NBA: a söprés kapujában a Suns, fordított a Sixers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.06.12. 07:46
null
A söprés kapujában a Suns (Fotó: Getty Images)
Otthon sem tudott ellenállni a Denver, már 3–0-ra vezet a párharcban a Phoenix, miközben a Philly Danny Green sérülése ellenére vette vissza a pályaelőnyét Atlantában – ez történt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) pénteki játéknapján.

 

Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 111–127

Uralta a meccset a Sixers.
Az első negyed második felében kezdett el meglógni a Philly, ott tudott egy 13–3-at futni a vendégcsapat, percekig limitálni az Atlantát és onnantól már végig kézben tartotta a dolgokat – az első negyedet nyolc ponttal nyerte és bár a másodikban a tíz egység feletti különbségről ötre közelített a Hawks, de a nagyszünet után eldöntötte a meccset Doc Rivers alakulata. Ott hat perc alatt egy 19–6-ot repesztett a gárda, Joel Embiid és főleg Ben Simmons élt nagyon ebben az időszakban, innentől pedig igazából egyértelmű volt a helyzet, húsz pont körüli távolságot nem hibázott el a társaság – vezettek 22-vel is és összességében teljesen sima győzelmet arattak. Embiid (27 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk, 16 kiharcolt büntető) ismét azt csinált, amit akart, mellette Simmons (18 pont, 7 gólpassz) és Tobias Harris (22 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) is nagyszerűen játszott és a kispad is sokat tett hozzá – csapatként 58 százalékkal dobtak mezőnyből és 48 százalékkal tripláztak, nem lehetett őket megállítani. A magabiztos sikerrel visszavették a pályaelőnyt és megfordították a párharcot, most már ők vezetnek, az egyetlen gondjuk Danny Green sérülése: a veterán dobógép a vádliját húzta meg és összesen négy percet tudott csak játszani, Rivers pedig nem volt túl optimista ezzel kapcsolatban...

 

Nem tudott mit tenni az Atlanta. Embiidet folyamatosan duplázták a hazaiak, de nem tudtak mit kezdeni a befutásokkal, triplákkal, Simmons agresszivitásával, a büntetőkkel, a túloldalon pedig egyszerűen nem volt bennük annyi pont, hogy fel tudják venni a kesztyűt. Az első negyed közepétől hátrányban voltak és csak az lehetett a kérdés, hogy mikor dől el a küzdelem, összességében mindent megtettek, de ennyi volt bennük, jelenleg jobb náluk ez a Philly – ők csak 47.6 százalékkal dobtak mezőnyből és csapatszinten mindössze hat triplát tudtak bedobni, így nem lehetett esélyük. Trae Young azért igyekezett (28 pont, 8 gólpassz), John Collins (23 pont, 7 lepattanó, 10/14 mezőnyből), Bogdan Bogdanovics (19 pont, 7/13 mezőnyből) és Danilo Gallinari (17 pont, 9/9 büntető) próbált neki segíteni, Clint Capela 16 lepattanót húzott le, de ilyen védekezéssel nem nyerhettek – az első meccs első félideje óta „alul” vannak, kíváncsian várjuk, hogy a negyedik találkozóra lesz-e valamilyen válaszuk.

A Hawks legjobb dobói: Young 28/9, Collins 23, Bogdanovics 19/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 27/3, Harris 22/3, Simmons 18

A párharc állása: 2–1 a 76ers javára.

 

Denver Nuggets–Phoenix Suns 102–116

Eldöntötte (?) a Suns.
A párharc harmadik meccsén sem történt fordulat, sem a denveri hazai pálya, sem más nem borította fel a széria eddigi ritmusát és a Phoenix végig vezetve, magabiztosan nyerte meg ezt a találkozót is. A vendégek rögtön remekül kezdtek, 6–6 után egy 10–0-s két percet produkáltak és onnantól ők diktálták az iramot, ők kontrollálták az eseményeket – az első negyed végén tíz ponttal vezettek és bár a második végén közelebb küzdötte magát a Nuggets, de az a négypontos távolság nagyon hízelgő volt a hazaiakra nézve. A fordulás után pedig nem is volt már pardon, négy perc alatt újra tíz egység fölé nőtt a különbség és a Suns többször nem engedte már veszélyes közelségbe ellenfelét – Chris Paul lélekölő játékai után Cameron Payne is bebombázott két triplát és innentől csak az volt a kérdés, hogy meglesz-e a közte húsz is. Ez végül meglett, a Nuggets pedig nem tudta már kihívás elé állítani ellenfelét, a Phoenix remek játékkal lemenedzselte a hátralévő időt, így döntőnek tűnő 3–0-s előnybe került a párharcban – ilyen hátrányból még soha senki nem jött vissza és jutott tovább, úgyhogy a kérdés gyakorlatilag csak az, hogy söprés lesz-e ennek a vége. Egyénileg megint ki kell emelnünk az említett Pault (27 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Devin Bookert (28 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is, ők ketten tökéletesen irányították a játékot, a többiek pedig most is a kezük alá játszottak, így 53 százalékos mezőnymutatóval, 46 százalékos triplázással és 90 százalékos büntetőzéssel zártak csapatszinten.

Jokics MVP-napja sem segített a Denveren. A hazaiak szupersztárja, Nikola Jokics a meccs előtt kapta meg és mutatta be az alapszakaszáért megszavazott MVP-trófeát és a pályán is próbált ellen megfelelni: 32 ponttal, 20 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla duplázott, a gyengébb dobóforma ellenére elképesztő meccset játszott. Hiába, védekezésben hozzá sem tudtak szagolni a Phoenix játékához, támadásban pedig sokkal gyengébben dobtak – ugyan az akaratra most nem lehetett nagy panasz, de tudásban képtelenek voltak felnőni a Suns szintjére, úgyhogy csak futottak az eredmény után. Az első félidő végén még nagyot küzdve közel tudtak kerülni, de ezzel ellőtték minden puskaporukat és mivel eddig minden meccs hasonlóan alakult, elég nehéz azt belelátni, hogy ők még képesek innen csodát tenni – jelen állás szerint a söprés elkerülése is inkább a Phoenixen múlhat...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32/3, Morris 21/9, Porter Jr. 15/12
A Suns legjobb dobói: Booker 28/6, Paul 27/6, Crowder 14/12

A párharc állása: 3–0 a Suns javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 111–127
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2–1 a 76ers javára.

NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Denver Nuggets–Phoenix Suns 102–116
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3–0 a Suns javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik