Carmelo Anthony nyert meccset a Portlandnek Torontóban

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.01.08. 09:07
null
Carmelo Anthony (labdával) lett a Portland nyerőembere (Fotó: Twitter/NBA Central)
Címkék
Remek játékkal és az utolsó másodpercekben elsüllyesztett meccsnyerő dobással vezette sikerre csapatát a sokat kritizált Carmelo Anthony – a Blazers szoros mérkőzést húzott be Torontóban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Könnyedén hozta a kötelezőt a Lakers, de megsérült Anthony Davis, hosszabbítás és Chris Paul döntött Brooklynban, kiélezett végjátékban nyert a Detroit, megint győzött a Memphis és a Sacramento.

 

Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 113–115

A végén fordított a Pistons. Nagy felzárkózást mutatott be a Detroit a negyedik negyedben, a félidőben már tíz pont feletti hátrányban voltak a vendégek, majd a záró etapban is sokáig kétszámjegyű volt a különbség. Az utolsó szűk három perc azonban már a Pistonsról szólt, Derrick Rose (24 pont, 7 gólpassz) fontos kosara után Andre Drummond (23 pont, 20 lepattanó, 5 gólpassz 2 blokk) süllyesztett el két büntetőt, majd Tony Snell triplájával az utolsó percben már a vezetést is átvették – erre még válaszolt a Cavs, ám 26 másodperccel az órán Rose még egyszer beköszönt, ez a clutch dobás pedig végül győztes kosárnak bizonyult. A clevelandi ellentámadásnál ugyanis Drummond betakarta Garlandot, a második esélyből pedig Sexton még a gyűrűt sem találta el – jött a fault két másodperccel a vége előtt, Drummond egy büntetőt bedobott, ezzel pedig kialakította a végeredményt. A Detroit így 2–4-gyel zárta brutálisan hosszú idegenbeli túráját, amely során négy időzónát is megjárt, következőleg már otthon léphet pályára – éppen a Cavs ellen.

Love most inkább a játékkal törődött. Megbánta korábbi viselkedését Kevin Love, a Cleveland magasembere pedig ezen az estén inkább arra koncentrált, hogy minél jobban játsszon: végül dobott 30 pontot, 12/15 mezőnykísérlete, közte 4/6 triplája beesett, a kilenc lepattanó és a négy gólpassz már csak hab volt a tortán. Az ő kiváló teljesítménye mellett még négyen jutottak náluk tíz pont fölé, csapatszinten közel 50%-os mezőnymutatóval, 45%-os triplázással és 29 gólpasszal zártak, támadásban abszolút működött a gépezet, viszont egyrészt a lyukas védekezés, másrészt a negyedik negyed második felében bemutatott leolvadás végül mégis a vesztüket okozta – következőleg idegenben visszaadhatják a kölcsönt.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 30/12, Sexton 20/3, Osman 17/6
A Pistons legjobb dobói: Rose 24/6, Drummond 23, Snell 18/12

Toronto Raptors–Portland Trail Blazers 99–101

Anthony dobása döntötte el. Visszatérése óta első győztes kosarát szállította ezen a mérkőzésen Carmelo Anthony, aki immár 17. alkalommal jegyzett olyan dobást egy mérkőzés utolsó öt másodpercében, amellyel előnybe került csapata – mióta a ligában van, ez a legmagasabb szám ezen a téren, 13-nál többre senki sem volt képes rajta kívül. Most ráadásul egyébként is kiváló meccse volt, 28 ponttal, 10/17-es mezőnymutatóval, 5/8 triplával, 7 lepattanóval zárt, egyértelműen ő volt a Blazers és az egész mérkőzés legjobbja, úgyhogy amikor Lillard kiegyenlített 99–99-nél, Pat McCaw pedig válaszul eladta a labdát, nem volt meglepő, hogy Melo kapta a játékszert – elindult vele befelé, majd két leütés után eldobott egy középtávolit, ami beesett három másodperccel az órán, ezzel megkoronázta az estéjét. A Portland egyébként a végeredményt megelőzően utoljára 3–4-nél vezetett az első negyedben, úgyhogy végig üldözte ellenfelét, de mivel utolérte, így borzasztó fontos győzelemmel közelített a nyugati playoffhelyek felé.

Ennyi sérültet nem lehet elbírni. Marc Gasol, Pascal Siakam és Norman Powell mellett most már Fred VanVleet sem tudott játszani a Raptorsnál, úgyhogy a tavalyi önmagához képest két kezdőt egyébként is veszítő gárda, most három idei kezdője és a hatodik embere nélkül tudott csak kiállni. Ennek ellenére a remek első negyednek köszönhetően a meccs nagy részében vezettek a kanadaiak, Kyle Lowry vezérletével őrizték az előnyüket, ám a záró etapban, főleg annak végén elfogyott az erő – pedig olyan extrák kerültek elő, mint Oshae Brisett 12 pontos karriercsúcsa, vagy Chris Boucher sorozatban dobott tíz pontja a negyedik negyedben. Hiába, a végjátékra elfáradtak, fontos hibákat követtek el, a Portland és Anthony pedig megbüntette ezeket – nagyon közel jártak a győzelemhez, de ezúttal elbuktak és már nagyon várják, hogy mikor térhetnek vissza a meghatározó játékosaik...

A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/12, Ibaka 17/6, Boucher 12/6, Brisett 12/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Anthony 28/15, Lillard 20/12, Whiteside 14

Brooklyn Nets–Oklahoma City Thunder 103–111 – hosszabbítás után

Ugyanaz a lemez. Ahogy idén már oly sokszor, most megint azt a forgatókönyvet vette elő az OKC, hogy kerüljünk hátrányba, majd adjuk oda a labdát Chris Paulnak, aki klasszis teljesítményével fordítsa meg a meccset és nyerjünk – igaz, ezúttal a nagy hátrány elmaradt, de a CP3-extra és a fordítás megvolt. A veterán irányító a 28 pontjából 20-at szerzett a negyedik negyedben és a hosszabbításban, a rendes játékidő vége előtt három és fél perccel még hét egységgel égett a csapata, ám ő egymaga dobott zsinórban tízet, majd bár a végén elhagyta a labdát, de ezt megúszta és a túlórában javíthatott. Ezt pedig meg is tette, 103–103 után egymás után két clutch tempót küldött a gyűrűbe, amivel megtörte a Brooklynt és szállította a győzelmet a Thundernek – CP3 mellett még a 22 pontos Gilgeous-Alexandert érdemes kiemelni és azt, hogy 41%-os mezőnymutatóval, 30% alatti triplázással is tudott idegenbeli győzelmet aratni a társaság.

A hetedik. Sorozatban hetedszer szenvedett vereséget a Nets és a játéka alapján nem is érdemelt győzelmet annak ellenére, hogy közel állt ehhez a negyedik negyedben - egy hajszállal még az OKC-nél is gyengébben dobtak a hazaiak és a fontos pillanatokban komoly hibákat követtek el. A rendes játékidő végén elöl-hátul betliztek, majd a ráadás öt percében összesen két pontot tudtak feltenni a táblára, úgyhogy nem meglepő a vereségük – Spencer Dinwiddie mágiája teljesen elfogyott (ma 6/21-es mezőnymutatóval hozott 14 pontot), most Joe Harris sem nagyon találta el a berendezést és bár Prince bevert 21 pontot 5/10 triplával, LeVert pedig húsz egységet szórt a kispadról, de ennél jóval többre lenne szükségük ahhoz, hogy megfordítsák a szakadék felé száguldó kamionjukat.

A Nets legjobb dobói: Prince 21/15, LeVert 20/6, Dinwiddie 14
A Thunder legjobb dobói: Paul 28/12, Gilgeous-Alexander 22, Schröder 14/6

Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 119–112

Az idei legnagyobb. Az első félidőben nagyon nem találta a támadás ritmusát és a minnesotai védekezés ellenszerét a Grizzlies, rengeteg dobást rontottak a hazaiak, akik így 14 pontos hátrányba kerültek már a nagyszünet előtt – viszont mivel végül innen fordítottak és nyertek, ez lett az idei legnagyobb hátrányból aratott győzelmük. A második félidőre már összeálltak elöl, a harmadik-negyedik negyedben összesen 68 pontot szereztek, Dillon Brooks (28 pont, 11/20 mezőnyből), Ja Morant (25 pont, 7 gólpassz, 12/18 mezőnyből) és Jaren Jackson Jr. (21 pont, 4/10 tripla) is összekapta magát, ezzel pedig a Wolves fölé tudtak nőni – a harmadik negyedben még csak közelítettek, aztán a záró etapban Morant tíz pontjával és Jackson három triplájával meg is fordították a meccset. Itt még azért próbálkozott a Minny, de 99–99 után Brooks és Morant nagy dobásaival eldöntötte a küzdelmet a hazai együttes, a hatpontos előnyt már beosztották a végéig Valanciunasék – sorozatban harmadik győzelmükkel jelenleg fél meccsre vannak a rájátszást jelentő nyolcadik helytől Nyugaton.

Most nem csinálta meg a Wolves. A tizenegy meccses vereségszéria után hatból négyet nyert mostanában a Minnesota és teljesen váratlanul talpra állt Karl-Anthony Towns, illetve részben Andrew Wiggins nélkül, ezen az estén viszont nem tudta tovább nyújtani ezt a jó szériát. Hiába dobott 24 pontos karriercsúcsot az újonc Jarrett Culver (8/11 mezőnyből, 3/5 tripla), hiába szórt 17 egységet 4/7 triplával Rob Covington és hiába szállt be 18 ponttal, valamint 6 gólpasszal a kispadról Jeff Teague, a második félidőben a Memphis egyszerűen túldobta őket – a nagyszünetig működött a védekezésük, onnantól még olyanokkal tartották magukat, mint Wiggins extra harmadik negyede, vagy egy-egy kisebb roham a záró etapban. Különösebb gond persze nincs, a jelenlegi formákat és kereteket tekintve benne volt a vereség, továbbra is látótávolságon belül vannak a playoffhelyekhez képest és nagyon remélik, hogy a sorozatban tizenegyedik meccsét kihagyó Townsra nem kell már sokat várniuk.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 28/6, Morant 25, Jackson 21/12
A Timberwolves legjobb dobói: Culver 24/9, Teague 18/6, Covington 17/12

Phoenix Suns–Sacramento Kings 103–114

Valami megmozdult. Négyből harmadszor és sorozatban másodszor tudott nyerni a sokáig reménytelennek tűnő Sacramento, méghozzá úgy, hogy most egy back-to-back második felén lépett pályára - ráadásul saját magának is nehezített a helyzeten azzal, hogy a harmadik negyedben teljesen szétesett és 21 (!) pontos hátrányba került. Sem ez, sem a back-to-back nem állította azonban meg a vendégcsapatot, amely De'Aaron Fox (27 pont, 6 gólpassz), Nemanja Bjelica (19 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) és a parádézó kispad (37 pont és 18 lepattanó jött az Ariza, Dedmon, Joseph triótól) vezérletével felállt ebből a helyzetből, már a záró etap előtt visszajött látótávolságon belülre, majd az utolsó negyedben valósággal kiütötte ellenfelét: Luke Walton csapata 36–16-ra nyerte ezt a játékrészt, ezzel végül óriási győzelmet aratott. Úgy tűnik, hogy valami megmozdulhatott a Kingsnél, Bogdanovics, Bagley és Holmes nélkül indultak meg felfelé és ők is ott vannak a playoffvonal alatti hatalmas tülekedésben – igaz, következőleg a Milwaukee-t fogadják, ott nem ők lesznek az esélyesek.

Nem megy. Úgy tűnt, hogy rendezte sorait a Suns, de most megint négyből három vereségnél tart, sorozatban két nyerhető meccset bukott el otthon, úgyhogy nem, valami még mindig nem kerek. Devin Booker ugyan zsinórban hetedszer is elérte a 30 pontos határt, de gyakorlatilag semmilyen hatása nem volt a meccsre, Deandre Ayton a remek első után a második félidőben már csak hét pontot és egy lepattanót szerzett és bár a harmadik negyedben egy 18–2-es futással kerültek döntőnek tűnő előnybe, de utána valósággal lejátszotta őket a pályáról a Sacramento. Ők sincsenek messze a playofftól, van idejük összeszedni magukat, de most már lassan meg kellene ezt tenni, mert nagyon szoros a mezőny

A Suns legjobb dobói: Booker 34/6, Ayton 21, Oubre Jr. 17/9
A Kings legjobb dobói: Fox 27/3, Bjelica 19/9, Hield 16/12

Los Angeles Lakers–New York Knicks 117–87

Könnyedén hozott kötelező, de Davis megsérült. Különösebben nem izzadt meg ezen a mérkőzésen a Los Angeles, az első negyedben még csak ötpontos előnyt építettek ki LeBron Jamesék, a másodikban viszont emeltek a tempón: futottak egy 10–0-t, amellyel megléptek és a nagyszünetben már 17 egységgel vezettek. A fordulás után nem kellett megszakadniuk, kényelmesen tartották a biztos különbséget úgy is, hogy Anthony Davis most finoman szólva sem szórta meg magát (5 pont, 2/8 mezőnyből) – a védekezésre végig odafigyeltek, nem engedték kiszabadulni a New Yorkot, így pedig nem forgott veszélyben a győzelmük. Egyénileg James (31 pont, 6/12 tripla) azért dicsérhető, csapatszinten pedig zsinórban hatodszor, míg idén összességében már harmincadszor nyertek – 4,5 meccsel vezetik Nyugatot és a ligaelső Buckshoz is közelítettek, csak eggyel van több vereségük, mint Jannisz Antetokunnóéknak. Az egyetlen gondjuk, hogy Davis megsérült: a harmadik negyedben óriásit esett egy blokkolási kísérlet közben, utána nem is tért vissza a pályára, és bár aztán a röntgen negatív lett, egyértelműen komoly fájdalmai voltak és percekig a földön maradt – remélhetőleg semmi komoly...

Ebben most ennyi volt. Nem tudta igazán felvenni a kesztyűt a vendégcsapat, ha védekezésben nem is volt rossz Mike Miller legénysége (legalábbis az első három negyedben), de támadásban nem tudott felnőni a feladathoz – a triplákat nagyon rosszul dobták Bullockék (4/20 csapatként), összességében is gyengén céloztak mezőnyből (40% alatt), ráadásul büntetőből is jóval kevesebbet harcoltak ki, mint a Lakers. Igazából a második negyed közepétől kezdve egyértelmű hátrányban voltak és mivel az ellenfél nem remegett meg, nem dőlt hátra, így nem nagyon volt esélyük arra, hogy szorossá tegyék a végét - egyénileg sem tudunk kiemelni náluk senkit, igazán meggyőző teljesítményt nem tudtak felmutatni. Sorozatban harmadik vereségükkel 0–3-ra állnak a nyugati túrájukon, amit most back-to-back zárnak le Salt Lake Cityben, ráadásul utána sem lesz könnyű dolguk: hazai back-to-back (Pelicans, Heat), majd mennek Milwaukee-ba és még januárban összecsapnak a Sixersszel, a Raptorsszal, a Memphisszel, majd még egyszer a Lakersszel is.

A Lakers legjobb dobói: James 31/18, Kuzma 16/6, Caldwell-Pope 15/9
A Knicks legjobb dobói: Barrett 19, Randle 15/3, Payton 12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik