NBA: életben maradt a Raptors, a szakadék szélén a Nets

AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.04.24. 08:43
null
Életben maradt a Raptors (Fotó: Getty Images)
Pascal Siakam életben tartotta a Raptors reményeit, Jayson Tatum és Jaylen Brown újabb győzelemhez segítette a Bostont, míg a Jazz és a Timberwolves egyaránt egypontos meccset behúzva tudott egyenlíteni, hiába tért vissza előbbi ellen Luka Doncic az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásnak legutóbbi játéknapján.

 

Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 110–102

Életben maradt a Raptors. A kiesés elkerüléséért lépett pályára a Raptors, az előző két meccset bokasérülést kihagyó Scottie Barnest is összedrótozták, és a betegséggel küzdő Gary Trent Jr. is sokkal jobb állapotban kezdhette a mérkőzést. Az egál első negyed után Barnes bokája ismét megsérült, de vissza tudott térni a pályára, és támadásban ugyan egyáltalán nem tudta befolyásolni csapata játékát, de védekezésben hasznos perceket töltött James Hardenen, továbbá 11 lepattanót is begyűjtött. Az első félidő hajrájában komoly csapás érte a hazaiakat, Fred VanVleet megsérült, és nem tudta folytatni a játékot, de a Raptors ennek ellenére sem esett össze, sőt, egészen a meccs végéig meg is tudták őrizni a vezetést, miután azt a második negyed elején magukhoz ragadták. A 76ers többször is felzárkózott –1-ig, de mindig akadt valaki, aki növelni tudta az előnyt, és különösen Pascal Siakam volt elemében, aki 34 ponttal, 8 lepattanóval és 5 gólpasszal vezette az övéit, csak a negyedik negyedben 15 pontot szórt, és ekkor 9/11 büntetőt küldött a helyére. Siakam mellé a 24 pontos Trent Jr. is fel tudott nőni, míg a kispadról Thaddeus Young (13 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) hozott váratlan extrát, így készülhetnek a philadelphiai ötödik meccsre, de könnyen lehet, hogy VanVleet nélkül kell megvívniuk azt a csatát is.

Embiid nincs rendben. A 76ers lezárhatta volna a párharcot, és ez azért lett volna különösen fontos a számukra, mert Joel Embiid (21 pont, 8 lepattanó) láthatóan nem teljesen egészséges, a meccs közben folyton fogdosta a hüvelykujját, és most egy esetleges egyhetes pihenő helyett egy ötödik meccs vár rá. Embiid az első negyedben kosarat sem tudott szerezni, ekkor mind az öt dobását elhibázta, és ugyan a folytatásban azért be-betalált, de nagyon nem ízlett neki, ahogyan a Raptors a gyűrűtől egészen távol elkezdte őt duplázni, és el is adott 5 labdát. A negyedik negyedre különösen frusztrálttá vált, oda is ütött egyet értelmetlenül Siakamnak, akire meglepő módon Doc Rivers ráállította őt a mérkőzés hajrájára. A 76ersnek így is meglehetett volna ez a meccs, de James Harden (22 pont, 9 gólpassz) sem játszott jól, csak 5/17 dobását süllyesztette el, a Raptors remek munkát végzett vele szemben is, míg Tobias Harris (15 pont, 11 lepattanó) egy idő után nem igazán kapott labdát, hiába akadtak jó megoldásai az első félidőben. Meg kell említeni azt is, hogy ezúttal a Raptors dobhatott 10 büntetővel többet, Siakam egymaga 15 alkalommal állhatott oda a vonalra, de gyorsindításokból és második esélyekből is a hazaiak teljesítettek jobban.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 34/3, Trent Jr. 24/9, Young 13/3
A 76ers legjobb dobói: Harden 22/6, Embiid 21, Harris 15/3

A párharc állása: 3–1 a 76ers javára.

 

Utah Jazz–Dallas Mavericks 100–99

Egyenlített a Jazz. Fordulatos meccset játszottak a csapatok, az első félidő vége előtt 16 ponttal is vezetett a Jazz, majd a Mavericks ezt követően 8/10 triplát bebombázva 39–24-re húzta be a harmadik negyedet, így végül kiélezett lett a hajrá. Az utolsó perceket alapjaiban határozta meg Rudy Gobert büntetőzése, mindössze 3/8 kísérletét küldte ekkor a helyére és végül 9/18-cel zárta az estét, de végül nem ez döntött. 1:27-tel a vége előtt Donovan Mitchell kosarával 95–94-re vezetett a Jazz, majd a visszatérő Luka Doncic back-to-back kosarakkal, közte egy triplával jelentkezett, ami után Mitchell egy támadólepattanót követő 2+1-es játékkal felhozta 99–98-re a csapatát fél perccel a vége előtt, majd faultolta Dwight Powellt, aki mindkét büntetőjét kihagyta. 11 másodperccel a vége előtt egy Mitchell, Gobert összjáték végén utóbbi szerezte meg a Jazznek a vezetést, az utolsó támadásnál pedig Doncic nem tudott dobóhelyzetbe kerülni, ezért Spencer Dinwiddie vállalhatott a passzából, de elhibázta a tripláját, így 2–2-ről folytatódhat a párharc.

Luka Doncic visszatért. Három kihagyott meccs után Luka Doncic ismét játékra jelentkezett, és ugyan a szervezőjátékát limitálni tudta a Jazz, de 34 perc alatt így is eljutott 11/21 dobásból 30 pontig, és emellett 10 lepattanót és 4 gólpasszt is jegyzett. Mellette Jalen Brunson is beszórt 23 pontot, de ehhez kellett neki 18 dobás, a padra kerülő Dinwiddie ennyire sem találta a dobásait, 2/9-es mutatót szenvedett össze, és most a Kleber, Bertans duó is csak 1/6 triplát tett hozzá. A túloldalon a kispadról 25 ponttal beszálló Jordan Clarkson vitte a prímet, és szükség is volt rá, mert Bojan Bogdanovic energiáit ezúttal felőrölte Doncic és Brunson őrzése, míg Mitchell 7/21-et szenvedett össze mezőnyből, a negyedik negyedben is 2/7-tel zárt, de így is két clutch kosarat szerzett. Rudy Gobert is több labdát kapott, ebből is fakadt a 16 rádobott büntetője, összességében pedig nem zárt rossz estét, 17 pontot, 15 lepattanót és egy meccsnyerő zsákolást hozott össze.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 25/9, Mitchell 23/6, Gobert 17
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 30/12, Brunson 23/6, Bullock 11/9, Finney-Smith 11/9, Powell 11

A párharc állása: 2–2.

Brooklyn Nets–Boston Celtics 103–109

Ezt is behúzta a Celtics. Ismét szoros csatában tudott nyerni a Boston, ezúttal azonban már az első negyed második felében magukhoz vették az irányítást, és onnantól kezdve végig maguknál tartották az előnyt. A Nets ugyan ideiglenesen zavart tudott okozni a 2–2–1-es zónájával, de közben a másik oldalon a Celtics 21 eladott labdát erőszakolt ki, és ezek után 37 pontot tudtak szerezni. Megint Jayson Tatum vitte a prímet, bár ezúttal az első három negyedben nem tudott annyira hatékony lenni, de az utolsó 12 percben 14 pontot szórt 5/8 dobásból, így végül 39 ponttal, 5 lepattanóval, illetve 6-6 gólpasszal, labdaszerzéssel és eladott labdával zárt. Mellé Jaylen Brown (23 pont, 5 gólpassz) is fel tudott nőni, és ő is a negyedik negyedben villogott igazán, ekkor szerzett 9 pontot, és dobatott egy triplát Tatummal is, a végén nem tudott mit kezdeni velük a Nets védekezése, hiába dobta be Blake Griffint is Steve Nash. A 3–0-s előny mellett külön jó hír a Celticsnél, hogy Robert Williams III visszatérhetett a meniszkusz-szakadását követően, és játszott 16 percet a padról beszállva.

Megint Bruce Brown dobált. A Celtics változatlanul kitartott amellett a taktikája mellett, hogy inkább Bruce Brown vállaljon tiszta dobásokat, mintsem Kevin Durant vagy Kyrie Irving, és a végeredmény ismét őket igazolta. Brownt ettől függetlenül dicséret illeti, mert beszórt 26 pontot 10/19 dobásból, és leszedett 8 lepattanót is, de közben Irving (16 pont, 9 gólpassz) csak 6/17-tel célzott és mind a 7 tripláját mellédobta, míg Durant (16 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) csak 11 dobással és 2 kiharcolt büntetővel zárt. A Nets el tudta érni átmenetileg, hogy a Celtics se játsszon jól, de a rengeteg eladott labda és a gyorsindítások is kicsinálták őket, utóbbiból 25 pontot kaptak a 9 szerzett ellenében. Három meccs alapján egyre nehezebb bízniuk abban, hogy Durant és Irving megtáltosodik és megoldják, továbbra sem tudott továbbjutni a rájátszások történetében egyetlen csapat sem 0–3 után, és ezen valószínűleg az sem fog segíteni, ha Ben Simmons visszatér a negyedik meccsre.

A Nets legjobb dobói: Brown 26/6, Durant 16/6, Irving 16
A Celtics legjobb dobói: Tatum 39/12, Brown 23/3, Smart 14/6

A párharc állása: 3–0 a Celtics javára.

Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 119–118

Towns magára talált. Legutóbb botrányosan gyenge és passzív teljesítménnyel jelentkezett Karl-Anthony Towns, ezúttal viszont egészen más arcát mutatta, és ennek köszönhetően a Timberwolves is teljesen más csapat képét festette. Towns rögtön az első támadásnál beszórt egy triplát, majd a következőnél büntetőt harcolt ki, és végül 10 pontig jutott csak az első negyedben – a folytatásban kissé háttérbe szorult, de a negyedik negyedre ismét előlépett, 13 pontot ért el ekkor, összességében pedig 33 ponttal és 14 lepattanóval húzta az övéit. Amikor nem ő villogott, megtette ezt a 24 pontos Anthony Edwards, de Patrick Beverley (17 pont, 5 gólpassz) és Jordan McLaughlin (16 pont, 4/4 tripla) is sokat tett azért, hogy egyenlítsen a Timberwolves. D'Angelo Russell ezúttal haloványabb volt, csak 3/12-vel dobott, de kiosztott 7 gólpasszt, és 1:28-cal a vége előtt dobott egy kulcsfontosságú kettest, amivel 115–108-as előnyhöz juttatta csapatát, ezt követően már le tudták menedzselni a hátralévő időt, így egyenlő állásról folytatódhat a párharc.

Sokat faultoltak a Grizzlies kezdői. Ezúttal nem Kyle Anderson, hanem Xavier Tillman kezdett a vendégeknél Steven Adams helyett, viszont nem bizonyult jó döntésnek ez a váltás, mert a fiatal center most nem tudta pozitívan befolyásolni a meccs képét, és mindössze 16 perc alatt összeszedett 5 személyit. Jaren Jackson Jr. baja is meggyűlt a faultokkal, ő 23 perc alatt ki is pontozódott, de Dillon Brooks és Desmond Bane neve mellé is 5-5 személyi került. A sok szabálytalanság azt eredményezte, hogy 40 büntetőt dobhatott a Timberwolves, ebből 31 pontot szereztek, és ezt az sem tudta ellensúlyozni, hogy Bane 8/12 triplát a helyére küldve 34 pontot szórt. Mellette Brooks is kitett magáért, 50 százalékos mezőnymutatóval eljutott 24 pontig, és a padról érkező Jones, Clarke kettős is ismét dicsérhető, de Ja Morant ezúttal sem tudott önmaga lenni, 4/13 dobásból jutott el 11 pontig, 8 lepattanóig és 15 gólpasszig, a mezőnymunkájával sem tudta teljesen ellensúlyozni a problémáit.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 33/9, Edwards 24/12, Beverley 17/12
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 34/24, Brooks 24/9, Clarke 15

A párharc állása: 2–2.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik