NBA: a Toronto átlépett a Cavsen, Hardenék megfogták a Mavst

Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2014.11.23. 07:46
null
Harden 32 ponttal járult hozzá a Rockets sikeréhez (Fotó: Reuters)
A Toronto könnyedén nyert a Cleveland ellen, Anthony Davis pedig karriercsúccsal vezette győzelemre a Pelicanst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság aktuális játéknapján. A texasi rangadót a Houston nyerte a Dallas ellen, a Miami megtörte rossz sorozatát Orlandóban, a Spurs a Brooklynt is legyőzte, Cousins újra villogott a Kingsben, Hibbert is megsérült a Pacersnél, a Sixers pedig még mindig nyeretlen: íme a részletek!

Indiana Pacers–Phoenix Suns 83–106

Gyorsan elillanó esélyek.Szinte még el sem kezdődött a mérkőzés, máris komoly érvágás érte a Pacerst. Hibbert egy blokkolási kísérlet után rosszul érkezett le, bokasérülést szenvedett és már nem tudott visszatérni a játékba. Mahinmi jól szállt be a kispadról (12 pont, 10 lepattanó), de a negyedik negyedben már faultproblémákkal küzdött. A hazai hátvédek elképesztően gyengén dobtak, a Hill, Sloan, Stuckey, Price négyes 14/46-tal zárt mezőnyből, mely alaposan lerontotta a csapat dobószázalékát (36,9%). A néha már több, mint húszpontos hátrányban játszó Pacersnek esélye sem akadt a győzelemre.

Idegenben jól megy.A tegnapi magabiztos siker után ma ismét győztesen hagyhatta el a parkettet a Suns. Green (23 pont, 8/15 mezőnyből, 5/9 hárompontos) már az első félidőben megszórta magát, hiszen 18 pontot vágott, mellette Thomas (5/11 mezőnyből) is átmentette formáját, s tett érte, hogy a back-to-backből jól jöhessen ki a csapat. A Suns sorozatban negyedik sikerét aratta, érdekesség, hogy mindet a hat mérkőzésből álló idegenbeli túrája keretében.

A Pacers legjobb dobói:Stuckey 14/3. Hill 13/3, Mahinmi 12
A Suns legjobb dobói:Green 23/15, Thomas 16/6, Markieff Morris 13

Orlando Magic–Miami Heat 92–99

A jó végjáték mellé győzelem dukált.Wade nélkül lépett pályára a Heat, melyben továbbra is vezérszerepben játszik Bosh. A magasember szezoncsúcsot jelentő 32 ponttal (13/20 mezőnyből, 4/6 hárompontos, 10 lepattanó) terhelte meg a hazaiak gyűrűjét és ami a legfontosabb, hogy a kritikus helyzetekben jó döntéseket hozott. A negyedik negyedben 5-ből 4 mezőnykísérletet pontokra váltott és megalapozott egy 14-4-es Heat-rohanást, mely eldöntötte a találkozó sorsát. Chalmers is szezonbeli legponterősebb teljesítményét szolgáltatta (10/16 mezőnyből, 8 gólpassz), kis túlzással ketten fektették két vállra a hazaiakat.

Csak Vucsevics és senki más.Gordon és Harris is csak az oldalvonal mellől figyelhette, ahogy csapatuk a találkozó nagy részében kemény csatára készteti a riválist. Azonban a meghatározó teljesítmények elmaradtak hazai oldalon. Egyedül Vucsevics próbálta tartani a lépést (12/24 mezőnyből, 17 lepattanó, ebből 11 támadó) az ellenféllel, de a társak nem tudtak segítségére lenni azzal, hogy támadásban limitálják a vendégek két ponterős játékosát. Hiába nyerte meg a lepattanócsatát a Magic 44-33-ra, a gyenge külső dobóhatékonyság (18,8%) is hozzájárult a vereséghez.

A Magic legjobb dobói:Vucsevics 33, Oladipo 14/3, Fournier 11/3
A Heat legjobb dobói:Bosh 32/12, Chalmers 24/6, Napier 12/6

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 93–110

Hátvédek gálája.A karriercsúcsot repesztő Lou Williams (9/19 mezőnyből) 24 pontot hintett az első félidőben, mellé lépett fel Lowry (23 pont, 8 gólpassz) és DeRozan. Hárman együtt 34 alkalommal állhattak a büntetővonalra, 32 sikeres dobást mutattak be. A vendégek a kezdeti nagy hátrányt gyorsan tüntették el és megmutatták, hogy miért ők vezetik a keleti konferenciát. Sorozatban negyedik mérkőzésüket nyerték, így a franchise legjobb szezonkezdetét produkálták. A Toronto kispadja 51-19-re múlta felül a hazai cseréket, így bizonyára elégedettséggel töltötte el a nagy fordítás mellett a vendégjátékosokat, hogy szurkolóik biztatásától volt hangos a csarnok az utolsó percekben.

Törékeny csapat a Cavs.Nagyon hamar 18 pontos előnyt épített ki magának a Cavaliers, innen azonban újabb totális összeomlást produkáltak szurkolóik legnagyobb döbbenetére. A hazai kispadról említésre méltó teljesítményt csak Thompson (11 pont, 7 lepattanó, 20 perc alatt) tudott letenni, Waiters például sorozatban harmadik alkalommal betlizett (3/9 mezőnyből, 3 eladott labda). James a dupla duplája (15 pont, 10 gólpassz, 1 lepattanó) ellenére szolid estét tudhat maga mögött, ám ő ennek ellenére optimista a csapat jövőjével kapcsolatban.

A Cavaliers legjobb dobói:Love 23, Irving 21/6, James 15/3
A Raptors legjobb dobói:Williams 36/9, Lowry 23/6, DeRozan 20

New York Knicks–Philadelphia 76ers 91–83

Érvényesített papírforma.A győzelem mellett másnak nagyon nem örülhetett a 4-10-es mérleggel álló Knicks. A lepattanóharcot csak nehezen tudták hozni és megtették azt a szívességet az ellenfelüknek, hogy pont annyi eladott labdát hoztak össze, mint ők, összesen 18-at. Stoudemire számára hosszú idő után volt ismét pozitív hozadéka a jó, ez alkalommal dupla-duplás teljesítménynek, utoljára november 2-án produkált ilyen számokat, azóta egyszer hagyta el győztesen a parkettet a Knicks. További kritika a hazaiak felé, hogy csak hárman tudtak tíz pont fölé érni, csak a Philly gyenge büntetőzésén (15/25) múlt, hogy nem kerekedett szoros végjáték.

Optimista Noel.Eddigi legjobb mérkőzését (17 pont, 11 lepattanó) hozta a fiatal magasember, aki úgy véli, hogy nagyon közel vannak első győzelmükhöz. Reálisan nézve azonban ettől nagyon messze állnak, hiszen Carter-Williams 4/13-mal, Shved 1/7-tel végzett mezőnyből, csak padról beszálló Thompson-Covington duó teljesítményén múlt, hogy nem futott bele újabb kiütésbe a gárda a nem túl acélos Knicks ellen. Vészesen közeledik a negatív NBA rekordok felé a 76ers.

A Knicks legjobb dobói:Anthony 25/9, Stoudemire 16, Acy 10
A 76ers legjobb dobói:Noel 17, Covington 14/12, Thompson 10/6

Houston Rockets–Dallas Mavericks 95–92

A bedeszkázott gyűrű okozta a Mavericks vesztét.Idegen környezetben nem ritka, hogy 40%-os dobóformát hoz egy csapat, főleg, ha nehéz ellenféllel játszik. A Dallas úgy hozta össze ezt a mutatót, hogy amellett, hogy kihasználták Howard hiányát, brutálisan gyengén dobták a hárompontosokat. A festékből szerzett pontok terén 44-26, a lepattanókban 50-47 arányban bizonyultak jobbnak, ám a hárompontos vonalon túlról gyalázatosan, 17%-os pontossággal céloztak, 35 kísérletből csak 6 alkalommal találtak be. Igaz, nagy feltámadást produkáltak, nyerhettek volna, de egy parányival jobb dobóteljesítménnyel ez nem okozott volna számukra problémát.

Harden fejlődőképes.Úgy fest, hogy nem csak a támadásra fókuszál a pontgyáros hátvéd (8/18 mezőnyből, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 szerzett labda), ugyanis már mutat jeleket, hogy tud ő védő oldalon is produktív lenni. Persze nem az ő érdeme, hogy Nowitzki szezonbeli leggyengébb napját fogta ki (4/18 mezőnyből, 0/8 hárompontos), az viszont igen, hogy a nagy, 18 pontos előny elvesztése ellenére sem zuhant össze a Rockets. Nagy nyomás alá helyezték Ellist, aki nem tudta megmenteni csapatát a vereségtől, ugyanis az utolsó másfél percben már csak a hazaiak számára akadt pozitív momentum, akik nehezen, de behúzták a rangadót.

A Rockets legjobb dobói:Harden 32/12, Beverley 20/18, Motiejunas 14/3
A Mavericks legjobb dobói:Ellis 17/3, Wright 14, Chandler 13

Minnesota Timberwolves–Sacramento Kings 101–113

Egy félidőig jól játszott a Wolves.Elsősorban a védekezésük érintette kellemetlenül a Sacramentót, a vendégek szenvedtek a zóna ellen, sorra rontották el a triplákat és Cousinshoz sem nagyon tudták eljuttatni a labdát. Aztán még az első félidő hajrájában jött McLemore és zsákolásaival, majd a harmadik negyed elején tripláival elindította a Kingst, akik megtalálták a játékukat és végül gond nélkül húzták be a meccset.

Cousins dominanciája.A Sacramento centere ezúttal is tarthatatlannak bizonyult, amikor megkapta a labdát, jó eséllyel pontok következtek. 15 dobásából 10 kosárral végződött, ráadásul tíz büntetőjéből is értékesített kilencet – félelmetes hatékonysággal dolgozott. Emellett ráadásul 18 lepattanót kaparintott meg, amiből hat támadó volt és kiosztott két blokkot is. Mellette főleg a 22-t szóró és remekül játszó McLemore és a 19-ig jutó Collison jelentették a tűzerőt.

Wiggins megfogadta a tanácsot.Négy kezdője is hiányzott a Minnynek, az idei 1/1-est pedig mindenki arra biztatta, hogy legyen agresszívebb. Az utóbbi meccseken mát látszott rajta ez, ma pedig 29 pontos karriercsúcsot dobott (9/22 mezőny, 2/4 tripla, 9/10 büntető), folyamatosan támadta a gyűrűt és védekezésben is jeleskedett, négy labdát lopott.

A Timberwolves legjobb dobói:Wiggins 29/6, Brewer 14, Dieng 12
A Kings legjobb dobói:Cousins 31, McLemore 22/12, Collison 19/6

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 100–111

A második félidőre nagyot fordult a meccs.Jóval agresszívebben kezdett a Milwaukee, a Knight-Antetokounmpo páros vezérletével szórták a pontokat és hozták is az első negyedet, vezettek 15-tel is, de még félidőben is öt ponttal előrébb tartottak. A fordulás után aztán jött Pierce és Wall, vezetésükkel magára talált a fővárosi csapat, támadásban és védekezésben is szintet léptek és megfordították a meccset.

Jó az öreg a háznál.Paul Pierce talán legjobb meccsét hozta Wizards-mezben, 28 perc alatt 25 pontot rámolt be 50%-kal, 4/5 triplával, ráadásul leszedett tíz lepattanót is – apró hiba, hogy végül kipontozódott. A kulcsfontosságú kosaraira viszont volt ideje, kintről és valamivel közelebbről is ő hozta a pontokat nehéz helyzetben. Mellette szintén a legjobbkor villant John Wall, de Beal és Humphries is hozta magát a padról beszállva.

Knight és Giannis extrája kevés volt.Brandon Knight új ember lett Jason Kidd keze alatt, most éppen 27 pontig jutott (10/18 mezőny, 3/5 tripla, 5 pattanó, 6 gólpassz), de a fiatal görög is hallgat a jó szóra: egyre agresszívebb támadóoldalon, ma húsz pontot szórt 50% feletti mutatóval és 8/8-as büntetőzéssel – ráadásul négy pattanó és öt gólpassz mellett három labdát is elcsent. Ennek ellenére végül gyenge mutatóval zártak csapatszinten, de főleg a védekezésüket kellene összerakni megint arra a szintre, ahol pár mérkőzéssel ezelőtt voltak.

A Bucks legjobb dobói:Knight 27/9, Antetokounmpo 20, Ilyasova 13
A Wizards legjobb dobói:Pierce 25/12, Wall 19/6, Beal 17

San Antonio Spurs–Brooklyn Nets 99–87

Későn váltott a Nets.Az első félidőben gyakorlatilag képtelenek voltak mit kezdeni a Spurs labdajáratásával, a hazaiak sorozatosan üres helyzetekben találták magukat, első húsz dobásukból 16 gólpassz után született és vezettek is 15 ponttal a nagyszünetben. A folytatásban small-ballra váltottak a vendégek, Tim Duncant leültette Popovich és kiegyenlített lett a meccs, de zárkózni nem sikerült a Brooklynnak.

Duncan nagy estéjét megakadályozták.A Spurs legendája 25 perc alatt 7 pontot, 10 pattanót, 7 gólpasszt, három labdaszerzést és négy blokkot jegyzett, de a Nets small-ballja és Popovich megakadályozta az igazán brutális számok elérésében. Helyette a 22-t szóró Parker, a 21-ig jutó Leonard és a szintén 21 egységgel záró (8/10 mezőnyből, 5/7 tripla) Danny Green vitték a prímet a második félidőben.

Lopez és Johnson ismét szenvedett.A center teljesen elvesztette korábbi dominanciáját, ma ismét csupán hat pontig jutott, ami tőle nagyon kevés, nem tudja lekötni a védőket és gyakorlatilag haszontalan a palánk alatt. A dobógép pedig most bár vállalt 16 kísérletet, csak ötöt értékesített – márpedig ha ők elöl nem hozzák magukat, jobban kidomborodik az is, hogy védekezésben gyenge a Nets. Williams (24 pont) és Teletovics (22 pont, 8 pattanó) hiába játszottak jól, ez így kevés.

A Spurs legjobb dobói:Parker 22/3, Green 21/15, Leonard 21
A Nets legjobb dobói:Williams 24/6, Teletovics 22/12, Johnson 12/6

Utah Jazz–New Orleans Pelicans 94–106

Anthony Davis karriercsúcsa.Tegnap még gyenge mutatót és „csak" 18 pontot hozott, ma erre válaszolva 43 pontos karriercsúccsal jelentkezett és leszedett mellé 14 lepattanót. Társai folyamatosan tömték labdával, 23 mezőnykísérletet vállalt, amiből 16-ot értékesített, illetve 12 büntetőt is dobhatott, ebből csak egyet rontott el. Ugyan Ryan Anderson ismét betlizett (2/15 mezőnyből), Davis mellé elég volt egy jó Holiday (19 pont, 6 pattanó, 9 gólpassz) a sikerhez.

Támadni kevés.A Jazznél Gordon Hayward 31 egységet rámolt be, Trey Burke húsz ponttal szezoncsúcsot hozott, de mindez nem elég, ha hátul nem tudnak mit kezdeni az ellenféllel. Ma Davist még duplázni sem lehetett Quin Snyder szerint, mert ahhoz is túl gyors a labdával, a festékben 56-42-re nyert a Pelicans, így annak ellenére hozták a meccset, hogy rajta kívül igazán senkinek nem ment a dobás. A Utah emellett 18 eladott labdájával is maga alatt vágta a fát, de Burks 1/11-es mutatója sem volt bekalkulálva.

A Jazz legjobb dobói:Hayward 31/6, Burke 20/6, Favors 13
A Pelicans legjobb dobói:Davis 43, Holiday 19/6, Evans 9

NBA
ALAPSZAKASZ

Indiana Pacers–Phoenix Suns 83–106
Orlando Magic–Miami Heat 92–99
Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 93–110
New York Knicks–Philadelphia 76ers 91–83
Houston Rockets–Dallas Mavericks 95–92
Minnesota Timberwolves–Sacramento Kings 101–113
Milwaukee Bucks–Washington Wizards 100–111
San Antonio Spurs–Brooklyn Nets 99–87
Utah Jazz–New Orleans Pelicans 94–106

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik