MLB: fizetéscsökkentés az újrakezdés érdekében?

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.04. 13:23
A tulajdonosok és a játékosok is várják, hogy elkezdődhessen a profi baseball-liga (MLB) 2020-as idénye, melyet megelőzően elképzelhető, hogy fizetéscsökkentésről állapodnak meg egymással a felek.

A legfrissebb kimutatás szerint a csapatok aktív keretében összesen több mint 900 játékos szerepel. Közöttük négy olyan van, aki meccsenként több mint 200 ezer dollárt keres, illetve további 61, akilegalább 100 ezer dollárral gazdagodik minden – győztes vagy vesztes – találkozóval.

A fizetési lista első helyén Mike Trout, a Los Angeles Angels sztárja és Gerrit Cole, a holtidényben Houstonból a New York Yankeeshez szerződött dobó áll. Mindketten 36 millió dollárt kapnak egy évre, ami azt jelenti, hogy meccsenként 222 222 dollár a fizetésük.

A 900-ból 392-en keresnek 10 000 dollárnál többet találkozónként, a többség viszont ez alatt van, az újoncok és a minimumfizetéssel rendelkezők 3500 dollárra tesznek szert.

A mérkőzésekre lebontott összeg a jelen helyzetben azért fontos, mert a koronavírus-járvány miatt a szezon nem indulhatott el március végén, és minden bizonnyal rövidített alapszakasza lesz az évnek, azaz a tervezett 162-nél jóval kevesebb meccs vár a csapatokra. A játékosok megállapodtak a tulajdonosokkal, hogy fizetésüket meccsarányosan kapják meg idén.

Mégis elképzelhető, hogy ezen tovább módosítanak, és a tulajdonosok hivatalosan kérik a játékosokat képviselő szervezetet, hogy további fizetéscsökkentésbe egyezzenek bele, ha zárt kapus meccsekkel vagy semleges, elzárt helyszíneken folytatódhat csak a bajnokság. Az MLB első embere, Rob Manfred tájékoztatása szerint ugyanis a klubok bevételeinek 40 százalékát teszik ki a jegybevételek, továbbá a stadionoknál fizetendő parkolási és egyéb díjak, azaz komoly kiesésre számítanak.

A játékosok az eddigi hírek alapján nyitottak a megállapodásra, mert nekik is az az érdekük, hogy játszani tudjanak az idén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik