NBA: hosszabbítás döntött a Lakers–Jazzen; meglepő Spurs-parádé Phoenixben

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.04.18. 09:55
null
Jayson Tatum (a labdával) és a Boston örülhetett a Golden State elleni meccs végén (Fotó: Getty Images)
A címvédő Los Angeles Lakers hosszabbítást követően győzte le a ligaelső Utah Jazzt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján. Jayson Tatum és Steph Curry parádés csatája után a bostoni vezér örülhetett, Memphis-bravúr Milwaukee-ban, megtörte rossz sorozatát a Bulls és folytatta sikerszériáját a Wizards.

Los Angeles Lakers–Utah Jazz 127–115 – hosszabbítás után

Túlóra döntött a tartalékos csapatok meccsén. A hazaiaknál LeBron James, Anthony Davis és Marc Gasol, a vendégeknél pedig Donovan Mitchell, Mike Conley, Rudy Gobert és Derrick Favors sem lépett pályára, úgyhogy mindkét oldal meglehetősen tartalékosan állt ki. Az első félidő szorosan alakult, aztán a harmadik negyedben, 77–74 után meg tudott lógni a Lakers és tíz pont feletti előnyt épített ki a játékrész végéig, a legnagyobb különbség 14 egység volt a negyedik negyedben. Annak végét viszont elrontotta a bajnok és az utolsó két percnek már hárompontos hátránnyal mehetett neki, de Caldwell-Pope és Schröder dobásaival végül hosszabbításra küldték a meccset – az irányító 3.5 másodpercnél talált be utoljára, azzal lett ismét egál, miután Clarkson triplájával pár pillanattal korábban megint a Jazz vezetett. A ráadásban aztán már nem volt kérdés, Schröder előbb Kyle Kuzmával dobatott hármast, aztán Andre Drummonddal zsákoltatott, majd maga is betalált, Kentavious Caldwell-Pope 2+1-e után pedig már nem volt visszaút: 17–5-re nyerték ezt az öt percet, a Jazz teljesen elfogyott már erre az időszakra. A Lakers ezzel továbbra is tartja nyugati ötödik helyét, a Utah pedig a Spursnek köszönheti meg, hogy nem olvadt teljesen minimálisra az előnye a mezőny élén.

Drummond megérkezett. Támadásban szörnyű meccseket hozott eddig a Lakers nemrég leigazolt centere, a Gobert nélküli Jazz ellen viszont most ficánkolt: 27 pontot szórt 10/15-ös mezőnymutatóval és 7/8 büntetővel, leszedett 8 lepattanót, kiosztott 3 gólpasszt, ellopott 2 labdát, azt a teljesítményt hozta, amit várnának tőle. Mellette Schröder (25 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) és Caldwell-Pope (25 pont, 5/12 tripla) is nagyon kitett magáért, összességében jól játszottak, míg a Jazznél az így is bevert 23 triplát emeljük ki: a festékben 64–38-ra kikaptak a vendégek, de Ilyasova (6/8) és Ingles (6/12) vezetésével kintről megpróbálták szétdobni ellenfelüket. Ez végül nem ért győzelmet, ebben a felállásban nyilván ők sem voltak önmaguk, de hétfő este (valószínűleg kiegészülve) visszavághatnak a Lakersnek.

A Lakers legjobb dobói: Drummond 27, Schröder 25/3, Caldwell-Pope 25/15
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 27/15, Ingles 20/18, Ilyasova 20/18

Washington Wizards–Detroit Pistons 121–100

Tovább száguld a Wizards. Sorozatban negyedik győzelmét aratta a kissé váratlanul feltámadó Washington, a hazaiak ezúttal teljességgel magabiztosnak tűntek és egyértelműen kézben tartották az eseményeket. A második negyed elejétől végig vezetni tudtak, a harmadik-negyedik játékrészben pedig folyamatosan növelték az előnyüket, míg elérték a húsz pont körüli, kényelmes távolságot, igazából nem kellett megszakadniuk az újabb sikerért. Russell Westbrook menetrendszerű tripla duplája (15 pont, 14 lepattanó, 11 gólpassz) most is megérkezett, de ezúttal igazából Bradley Beal volt elemében, aki 37 pontot termelt, 13/22-t dobott mezőnyből és 4/6-ot a triplavonalon túlról - a kispadról is hozzá tudtak még szólni, úgyhogy összességében egyértelmű volt a helyzet. A problémát a sérülések jelentik, a mérkőzés során ugyanis Alex Len és Hacsimura Rui is kivált ilyen gondokkal, a centernek a bokája, Hacsimurának csak úgy simán a lába fájt, meglátjuk, hogy mennyire komoly az ügyük, egyelőre nincs róluk hír. A Detroitnak igazából nem volt most sok keresnivalója, Isaiah Stewart (19 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) teljesítményét kiemelhetjük, de nekik nem is nagyon számít már az eredmény és most nem is értek fel a Wizards szintjére, különösen a második félidőben.

A Wizards legjobb dobói: Beal 37/12, Smith 16/6, Westbrook 15, Lopez 15
A Pistons legjobb dobói: Stewart 19/3, F. Jackson 19/9, J. Jackson 17/6

Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 106–96

Kellett már ez a Bullsnak. A hazaiak öt vereség után, pocsék formában, ráadásul az egészségügyi protokoll alatt lévő Zach LaVine nélkül léptek pályára, de nagyon nagy szükségük volt már egy győzelemre, hiszen a többre érdemes keretükkel lassan a playin-helyekről is kicsúsznak. Ezen az estén végre sikerült érdemi védekezést bemutatniuk és limitálniuk a Cleveland gépezetét, ugyan a nagyszünetben még hátrányban voltak, de aztán a harmadik negyedben feljebb tudtak kapcsolni és ott megfordították a derbit – a záró etapban már végig ők vezettek, előbb volt egy fontos 7–0-s futásuk, majd a Cavs válaszai után egy 10–0-s, 96–93 után ezzel döntötték el a találkozót. Egyénileg Nik Vucsevics (25 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Lauri Markkanen (16 pont, 6 lepattanó) és Coby White (9 gólpassz, ebből 3 az említett 10–0 során) volt az, aki dicsérhető, ez pedig most elégnek bizonyult a sikerhez, a kérdés az, hogy következőleg Bostonban látszik-e valami az itt kapott pozitív lökésből, vagy ez csak egyszeri alkalomnak bizonyul.

Megint nem volt elég pont a Cavsben. A clevelandi támadójáték a liga legrosszabbja az egész szezont tekintve és bár mostanában voltak kifejezetten jó meccsei is a gárdának, de ezúttal ismét az volt a fő gond, hogy nem tudtak elég pontot dobni. Darius Garland (22 pont, 12 gólpassz, 4/8 tripla) játékára alapvetően nem lehetett panasz, Collin Sexton is beszórt 22 egységet, de a többiektől minimális segítség érkezett csak, ami főleg úgy volt kevés, hogy a Bulls cseresora 45 pontot tett fel a táblára. Egy küszködős meccsen így is benne lehetett volna a vendégek sikere, de a harmadik negyedben egyszer már alulra kerültek, onnantól pedig nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy fordítsanak – többször is közelítettek, de fontos pillanatokban a Chicago mindig reagálni tudott.

A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 25/9, Markkanen 16/9, Valentine 13/6
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 22/9, Garland 22/12, Love 14/6

Boston Celtics–Golden State Warriors 119–114

Itt már Curry varázslata sem segített. Az előző négy meccset Steph Curry MVP-formájával nyerte meg a Warriors és az ő 40 pontjainak köszönhetően szedte össze magát a társaság mostanában, ezen a mérkőzésen viszont már ő sem segíthetett. Persze azért megpróbálta, az irányító ezúttal 47 pontot dobott 11/19 triplával, ismét egészen elképesztő teljesítményt nyújtott, de Jayson Tatum személyében emberére akadt a túloldalon és a végén nem jött ki neki a lépés – a GSW a második negyedben még 16 ponttal vezetett, aztán egy 21–2-es Celtics-futással hátrányba került, majd a szoros végjátékot elrontotta. Pedig négy perccel az órán még hat ponttal vezetett, majd Kent Bazemore kezében maradt két büntető, így az utolsó 50 másodperc 111–111-ről indult–- Tatum betalált, Draymond Green hibázott, Kemba Walker betalált, Steph Curry is beverte az utolsó tripláját, de Tatum büntetői után így is négy pont volt közte és nem következett be már újabb fordulat. A Warriors helytállt, de nem tudott bravúrt bemutatni, hiába Curry újabb extrája – mivel a Memphis és a Spurs is nyert, így elég rosszul ki jött ki a játéknapból Steve Kerr legénysége.

Tatum 44 pontjával nyert a Boston. A hazaiak vezére felvette a kesztyűt Curryvel, Tatum 44 pontos parádéjába 16/25 jó dobás és 5/9 tripla fért bele, leszedett 10 lepattanót és a végén döntő faktor tudott lenni – clutch dobással, clutch lepattanóval és clutch büntetőkkel jelentkezett, minden játékára szüksége is volt a Celticsnek. Mellette a 26 pontos, döntő triplát elsüllyesztő Kemba Walker is villogott és bár a második negyedben nehéz helyzetben voltak, de hamar felálltak belőle, a szoros végjátékban is helyén volt az eszük, úgyhogy Jaylen Brown nélkül is nyerni tudtak. Ez már sorozatban a hatodik sikerük volt, amellyel negyedikek Keleten, van is még bennük tartalék Fournier-vel, ráadásul már debütált a frissen leigazolt Jabari Parker is: 15 perc alatt 11 pontot dobott a padról, ő is jól mozgott.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 44/15, Walker 26/12, Smart 16/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 47/33, Wiggins 22/6, Bazemore 16/6

Milwaukee Bucks–Memphis Grizzlies 115–128

Meglepő Memphis-győzelem. A pihentebb, otthon játszó, egészséges Bucks volt a mérkőzés esélyese, de a hazaiak mégsem tudták megállítani az utóbbi időben sokszor megállíthatatlan memphisi gépezetet. A vendégeknél megint elsősorban a támadójáték volt szenzációs, de nagyon sokat jelentett a festékben aratott 60–40-es és a gyorsindításokból szerzett pontok terén elkönyvelt 20–5-ös győzelem – ők rohantak és támadták a gyűrűt, méghozzá eredményesen, míg az ebben egyébként szintén jó Milwaukee-t meg tudták ebben gátolni. Egyénileg Grayson Allen fogott ki nagy napot (26 pont, 7/10 tripla), Ja Moranttől és Jonas Valanciunastól most nem kellett igazán extra, így is 55%-kal céloztak mezőnyből csapatként – szinte végig vezetni tudtak, a nagyszünetben tíz pont volt az előnyük és ezt képesek voltak menedzselni. A hétmeccses idegenbeli túrát így back-to-back győzelmekkel kezdték és egy mérkőzésre megközelítették a nyugati hetedik Dallast, úgyhogy Denverbe is magabiztosan mehetnek tovább.

Harmatos Milwaukee. Bryn Forbes, a hazaiak 19 pontot dobó játékosa szerint a védekezésük egyszerűen nem volt elég felkészült erre a meccsre, a Memphis nagyjából azt csinált velük, amit akart és dicsérte is az ellenfelet, szerinte kiemelkedően jól játszott most a Grizzlies. Hiába emlékeztetett már korábbi önmagára Jannisz Adetokunbo (28 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz 29 perc alatt), a fontos faktorokban mind jobb volt náluk a vendégcsapat, az első negyed közepétől végig hátrányban voltak és ha is akadtak olyan időszakaik, amikor közelítettek, de ezek nem tartottak sokáig – összességében egyértelmű hazai vereségbe néztek bele, ami viszonylag váratlanul érkezett, meglátjuk, hogy a Suns elleni rangadón tudnak-e javítani.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 28, Forbes 19/9, Lopez 17/12, Holiday 17/9
A Grizzlies legjobb dobói: Allen 26/21, Brooks 21, Valanciunas 17

Phoenix Suns–San Antonio Spurs 85–111

Már-már érthetetlen Spurs-győzelem. Egyébként is egyértelműen a Suns volt a mérkőzés toronymagas esélyese, de Gregg Popovich mindezt megfejelte azzal, hogy kiültette DeMar DeRozant, Jakob Pöltlt és Patty Millst is pihentetés céljából – így aztán végképp világosak voltak az erőviszonyok. Vagy mégsem: a texasiak érthetetlen módon szétvédekezték a Phoenixet, az első negyedet már 28–19-re nyerték, aztán a folytatásban még feljebb kapcsoltak támadásban is és a nagyszünetben már 19 ponttal vezettek – azt hihettük, hogy majd a fordulás után észhez tér a Suns, de nem, a San Antonio tökéletesen kézben tartotta az eseményeket és még növelte is a különbséget, 31 ponttal is vezettek a vendégek. A miértekre és hogyanokra igazi válasza Popovichnak sem volt, egyszerűen mindenki óriási energiával játszott elöl-hátul, fegyelmezetten végrehajtották a tervet, a csak kóválygó Suns pedig nem tért magához ebből az ütésből – komoly meglepetésre teljesen simán nyertek a vendégek, úgyhogy utolérték a nyugati kilencedik GSW-t.

Szabadnapos Suns. A hazaiak minden szempontból esélyesként léptek pályára, aztán teljesen esélytelenül kaptak ki – minden csapatnál vannak ilyen „offnightok”, amikor mindent rosszul csinálnak, nagyjából most is erről volt szó phoenixi oldalon. Monty Williams vezetőedző azért abban még bízott, hogy a nagyszünetben fel tudja rázni játékosait, de a harmadik negyed elején világossá vált számára is, hogy ez nem sikerült, ott elengedte a dolgot és később kiürítette a kispadot, mindenkit (13 játékost) pályára küldött. Minden húzóember fényévekre volt az elvárt teljesítménytől, csapatszinten sem elöl, sem hátul nem emlékeztettek saját magukra, úgyhogy bár a Jazz kikapott, de ezt nem tudták kihasználni és belenéztek egy elég csúnya pofonba. Következőleg a Bucksszal rangadóznak, majd onnan mennek Philadelphiába, onnan Bostonba, onnan Brooklynba, végül a Knicks ellen zárják a túrájukat, úgyhogy most fel lehet kötni azt a bizonyost.

A Suns legjobb dobói: Carter 17/9, Booker 15, Payne 12
A Spurs legjobb dobói: Gay 19/6, Vassell 18/12, Johnson 17/3

 

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Lakers
–Utah Jazz 127–115 – hosszabbítás után
Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 106–96
Washington Wizards–Detroit Pistons 121–100
Boston Celtics–Golden State Warriors 119–114
Milwaukee Bucks–Memphis Grizzlies 115–128
Phoenix Suns–San Antonio Spurs 85–111

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik