Amitől mindenki rettegne: két LeBron James egyszerre az NBA-ben

Vágólapra másolva!
2018.03.13. 12:29
null
LeBron James és gyermekei, balra ifjabb LeBron (Fotó: LeBron James Facebook)
Korunk és minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, LeBron James hat év múlva ismét átírhatja az NBA történelmét, de ebben a nagyobbik fiának is partnernek kell lennie – ha minden jól alakul, idősebb és ifjabb LeBron egyszerre tarthatja rettegésben a ligát.

A Cleveland Cavaliers klasszisa, LeBron James a minap megint azt nyilatkozta, hogy egy napon szeretne idősebbik fiával együtt, vagy ellene játszani az NBA-ben. A 33 éves kosaras szerint ha ilyen ütemben fejlődik tovább a gyermeke, akkor megvalósulhat az álma.

Ami a legijesztőbb az egészben, hogy ez teljesen reális.

Ifjabb LeBron még csak 13 éves, de korosztályának egyik legjobbja, (már csak a neve miatt is) szinte naponta jelennek meg róla videók, és a hírek szerint ajánlatot kapott már több egyetemtől is, köztük a Duke-tól és a Kentuckytól.

A fiú fizikai adottságai valószínűleg nem szólnak közbe, hogy a lehető leghamarabb a profik közé kerüljön, és a technikai képzésben is besegíthet az édesapja, esetleg a keresztapja, Chris Paul, vagy a fater bármelyik szupertszár barátja.

Hogy mikor lesz az a „lehető leghamarabb”?

Az NBA jelenlegi szabályai szerint 2024-ben. LeBron Jr. ekkorra (a szabályok szerint) egy évet eltöltött az egyetemen és jelentkezhet a draftra.

A négyszeres MVP akkor a 21. szezonjának vágna neki – ilyen sok idényt korábban csak Robert Parish, Kevin Willis és Kevin Garnett töltött az NBA-ben. Ami idősebb LeBron mellett szól, hogy nem fog rajta az idő.

A háromszoros bajnok James ebben a szezonban csapata mind a 66 meccsén pályára lépett, átlagban 37 percet tölt a parketten, 26.9 pontos átlagát karrierje egyik legjobb dobószázalékával produkálja, gólpasszban sosem jutott ilyen magas számig (9), és lepattanózásban (8.4) is csak az előző idényben ért el jobbat (8.6). Sorozatban hétszer jutott az NBA nagydöntőjébe – idén sem miatta lenne, ha a nem éppen jó formában lévő Cavs lemaradna a fináléról.

A helyzet tehát a következő: ha LeBron karrierjének nem vet véget idő előtt egy súlyos sérülés, és a nagyobbik fia is töretlenül fejlődik, akkor 2024-ben, az NBA történetében először, apa-fiú párost vagy párharcot láthatunk. Azt már csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a 10 éves Bryce Maximus Jamesről, a „király” kisebbik fiáról is áradozik az amerikai sajtó...

Gordie Howe-ék megcsinálták
Az NBA-ben apa-fiú páros csak edző, illetve játékos szerepben tűnt fel ugyanabban az időben. Jelenleg a Los Angeles Clippers trénere, Doc Rivers és fia, Austin az egyetlen ilyen duó a profi ligában, korábban George és Coby Karl, valamint Mike Dunleavy és ugyanazon keresztnevet viselő fia „nézett farkasszemet” egymással.

Az MLB-ben már megcsinálták, amire Jamesék készülnek. Ken Griffey Sr. és Jr. 1990-ben és 1991-ben szerepelt egy csapatban, míg a baseball-liga Hall of Fame-jébe választott Tim Raines és ifjabb Tim 2011-ben egy héten keresztül szolgálták ugyanazt az együttest.

Minden idők egyik legjobb jégkorongozója, Gordie Howe egyszerre két fiával játszott együtt. Mr. Hockey előbb az NHL ellenligájaként létrejövő WHA-ban szerepelt egy sorban Mark és Marty nevű fiaival, majd 1980-ban (akkor már 51 évesen) a Hartford Whalers tagjaként is megtette ugyanezt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik