Kosár: Dennis Rodman Észak-Koreába látogatott

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.02.26. 14:59
null
Dennis Rodman és a Harlem Globetrotters három tagja Észak-Koreában (Fotók: Reuters)
Észak-Koreába látogatott kedden Dennis Rodman amerikai kosárlabda-legenda, hogy „kosárlabda-diplomáciával" próbálja javítani a két ország Phenjan februári kísérleti atomrobbantása után tovább romlott viszonyát.
Rodmant egyből megrohanták az érdeklődők
Rodmant egyből megrohanták az érdeklődők

Japán sajtóértesülések szerint a Chicago Bulls egykori játékosa az amerikai VICE médiacég megbízásából érkezett Phenjanba, ahol gyerekeknek tart kosárlabdatábort, és a helyiekkel, köztük Észak-Korea legjobb játékosaival játszik bemutatómeccset. Utóbbit a szervezők reményei szerint a sport nagy rajongójaként ismert Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is megtekinti.

Rodman mellett a Harlem Globetrotters „utazó kosárcirkusz” három tagja is részt vesz a VICE által szervezett látogatáson, amelyből a médiacég április során adásba kerülő televíziós showműsort gyárt majd.

Az 1970-es évek elején a kommunista Kína és az Amerikai Egyesült Államok enyhülése is sportdiplomáciai eszközökkel, az úgynevezett „pingpong-diplomáciával" kezdődött. A két ország pingpong-válogatottjainak találkozói „készítették elő” Richard Nixon amerikai elnök és Mao Ce-tung kínai vezető 1972-es pekingi találkozóját, amelynek során a két, korábban ellenséges ország kibékült egymással.

Rodman útjának szervezői szerint „a két ország közti feszültségek idején fontos a kulturális kommunikációs csatornák nyitva tartása”. A kosaras idén már a második híres amerikai, aki Észak-Koreába látogat, miután januárban Eric Schmidt, a Google informatikai cég elnöke töltött néhány napot a bezárkózó országban, amellyel szemben az Egyesült Államok és szövetségesei újabb szigorú szankciókat akarnak hozni az ENSZ Biztonsági Tanácsában Phenjan februárban végrehajtott harmadik kísérleti atomrobbantása miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik