Jackson mégsem megy nyugdíjba jövőre?

Vágólapra másolva!
2010.09.26. 13:38
null
Jackson (jobbra) mégsem az utolsó nagy dobására készül? (Fotó: Action Images)
Phil Jackson évről évre eljátssza, hogy az utolsó idényére készül, aztán mégis marad még egy évre. Az előző idényt követően bejelentette, hogy vállal még egy szezont, de lehet, hogy nem csak egy lesz abból.

 

HADONÁSZNI, UGRÁLNI ÉS TAPSOLNI TILOS
Minden eddiginél szigorúbb magatartási kódexet adott ki az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) vezetősége, amely többek között az ököllel levegőbe csapást is bünteti.

A dühös mozdulat akkor is technikai hibát von maga után, ha nem a játékvezető felé irányul. A játékosoknak emellett tilos a bíróra legyinteni, hozzá messziről odarohanni tiltakozás céljából, hadonászni-ugrálni egy vitatott ítélet után, továbbá a játékvezetőt gúnyosan megtapsolni.

„Egy szurkolói körkérdés szerint a kosarasok többet panaszkodnak, mint más ligák sportolói, ezért volt szükség négy éven belül a második fegyelmi csomagra” – jelentette ki pénteken Stu Jackson, az NBA szakmai alelnöke.

A játékosok az első öt technikai hibáért ezerdolláros bírságot kapnak, majd az összeg öt hibánként 500 dollárral emelkedik, így a 16.-tól már alkalmanként 2500 dollárba „fáj” a fegyelmezetlenség. Innentől már az egy meccsre szóló eltiltás is automatikusan életbe lép.

 

Jackson szokás szerint Montanában töltötte a nyarat, így feltöltődve kezdhet munkába a Los Angeles Lakersnél az utolsó idényében. Vagy nem az utolsóban.

A 11 bajnoki gyűrűvel rendelkező edző ugyanis pénteken elárulta, hogy bizonytalan a jövőjét illetően. A nyár elején még azt mondta, hogy az utolsó idénye következik, de most már nem olyan biztos ebben.

„Nem tudom megmondani – mondta egy nagy mosoly kíséretében a fehér borostával megjelenő szakember. – Minden szezonnak úgy vágok neki, hogy az lesz az utolsó, ezért mindent beleadok."

A 65 éves szakembert természetesen megkérdezték a Miami Heatről is, amely LeBron James és Chris Bosh megszerzésével a liga új szupercsapata lett. Jackson kíváncsian várja, mit kezd a Heat az olyan keleti nagyágyúkkal, mint például a Boston vagy az Orlando.

„Azt hiszem, mindenkit meglepett a dolog az NBA-ben, de nincs ezzel semmi gond – kommentálta Jackson a nagy vitát kiváltó klubcseréket. – Ezek a játékosok (Bosh, James és Wade) nyilván együtt akartak játszani, érdekes idény elé nézünk. Úgy látom, az emberek kedvelik majd a Miamit, de továbbra is azt vallom, hogy a kosárlabda a védekezésen múlik. A Celtics például a védekezésre épít, méghozzá jól."

A Lakers címvédése esetén Jackson nem akármilyen tettet hajtana végre, ugyanis megszerezné 12. bajnoki címét, ráadásul a negyedik triplázással. A kilencvenes években a Chicagóval nyert kétszer is háromszor egymás után (1991, 1992, 1993, illetve 1996, 1997, 1998), majd a Lakersszel triplázott 2000 és 2002 között. Hat év kihagyás után 2009-ben ünnepelhetett ismét bajnoki címet a Los Angeles-i csapattal, amely az előző szezonban is a legjobbnak bizonyult.

Jackson az előző szezon után abba is belement, hogy csökkentsék 12 millió dolláros fizetését.

„Senki sem szereti, ha csökken a fizetése, különösen egy bajnoki cím után. De ez a játék része, megértettem, hogy a klubnak szüksége volt erre" – mondta Jackson, akinek az álla azért nem kopik majd fel...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik