NBA: címet véd a GSW vagy ismét csodát tesz James?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.31. 19:04
null
LeBron Jamestől újabb emberfeletti teljesítmény kell, hogy legyen esélye a csapatának
A Golden State Warriors és a Cleveland Cavaliers sorozatban negyedszer játszhatja egymás ellen a finálét – amelybe LeBron James legutóbb 2010-ben nem került be aktuális csapatával.

Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában 2008 előtt 1979-ben történt meg legutóbb, hogy mindkét konferencia döntőjében hetedik mérkőzés határozott a továbbjutóról. Akkor a két hazai csapat győzött, idén a két vendég. Gyakorlatilag két teljesen hasonló mérkőzést láthattunk Bostonban és Houstonban.
A Celtics és a Rockets is remekül, összeszedetten játszott az első félidőben, hogy aztán a harmadik negyedben tele legyen a nadrág...

Szóval, magyar idő szerint péntek hajnali kezdéssel ismét megnézhetjük a Golden State Warriors és a Cleveland Cavaliers párharcát – amelyben az előző három döntő alapján 2–1-re a pályaelőnyben lévő, címvédő „harcosok” vezetnek.

BÍZOTT A SRÁCOKBAN

Hétfő hajnalban a keleti finálé hetedik mérkőzésén ragyogó első félidőt produkált a Boston: Al Horford lubickolt, Jayson Tatumot nem lehetett megállítani. A harmadik negyedben viszont Brad Stevens együttese leragadt 13 pontnál – a vállalkozó kedv a nulla irányába tendált, az előkészítés nélkül eldobált hárompontosokban nem volt sok köszönet (7/39-es mutatóval zárt a Celtics), Jaylen Brown és Terry Rozier totális betlit mutatott be, Horford is leállt a pontgyártással. A Cavs sem remekelt, de ennél többet tudott nyújtani.

Most engedjük el egy pillanatra LeBron Jamest, aki 35 ponttal, kilenc gólpasszal, 15 lepattanóval uralta a mezőnyt, és még a nyakánál fogva sem lehetett lerántani, mert bedobta a ziccert. Ez benne van a pakliban, az viszont nem volt, hogy a csalódást keltő bostoni kulcsjátékosok ellenpontozásaként Jeff Green (az erőcsatár éveken át játszott Bostonban) ihletett állapotban 19 pontot szerez a Cavsnek, és pazarul helyettesíti Kevin Love-ot, aki könnyen lehet, hogy agyrázkódása miatt a nagydöntő első felvonását is elmulasztja majd. Az is pluszt adott, hogy J. R. Smith, aki a hetedik meccs előtti három bostoni fellépésén összesen hat pontot dobott triplákon túl, a legfontosabb pillanatokban háromszor is betalált a vonalon túlról!

Tristan Thompson is elvégezte a napszámosmunkát centerben, szóval, most nem beszélhetünk arról, hogy James egyedül megoldotta – egymagában kevés lett volna hozzá, hogy a playoffban otthon 10/10-es mérleget prezentáló Celticset lenyomja. Ezzel tisztában is volt, közvetlenül a mérkőzés után elmondta: a srácok eleinte nem nagyon dobták be az előkészített helyzeteiket, de hitt benne, hogy fordulhat a kocka – és nem hiába. Mindezt a világ legtermészetesebb dolgaként fogta fel, végtelenül szerény volt azután, hogy 48 percet robotolt végig őrületes tempóban, 33 évesen. A dudaszót követő pillanatokban összeölelkezett a rivális újoncával, Tatummal, talán a fülébe súgta, hogy „Kisfiam, előtted a jövő, csak nyomjad tovább!”

A jelen viszont James maga, sorozatban a nyolcadik nagydöntőjére készülhet, ennél nagyobb teljesítmény a Holdra szállás sem lehetett!

A LEGUTÓBBI NYOLC NAGYDÖNTŐ
2017
Golden State Warriors–CLEVELAND CAVALIERS 4–1
2016CLEVELAND CAVALIERS–Golden State Warriors 4–3
2015Golden State Warriors–CLEVELAND CAVALIERS 4–2
2014San Antonio Spurs–MIAMI HEAT 4–1
2013MIAMI HEAT–San Antonio Spurs 4–3
2012MIAMI HEAT–Oklahoma City Thunder 4–1
2011Dallas Mavericks–MIAMI HEAT 4–2
Nagybetűkkel LeBron James aktuális csapata.


PAULLAL MINDEN OLYAN MÁS

Megszakadt a szívünk, amint láttuk a kispadon ülni Chris Pault, korunk egyik legpechesebb világklasszisát. Az irányító nélkül a Houston Rockets 3–2-ről elbukott a nyugati fináléban. A hetedik Golden State Warriors elleni mérkőzés hajrájában kis túlzással már Paul adta az instrukciókat az időkérésnél Mike D'Antoni helyett – mindhiába. A gárda „bravúros” rekordot állított fel, sorozatban 27 hárompontost hibázott el a második és a negyedik negyed között! Eric Gordon, aki elővette jobbik arcát a konferenciadöntőre, úgy vélte, Paullal a parketten most ők készülhetnének a Cavaliers ellen... Kevin Durant, aki a harmadik és a negyedik negyedben összesen 21 pontot szerzett és Steph Curryvel karöltve megnyerte a meccset csapatának, úgy nyilatkozott, hogy ezt a párharcot öregkorukban sem fogják feledni.

A Rockets a hatodik találkozó első negyede után 17, a felénél 10 ponttal vezetett, aztán kikapott 29-cel. A hetedik összecsapás szünetében 11-gyel állt jobban, a harmadik periódust viszont elveszítette 33–15-re. James Harden borzalmasan dobott és fontos labdákat szórt el, Paul nem volt, Gordon, Clint Capela meg Tucker hozta magát, de a Warriorst nemigen lehetett megingatni, holott Steve Kerr edző is nélkülözte egyik legfontosabb védőjátékosát, Andre Iguodalát, aki a hétből csak az első három mérkőzésen játszott. Hiánya különösen a negyedik és ötödik mérkőzésen okozott nehézségeket a liga egyébként legerősebb keretével rendelkező Golden State-nek.

Azt is leszögezhetjük azonban, hogy ha még egyszer eljut a főcsoportdöntőbe a Celtics és a Rockets, s ott hetedik mérkőzést játszanak, nem gyökerezik majd a földbe a bostoni és a houstoni kosárlabdázók lába. Azonban ez még odébb van, egyelőre a jól bevált lemez kerül fel: Warriors–Cavaliers.

Unalmas?

A legkevésbé sem!

Az eddigi Golden State–Cleveland döntők legemlékezetesebb pillanatai:



FRISS MÉG A FÁJÓ EMLÉK

A nagydöntőben sem lesz elég LeBron James géniusza.

Minden egyes játékostársától különleges produkcióra volna szükség, és az sem ártana, ha Love legkésőbb az első hazai találkozóra felépülne. A pályaelőny jobb alapszakaszmérlegének köszönhetően a Golden State-nél van, és a mostani papírforma azt mutatja, a Cleveland a legjobb esetben sem reménykedhet kettőnél több győzelemben: tavaly összesen egyet szerzett, két éve viszont 1–3-as összesítésről fordított... Élénk még az emlék, és az is a Harcosok malmára hajtja a vizet, mert akkor Durant ugyan nem öltözött még kék-sárgába, de Curry, Klay Thompson és Draymond Green pontosan tudja, nem bízhatják el magukat abban a helyzetben sem, amikor fél kézzel már a bajnoki trófeába kapaszkodnak...

2017-ben egy jóval erősebb Clevelandnek sem igazán volt esélye a fináléban, az elmúlt nyáron átalakított Cavs pedig most februárban atomjaira hullott, és most sincs teljesen összerakva. Azt nem tudjuk, „King James” mikor fárad el – lehet persze, hogy soha. Mindenesetre a lábában van ebben az idényben száz mérkőzés, nem hagyott ki alapszakaszmeccset, nincs ember, aki nála több játékpercet kapott volna – a második Jrue Holidayre 398 percet vert... Az évad során, sőt, karrierje alatt sérülés miatt még sohasem hagyott ki rájátszásbeli meccset!

Köszönjük meg az égieknek, hogy ismét olyan nagydöntő vár ránk, amelyben LeBron James, Stephen Curry és Kevin Durant egyszerre lesz látható a pályán – még akkor is, ha az igazi izgalmak esetleg a főcsoportdöntőkkel le is zárultak.

NBA, 2017–2018 – RÁJÁTSZÁS
NAGYDÖNTŐ
GOLDEN STATE WARRIORS–CLEVELAND CAVALIERS, AZ ÁLLÁS: 0–0
Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers
06.01., 3.00
Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers
06.04., 2.00
Cleveland Cavaliers–Golden State Warriors06.07., 3.00
Cleveland Cavaliers–Golden State Warriors
06.09., 3.00
Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers
06.12., 3.00 (ha szükséges)
Cleveland Cavaliers–Golden State Warriors
06.15., 3.00 (ha szükséges)
Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers 06.18., 2.00 (ha szükséges)
A dátumok magyar idő szerint értendők. A mérkőzéseket a SportTV élőben közvetíti.

A RÁJÁTSZÁS ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik