NBA: három ok, amiért a GSW lehet a bajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.19. 08:54
null
Klay Thompson (labdával) 2011 óta erősíti a Golden State Warriorst, edzője már tisztában van vele, hogy nála ordibálással nem érhet el eredményt (Fotó: Reuters)
Bivalyerős játékosnévsor, veretes rájátszásrutin, jó pedagógus edző – az oaklandi együttes favoritként indul neki az idény hajrájának.

A Golden State Warriors azonnal elvette a Houston Rockets pályaelőnyét az észak-amerikai profi kosárlabdaliga Nyugati főcsoportjának döntőjében, majd a második összecsapáson győztek ugyan a texasiak, de a lényegen ez nem változtat. A címvédő a favorit, és az is maradt. Alább három érvet hozunk amellett, hogy ismét megszerzi az aranygyűrűket, két pontban pedig azt feltételezzük, nem sikerül ismételnie.

+ A LEGERŐSEBB KERET

Önmagában ez a tény is elegendő lehetne ahhoz, hogy a maradék négy gárdából a „harcosok” fussanak be elsőként…

A Rockets elleni első, győztes mérkőzésen pályára küldött Stephen Curry, Klay Thompson, Andre Iguodala, Kevin Durant, Draymond Green ötösbe nem lehet belekötni, saját posztjukon és szerepkörükben mindannyian az NBA legjobbjai közt vannak. Ráadásul négyen évek óta együtt játszanak: Curry 2009, Thompson 2011, Green 2012, Iguodala 2013 óta tagja a GSW keretének. Durantnek mondjuk ez még csak a második idénye kék-sárgában, de tökéletesen beilleszkedett a gépezetbe. A padról beszállhat a dörzsölt, nagy munkabírású, már 37 éves David West; a szintén rutinos center, JaVale McGee; az évek óta fontos szerepet játszó Shaun Livingston; a teljességgel antipatikus grúz Zaza Pacsulija; új szerzeményként pedig Jordan Bell és Quinn Cook.

A sort lehetne folytatni, de felesleges, nincs még egy csapat, amelynek ennyire sok variációs lehetősége van, s mivel ez a legerősebb kezdő ötössel párosul, Steve Kerr edzőnek szinte csak hátra kell dőlnie.

Kevin Durant parádézott a Houston elleni első meccsen:



+ TAPASZTALAT

A Golden State Warriors egymás utáni öt idényben került be a rájátszásba, a legutóbbi három alkalommal döntőt játszott. A gárda váza ezeket az eseményeket és sikereket együtt élte meg, fel vannak tehát készítve a játékosok arra, hogy a legnehezebb helyzetekben is találjanak megoldást. Teljesen jogos felvetés, hogy a legutóbbi három fináléban a Cleveland Cavaliers is ott volt, de LeBron James körül gyakorlatilag a teljes csapat kicserélődött tavaly nyáron és most az év elején, és jelenleg úgy fest, hogy a Cavs a Boston Celticsen sem tudja átverekedni magát, ami az egész évadban mutatott produkcióját tekintve nem is lenne meglepetés.

Viszont a Boston kifejezetten fiatal kerettel áll helyt, az aktuális ellenfél, a Houston Rockets két legjobbja, James Harden és Chris Paul még sosem nyert aranygyűrűt, utóbbi főcsoportdöntőben is most varázsolhat először. A tapasztalat, a playofférzés ismerete és a „most vagy soha” felfogás könnyed kezelése tehát a GSW esélyeit növeli.

+ STEVE KERR

A főedző mérlege a Golden State kispadján három nagydöntő, ebből kettőt megnyert. Ehhez különösebb kommentár nem szükséges, az együttes sikereihez jelentős mértékben hozzájárult annak a személye, aki a parketten tevékenykedőket irányítja. Steve Kerr pontosan tudja, melyik játékosa milyen bánásmódot igényel. Curryvel lazán bánik, a temperamentumos Greennel gyakran kiabál (és fordítva), Thompsonnal viszont csak egyszer ordított, aztán rájött, hogy nem éri meg, mert visszaesett a teljesítménye… Az évek során megtanulta, kiből miként hozza ki a legjobbat, sokszínűsége lehetővé teszi, hogy ne váljon egysíkúvá és ne unjanak rá a főszereplők, vagyis a keret tagjai.

Februárban azt is meglépte a Phoenix Suns elleni mérkőzésen, hogy a játékosokra bízza az irányítást, mert érezte, kissé megfáradt a két fél kapcsolata. A húzás bejött, s bár a Suns gyenge, a 46 pontos győzelem meggyőző.

Steve Kerr  pontosan  tudja,  hogyan kell bánnia Stephen Curryvel és csapattársaival
Steve Kerr pontosan tudja, hogyan kell bánnia Stephen Curryvel és csapattársaival


– KELET EREJE

Mivel Brad Stevensnél ambiciózusabb és rátermettebb edzőt nemigen találni manapság az NBA-ben, könnyen lehet, ha lehetősége adódik rá, borsot tör a Warriors csillagainak orra alá is. A rájátszásban eddig minden „franchise playerrel”, azaz szupersztárral szemben megtalálta az ellenszert, miért ne lehetne orvossága négy-öt sztár ellen egyszerre?

Készüljünk fel arra is, ha a Celtics mégsem jut tovább a Cavs ellen: ebben az esetben LeBron James, Kevin Love, J. R. Smith és a többiek különleges teljesítményére lesz szükség a nagydöntőben. És ők már két éve megmutatták, hogy vert helyzetből is meg tudják lepni a Golden State-et, ráadásul ha összejönne sorban a negyedik finálébeli párharcuk, azt igen nagy felhajtás övezné. Hogy ezt ki bírja jobban, mindig lutri…

– TÚLZOTT ELBIZAKODOTTSÁG

Ezt inkább csak a margóra írjuk fel, de simán elképzelhető, hogy már a Rockets ellen ebbe a hibába esik a Golden State. Draymond Green sokadszorra is elmondja, hogy ez a playoff, itt más törvények uralkodnak, az első kört sérülése miatt elmulasztó Steph Curry bizonygatja, hogy hiányzása égi jel volt és valami nagy dolog kezdődött el akkor, Kevin Durant kifejti, miután adott esetben negyven ponttal legyilkolták otthon James Hardenéket, hogy csapata még messze nincs a csúcson és máris ott tartunk, hogy éles a párharc…

Mindent félretéve azonban, bár lelkesen kerestük a kapaszkodókat, az esélyek a GSW mellett szólnak.

A RÁJÁTSZÁS ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA TALÁLJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik