LeBron, a brand – S. Tóth János publicisztikája

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.08.21. 23:51

Amikor egy lejáró szerződésű játékos, vagy ahogy a tengerentúlon nevezik, szabadügynök, csapatváltásra szánja el magát, számos szakmai szempontot mérlegel. Megvizsgálja, milyen a kiszemelt gárda játékoskerete, elemzi, mire számíthat leendő edzőjétől, s magától értetődően végigzongorázza a gárda bajnoki esélyeit. S persze meghatározó a pénz is, bár akiben pislákol szakmai önbecsülés, annak azért nem kizárólag a bankszámlája fontos. Más a képlet a profi sportkarrierjük utolsó felvonásánál járókkal. Nekik az aktív éveket követő időszak bugyraira is figyelniük kell. Evégett a sportszakmai megfontolásokkal egyenrangúvá válhatnak, sőt fölébük is helyezkedhetnek az üzleti szempontok.

E felütéssel érdemes szétszálazni az idei nyár egyik átigazolási szenzációját, a földkerekség első számú kosárlabdázójának tartott LeBron James távozását a Cavalierstől, s megegyezését a Los Angeles Lakersszel. A klubcsere ára ismert: azzal, hogy lemondva opciós jogáról a szabadügynöki státust választotta, „James király" veszni hagyta a 2018–19-es bajnokságra szóló 35.6 millió dolláros clevelandi fizetését. A „Mit nyerhet a váltással?" kérdésre igen rövid válasz is adható: betagozódhat az amerikai szórakoztatóipar Mekkájába, ahol amúgy is sűrűn forgolódott az utóbbi egy évtizedben. S különösen az elmúlt három esztendőben, amióta szép csendben Hollywood moguljai közé kapaszkodott fel.

LeBron és barátja-üzleti partnere, Maverick Carter cége, a SpringHill Entertainment előtt a világ egyik vezető filmvállalatával, a Warner Brosszal 2015-ben aláírt megállapodás tárta szélesre az „álomgyár" kapuit. (A kosaras ikon számára olyannyira nem idegen a színjátszás világa, hogy önmagát alakította Judd Apatow vígjátékában, a Magyarországon Kész katasztrófa címmel forgalmazott Trainwreckben.) A SpringHill immár feltartóztathatatlanul dübörög a televíziós piacon, a Disney XD-vel, az NBC-vel és a CNBC-vel együttműködve sorra gyártja a sikeres, s ekként jövedelmező produkciókat. Ezek közé tartozik a mifelénk az RTL Klubon futó A Fal című vetélkedő is.

A tempó James miami és clevelandi ténykedése idején is megvolt, így kézenfekvően vetődik föl a kérdés, mennyit csavarint rajta a bedobó Los Angelesbe költözése. A „kiválasztott" (The Chosen One) 2003-ban a középiskolából jelentkezett az NBA-draftra, üzleti szimata tehát sokkal inkább ösztönös, semmint alapos iskolázottságán alapul. Őstehetsége mégsem korlátozódik a palánkok világára. Nem csupán a parketten jár fejben két passzal előbbre a társainál, legalábbis ezt sejteti a milliárdos befektető, Warren Buffett véleménye, aki szerint „okosabban beszélt az üzletről, mint sok diplomás. Amikor először találkoztunk, huszonegy éves volt, és sokkal többet tudott a világról, mint én tudtam ennyi idős koromban." Ráadásul a Lakersnél a vele egylényegű Earvin „Magic" Johnson várja tárt karokkal; a szakmai igazgató, aki sztársportolóból lett vállalkozóként egész cégbirodalmat kormányoz (s akivel a szakmai összehasonlításnak LeBron sokkal jobban örül, mint amikor Michael Jordannel említik egy lapon). Az üzleti sikereit Magic kiskereskedelmi és ingatlanbefektetésekkel alapozta meg, manapság edzőtermek, éttermek, luxuslakások és száznál is több Starbucks-kávézó van a birtokában. Emellett társtulajdonos sportvállalkozásokban, vannak futball- és e-sport-befektetései, s persze ő is érdekelt a szórakoztatóiparban.

Mármost Los Angelesnél nincs ideálisabb helyszín arra, hogy a becsvágyó LeBron az öltözőből szép lassan átköltözzön egy vállalati íróasztal mögé. Ez gyaníthatóan nem holnap lesz, ám addig sem hagy fel portfoliója bővítésével. Legalábbis erre enged következtetni az a néhány héttel ezelőtt felröppent hír, miszerint látták együtt ebédelni két hollywoodi filmcsillaggal, Al Pacinóval és Leonardo DiCaprióval.

„Magától értetődően a lehető legtöbb pénzt szeretném keresni. Igen, dollármilliárdos akarok lenni" – vallotta meg őszintén néhány évvel ezelőtt egy interjúban. Nem vitás, a nyitány párját ritkítóan sikerült: 17 évesen, csodagyerekként a Sports Illustrated címlapján virított, s még mielőtt a 2003-as drafton a Cavaliers kiválasztotta, a Nike már álomszerződést tolt elé. „Tíz dollárral a zsebemben indultam, s rögtön kilencven milliót kerestem. Én, a középiskolás" – idézte fel a kezdetet. A felek együttműködése három éve életfogytig szóló, milliárdos értékű kontraktussal koronáztatott meg.

A vagyoni piramis csúcsán nem saroktétel a világi örömök megvetése: LeBron garázsában is tucatnyi luxusautó áll, Los Angeles Brentwood városrészében tavaly év végén 23 millió dollárért vásárolt nyolc hálószobás, 11 fürdőszobás hipermodern palotát (miközben ugyanezen negyedben már van egy 21 milliót érő ingatlana). Ámde a közjó és közboldogság javára és érdekében számtalan alapítványt (Boys & Girls Club of America, Children Defence Fun, ONEXONE) támogat, a LeBron James Family Foundation „I Promise" elnevezésű jótékonysági programja keretében szülővárosában, Akronban iskolát tart fenn hátrányos helyzetű fiataloknak, s diákok egyetemi tanulmányait finanszírozza. S nem mellékesen felépítette saját vállalatbirodalmát – így teljes az anzix.

Vegyük észre: a tengerentúli profik javarészt e képlet ellenpontozásai.

Néhány éve felhördülést keltett a Sports Illustrated magazin cikke, mely szerint az NBA-játékosok hatvan százaléka a visszavonulását követő öt éven belül hányavetin elherdálja a karrierje során megkeresett pénzét; az NFL-futballistáknak meg a hetvennyolc százaléka pályafutása befejezése után két évvel már anyagi problémákkal küzd. A csőd tehát nem sportágspecifikus, s az okok is számosak: rossz befektetés, válás plusz gyerektartás, a pénzügyi ismeretek hiánya, gátlástalan tanácsadók és vérszívó haverok, esztelen költekezés – slágvortokben néhány számlát csapoló taposóakna.

Szó se róla, LeBron Jamest – eddig – a szerencséje sem hagyta el. Amikor felmondta 15 millió dolláros szerződését a McDonald's céggel, s befektetőként beszállt a Blaze Pizza vállalkozásba, sokan csóválták a fejüket. A cég manapság az Egyesült Államok leggyorsabban fejlődő gyorsétteremlánca, forgalma a tulajdonosok reményei szerint 2022-re átlépi az egymilliárd dollárt. A másik telitalálatnak bizonyuló orrantása az Uninterrupted nevű közösségi platform, amely direkt kapcsolatot hoz létre a sportcsillagok és rajongóik között; az amerikai futballista Rob Gronkowskitól a kosaras Kevin Duranten át a Milan futballcsapatához vezetőként visszatérő Paolo Maldiniig, meg persze LeBronig, hosszú a közreműködők névsora.

Csakhogy a pénz nem minden.

Bill Russel tizenegy, Michael Jordan hat bajnoki gyűrű gazdája. LeBron James „csak" háromszoros NBA-bajnok.

Új klubjának, a tizenhatszoros bajnok Lakersnek veretes a múltja. Magic mellett George Mikan, Jerry West, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Shaquille O'Neal és Kobe Bryant neve fémjelzi az USA második legnagyobb városában működő globális franchise-t. Csakhogy mostanság elég nagy dőlésszögben van diadalmas önmagától. Míg 1960 és 2013 között mindössze négy alkalommal maradt le a rájátszásról, a legutóbbi öt bajnokságot rendre befejezte az alapszakasszal. LeBron James nélkül viszont az utóbbi nyolc esztendőben nem rendeztek NBA-bajnoki finálét... A lilák a legutóbbi bajnokságot 35-47-es mutatóval zárták. Márpedig nyugaton a helyzet változatlan: az igen sűrű főcsoportban a fináléig olyan akadályokon kellene áttörniük, mint a Houston Rockets és az Oklahoma City Thunder, nem is beszélve a „dinasztiát építő" Golden State Warriorsról.

„Számomra a győzelem a drog. Olyan vagyok, mint a gyermekeim, akik mindig több fagyit akarnak. Én is több és több sikerre vágyom" – mondta a három gyermekes apuka.

Hogy a Lonzo Ball, Kenatvious Caldwell-Pope, Brandon Ingram, LeBron James, JaVale McGee ötösfogattal győzelemre ítéltett-e a Lakers, az idő eldönti. LeBront az utóbbi években rendre az a vád érte, hogy saját kedvére válogatta össze a Cavs keretét, maga osztotta a szerepeket. Ugyanakkor az évtizedeken át lefátyolozott alakulat az utóbbi négy nagydöntőben ott volt, s bár hármat elveszített a Warriorsszal szemben, a 2016-os trófeanyeréssel mégiscsak történelmet írt: 52 év szünet után vitt Clevelandbe major liga bajnoki címét. S King James Miamiban is a csúcsig cipelt egy nélküle névtelen nulla franchise-t.

Némely szakértők 45-50 győzelemre hitelesítik az előttünk álló bajnokságra a Lakerst, viszont ne feledjük: LeBron a Miamival, majd – visszatérését követően – a Clevelanddel is a második évadban lett bajnok. A Los Angeles-i kalandra, ennyi időre szól a szerződése, négy évet szán…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik