NBA: Bryon Russell a földre került és aztán…

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.07.26. 16:10
null
A Sport Televízió képernyőjén Jordan utolsó mérkőzése a Bullsban (Fotó: Getty Images)
1998-ban nyolc idényből a hatodik bajnoki címét ünnepelhette a Chicago Bulls. A Sport 2 és a Sport 1 műsorán is megnézhetik, mit művelt pályafutása utolsó mérkőzésén a franchise színeiben az utánozhatatlan Michael Jordan.

 

Michael Jordan utolsó mérkőzése a Chicago Bulls színeiben egyben olyan, amelyet azóta is rendszeresen emlegetnek és az egyik legemblematikusabb a hatszoros bajnok legenda karrierjében.

Történt ugyanis, hogy a Utah Jazz elleni 1998-as NBA-nagydöntőben 3:2-re vezettek a Bikák, s a hatodik mérkőzést az ötödikhez hasonlóan Salt Lake Cityben rendezték. Phil Jackson együttese nem akart kockáztatni, hiába lett volna Chicagóban a hetedik találkozó, egy ki-ki meccs minden esetben lutri. A párharcban a harmadik összecsapást leszámítva, amikor a Bulls 96–54-es mészárlást rendezett hazai közönsége előtt, csupa szoros mérkőzést játszottak, nem volt ez másként június 14-én sem.

A tripla dupla közeli teljesítménnyel kirukkoló Karl Malone vezérletével a házigazda minden negyedet megnyerve ötpontos előnnyel kezdte a záró 12 percet. John Stockton, a korszakos irányító hármasával 42 másodperccel a vége előtt 86–83-as Jazz-vezetést mutatott az eredményjelző. Nem túl jó kiindulás a hajrára, de nem Michael Jordannek! A következő labdabirtoklásban dobott egy ziccert, majd igazi hőstettet követett el: elcsórta a labdát Malone-tól! A csapat nem kért időt, Jordan az újabb támadás során finoman kibillentette egyensúlyából az őt őrző Bryon Russellt és a többi már történelem… Stockton nem tudott válaszolni a kosárra, 87–86-ra nyert a Chicago, másodszor lett sorozatban háromszoros NBA-bajnok a gárda – azóta sem ért fel a csúcsra. Jordan szolid 45 pontot termelt, természetesen ő lett a döntő legértékesebb játékosa (MVP), aztán másodszor is visszavonult, hogy 2001 és 2003 között még eltöltsön két évadot a Washington Wizardsnál, igaz, a rájátszásban már soha többé nem szerepelhetett.

Ne hallgassuk el azt sem, hogy Jordan leghűségesebb fegyverhordozója, a maga nemében szintén zseniális Scottie Pippen hátsérüléssel küszködte végig a csatát, konkrétan alig bírt mozogni. 26 percet azért a parketten töltött, amiért minden elismerést megérdemel, de érdemi befolyása ezúttal nem lehetett a történtekre.

„Amikor megszereztem a labdát, felnéztem és láttam, hogy 18.5 másodperc maradt hátra és úgy éreztem, nem kérhetünk időt – taglalta Jordan a The New York Times-nak a meccset követően az utolsó fontos Bullsos momentumáról. – Ha kértünk volna, az lehetőséget ad a védelemnek, hogy rendeződjön. Tipikus »most vagy soha«-helyzet volt! Hagytam, hogy pörögjön az óra addig, amíg el nem jutok a pálya azon helyére, ahová akartam. Nagyszerű pillanat és még be is ment a dobás.”

Mondjuk ha kimaradt volna, akkor sincs kétségünk afelől, melyik franchise nyerte volna az észak-amerikai profi kosárlabda-liga 1998-as fináléját, de így mindenképpen látványosabb lett a végkifejlet.

A 22 évvel ezelőtti Utah Jazz–Chicago Bulls összecsapást vasárnap este 20 órától a Sport 2, hétfőn 17 órától a Sport 1 sugározza.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik