NBA: ki gondolta, hogy ebben lesz a legerősebb a Boston?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.16. 14:31
null
Kyrie Irving felvette az utazósebességet <br />a Celticsben (Fotó: Reuters)
Előfordult, hogy három meghatározó játékos volt sérült egyszerre, mégis remekel a Boston Celtics, amely sorozatban 13-szor nyert és vezeti az NBA-t. Több statisztikai kategóriában is remekelnek Kyrie Irvingék, ám a szezon előtt nem feltétlen gondoltuk, hogy éppen ezekben jeleskednek majd.

Nem tudni, mennyire gondolták komolyan a nyáron Bostonban, hogy Kyrie Irving megszerzésével bajnoki címre is esélyes lehet a csapat, mindenesetre úgy kezdődött a szezon, ahogy arról talán senki sem álmodott a Celticsnél.

Pedig a 17-szeres bajnok eleinte inkább rémálmokkal küzdött és nem csak azért, mert elveszítette első két mérkőzését, hanem, mert a szezon hatodik percében a nyáron Utahból érkezett All Star-válogatott, négy évre 128 millió dollárért szerződtetett Gordon Hayward egy alley-oop után ripityára törte a bokáját!

Ő lett volna az egyik ember, akit az előrelépés biztosítékaként szerzett meg a Boston, a másik pedig Kyrie Irving, aki azonban viszonylag nehezen vette fel a ritmust. De néhány meccs után sikerült, és Hayward elvesztése után érkezett máshonnan extra segítség, a helyzet pedig úgy áll, hogy immár sorozatban 13 győzelemnél jár a Celtics!

EZÉRT TERVEZTEK ÚJRA

Ugye a Boston az előző szezonban derék teljesítménnyel rukkolt elő, a Cavaliers elleni főcsoportdöntő második meccsén kiszállt csípősérülése miatt Thomas, vele együtt pedig minden remény… A párharc egyoldalúnak tűnt, Bostonban pedig elkezdték törni a fejüket, hogyan lehetne előbb kelet, aztán az egész liga legjobb csapatává válni?

Nem tudni, mi történt volna, ha Kyrie Irving nem jelenti be a Golden State ellen elveszített nagydöntő után, hogy szeretné, ha klubja, a Cavaliers elcserélné. Ha ez nincs, talán még mindig Thomas a Boston irányítója és a 17-szeres bajnok egészen más úton indul el. Azonban a klub vezetői kaptak az alkalmon és elkezdték becserkészni Irvinget, akit tökéletesen megfelelőnek tartottak arra, hogy „franchise player”, magyarul az egész egyesület arca, vezére legyen.

Persze az irányító megszerzése érdekében áldozatot kellett hozni, ésszerű volt egy másik irányítót felajánlani ellenértékként, így került Clevelandbe a fizikai tekintetben gyengébb, más stílust képviselő Thomas, no meg vele együtt Jae Crowder, Ante Zizic és egy első körös draftjog. Első hallásra ez nagy áldozatnak tűnik Irvingért, de Bostonban tudták, mit csinálnak.

Irving az Atlanta ellen játszotta a legponterősebb meccsét a szezonban:



A Celtics nyáron kiadós takarítást tartott az öltözőben, csak négyen maradtak az előző csapatból, közülük a legrégebbi bútordarab is 2014-es, Marcus Smartot ekkor draftolta a Boston. Az idei játékosbörzén kiváló helyen, harmadikként következett a sorban a zöld-fehér alakulat és a kiscsatár Jayson Tatumra esett a választása. Nála is nagyobb fogásnak tűnt a szabadügynök Gordon Hayward megszerzése, aki hét, Utah-ban töltött szezonja után intett búcsút a Jazznek, ahol utolsó idényében már majdnem 22 pontot átlagolt és All Star-válogatott lett. Ezt követően jött amolyan utolsó puzzle-darabként Irving érkezése. Zárójelben tesszük hozzá, a Celticshez csatlakozott augusztusban Shane Larkin is, aki az előző évadban még Hanga Ádám csapattársa volt a Baskoniában, most pedig Irving második cseréje…

…ÉS BEÜT A KATASZTRÓFA

Persze, Hayward azért nem egy LeBron James vagy Kevin Durant, viszont legalább olyan fontos (lett volna) a Bostonnak, mint Kevin Love vagy Draymond Green. De jött a Cleveland elleni nyitány, amely 6. percében Hayward szállt a gyűrű felé, picit hozzáértek a levegőben, ő rosszul ért földet és már zokogott is a parketten, zokogtak a csapattársai is, nem bírtak odanézni az ellenfelek sem. A Boston egyik legfontosabb játékosa szinte még el sem kezdte az idényét, lábtöréssel máris befejezte. És ez a sokk – meg az összeszokottság hiánya – azt eredményezte, hogy a Celtics elvesztette első két mérkőzését és máris kongtak a vészharangok.

Mit lehet azonban tenni, ha támadásban kiesik az egyik legfontosabb fegyver? Húzni kell a védekezésen!

A SZÁMOK TÜKRÉBEN
Boston Celtics
Dobott pontok (átlag):
102.7
Kapott pontok:
94.5
Asszisztok:22
Lepattanók:47.6
Támadó lepattanók:
10.9
Mezőnybeli dobószázalék:
43.3
Triplák dobószázaléka:
35.5
Szerzett labdák:
8.4
Eladott labdák:
14.5
Blokkok:3.9

Ezt tette a Celtics és nagyrészt ennek köszönheti jelenlegi 13 mérkőzéses győzelmi szériáját. Jelenleg a liga legjobb védekező csapatának számít, mérkőzésenként átlagban 94.5 pontot kap, a második Oklahoma viszont már 97.1-et. Ezzel lehet egyensúlyozni, hogy az ellenfél térfelén nem parádézik, csak egyenletesen jót nyújt a Celtics, dobott pontok tekintetében például csak a 23. (102.7), a lepattanózás viszont szintén nagy fegyvere, ebben a második (47.6).

Ami a legnagyobb erénye a Bostonnak: az egység. Még akkor is, ha olyan ember kezében van a karmesteri pálca, aki a nyáron épp vezérszerepért távozott korábbi klubjától, de ettől nem változott labdatemetővé, felelősséggel végzi a munkáját. Irving nem akarja egyedül megváltani a világot, ugyanakkor húsz pont felett termel, mégis hagyja, hogy mások is kibontakozzanak. Például a sokak által már leírt Horford a palánkok alatt, aki 31 évesen a liga egyik legjobb formában lévő játékosa és igazi támasza a Celticsnek elöl-hátul.

JÖN SEGÍTSÉG A HÁTTÉRBŐL IS

Ha még ki kell emelni valakit, akkor az az újonc Tatum lenne, aki nem ijedt meg a rá nehezedő lehetőségtől, 19 esztendősen átlagban 30 percet tölt a pályán és dobálja a pontokat, szedi a lepattanókat, óriási érték.

Tatum már az első meccsén is remekelt:



A háttérből pedig mindig jönnek olyan teljesítmények, amelyek erősítik a Celticset, a két 23 esztendős ifjúra, Marcus Smartra és Terry Rozierre mindig lehet számítani, ahogy a 21 éves Jaylen Brownra és a rutinosabb Marcus Morrisra is. Ez főleg akkor látszott, amikor egy időben Hayward, Irving és Horford sem játszhatott sérülés miatt, a zöld-fehérek mégis nyertek.

Ahogy a felsorolásból is látszik, a Celtics nagyon fiatal csapat, amely ha együtt marad, fényes jövő előtt áll – ha végül nem ebben a szezonban jön össze a nagy dobás, egy-két éven belül akkor is felérhet a csúcsra.

ŐK HÚZZÁK A SZEKERET
Név
Pont
Lepattanó
Gólpassz
Kyrie Irving
20.6
3.1
5.2
Al Horford
15.2
8.7
4.7
Jaylen Brown
14.7
6.9
1.1
Jayson Tatum
13.6
5.8
1.6
Terry Rozier
10.3
5.4
2.4
Marcus Smart
9.9
4.3
5.8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik