USA: elment a lokálpatrióta, Seattle nagylelkű mecénása

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.10.26. 17:25
null
Paul Allen 2014-ben bajnoki címet nyert a Seattle Seahawksszal (Fotó: AFP, archív)
Az amerikai sportok képviselői három különböző franchise tulajdonosát veszítették el a lokálpatrióta, nagylelkű mecénás, Paul Allen személyében.

 

Bill Gates. Mindenki ismeri: ő a világ egyik leggazdagabb embere, a Microsoft informatikai cég társalapítója és -tulajdonosa. A sport hidegen hagyja, bár Roger Federer oldalán szívesen párosozik teniszben.

Paul Allen. Túl sokan nem ismerték, de a világ száz leggazdagabb embere között biztos helye volt, a Microsoft társalapítója. Rajongott a sportért, tulajdonosa volt a Seattle Seahawks NFL-és a Portland Trail Blazers NBA-, és résztulajdonosa a Seattle Sounders MLS-csapatának. Október 15. óta nincs köztünk.

KÖNNYEN BEINDULT

A sporttulajdonlás „műfaja” iránt 1988-ban kezdett el érdeklődni, amikor a Microsoftot nyilvánossá tették a tőzsdén és ennek következtében milliárdos lett. Megvásárolta a Trail Blazerst, 70 millió dollárt fizetett Larry Weinberg ingatlanfejlesztőnek. A klubbal 23-szor jutott a rájátszásba, mi több, 1990-ben és 1992-ben nagydöntőt játszott az NBA-ben.

„Paul Allen volt az első számú Trail Blazer, az üzletben, a jótékonyságban és a sportban egyaránt – jellemezte David Silver, az NBA komisszárja. Az egyik leghosszabb időn keresztül hivatalban lévő tulajdonosként a ligához kötődő összes témával kapcsolatban megcsillantotta éleslátását és innovatív képességeit.”

Az Allen mögötti technológiai háttér ráadásul segített az NBA-nek, hogy bővítse saját sajtója méreteit mind hazai, mind nemzetközi színtéren.

ÚGY PENGETETT, AKÁR JIMI HENDRIX

„Az ok, hogy megvásároltam a Trail Blazerst, a kosárlabda iránti szenvedélyem. Imádom. Szeretek versenyezni és az összes NBA-franchise célja, hogy bajnok legyen, ezért csinálnak mindent. Az NBA és a Portland volt az első szerelmem. Tulajdonosként igyekeztem magam féken tartani kissé. Nem nagyon értem az embereket, miért nem képesek igazán beindulni a meccseken, mert nekem aztán simán megy” – fogalmazta meg krédóját Allen, aki eleinte bozontos arcszőrzettel, később csupaszra borotválva ült és tombolt csapata aktuális csarnokában az egyik palánk mögötti, első soros törzshelyén.

A mecénás remek kapcsolatot alakított ki a játékosokkal, egyáltalán nem éreztette, hogy ő a feljebbvalójuk. Imádta a draftot, amikor az NBA-be újonnan bekerülő játékosokat kellett kiválasztania. Portland városával is egybeforrt a neve, közéleti tevékenysége, az Adam Silver által is említett jótékonysági akciói, szenvedélye a kisgyermekek életkörülményeinek javítása iránt egyaránt a legnagyobbak közé emelte.

Paul Allen a Trail Blazers meccsén (Fotó: AFP, archív)
Paul Allen a Trail Blazers meccsén (Fotó: AFP, archív)

Rajongott a művészetekért is, nagyszerűen gitározott, hallgassák csak meg valamelyik szólóját egy videomegosztón! A híres producer, Quincy Jones úgy értékelte a tudását (aki ha a zenéről akart beszélgetni, felhívta Mick Jaggert…), hogy játékát és éneklését Jimi Hendrixéhez hasonlította. Ebben a februári interjúban, mondjuk, a Beatles tagjait a világ legrosszabb zenészeiként aposztrofálta Jones, de ennyi túlzást nyugodtan engedjünk meg a Michael Jackson karrierjét is sikerrel egyengető 85 éves polihisztornak…

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a Trail Blazersnek és a Seahawksnak – utóbbi szintén szívügye volt Allennek, hiszen szülővárosa NFL-csapatáról van szó, amelyet 1996-ban vásárolt meg. Ezzel megmentette a korábbi „főnök”, Ken Behring tervétől, aki Dél-Kaliforniába, jelesül Anaheimbe vitte volna a franchise-t. Allen úgy tisztelgett a fanatikus szurkolók előtt, hogy a „12. ember” elnevezésű zászlót minden egyes hazai mérkőzés előtt felvonták.

A tulajdonos – akinél az amerikai futball persze sohasem érhetett a kosárlabda nyomába – regnálása alatt a Seahawks három Super Bowlon vehetett részt, a sorban a 48.-at meg is nyerte a Denver porba tiprásával. A fejlődés kézzelfogható volt: 21 teljes szezonja során 12-szer jutott el a rájátszásba az együttes, mielőtt átvette a klubot, húsz idény alatt csupán négyszer jött össze ez.

TÍZBŐL TÍZSZER A RÁJÁTSZÁSBAN

Nemcsak az amerikai futballban, a „soccerben” is nyomot hagyott. A Seattle Sounderst 2009-ben alapították, a Vulcan Sports and Entertainment nevű cége résztulajdonos lett, miközben a Seahawks megosztotta a labdarúgókkal a CenturyLink Field-stadiont. A Sounders 2016-ban megnyerte az MLS-t, 2017-ben finalista volt, idén is tagja volt a playoffnak. Minden egyes, a profi ligában töltött szezon során az Xbox, vagyis a Microsoft játékkonzolja volt a gárda mezszponzora. A játékosok úgy hálálták meg Allen támogatását és klubszeretetét, úgy ápolták emlékét, hogy az Orlando City elleni múlt heti bajnokin 2–1-re győztek, ezzel a klub fennállása során tízből tizedik nekifutásra is kiharcolták a részvételt a rájátszásban.

Allen pontosan két héttel azután hunyt el, hogy nyilvánosságra hozták, a non-Hodgkin limfóma harmadszorra is megtámadta a szervezetét. 1982-ben és 2009-ben legyőzte, 2018-ban már nem volt erre képes, a betegség szövődményeibe 65 éves korában belehalt. Sohasem nősült meg, nem született gyermeke, a sport maradt az örök társa. Kölcsönös hűségen alapuló kapcsolatuk örökké tart majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik