James Hardenre nincsenek szavak, a Rockets is nyert a GSW otthonában

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.01.04. 08:43
null
Harden (13) földöntúli formában játszik (Fotó: NBA.com)
James Harden 44 pontos tripla duplával vezette győzelemre tartalékos csapatát a bajnok otthonában: újabb elképesztő teljesítményt rakott le az asztalra a Houston MVP-je, a texasiak pedig nagy sikert könyvelhettek el az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján. Kawhi Leonard San Antonióba való visszatérése nem sikerült túl jól, őt kifütyülték, a Toronto pedig simán kikapott a Spurstől, míg a Denver Sacramentóban nyert, így megőrizte nyugati első helyét.

San Antonio Spurs–Toronto Raptors 125–107

Leonard nem tette zsebre, amit kapott. A Raptors szupersztárja most tért vissza először San Antonióba azóta, hogy kiharcolta a klubtól való elcserélését és bár maga a csapat megfelelően fogadta (videós megemlékezéssel például), az aréna könyörtelen volt vele: attól a pillanattól kezdve, hogy először megjelent a parketten, a videós megemlékezés alatt, a játékosbemutatások alatt, minden alkalommal, amikor labdához ért és amikor a meccs végén lement a pályáról, folyamatos volt az egész csarnokot átható pfújolás, fütyülés. A hangulatot fokozta, hogy maga Leonard sem tudott igazán jól játszani (21 pont, 5 gólpassz), minden hibájának hangos üdvrivalgással örült a közönség és a Torontónak igazából esélye sem volt arra, hogy megszorítsa ellenfelét – már az első negyedet 19 ponttal vesztették el a kanadaiak, onnantól csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége. A Leonard-cserében távozó másik játékos, Danny Green nem kapott ilyen fogadtatást, neki is volt videója, a meccs előtt rögtön összeölelkezett Gregg Popovich-csal, viszont utána 0/7 dobással és 0 ponttal zárt – egyébként a végső dudaszót követően Leonard is odament Popovich-hoz egy ölelésre, köztük nem volt probléma. A mindössze 20 százalékkal triplázó gárda ezzel elszenvedte idei 12. vereségét és egy kicsit még jobban lemaradt a Milwaukee-tól.

DeRozant ünnepelték a Spurs-drukkerek. Amíg Leonardot pfújolták, a cserében érkező korábbi Raptors-sztárt folyamatosan éltették, főleg, hogy DeRozan erre bőven adott is okot: kiválóan fogta össze a San Antoniót, szervezte a játékot, befejezte a támadásokat, mindenen rajta tartotta a kezét. Így végül alig 33 perc alatt 21 pontig, 14 lepattanóig és 11 gólpasszig jutott, amivel karrierje első tripla-dupláját jegyezte, ráadásul San Antonióban hazai játékos erre utoljára 2003-ban volt képes Tim Duncan révén – a félidei 15–10–5-ös számsorral is ugyanez a helyzet, legutóbb Spurs-mezben Duncan hozott ilyet utoljára. DeRozan meg is kapta azt az „MVP! MVP!" rigmust a szurkolóktól, ami nemrég még Leonardnak szólt ebben a csarnokban, de a texasiaknál LaMarcus Aldridge (23 pont, 10/14 mezőnyből) és Bryn Forbes (20 pont, 6/7 tripla) teljesítménye is kiemelendő, csapatszinten 55 százalékkal dobtak mezőnyből, 48 százalékkal tripláztak, 32 gólpasszt osztottak szét és végig dominálták a találkozót – érzelemdús, de sima győzelmük után a Memphis ellen folytatnák jó sorozatukat.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 23, DeRozan 21, Forbes 20/18
A Raptors legjobb dobói: Leonard 21, Wright 15/3, Powell 14/3, Ibaka 14/3

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Sacramento Kings–Denver Nuggets 113–117

Murray már sok volt a Kingsnek. Két és fél negyeden keresztül masszív előnyben volt a Sacramento, a nagyszünetben 13 ponttal vezettek a hazaiak és még a harmadik játékrész elején is 70–55 állt az eredményjelzőn, ám ekkor elkapta a fonalat Jamal Murray és vezérletével fordítani tudott a Denver. A vendégek hátvédje zsinórban nyolc pontot rámolt be, vezetésével a záró etapra kiegyenlített a gárda, majd az utolsó negyedben egymaga 17 pontot szórt – itt a Nuggets egyszer meglógott már tíz egységgel, de a Kings visszakapaszkodott, azonban 106–108 után két Murray-tripla eldöntötte a küzdelmet. A hátvéd végül összesen 36 pontig jutott 6/12 triplával, mellette Nikola Jokics (26 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz) is remekelt, a lepattanózást pedig uralták (54–33) és ez így összességében elég volt egy szoros, de nagyon fontos idegenbeli győzelemhez – ezzel továbbra is tartják nyugati első helyüket, sőt, ligaszinten is már csak egy hajszál választja el őket a Torontótól és az összetett második helytől.

Gödörben van a Kings. Sorozatban harmadik vereségét szenvedte el a Sacramento és ismét komoly gondjai voltak a védekezéssel, igazából csak a második negyedben tudták irányítani a játékot a hazaiak – a palánk alatt megint elég simán megverte őket az aktuális ellenfél, hiába szereztek 19 pontot leindításból. Egyénileg Buddy Hield (29 pont, 5/9 tripla) és De'Aaron Fox (16 pont, 8 gólpassz) sem hozott rossz számokat, de Iman Shumpert vonalat dobott, Bogdan Bogdanovics az első negyed után eltűnt és bár Murray feltámadása után volt még rohamuk, összességében sem elöl, sem hátul nem tudtak kellően stabilak és kiegyensúlyozottak lenni. Az elmúlt időszakban azért elérte őket egy hullámvölgy, most már két meccsre vannak a playoffhelyektől, következőleg pedig a Golden State-hez utaznak, ott sem ők számítanak esélyesnek.

A Kings legjobb dobói: Hield 29/15, Bjelica 17/9, Fox 16/3
A Nuggets legjobb dobói: Murray 36/18, Jokics 26/9, Harris 14/6

Golden State Warriors–Houston Rockets 134–135 – hosszabbítás után

James Harden verhetetlen. Egészen földöntúli szériában van a Rockets MVP-je és erre ezen az összecsapáson egy újabb hihetetlen lapáttal tett rá. Egyrészt a Houston 4–5 után végig hátrányban volt, az első negyed után 12, a nagyszünetben 17 ponttal vezetett a GSW, ám a vendégcsapatot nem lehetett megtörni, visszazárkózott a gárda és a rendes játékidő végén már ki-ki meccset játszott – igaz, a vezetést nem tudta átvenni, de átvészelt egy olyan időszakot is, amikor 1/9-et dobott mezőnyből és végül Harden visszalépős triplájával kiharcolta a hosszabbítást. A ráadásban aztán ismét jöttek a fordulatok, Harden dobásával itt már magukhoz ragadták a vezetést (4–5 után először), de a Warriors egy 7–0-s rohammal válaszolt és úgy tűnt, hogy elúszik a hajó – Harden azonban bevágott még egy óriási hármast, dobatott egyet Austin Riversszel, aztán hozzátett két büntetőt is, 132–132-vel mentek neki a felek az utolsó fél percnek. Itt a Warriors ismét visszavette az előnyt egy szabálytalan kosárral (Durant az alapvonalon kívül volt, amikor megmentette a labdát), amit a játékvezetők csúnyán elnéztek, de Hardent az utóbbi hetekben egész egyszerűen nem lehet megverni: az utolsó játékból egyetlen másodperccel az órán, két védővel az arcában, nehéz helyzetből bevágott egy iszonyatosan nagy triplát 134–132-nél, ez pedig a győzelmet jelentette a Houston számára. Harden végül „nevetséges” számokkal zárt, dobott 44 pontot (13/32 mezőnyből, 10/23 tripla), leszedett 10 lepattanót és kiosztott 15 gólpasszt, így zsinórban ötödször is elérte a negyven pontot, tripla duplázott és újabb hatalmas győzelemre vezette a Chris Pault, illetve Eric Gordont is nélkülöző alakulatot.

Ezt nyernie kellett volna a Golden State-nek. Az első félidőt még uralta a bajnok és a másodikban is voltak lehetőségei arra, hogy lezárja a meccset, a rendes játékidő végén is egy-két játék hiányzott ahhoz, hogy véget vessen a csatának, de Harden mindig válaszolt és vele egyszerűen nem tudtak mit kezdeni Draymond Greenék. A hosszabbításban is nekik voltak jobb esélyeik, de ott sem tudták befejezni a munkát, így hiába hozott szép számokat Steph Curry (35 pont, 14/27 mezőnyből, 6 gólpassz), Kevin Durant (26 pont, 10/23 mezőnyből) és Klay Thompson (26 pont, 4/8 tripla), hiába volt mindhármuknak clutch kosara, ezúttal nem jött be a sok lúd disznót győz elv, Harden mindannyiukat túlragyogta. A címvédő így sorozatban harmadik hazai vereségét szenvedte el és 0–2-re áll idén a Rockets ellen, egyik sem túl szívderítő, főleg hogy most két meghatározó játékos is hiányzott a texasiaknál.

A Warriors legjobb dobói: Curry 35/15, Durant 26/3, Thompson 26/12
A Rockets legjobb dobói: Harden 44/30, Capela 29, Rivers 18/12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik