Az NHL valóban nemzetközi liga, a játékosok harmada európai

Vágólapra másolva!
2010.10.07. 11:04
null
Mikko Koivu, a Wild csapatkapitánya egy tamperei előszezonbeli mérkőzésen (Fotó: Reuters)
Csütörtök este 18 órakor a hagyományoknak megfelelően Európában indul útjára az NHL-idény. Helsinkiben a Minnesota Wild és a Carolina Hurricanes csap össze egymással, mielőtt a tengerentúlon további négy találkozóval beindul a nagyüzem. Idénybeharangozónk második részében az NHL „nemzetközivé válása" mellett a Nyugati főcsoport kerül fókuszba.

Az elkövetkező napokban a Carolina és a Minnesota Helsinkiben, a Columbus és a San Jose Stockholmban, a Boston és a Phoenix Prágában játszik két-két alapszakaszbeli mérkőzést egymással. Lassan hagyománnyá válik, hogy néhány klub Európában kezdi meg az idényt, ami érthető is, hiszen a játékosok közel egyharmadát európai országok adják, és az NHL-nek is megéri, hogy valamit visszaadjon abból, amit az öreg kontinenstől kap.

Mivel az idény előtti napokban is alakulgattak a csapatok keretei, az új szezonról még nem lehet pontos adatokról beszélni, ezért az előző idényből indulhatunk ki.

Az európai nemzetek közül Svédországé a legnagyobb légióshad az NHL-ben, az előző idényben 52 játékost adott a skandináv állam a tengerentúli topligának. Csehország 48-cal követi, majd jön Finnország 38-cal. Oroszország (32) és az exszovjet tagállamok (Lettország 5, Kazahsztán, Fehéroroszország 3-3, Ukrajna 2) játékosainak létszáma a KHL megalapítása után visszaesett, de mivel abban a bajnokságban legfeljebb öt légióst lehet alkalmazni, más nemzetek hokisainak átáramlását nem befolyásolták olyan nagy mértékben.

Az NHL-be exportáló országok közül Szlovákia 18, Németország 10, Dánia 6, Svájc és Ausztria 3-3 játékosával volt jelen a 2009–2010-es idényben. De kulcsszerepet játszik csapatában a lengyel Wojtek Wolski (Phoenix), a szlovén Anze Kopitar (Los Angeles) és a kazah Nyikolaj Antropov (Atlanta) is.

Bár ez inkább Európára jellemző, meg kell említeni, hogy természetesen az NHL-játékosok között is vannak, akik a nemzetközi mérkőzéseken nem azt a nemzetet képviselik, amely országban születtek. A korábbi nagyágyúk közül ilyen a Belfastban született, de kanadai állampolgár Owen Nolan vagy a johannesburgi, mégis német Olaf Kölzig.

A maiak közül a Calgaryban játszó Robyn Regehr a brazíliai Recifében született, de kanadai válogatottként szerepelt többek között a torinói olimpián, míg a San José-i Dany Heatley a németországi Freiburgban látta meg a napvilágot, mégis hat világbajnokságon és két olimpián játszott kanadai színekben. A pittsburghi Craig Adams brunei születése ellenére lehetne kanadai válogatott, ha meghívnák a keretbe.

A Nyugati főcsoport csapatairól készített összeállításunkban rövid írásban elemezzük a három divíziót, illetve bemutatjuk a 15 együttes általunk legerősebbnek vélt 5+1-es felállását. (Az első sorban a csatárok, a másodikban a védők, míg a harmadikban a kapus szerepel.)

CSENDES-ÓCEÁNI CSOPORT

Annak ellenére, hogy 1999-ben a Dallas, 2007-ben pedig az Anaheim nyert Stanley-kupát, ma ez a két gárda a leggyengébb a divízióban. Amíg az Anaheimnél a tehetség a helyén van, csak éppen össze kéne kovácsolni, Dallasból két kulcsjátékos is elment. Marty Turco kapus Chicagóba, a Stars-legenda Mike Modano Detroitba szerződött, de ez azt is jelentheti, hogy új alapokról könnyebb lesz építeni, mint a veteránokra.

A San Jose, a Los Angeles és a Phoenix sokkal esélyesebb a rájátszásba kerülésre. A Sharksszal ugyanaz a gond, mint a Washingtonnal, a bombaerős alapszakaszbeli teljesítményt a rájátszásban évek óta csalódás követi. A probléma kezelésére szolgálhat a Chicagóval az idén Stanley-kupát nyerő Antti Niemi kapus szerződtetése. A Kingsnél pazar fiatal gárda állt össze, a cél a chicagói példa követése. Phoenixben abban bíznak, hogy a tavalyi remek szereplés (4. hely a főcsoportban) nem véletlen volt, hanem tartósítható a jó forma.

ANAHEIM DUCKS
Bobby Ryan (USA)Ryan Getzlaf (CAN)Corey Perry (CAN)
Toni Lydman (FIN) Lubomír Visnovsky (SVK)
 Jonas Hiller (SUI) 
DALLAS STARS
James Neal (CAN)Brad Richards (CAN)Loui Eriksson (SWE)
Trevor Daley (CAN) Stéphane Robidas (CAN)
 Kari Lehtonen (FIN) 
LOS ANGELES KINGS
Ryan Smyth (CAN)Anze Kopitar (SVN)Dustin Brown (USA)
Jack Johnson (USA) Drew Doughty (CAN)
 Jonathan Quick (USA) 
PHOENIX COYOTES
Wojtek Wolski (POL)Eric Belanger (CAN)Shane Doan (CAN)
Adrian Aucoin (CAN) Ed Jovanovski (CAN)
 Ilja Brizgaljov (RUS) 
SAN JOSE SHARKS
Patrick Marleau (CAN)Joe Thornton (CAN)Dany Heatley (CAN)
Marc-Edouard Vlasic (CAN) Dan Boyle (CAN)
 Antti Niemi (FIN) 

ÉSZAKNYUGATI CSOPORT

A Sedin fivérekre épülő Vancouver az elmúlt négy idényből háromszor megnyerte a csoport küzdelmeit, és ebben az idényben sem várható változás ezen a téren. A fiatal Colorado meglepetésre tavasszal bejutott a rájátszásba, a Phoenixhez hasonlóan félő, hogy egyszeri remeklést láttunk, és hibát követ el a denveri vezetőség, hogy nem erősíti meg a keretet. Az Edmonton újjáépítési folyamata a New York Islanderséhez hasonlítható, csak éppen itt nem olyan erősek a riválisok, mint az Atlanti csoportban.

A Minnesota és a Calgary sötét ló, az erős védelemhez mindkét együttesnél kiszámíthatatlan támadósor társul. Ha valamelyik csapatnál elkapják a fonalat, playoffszereplés lehet a vége, de a Vancouvert nehéz lesz megszorongatni.

 CALGARY FLAMES
Alex Tanguay (CAN)Olli Jokinen (FIN)Jarome Iginla (CAN)
Robyn Regehr (CAN) Jay Bouwmeester (CAN)
 Miikka Kiprusoff (FIN) 
COLORADO AVALANCHE
Peter Mueller (USA)Paul Stastny (CAN)Chris Stewart (CAN)
Kyle Quincey (CAN) Scott Hannan (CAN)
 Craig Anderson (USA) 
EDMONTON OILERS
Dustin Penner (CAN)Sam Gagner (CAN)Ales Hemsky (CZE)
Tom Gilbert (USA) Ryan Whitney (USA)
 Nyikolaj Habibulin (RUS) 
MINNESOTA WILD
Andrew Brunette (CAN)Mikko Koivu (FIN)Martin Havlát (CZE)
Marek Zidlicky (CZE) Brent Burns (CAN)
 Niklas Bäckström (FIN) 
VANCOUVER CANUCKS
Daniel Sedin (SWE)Henrik Sedin (SWE)Alexandre Burrows (CAN)
Christian Ehrhoff (GER) Dan Hamhuis (CAN)
 Roberto Luongo (CAN) 

KÖZÉPSŐ CSOPORT

Bár a bajnoki cím megnyerésének mellékhatásai a Chicagót sem kerülték el, és a fizetési plafon alatt maradás érdekében többek között a Dustin Byfuglien, Kris Versteeg, Antti Niemi triótól is meg kellett válni, azért bivalyerős maradt a Blackhawks. A főleg svédekre építő, a veterán Mike Modanót kiegészítő embernek szerződtető Detroit elleni csatája várhatóan kőkemény lesz a csoport első helyéért.

A másik három együttes közül a Nashville évek óta megbízható középcsapat, szintén odaérhet a rájátszásba. A St. Louis nagy halat fogott ki a montreali playoffhős Jaroslav Halák megszerzésével, de a szlovák kapus egyedül kevés ahhoz, hogy a Blues felnőjön a két bajnoki esélyes mellé. A Columbus szereplése attól függ, hogy a remek támadóegység képes lesz-e annyi gólt szerezni, hogy ellensúlyozza az ingatag védelem által beszedett gólokat.

CHICAGO BLACKHAWKS
Troy Brouwer (CAN)Jonathan Toews (CAN)Patrick Kane (USA)
Brent Seabrook (CAN) Duncan Keith (CAN)
 Marty Turco (CAN) 
COLUMBUS BLUE JACKETS
Kristian Huselus (SWE)Antoine Vermette (CAN)Rick Nash (CAN)
Fjodor Tjutyin (RUS) Jan Hejda (CZE)
 Steve Mason (CAN) 
DETROIT RED WINGS
Pavel Dacjuk (RUS)Henrik Zetterberg (SWE)Tomas Holmström (SWE)
Niklas Kronwall (SWE) Nicklas Lidström (SWE)
 Jimmy Howard (USA) 
NASHVILLE PREDATORS
Steve Sullivan (CAN)Matthew Lombardi (CAN)Martin Erat (CZE)
Ryan Suter (USA) Shea Weber (CAN)
 Pekka Rinne (FIN) 
ST. LOUIS BLUES
T. J. Oshie (USA)Andy McDonald (CAN)David Backes (USA)
Carlo Colaiacovo (CAN) Erik Johnson (USA)
 Jaroslav Halák (SVK) 
 NHL
AZ ELSŐ JÁTÉKNAP PÁROSÍTÁSA
Minnesota–Carolina (Helsinki)
Toronto–Montreal
Pittsburgh–Philadelphia
Colorado–Chicago
Edmonton–Calgary
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik