NBA: Durant túlnőtte Jokicsot, Denverben nyert rangadót a Nets

Vágólapra másolva!
2021.05.09. 09:09
null
Westbrook újabb fontos rekordot állított be (Fotó: Getty Images)
Russell Westbrook győztes játékokkal és történelmi statisztikával vezette újabb sikerre a Washingtont, Bradley Beal 50 pontot dobott, amire Steph Curry 49-cel és 11 triplával válaszolt – győzött a Jazz, a Sixers, a Blazers és a Grizzlies is.

 

Indiana Pacers–Washington Wizards 132133 – hosszabbítás után

Beal 50 pontja ellenére ez Westbrook napja volt. Mindkét Wizards-sztár elképesztő mérkőzést játszott, Bradley Beal kereken 50 pontot dobott 19/31-es mezőnymutatóval, ültek a betörései, jól bontotta a védelmet, jól fejezett be a gyűrűnél és a tempói is beestek, azt csinált, amit csak akart – majd 39 játékperc után meghúzta a bokáját és a combhajlítóját is és bár ő vissza akart menni a parkettre, de a csapat nem engedte, így a hosszabbítást ki kellett ülnie. Az este hőse végül mégsem ő, hanem Russell Westbrook lett, a korábbi MVP 33 ponttal, 19 lepattanóval és 15 lepattanóval parádézott, ezzel összerakta pályafutása 181. tripla-dupláját, amellyel beállította Oscar Robertson megdönthetetlennek hitt rekordját – ne legyen kétségünk afelől, hogy ha nem sérül meg, akkor a következő meccsen meg is dönti ezt a csúcsot. A történelmi pillanatot pedig két győztes játékkal koronázta meg: a hosszabbítás legvégén, egypontos hátrányban kiharcolt két büntetőt egyetlen másodperccel az órán, bedobta mindkettőt, majd a Pacers utolsó figurájánál lélekszakadva rohant az embere után és blokkolta is Caris LeVert triplakísérletét. Ezzel elöl-hátul ő lett a meccsnyerő ember, ami a 181. TD-vel párban még Beal 50 pontos estéjét is elhomályosította – a blokkja után magához is ragadta a labdát és így ünnepelte a történelmi pillanatot, egy ilyen pedig biztosan vár még rá a szezonban, amikor meglesz a 182...

Előzött a Washington. Maga a meccs természetesen végig szorosan alakult, de a második félidő nagyobbik részében a Pacers vezetett Caris LeVert (35 pont, 14 lepattanó, 8 gólpassz) és Domantas Sabonis (30 pont, 13 lepattanó, 13 gólpassz) remeklésére építve – hiába voltak tartalékosak a hazaiak, így is jó esélyük volt a győzelemre. Aztán a rendes játékidő utolsó perceiben hátrányba kerültek, ott föléjük nőtt a Wizards, visszajött a 12 pontos hátrányából és másfél perccel a vége előtt átvette a vezetést – 122–122 után Westbrook clutch dobása következett, de az ellentámadásból LeVert egalizált, így jöhetett a hosszabbítás. Ott is nagyon közel állt a sikerhez az Indy, azt az utolsó védekezést kissé érthetetlenül rontotta el LeVert – Westbrook háttal állt a gyűrűnek, egy szinte reménytelen tempót engedett el, de LeVert odarohant második védőnek és megütötte a kezét... nagyon sokba került ez a hiba, mert a Washington így megelőzte a Pacerst a tabellán és ha most kezdődne a playin, akkor a felek a fővárosban találkoznának egymással, ráadásul az egymás ellenit is elvitte 30-ra a Wizards.

A Pacers legjobb dobói: LeVert 35/9, Sabonis 30, Sumner 13
A Wizards legjobb dobói: Beal 50/9, Westbrook 33/9, Hachimura 13

Philadelphia 76ers–Detroit Pistons 118104

Nem lassít a Sixers. Sorozatban nyolcadik győzelmét is kipipálhatta a keleti listavezető, amely a back-to-back ellenére magabiztosan, végig vezetve nyerte meg ezt a mérkőzést. A hazaiak már az első negyedben jelezték, hogy nem akarnak pihentetni, vagy hátradőlni azon felül, hogy Ben Simmons és Seth Curry is kihagyta a meccset, úgyhogy a nyitó játékrészt megnyerték 3417-re és onnantól ezt a különbséget menedzselték – nem voltak nagyobb hullámvölgyeik, könnyedén hozták a kötelezőt. Joel Embiid megint MVP-szintet hozott, alig 23 játékperc alatt dobott 29 pontot 11/13-as mezőnymutatóval, azt csinált a Pistons védekezésével, amit éppen akart, mellette pedig a kezdőbe kerülő Tyrese Maxey (22 pont, 4 gólpassz), vagy cserecenterként Dwight Howard (19 pont, 14 lepattanó 22 perc alatt) is villogott – már csak négy meccsük van hátra, úgy néz ki, hogy könnyedén nyerik meg Keletet. A Detroitról túl sok mindent nem lehet írni, ezúttal a fiataljaik sem hoztak extrát, az első negyed után partnerek voltak abban, hogy ne legyen túl nagy a különbség, de nem jelentettek érdemi veszélyt sem a Sixersre – továbbra is utolsók Keleten és ligaszinten is csak a Rocketset előzik meg.

A 76res legjobb dobói: Embiid 29/3, Maxey 22/6, Howard 19/3
A Pistons legjobb dobói: Grant 14, Bey 14/3, Plumlee 12, Doumbouya 12/3

Toronto Raptors–Memphis Grizzlies 99109

Fontos győzelmet aratott a Memphis. A vendégeknek nagyon kellett ez a siker nemcsak a tabella, de a legutóbbi, Detroit elleni kínos vereség után is és ezúttal sikerült rendezniük a sorokat: ha támadásban nem is voltak ellenállhatatlanok, de védekezésben nagyot kapartak és nagyon figyeltek arra, hogy mikor hova kell odaérni, fegyelmezetten, koncentráltan, illetve nagy intenzitással tették a dolgokat. Ez jelentette a sikerük alapját, így végig kontrollálni tudták a Raptors játékát, támadásban pedig azért valaki mindig megvillant: a szezon során először kezdő Jaren Jackson Jr. dobott 20 pontot, Jonas Valanciunas 18-at, Kyle Andersonnak is voltak fontos dobásai, a negyedik negyedben pedig De'Anthony Melton szórt be négy triplát. Ebből három egyébként kiélezett helyzetben érkezett, mert a tíz pont feletti előnyüket leadták és 85-84-ig közelített a Toronto, de Melton itt egy perc alatt beköszönt háromszor is távolról, amellyel eldöntötte a küzdelmet – mivel a GSW is nyert, így továbbra is kilencedikek Nyugaton, de úgy tűnik, hogy ennél hátrébb biztosan nem csúsznak már.

Elfogyott a Toronto. Lowry, VanVleet, Anunoby és Boucher révén négy meghatározó játékos már alapvetően is hiányzott a Raptorsból, majd a mérkőzés közben kidőlt az addig egyébként 18 pontot beszóró Pascal Siakam, illetve Rodney Hood is, így fejezték be az összecsapást. Flynn, vagy Harris nem játszott rosszul a cseresorból előlépve, de ezzel a kerettel nyilván komoly bravúr lett volna a győzelmük és ezt nem is tudták összerakni – ugyan nem voltak messze a Memphistől, de azért az a kis különbség érezhetően megvolt a vendégek javára, akik ezt érvényesítették is, amikor kellett. A szezont egy ideje már elengedő Toronto még négy meccset játszik, aztán vége a dalnak, mindenki mehet, amerre lát.

A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 18/6, Siakam 18, Harris 16/6
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 20/9, Valanciunas 18, Anderson 16/6

Denver Nuggets–Brooklyn Nets 119125

A második félidő a Brooklyné volt.
A sorozatban négy vereségből érkező keleti élcsapat nagyon rosszul nézett ki az első félidőben, főleg a védekezése volt darabokban, de elöl sem találta igazán a ritmust és már 21 ponttal is égett, úgy tűnt, hogy simán elbukhatja a rangadót. A félidei 15 pontos lemaradás aztán ehhez képest már egy fél fokkal jobban nézett ki, a harmadik negyedben pedig valósággal nekiesett ellenfelének Steve Nash alakulata: Blake Griffin egymaga 16 pontot dobott ekkor, a Brooklyn összesen 41 egységet tett fel a táblára és ezzel visszajött a mérkőzésbe. A záró etapban már űzte-hajtotta a Denvert a vendégcsapat és bő hat perccel az órán úgy vette át a vezetést, hogy azt már nem is adta vissza – utoljára a meccs első percében jártak előrébb Duranték, úgyhogy a legjobbkor nőttek a Nuggets fölé. A végjáték így is körömrágósan alakult, de Kevin Durant kulcsfontosságú dobásaival őrizték a minimális előnyüket, majd az utolsó fél percben Nikola Jokics besegítésével a győzelmet is kiharcolták: a szerb center két clutch dobást is elrontott, majd kidumált magának egy technikait és mivel Durant keze nem remegett meg, ezért öt büntetővel lezárta a meccset. A korábbi MVP végül 33 ponttal, 11 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, a negyedik negyedben és főleg az utolsó bő két percben pedig abszolút ő volt a vezér, de mellette Kyrie Irving (31 pont, 4/7 tripla) és az említett Griffin (20 pont, 4/6 tripla) is kitett magáért – nagy győzelem ez a Netstől, amely így visszaelőzte a Milwaukee-t a keleti második helyen.

Tartalékos volt a Denver. A már megszokott Murray-Barton-Morris sor mellett Aaron Gordon, Paul Millsap és a szintén rendszeres hiányzóvá váló PJ Dozier sem tudta vállalni a játékot a back-to-backet vívó hazaiaknál, akik előző este még a Jazz ellen buktak el fontos rangadót. Nikola Jokics (29 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 5 eladott labda, 0/5 tripla) és Michael Porter Jr. (28 pont, 6/10 tripla) azért igyekezett, Facundo Campazzo is szívta magát (19 pont, 5 gólpassz), játszottak egy kiemelkedő első félidőt, de utána a Nets átvette az irányítást és leizmozta őket – a harmadik negyedes védekezésüket nem teszik ki az ablakba, majd a záró etapban hiába harcoltak nagyot, végül alulmaradtak. A hajrában elkövetett Jokics-hibák nélkül azért így is nyerhettek volna, de az MVP-jelölt most amúgy is elmaradt a tőle megszokott szinttől – ezzel másfél meccsel vannak már a Clippers mögött a nyugati negyedik helyen, most pedig négy idegenbeli mérkőzéssel zárják az alapszakaszt.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29, Porter Jr. 28/18, Campazzo 19/9
A Nets legjobb dobói: Durant 33/9, Irving 31/12, Griffin 20/12

Utah Jazz–Houston Rockets 124116

Alacsony színvonalú meccs volt. Mindkét csapat back-to-backet játszott és a Rockets rövid rotációja amúgy sem üti meg az NBA-szintet, így a Jazznek sem kellett megszakadni, úgyhogy rengeteg volt a hiba, a figyelmetlenség, az óvatlan játék, a színvonal elég messze állt a jótól. A Utah-nak persze ez is megfelelt, minimális energiabefektetéssel hozta a kötelező győzelmet, ugyan az első negyedben még egál volt az állás és a nagyszünetben sem vezettek sokkal a hazaiak, de aztán a harmadik játékrészben meglógtak – ott nagyon felpörgött a mezőny legmotiváltabbnak tűnő játékosa, Georges Niang, aki 24 pontos karriercsúcsot és 6/8 triplát hintett be és főleg itt, a harmadik negyedben volt elemében. A húsz egység körüli fór már elég volt ahhoz, hogy innentől még inkább könnyen vegyék az estét Inglesék, a hátralévő időben szépen koptatták ezt a különbséget és zsinórban ötödik sikerükkel tovább erősítették listavezető pozíciójukat – ez volt az idei 50. győzelmük és már csak négy mérkőzésük van hátra, amelyből kettő ehhez hasonlóan kötelezőnek tűnik.

Legyen már vége. Ezen a meccsen sem volt NBA-szint ez a houstoni keret, de ilyen esetekben juthatnak lehetőséghez olyan játékosok, mint Kenyon Martin Jr., vagy a pár napja leigazolt Khyri Thomas – mindketten 27 pontig jutottak, amely egyaránt karriercsúcsot jelent számukra. Ezen felül más pozitívum nincs náluk, tíz sérült játékosuk hiányzott és a 6'7 magas Martin volt a „center" ebben a kezdőben, mert ő volt a legmagasabb emberük – nincs ezen mit ragozni, lassan már a szertárost is beküldik a hátralévő meccseken, hogy valahogy be tudják fejezni a szezont.

A Jazz legjobb dobói: Niang 24/18, Clarkson 21/6, Bogdanovic 20/3
A Rockets legjobb dobói: Martin Jr. 27/12, Thomas 27/12, Jeffries 17/9

Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 13697

Curry nem kerülhetett hátrányba. Tizedek döntenek a pontkirályi címről Bradley Beal és Steph Curry között, a Washington sztárja kereken 50-et szórt a játéknap korábbi részében, így Curry sem maradhatott le: a GSW korábbi MVP-je végül 49 egységig jutott alig 29 játékperc alatt úgy, hogy 14/26-os mezőnymutatójába 11/21 tripla fért bele és ehhez tett hozzá 10/10 büntetőt. Curry újabb elképesztő produkciója természetesen könnyed győzelmet jelentett az amúgy is kötelező meccset játszó Warriors számára, a hazaiak 12 ponttal nyerték az első negyedet, 25-tel vezettek a nagyszünetben, de voltak már 48 pontos előnyben is, földbe döngölték ellenfelüket – ezzel ők a nyugati nyolcadik helyüket őrizték meg, Curry pedig fél ponttal vezet Beal előtt az átlagokat tekintve, ilyen szempontból is érdekes lehet a GSW hátralévő négy találkozója. Az irányító egyébként már az első negyedben beszórt 24 pontot és 5 triplát, elég hamar kiderült, hogy mire számíthatunk – az OKC nem nagyon tudott mit hozzátenni a meccshez, csak asszisztáltak a Curry-show-hoz, nekik is még négy találkozót kell valahogy letudni és véget érhet a szezonjuk.

A Warriors legjobb dobói: Curry 49/33, Wiggins 18/3, Poole 16/12
A Thunder legjobb dobói: Mykhailiuk 17/6, Dort 16/9, Hoard 13, Williams 13/3

Portland Trail Blazers–San Antonio Spurs 124102

A harmadik negyed végétől kézben volt a meccs a Blazersnek. Mindkét csapat a back-to-back második felén lépett pályára és végül az az együttes tudott nyerni, amelyik ezt jobban bírta: a Portlandet segítette a hazai pálya és egyébként is könnyebben szerezte a kosarait, így összességében sima győzelmet aratott. Az első másfél negyed még szorosan alakult, a nagyszünet előtt tudott meglógni tíz ponttal a Blazers, de a fordulás után még közel maradt a Spurs és végül csak a harmadik játékrész végén törte meg ellenfelét Terry Stotts legénysége – ott egy fontos Lillard-triplával 15 lett közte, a záró etapban pedig szétnyílt az olló, akkor már 26 egység is volt a távolság. A hazaiaknál az említett Lillard végül 30 ponttal és 8 gólpasszal zárt, McCollum 27 egységet tett hozzá, de a 18 pontos Powell, illetve az alig 21 perc alatt 17 pontot, 9 lepattanót és 5 gólpasszt jegyző Jusuf Nurkic is kitett magáért – Carmelo Anthony hiánya is belefért, összességében szinte végig vezetve nyertek és erősítették meg a playint elkerülő hatodik helyüket Nyugaton.

A New Orleansban bízhat a Spurs. A texasiak két meccsel vezetnek a Pels előtt a nyugati 10., még playint érő helyen, ezt az előnyüket szeretnék megőrizni, de ahogy most is látszott, a magasabban rangsorolt csapatok ellen nagyon nehéz nyerni – márpedig a hátralévő öt találkozó mindegyikét topcsapattal vívja a Popovich-legénység, úgyhogy leginkább abban bízhat, hogy a New Orleans nem nyer eleget, amire jó esély is van. Ezen az estén a végére elöl-hátul kifulladt a társaság, 40% alatt maradt mezőnyből, 26.7%-kal triplázott, megállt 17 gólpassznál, közben pedig a Portland kulcsembereinek egyikére sem volt válasza – a 6340-re elvesztett lepattanózásról és az ebben benne lévő 187-es támadópattanózásról nem is beszélve. Összességében nem voltak egy szinten a felek akkor sem, ha sokáig látótávolságon belül maradt a SAS és ha még szeretne meccset nyerni az alapszakaszban, akkor ennél biztosan jobb játékra lesz szüksége.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/12, McCollum 27/12, Powell 18/6
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 20, Walker IV 18/12, Murray 15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik