NBA: „halleluja” – fellélegezhet a Wolves, aggódhat a 76ers?

Vágólapra másolva!
2018.11.16. 17:27
null
Jimmy Butler már a Philadelphia 76ers játékosa (Fotó: AFP)
Az NBA egyik legjobb dobóhátvédje segíthet az egyébként is izmos Philadelphia 76ersen, csak nehogy problémája legyen új társai hozzáállásával...

 

Az még hagyján, hogy az átigazolási időszak jelentős része során Kawhi Leonard jövője foglalkoztat mindenkit, hiszen az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA korábbi bajnokáról, a 2014-es döntő MVP-jéről van szó.

Na, de amikor olyan emberért állnak vigyázzba a klubok, aki „mindössze” négy All Star-szereplést tud felmutatni, akkor azért el lehet gondolkodni: megéri-e az ajtócsapkodást az illető?

Jimmy Butler

Twitter: @JimmyButler
Született:
1989. szeptember 14., Houston (Egyesült Államok)
Magassága/testsúlya:
203 cm/105 kg
Posztja:
dobóhátvéd
Klubjai:
Tyler JC (egyetem, 2007–2008), Marquette (egyetem, 2008–2011), Chicago Bulls (2011–2017), Minnesota Timberwolves (2017–2018), Philadelphia 76ers (2018–)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában/rájátszásában:
16.4/16.7
Legjobb eredménye:
olimpiai bajnok (2016)
Egyéni elismerései:
az NBA legtöbbet fejlődött játékosa (2015), 4x All Star-résztvevő (2015–2018)

EGYIK BARÁTJÁTÓL MENT A MÁSIKIG

Akit egyébként Jimmy Butlernek hívnak és néhány napja dőlt el a sorsa, vagyis, hogy végre megszabadul a Minnesota Timberwolvestól, és a Philadelphia 76ersnél folytatja a pályafutását.

Minnesotai kiruccanása nem volt hosszú életű, egy idényen keresztül tartott csupán. Semmi arcpirító nem volt benne, 59 alapszakasz-mérkőzésén 22 pont felett átlagolt, klubjával a playoffba jutott, ahol az első körben búcsúzott. Viszont a most zajló szezonra felkészítő edzőtábor kezdete előtt nem sokkal kérte, cseréljék el. A huzavona két hónapon keresztül tartott, már befutónak látszott a Miami Heat, aztán berágtak Tom Thibodeau vezetőedző magatartása miatt – Pat Riley, a Heat elnöke állítólag egy ízben rohadéknak nevezte Thibodeau-t, de ő cáfolta ezt.

Arról szó sincs, hogy Butler valamiféle elkényeztetett sztárocska lenne, akinek fogalma sincs, jó dolgában mit csináljon.

Houston külvárosában apa nélkül nőtt fel, majd 13 évesen édesanyja is „szabadlistára tette” a következő szavakkal: „Nem tetszik a külsőd, menned kell.” A kis Jimmy ment, éveken keresztül egyik barátja otthonától a másikig, mígnem az egyik cimborája anyukája úgy döntött, befogadja a családjába, s ő lett Michelle Lambert nyolcadik gyermeke.

„Befogadtak a családba és nem a kosárlabda miatt – hangsúlyozta Butler. Egyszerűen csak nagyon szeretett. Emiatt csinált mindent, nem akartam elhinni.”

A kosárlabdapályán aztán szép ívet írt le odáig, amit cikkünk elején fejtegettünk.

NINCS SEMMI OK SAJNÁLNI ŐT

Középiskolásként sokadrangú játékos volt Texasban, az egyetemről viszont már eljutott odáig, hogy 2011-ben az első kör végén kiválassza a drafton a Chicago Bulls. Aztán 2015-ben ő lett az NBA legtöbbet fejlődő játékosa, mint említettük, négyszer volt eddig All Star, ráadásul dobóversenyt vívhatott
Michael Jordannel a legenda nevével fémjelzett táborban. Még a draft előtti ESPN-interjúban kérte az újságírót, ne állítsa be őt úgy, hogy az emberek sajnálatot érezzenek miatta. Erre ugyanis semmi okuk, Butler szerint a gyermekkorában történtek tették olyanná, amilyen lett, és hálás a kihívásokért, amelyekkel szembe kellett néznie.

A lockout miatt megkurtított 2011–2012-es szezon a részéről teljesen feledhetőre sikerült, minimális szerepet kapott és ugyanilyen mértékben hatott a Chicago Bulls játékára is. Aztán 2012 nyarán négy Summer League-találkozóján meggyőző teljesítményt mutatott, ennek is köszönhető, hogy az új idényben az alapszakasz minden meccsén pályára léphetett, hasonlóan a playoffhoz, ahol már vezető szereppel ruházták fel. Játékpercben a következő, pontszerzésben a 2014–2015-ös évad jelentette az áttörést, ekkor már a szakma is elismerően csettintett produktumát látván.

Ennek jutalma egy 2015 júliusában szignózott, öt évre 95 millió dollárt garantáló szerződés lett a Bikákkal. Sorra döntötte meg a karriercsúcsát, 2016. január 14-én 53 ponttal szomorította a Sixers híveit egy hosszabbításos összecsapáson. A sérülés viszont ebben az idényben is elérte, ahogy előtte és utána több ízben; szerencséjére ezek a problémák általában néhány hetes kiesést jelentettek, nem többet. Játékát nem érhette panasz, beérett, de a Chicagóval az igazán nagy bravúr nem jött össze neki.

ELÉGEDETLENSÉGMINDEN TÉREN

Tavaly nyáron el is cserélték – az előzmények között azért említsük meg, hogy Tom Thibodeau-t 2015. május 28-án felállították a Bulls kispadjáról, 2016. április 20-án a Wolvesnál meg kinevezték... 2017 januárjában Butler és Dwyane Wade kritizálták társaikat. „Nem játszunk elég keményen. Ez a ti feladatotok! Olyan srácokkal szeretnék együtt játszani, akiket ez érdekel” – mondta Butler. Rajon Rondo erre úgy reagált, ahogy korábbi celticses veterán csapattársai közül senki sem vette volna a bátorságot, hogy így közelítse meg a helyzetet. Aztán eljött a 2017-es játékosbörze napja, Butler és Justin Patton draftjoga a Minnesotához került, cserébe Kris Dunn, Zach LaVine és Lauri Markkanen Chicagóba vándorolt. Állítólag a tranzakcióról a párizsi éjszaka kellős közepén értesült Butler, aki több NBA-csillaggal éppen a francia fővárosban vakációzott.

Viszont így ismét Thibodeau keze alá került – nem túl sokáig. November végén Butler a New Orleans felé tartó repülőúton megkérdőjelezte csapattársai hozzáállását, védekezési hajlandóságát, ami azért nem ígért zökkenőmentes folytatást. Térdsérülése miatt az idei esztendő első felében kihagyott 17 meccset, aztán az alapszakasz utolsó három mérkőzésén visszatért és a rájátszásba segítette a Timberwolvest. Majd jött a gyors kiesés a Houston Rockets ellenében, a negyedik és az ötödik felvonás között meg a menetrend szerinti Butler-kiakadás. A dobóhátvéd leszögezte, nem az egyéni statisztikái javításáért, hanem a győzelemért játszik, s úgy vélte, a többiek nem az ő útján járnak. És azt már észrevehettük, ha nem Butler elképzelései szerint alakulnak a dolgok, akkor könnyen elmegy a kedve az élettől is...

Az ötödik meccs után Los Angelesbe repült és nem vett részt az orvosi vizsgálaton. Hogy Jimmy Butler indiánneve Örök Elégedetlen lenne, azt fényesen bizonyítja, hogy július elején arról szóltak a hírek, torkig van fiatal csapattársai, különösen Karl-Anthony Towns nemtörődöm hozzáállásával, és természetesen szóba sem jöhet, hogy hosszabbítson a Wolvesszal. Úgyhogy nemet is mondott a négy évre szóló, 110 millió dolláros ajánlatra.

Szeptember közepén kérte Thibodeau-tól, cseréljék el. Három lehetséges „útirányt” is megadott, de az edző (aki egyébként operatív igazgató is) vonakodott. Amikor nyilvánosságra került Butler kérelme, csapattársa, Andrew Wiggins Nick nevű testvére csupán annyit tweetelt: „halleluja”.

Előrelépés viszont nemigen történt az ügyben. Pletykákkal tele volt a padlás, míg október 10-én, egy héttel az alapszakasz kezdete előtt Butler visszatért a Wolveshoz, ebben persze semmiféle köszönet nem volt, csak hiszti. Hősünk aztán a Minnesota első 13 mérkőzéséből tízszer parkettre lépett, sorozatban elszenvedett öt vereség ébresztette rá Thibodeau-t, nem működhet a csapat Butlerrel a soraiban. Arra azért figyeltek, hogy ne nyugati riválist erősítsenek vele, ezért ment a Philadelphia 76ershez Pattonnal együtt, cserébe Jerryd Baylessért, Robert Covingtonért, Dario Saricért és egy 2022-es második körös draftjogért. Első blikkre egyik fél sem járt rosszul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik