MLB: a klubikon tíz év után távozik a Yankees kispadjáról

Vágólapra másolva!
2017.11.02. 12:03
null
Joe Girardi nem fejezheti be a megkezdett munkát (Fotó: cbssports.com)
Miközben véget ért az észak-amerikai profi baseball-liga nagydöntője, a World Series, az MLB-nek már az ötöde lecserélte az edzőjét.

 


Az MLB ötödénél máris biztos, hogy edzőt cserélnek 2018-ra.

Ami az NFL-ben az alapszakasz utáni első, „fekete” hétfő, az MLB-ben elnyúlik kissé. De az októberre véget ért alapszakasz óta eldőlt, hogy a Boston Red Sox, a Detroit, a két New York-i franchise, a Philadelphia és a Washington is lecseréli trénerét, noha igen különböző mérleggel és élményekkel zárják az évet.

A legnagyobb feltűnést nyilván a Yankees elhatározása keltette: Joe Girardi kerek évtizede vezette a csapatot, amellyel 2009-ben bajnokságot is nyert – előtte játékosként gyűjtött még három gyűrűt, szintén a Yankees tagjaként, azaz így is, úgy is klubikon, aki bizonyította: a pályán és a kispadnál sem ügyetlen. Másképp nem produkált volna 56.2 százalékos sikerességi rátát (910 győzelem, 710 vereség) az ideje alatt, amely során hatszor vitte rájátszásba a csapatot, háromszor divíziógyőztesként.

Ugyanakkor a klub 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban sem jutott a playoffba, azaz megfenekleni látszott, ami a Yankeesnél elfogadhatatlan – viszont erre az évre elkezdtek beérni az ifjak, akiket „bébibombázóknak” nevezett el a helyi sajtó, és akik csak még jobbak lesznek az idő előrehaladtával.

Ezt a fejlődést szerette volna nézni-irányítani Girardi, ám nem lesz lehetősége rá.

„Elég gyorsan ment – mondta a Brian Cashman igazgatóval folytatott megbeszéléséről Girardi. – Brian elmondta, hogy a vezetőség úgy döntött, más irányba indul el. Beszélgettünk néhány percig, aztán később hosszabban. Azért vagyok csalódott, mert be szerettem volna fejezni, amit az idén elkezdtem. Izgatott voltam 2018 miatt, viszont sok tekintetben hálás vagyok. Itt voltam tíz évig. Hány edző mondhatja el magáról az NFL-ben, az NBA-ben, az NHL-ben, az egyetemi csapatoknál, hogy egy helyen eltölthetnek egy évtizedet?”

EDZŐVÁLTÁSOK 2018-RA
Boston Red Sox: John Farrell»Alex Cora
Detroit Tigers: Brad Ausmus»Ron Gardenhire
New York Mets: Terry Collins»Mickey Callaway
New York Yankees: Joe Girardi»?
Philadelphia Phillies: Pete Mackanin»Gabe Kapler
Washington Nationals: Dusty Baker»Dave Martinez


Talán másképp alakul, ha a Yankees bejut a nagydöntőbe, amitől egyetlen győzelemre volt, a későbbi bajnok Houston Astros hétmeccses főcsoportdöntőben búcsúztatta. Girardi úgy nyilatkozott, „abszolút vissza akart térni a Yankeeshez”, és szeretne még edzősködni, de most lehet, hogy az MLB irodáiban vállal munkát, vagy visszatér szakkommentátornak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik