csak átmeneti időszaknak bizonyult, még a záró etap előtt ismét elkezdett meglépni a Rockets. Most mennek tovább Memphisbe, az se lesz könnyű kirándulás, a győzelem viszont nagyon kellene nekik, hogy közelítsenek a keleti élmezőnyhöz.

A Rockets legjobb dobói:Harden 45/27, Capela 24, Gordon 20/6
A Celtics legjobb dobói:Irving 23/6, Morris 19/9, Brown 18/3

Golden State Warriors–Portland Trail Blazers 109–110 – hosszabbítás után

Durant egyszer még megmentette a Warriorst.Nagyjából semmi sem változott a Lakers elleni méretes zakó óta a Golden State-nél, érthetetlen hibák tömkelegét mutatta be a címvédő és ezek közül csak az egyik faktor volt a 6/15-ös büntetőzés – vállalhatatlan passzok, meg nem értések, eladott labdák sorjáztak egymás után, úgyhogy a meccs jelentős részében hátrányban is voltak. A rendes játékidő végén aztán még megmentette őket Kevin Durant (26 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz), az ő vezetésével visszajöttek a hétpontos hátrányukból és előbb egy zsákolással közelített, majd 20 másodperccel az órán egy triplával ki is egyenlített az elmúlt két döntő MVP-je – a Blazers erre nem tudott válaszolni, jöhetett a hosszabbítás. Itt aztán úgy tűnt, hogy korrigálhatják korábbi hibáikat, vezettek négy ponttal és még tíz másodperccel a vége előtt is előrébb jártak két egységgel, de Steph Curry megint a legrosszabbkor adta el a labdát és ha kicsit kaotikus körülmények között is, de Damian Lillard a helyére küldött még egy triplát – öt másodperccel az órán maradt még egy lövése a bajnoknak, de Durant dobása ezúttal nem esett be, úgyhogy sorozatban másodszor is kikaptak és egyre inkább meg lehet kongatni azt a vészharangot.

Lillard szépen búcsúzott Oaklandtől.A következő szezontól San Franciscóba költözik a Warriors, így az oaklandi születésű Blazers-sztár utolsó meccsét játszotta ebben a csarnokban, ebben a városban, ennek örömére rengeteg barátja és a családja is kilátogatott, hogy őt ünnepelje. Az irányító nem játszott extrát, csak 7/20-at dobott mezőnyből és mindössze öt gólpasszt osztott ki, de ő is kivette a részét a Portland agresszív periméter-védekezéséből, majd övé lett a győztes dobás is – méltóképpen búcsúzott attól a csarnoktól, ahova kisgyerekként egy Warriors–Rockets meccsen „beszabadult”, hogy kosárra dobhasson egyet. Nem ő volt az egyetlen, akit ünnepelt a családja, Seth Curry ugyanis alaposan megsorozta bátyját és a Warriorst, a negyedik negyedben zsinórban 11 pontot termelt és alaposan kivette a részét a sikerből – a játék alapját egyébként Jusuf Nurkic (27 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) adta, de összességében a vendégek sem voltak jók támadásban, csak 36.2%-kal dobtak, így tudtak nyerni az Oracle-ben, ami elég komoly fegyvertény.

A Warriors legjobb dobói: Curry 29/18, Durant 26/6, Green 15/3, Thompson 15/6
A Trail Blazers legjobb dobói:Nurkic 27, McCollum 24/9, Lillard 21/9

Milwaukee Bucks–New York Knicks 112–96

Kipipálva.Néhány nap alatt másodszor is legyőzte a New Yorkot a Milwaukee és óriási erőfeszítések nélkül hozta a kötelezőt, így az utóbbi hét meccséből a hatodikat húzta be és továbbra is üldözi a ligaelső Torontót. Jannisz Antetokunmpo (31 pont, 14 lepattanó, 8 gólpassz, 4 blokk) ismét remekelt, de mellette Khris Middleton (25 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is hozta magát és bár a csapat kissé takaréklángon égett, ezúttal ennyi is elég volt - a langyosabb kezdés után futottak egy 18–2-t a második negyedben Brogdonék és innentől őrizték a tíz pont körüli előnyüket. A negyedik játékrészben Antetokunmpónak észnél kellett lennie, hogy ne állíttassa ki magát, de végül pályán tudott maradni, úgyhogy az utolsó percek már izgalommentesen teltek – nagy formában van Mike Budenholzer csapata, amely egyre stabilabban tartja ligamásodik helyét, következőleg pedig ismét otthon játszhat, ezúttal a Brooklyn ellen.

Kantert kiállították.A kispadról érkezett a Knicks török centere, a helyén ugyanis Luke Kornet kezdett a vendégeknél és ezt 23 ponttal, közte 7/11 triplával hálálta meg, a főszerepet mégis Kanter kapta ezen az estén. A negyedik negyedben ugyanis egy támadópattanó megszerzése közben Thon Maker lekönyökölte, de néma maradt a síp, nem állt meg a játék, majd védekezésben megállította a betörő Antetokunmpót – itt sem fújtak faultot a játékvezetők, de a két játékos kissé egymásnak feszült. Mindketten technikait kaptak, majd a játékvezetők jelezték Kanternek, hogy ő kapott még egyet, amiről ő nem is tudott, csak kiment a kispadhoz, hogy összevarrják a könyökös miatt keletkezett sebét, de nem mehetett vissza a pályára. Az eset annyira nem volt egyértelmű, hogy a bíróknak magyarázkodni kellett utána – persze ez a mérkőzés szempontjából sokat nem számított, a Knicks megint kikapott és csak fél meccsel előzi meg a ligautolsó Clevelandet.

A Bucks legjobb dobói:Antetokunmpo 31/3, Middleton 25/3, Lopez 17/9
A Knicks legjobb dobói:Kornet 23/21, Vonleh 15/6, Mudiay 13

Utah Jazz–Philadelphia 76ers 97–114

Egy lépéssel előrébb járt a Philly.Az első negyedben kicsit még keresték a fogást a vendégek, a másodikban azonban már rátaláltak a játékukra, kiválóan járatták a labdát, a festékben Embiid büntetett (23 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz, 5 blokk), a kiosztásokat Redick bedobta (24 pont, 6/9 tripla), Butler (19 pont, 7/13 mezőnyből) folyamatosan elment a gyűrűig a már szétzilált védekezéssel szemben, Ben Simmons (13 pont, 14 lepattanó, 12 gólpassz) pedig próbálta kiszolgálni a társait. Az említett második negyedben 70 százalékkal dobott Brett Brown alakulata, Embiid és Redick is tíz-tíz pontot szerzett ekkor, majd a fordulás után jött egy 24–8-as Philly-roham, amely eldöntötte a küzdelmet – innentől már 15 ponton belülre sem nézett be többször a Jazz, sima idegenbeli sikert könyvelhetett el a Sixers. A gyönyörű támadójáték (50 százalék mezőnyből, 31 gólpassz) mellett ebben a védekezésnek is nagy szerepe volt, ezen a területen nem sokat láttunk eddig a Phillytől, de most kiválóan bevitték az erdőbe Rubióékat, rossz dobásokba kergették őket és elvették a játékuk élét, úgyhogy egy nagyon komplett és kerek teljesítménnyel tudtak nyerni – Keleten negyedikek, ligaszinten holtversenyes ötödik-hatodikak jelenleg.

Most megint szétesett a Jazz.Egészen érthetetlen hullámzásokat látunk idén Quin Snyder alakulatától és most is ennek lehettünk tanúi: úgy kaptak ki tükörsimán és úgy ment át rajtuk könnyedén a Sixers, hogy az elmúlt tíz meccsükön övék volt a liga legjobb védekezése, közben pedig támadásban Ricky Rubio 1/10-et, Joe Ingles 4/12-t dobott mezőnyből, Derrick Favors is eltűnt, csapatszinten a 40 százalékos dobóteljesítményt sem érték el. Az első negyedben még rendben mentek a dolgaik, vezettek hét ponttal, de utána teljesen szétzuhantak, sorra kapták a kosarakat az eladott labdákból, védekezésben csak nyomozták Butleréket, mindig egy lépéssel le voltak maradva, úgyhogy végül egy elég komoly verésbe futottak bele. A sűrű Nyugaton ennél stabilabb teljesítmény szükséges a playoffhoz, a Utah még mindig messze van ettől...

A Jazz legjobb dobói:Mitchell 23/9, Exum 20/9, Gobert 17
A 76ers legjobb dobói:Redick 24/18, Embiid 23/6, Butler 19/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Houston Rockets
–Boston Celtics 127–113
Milwaukee Bucks–New York Knicks 112–96
Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 117–116
Golden State Warriors–Portland Trail Blazers109–110 – hosszabbítás után
Utah Jazz–Philadelphia 76ers97–114

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik