NBA: James Harden óriási teljesítménnyel köszöntötte 2019-et

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.01.01. 13:20
null
James Hardent (labdával) nem lehetett megállítani (Fotó: Houston Rockets/Twitter)
Ezúttal is egymaga vette hátára és vezette győzelemre a Houstont James Harden az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának utolsó 2018-as játéknapján, a regnáló MVP 43 pontos tripla-duplával búcsúztatta az óévet. Russell Westbrook is lubickolt a Dallas ellen, Anthony Davis nélkül nyert a Pelicans, 46 pontos negyedet produkált a Bostonnal szemben a Spurs, nem hibázott a Pacers, viszont többen is megsérültek a szilveszteri mérkőzések során.

Indiana Pacers–Atlanta Hawks 116–108

Turner oktatott, aztán megsérült. Elöl-hátul lubickolt a hazaiak centere, Myles Turner, aki alig 24 perc alatt beszórt 20 pontot, dobott 3/4 triplát, leszedett 8 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt, valamint 4 blokkot is, ám a harmadik negyedben orrtörést szenvedett és itt véget ért neki a találkozó - karrierje legjobb évét futotta eddig, a csapatnál remélik, hogy sokáig nem kell nélkülözniük és maszkkal az arcán hamar visszatérhet. A helyére lépő Domantas Sabonis most megoldotta a feladatot (20 pont, 8 lepattanó), illetve a többiek is hozzátették, amit kellett, úgyhogy a gyengébb második negyed után a harmadikban eldöntötték a küzdelmet: rögtön egy 4–0-lal kezdtek, két triplával tíz pont feletti előnybe kerültek, majd a játékrészt egy 8–0-lal zárták, innentől nem volt visszaút. Nate McMillan csapata így ligaszinten a harmadik, amely elérte ebben a szezonban a 25 győzelmet, zsinórban ötödször tudott nyerni, néhány nap pihenő után majd a Chicagót fogadja.

Voltak jó periódusai a Hawksnak. A gyenge első negyed után a másodikban felszívta magát az Atlanta, majd miután a harmadik játékrészben tetemes hátrányt szedett össze, a záró etapban mindent megtett, hogy ezt sikerüljön eltüntetnie - itt már húsz pont alatt tartották a Pacerst John Collinsék és a végén két játéknyira fel is zárkóztak, de a hajrában eladták a labdákat, kihagyták a dobásokat, így igazán megtörni nem tudták ellenfelüket. Kevin Huerter (22 pont, 6/9 tripla), az említett Collins (22 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz), illetve Alex Len (19 pont, 7 lepattanó) is jól játszott, csapatszinten 40%-kal tripláztak és főleg a 21–8-ra megnyert támadópattanózás miatt tudtak ilyen szoros meccset vívni, de a bravúr végül elmaradt, úgyhogy nem szakadt meg az Indianapolisban öt mérkőzés óta tartó vereségsorozatuk.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 22/6, Turner 20/9, Sabonis 20
A Hawks legjobb dobói: Huerter 22/18, Collins 22/6, Len 19

Charlotte Hornets–Orlando Magic 125–100

Sima, de drága győzelem. Összességében esélyt sem adott ellenfelének ezen az estén a Charlotte, a hazai alakulat jóval frissebben, energikusabban mozgott, vigyázott a labdára, jóval több büntetőt harcolt ki, 46%-kal triplázott és már az első negyedet 13 ponttal nyerte, a nagyszünetet követően pedig már egy pillanatig sem volt kérdéses a győzelme - ennek ellenére nem lehet maradéktalanul elégedett James Borrego. Jeremy Lamb ugyanis kilenc percet tudott csak játszani, majd combhajlító-sérülést szenvedett, Cody Zeller jobb kezében pedig a harmadik negyedben eltört egy csont, úgyhogy ő is kidőlt, méghozzá valószínűleg hosszabb időre - hiába búcsúztatták kiütéses győzelemmel Kemba Walker (27 perc, 24 pont, 7 gólpassz) és Malik Monk (24 perc, 21 pont, 4 gólpassz) vezetésével 2018-at, ezek a sérülések azért eléggé elrontották az örömüket.

Ennyi volt az Orlandóban. 18-18-ig bírta a tempót a vendégcsapat, ott Jonathan Isaac kihagyott egy zsákolást, a Hornets viszont betalált és ettől a ponttól kezdve végig vezetett, a Magic hátránya pedig szinte folyamatosan nőtt - DJ Augustin nélkül, a back-to-back második felén most ennyire voltak képesek. Tulajdonképpen a játék minden elemében gyengébbek voltak ellenfelüknél, úgyhogy Steve Clifford nem tudta megviccelni korábbi csapatát az Orlando vezetőedzőjeként - érdekesség, hogy a Hornets zsinórban 13. alkalommal verte meg a Magicet és ebben a szériában erősen benne volt Clifford is, még a Charlotte trénereként...

A Hornets legjobb dobói: Walker 24/6, Monk 21/9, Zeller 14
A Magic legjobb dobói: Gordon 14/6, Vucsevics 12/3, Isaac 11/3

Houston Rockets–Memphis Grizzlies 113–101

James Hardent semmi sem állítja meg. Tíz mérkőzéssel ezelőtt kidőlt a kezdő hármas, James Ennis, öt meccs óta nem bevethető Chris Paul, ezen a mérkőzésen a helyén kezdő Eric Gordon sem tudott pályára lépni, de mindez továbbra sem zavarta meg a Houston szupersztárját, aki sorozatban negyedszer is elérte a 40 pontos határt, ráadásul egy újabb tripla-duplával vezette győzelemre csapatát. Harden (43 pont, 10 lepattanó, 13 gólpassz) egészen elképesztő produkciójából ki kell még emelnünk a 27 (!) kiharcolt büntetőt, ami bődületes adat, gyakorlatilag semmilyen módon nem tudták őt feltartóztatni és bár a meccs után kicsit ostorozta magát a kilenc eladott labdája miatt, Mike D'Antoni megvédte: szerinte aki ilyen terhet cipel, ennyit van nála a játékszer és ennyit kell kreálnia teljesen egyedül, annál ez belefér. A regnáló MVP zsinórban nyolcadik alkalommal jutott el legalább 35 pontig és 5 gólpasszig, amire még soha senki nem volt képes az NBA történetében, az ő félelmetes teljesítményével pedig 11-ből 10 győzelemnél tart a Rockets, amellyel utolérte a nyugati negyedik Clipperst.

Nem sok reménye volt a Memphisnek. A vendégcsapat igazából nem tudta megszorítani ellenfelét, már az első negyedet kilenc ponttal bukta el és annyira nem tudta lelassítani Hardent, illetve a Rockets játékát, hogy a nagyszünetben már 23 pont volt közte. A harmadik játékrész végén volt egy jobb időszakuk Marc Gasoléknak, amikor visszajöttek látótávolságon belülre, de érdemi veszélyt nem jelentettek a texasiakra, gyakorlatilag végig tíz pont feletti lemaradásban voltak - 21%-kal tripláztak és mellédobtak 11 büntetőt is, ezek most nem fértek bele. Náluk egyébként Kyle Anderson (20 pont, 9/13 mezőnyből, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés), Mike Conley (19 pont, 5 gólpassz), JaMychal Green (17 pont, 3/3 tripla) és az említett Gasol (14 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) emelhető ki, míg a Rocketsnél Harden mellett Gerald Green (18 pont, 6/11 tripla), Clint Capela (19 pont, 13 lepattanó, 7/9 mezőnyből) és Danuel House Jr. (16 pont, 4/6 tripla) dicsérhető.

A Rockets legjobb dobói: Harden 43/18, Capela 19, Green 18/18
A Grizzlies legjobb dobói: Anderson 20/6, Conley 19, Green 17/9

San Antonio Spurs–Boston Celtics 120–111

Gregg Popovich feltüzelte a csapatát. Az első félidőben bizonytalanul, pontatlanul kosárlabdáztak a hazaiak, lassan hoztak döntést, túlgondolkodták a helyzeteket, egyáltalán nem voltak agresszívek, ráadásul az első negyedben alig 22%-kal dobtak, úgyhogy csak a védekezésük tartotta őket ekkor meccsben. A nagyszünetben aztán Gregg Popovich nem igazán válogatta meg a szavait az öltözőben és játékosai olyan energiával feltöltődve tértek vissza a parkettre, hogy a harmadik negyedben ízekre szedték a bostoni védekezést: 46 pontot rámolt be a gárda 19/25-ös mezőnymutatóval, ilyen eredményes negyedet pedig 1993 óta egyáltalán nem produkált. Ezzel egyrészt megfordították a meccset, másrészt kialakítottak egy olyan előnyt, amire lehetett építeni a záró etapban és LaMarcus Aldridge (32 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), Derrick White (22 pont, 8/9 mezőnyből, 2 blokk), valamint Davis Bertans (17 pont, 5/8 tripla) vezetésével ezt meg is tudták tenni, DeMar DeRozantól ezúttal nem a pontok kellettek (6/18 mezőnyből, 7 lepattanó, 10 gólpassz), így összességében egy extra negyeddel is hozták a rangadót, méghozzá Rudy Gay nélkül. Extra öröm lehetett számukra Pau Gasol pályára lépése, aki november 4-e óta volt harcképtelen, most viszont visszatérhetett öt perc erejéig, amely alatt gyorsan le is szedett öt lepattanót.

Kyrie Irving megsérült. Nem játszott rosszul (16 pont, 8 gólpassz) a Boston irányítója, de nem zárta jól 2018-at, ugyanis bő hét perccel a meccs vége előtt szaruhártya-sérülést szenvedett mindkét szemén egy Marco Belinellivel történt ütközés során, be kellett mennie az öltözőbe és bár visszatért, nem érezte túl jól magát - napszemüveget kellett viselnie, de saját maga szerint hamarosan jobban lesz. A Celticsen viszont sem ő, sem más nem tudott segíteni, az első félidőben nem tudták kellően kiaknázni a Spurs gyengeségeit, majd a fordulás után egy fokozattal lassabban játszottak ellenfelüknél, főleg védekezésben, így újabb vereséget gyűjtöttek be - hiába dobott 30 pontos szezoncsúcsot a kispadról Jaylen Brown, a Hayward-Tatum-Irving trió összesen 1/15 triplát tett a közösbe, sőt, Hayward egyáltalán nem szerzett pontot. Egy ilyen meccsen ezek nem fértek bele, ráadásul a gyűrűt sem tudták kellően védeni a betöréseknél, amiből elég sok pontot kaptak, úgyhogy nem tudták kihasználni a Philly gondjait és nem közelítettek a keleti első négy helyezetthez.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 32, White 22/6, Bertans 17/15
A Celtics legjobb dobói: Brown 30/9, Morris 18/6, Irving 16/3

New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 123–114

Davis nélkül nyert a Pelicans. Nem sokkal a feldobás előtt derült ki, hogy Anthony Davis lebetegedett és nem tudja vállalni a játékot, márpedig a magasember nélkül a New Orleans általában egyáltalán nem önmaga, így nagyon nehéz helyzetben volt a társaság. A játékosok azonban ezúttal megoldották a feladatot, Julius Randle igyekezett pótolni AD-t (33 pont, 11 lepattanó), Jrue Holiday is nagyon pörgött (26 pont, 8 gólpassz) és E'Twaun Moore is hozzátette a magáét (17 pont, 3/4 tripla), de ezúttal megérkeztek az extrák is: a sokat kritizált kispadról 21 ponttal és 5/8 triplával szállt be Darius Miller, a kezdőbe pedig 22 kihagyott meccs után tért vissza az irányító, Elfrid Payton. Ő eleinte kicsit még kereste önmagát, de a végére belejött és fontos szerepe volt a kiválóan sikerült negyedik negyedben, amelyre úgy szedte össze magát a Pels, hogy az első félidőben kialakított tíz pont feletti előnyét teljes egészében leadta és hátrányba került - itt azonban Miller egymaga beszórt 13 egységet, a clutch büntetőket bedobálták Holidayék és ezzel mégis kiharcolták a győzelmet. Érdemes kiemelni az 56%-os triplamutatójukat, Davis hiányában sokszor támaszkodtak a betörés-kiosztásokra és ez most működött, úgyhogy nagyon fontos sikert húztak be egy közvetlen riválissal szemben.

Volt esélye a Minnynek. Ugyan fáradtabb volt Tom Thibodeau csapata, de Davis hiánya miatt megvolt a sansz előtte a sikerre és Taj Gibson is úgy fogalmazott a találkozó után, hogy AD nélkül bizony hozhatták volna a derbit, de sajnos a Pelicans kiegészítői éppen most játszottak nagyot. A harmadik negyed végén egy triplaesővel pár perc alatt ledolgozták a 15 pontos hátrányukat és egypontos előnyt formáltak belőle, Karl-Anthony Towns (28 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz, 5 blokk) újabb fantasztikus estét produkált, de az ismét kezdő irányítóként szerepet kapó Tyus Jones (15 pont, 13 gólpassz), illetve Robert Covington (16 pont, 4/8 tripla, 4 labdaszerzés) is dicsérhető volt - hiába, a záró etapban nem tudták megcsinálni a kulcsfontosságú játékokat, így végül vereséget szenvedtek. Ezzel az eredménnyel egyébként alig fél meccsre csökkent a különbség a két csapat között a tabellán.

A Pelicans legjobb dobói: Randle 33/6, Holiday 26/6, Miller 21/15
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 28/6, Wiggins 20/6, Gibson 17

Oklahoma City Thunder–Dallas Mavericks 122–102

Most nem bízta a véletlenre az OKC. Előző este Dallasban találkoztak a felek és akkor több nagy hibát elkövetve, szoros végjátékban kikapott a Thunder, ezúttal viszont esélyt sem adott erre Billy Donovan legénysége: az első negyed végén 11, félidőben 18 ponttal vezettek a hazaiak és a fordulás után is kontrollálták az eseményeket. A legnagyobb változás mindenképpen Russell Westbrook játéka volt, aki a 4/22-es mezőnymutatója után most 13/24-et dobott és egy 32 pontos, 11 lepattanós, 11 gólpasszos tripla-duplával vezette győzelemre csapatát, de rajta kívül még öten elérték náluk a tíz pontot és összességében úgy nyertek tükörsimán, hogy alig 25%-kal tripláztak - ez is belefért, a Dallas játékát teljesen szétszedték, elöl pedig Westbrook lendülete, a leindításból szerzett 26 pont, valamint a festékben 56-28-ra megnyert csata bőven elég volt a sima győzelemhez.

Ne add el a labdát, azzal játszol. Nem kell sokáig kutakodnunk, ha meg akarjuk találni a Mavs vereségének fő okát, Rick Carlisle csapata ugyanis összesen 29 alkalommal adta el a labdát, 19-cel többször (!), mint a Thunder, ezt a különbséget lehetetlen volt bármi mással áthidalni - majdnem 40 pontot kaptak a vendégek ezekből a szituációkból és csak ötöt tudtak szerezni, ezzel az egy faktorral el is vesztették a találkozót. Egyébként nem is dobtak jól, egyedül Harrison Barnes (25 pont, 7/9 tripla) volt igazán veszélyes és még Luka Doncic (17 pont, 3/6 tripla, 6 lepattanó, 3 gólpassz) az, akit óriási kritika nem érhet, összességében viszont esélyük sem volt a győzelemre - tovább tart az idegenbeli kálváriájuk, már csak 2-16-ra állnak vendégként, ami konkrétan a liga leggyengébb mérlege.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32, George 22/6, Grant 16/3
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 25/21, Doncic 17/9, Smith Jr. 10/6, Finney-Smith 10

Phoenix Suns–Golden State Warriors 109–132

Curry elégedetten értékelt. Nagyjából másfél negyeden keresztül volt partiban a Suns, pontosabban a második játékrészben egyszer még kiegyenlített, utána viszont megszigorította a védekezését a GSW és faképnél hagyta ellenfelét - az első félidőt egy 24-7-es futással zárta a bajnok, majd a harmadik negyedben hamar meglett a közte húsz is, innen pedig természetesen nem rontotta el Steve Kerr csapata. Steph Curry nagy elánnal játszott (34 pont, 5/9 tripla, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és azt mondta a meccs után, hogy a megfelelő védekezés mellett jó dobóhelyzeteket alakítottak ki elöl is, így összességében elégedett, mert jó meccset játszottak - mellette még Kevin Durant (25 pont, 8/14 mezőnyből) is hozta a pontokat, csapatszinten 55%-kal dobtak mezőnyből, 50%-kal tripláztak és 31 gólpasszt osztottak szét, abszolút "GSW-s" számokat produkáltak. A sima győzelemmel továbbra is a Denver sarkát tapossák a nyugati első-második helyen, ligaszinten pedig az ötödik pozícióban fordulhatnak rá 2019-re.

Aytonnak akadt dolga. A Golden State-nél nem volt igazi magasember, aki "felérte" volna a Suns újonc centerét, de Draymond Green, Jordan Bell és Kevin Looney is eléggé megdolgoztatta, így bár bőven tömték labdával a társak, nagyon meg kellett izzadnia a kosaraiért és okosan kellett kihasználnia fizikai fölényét. Ez nem ment mindig gördülékenyen, de azért csak eljutott 25 pontig és 10 lepattanóig, ő volt csapata legjobbja, így legalább részsikernek örülhetett, ha már a Phoenixnek nem nagyon osztott most lapot a bajnok - védekezésben tehetetlenek voltak a hazaiak, elöl pedig meg sem tudták közelíteni a Warriors szintjét dobáskiválasztásban és pontosságban sem. Igor Kokoskov vezetőedző szerint nagyon alacsony a hibahatár a GSW ellen és ők most túl sokat hibáztak, javulniuk kell.

A Suns legjobb dobói: Ayton 25, Warren 24/6, Booker 20/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 34/15, Durant 25/9, Thompson 15/6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik