A GSW végletekig kiélezett meccsen gyűrte le a Lakerst

Vágólapra másolva!
2017.11.30. 09:32
null
A visszatérő Kevin Durant győzelem után pacsizhatott Steph Curryvel (Fotó: twitter.com/warriors)
Sok érdekességet hozott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakasza hajnalban, kezdve azzal, hogy óriási csatában, hosszabbításban tudta csak legyőzni a Los Angeles Lakerst a címvédő Warriors. A Pistons és a Rockets nem igazán izzadt meg, dobhatott viszont 64 büntetőt a Sixers, Porzingis nélkül is oktatott a Knicks, Aldridge 41 pontjával nyert a Spurs, Orlandóban is kikapott a Thunder, Anthony Davis pedig karrierje első kiállítását könyvelhette el – nézzük, hogy mi történt!

 

 

Detroit Pistons–Phoenix Suns 131–107

Komolyan vette a Detroit. Stan Van Gundy kicsit tartott tőle, hogy játékosai nem pörögnek fel eléggé erre a mérkőzésre, de csapata hamar megnyugtatta: az első negyed végén 17, félidőben 28 pont volt a különbség, közben járt ez már harminc felett is. A hazai alakulat gyakorlatilag negyedóra alatt lerendezte a találkozót, majd kényelmesen és könnyedén megtartotta az előnyt, pihenhetett a kezdő - ezzel a sikerrel 8-2-re állnak otthon, valamint 7-1-re Nyugat ellen Reggie Jacksonék és három meccsre megközelítették a Bostont. Érdemes még megemlíteni Andre Drummondot, aki egyrészt hét gólpasszával beállította a karriercsúcsát, másrészt 3/3 büntetőt értékesített, azaz egyáltalán nem hibázott a vonalról - nyilván segített a kevés kísérlet, de ez azért sokszor még nem fordult elő vele pályafutása során...

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Josh Jacksonnak örülhetettek a Sunsnál. Túl sok pozitívumot nem találhattak ebben a meccsben a vendégek, a back-to-back miatt rendkívül tompák voltak Bookerék, védekezésben képtelenek voltak tartani a lépést, de támadásban sem ültek úgy a dolgok, ahogy kellett volna - ráadásul mivel hamar el is dőlt a találkozó, nem is volt értelme erőlködniük. Ki kell viszont emelni a húsz ponttal karriercsúcsot szóró újoncot, Josh Jacksont, aki idei talán legjobb meccsét játszotta, ráadásul éppen Detroitban, ahol a Little Caesars Arena közelében járt középiskolába. Érdekesség, hogy a Phoenixnél előző este még Chandler és Bender volt a két kezdő magas, most viszont Monroe és Chriss került be az első ötösbe, Chandler pedig pályára sem lépett.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 23/6, Harris 20/6, Bradley 20/6
A Suns legjobb dobói: Booker 22/6, J. Jackson 20, Monroe 14

Orlando Magic–Oklahoma City Thunder 121–108

Három hét után nyert az Orlando. Sorozatban kilenc vereség után ünnepelhetett ismét győzelmet a Magic, köszönhetően nagyrészt a megállíthatatlan Aaron Gordonnak: a hazaiak erőcsatára kereken 40 pontig (13/23 mezőnyből, 6/12 tripla) és 15 lepattanóig jutott, ráadásul négy gólpassza és négy labdaszerzése mellett csak egyszer veszítette el a játékszert. Az ő extrája mellett Elfrid Payton kiválóan mozgatta a társaságot és tömte labdával, akit kellett, végül 59,2%-os, félelmetes mezőnymutatóval zárt az együttes - az első félidő még szorosan alakult, a harmadik negyed végén azonban állva hagyta ellenfelét az Orlando, onnantól pedig végig magabiztos előnyben játszhatott. Ez az a támadójáték volt, amellyel a szezon első részében hozták a győzelmeket, de most védekezésben is elég aktívak voltak Simmonsék - talán rátaláltak valamire, ami kihúzhatja őket a gödörből.

Hiába Westbrook extrája. A harmadik negyed végén került igazán bajba az OKC, bő öt percig nem dobott mezőnykosarat a gárda, majd a záró etap elején három és fél percig egyáltalán nem szerzett pontot - ebben az időszakban 28-5-re kapott ki, itt elúszott számára a mérkőzés. Innentől még felszívta magát Russell Westbrook (37 pont, 11/23 mezőnyből, 7/10 tripla) és a "ha nem ment csapatban, majd megoldom én" elvet követve beszórt egymaga húsz pontot, közte öt triplát, de már ő sem segíthetett - 109-99-nél közelebb nem tudtak zárkózni a vendégek, hiába próbáltak bármit. Ezúttal a pálya mindkét oldalán csődöt mondtak, védekezésben senki nem tudta lelassítani Gordont, támadásban pedig 40% alatt dobtak, így sorozatban hetedszer kaptak ki idegenben és az utóbbi hat meccsből ötödször maradtak alul - közeleg az edzőváltás?

A Magic legjobb dobói: Gordon 40/18, Payton 19, Fournier 16/9
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 37/21, George 22/6, Anthony 16/9

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 118–113

Simmons legyőzte a hackelést. Uralta az első félidőt a Philly, a Simmons-Embiid párosra építve ízekre szedte ellenfelét lepattanózásban a hazai gárda, sorra hozta a pontokat, miközben remekül levédekezte a John Wallt nélkülöző Wizards játékát - a nagyszünetben 18 ponttal vezetett a Sixers, nem volt kérdés. A negyedik negyedben azonban elkezdett felzárkózni a vendégcsapat, majd amikor kellően közel ért, akkor többször is szándékosan faultolta Ben Simmonst: a Philly újonca csak 56,6%-kal célzott a vonalról a találkozó előtt, ezen az estén pedig sokáig még gyengébben. A hackelés azonban mintha átlendítette volna őt ezen a dolgon, az utolsó nyolc büntetőjéből hatot értékesített, végül 15/29-cel (!) zárt a vonalról, így bár rengeteg pont maradt a kezében, amikor nagyon kellett, lehetett rá számítani - végül 31 egységgel és 18 lepattanóval zárt irányítóként, csapata pedig megnyerte a mérkőzést. Mellette Joel Embiidet (25 pont, 18 lepattanó, 4 blokk, 13/18 büntető) is ki kell emelni, a társaság végül összesen 41/64 (!) büntetővel, valamint 64-35-re megnyert lepattanózással zárt, ami mellett az is belefért, hogy a kinti dobásuk gyakorlatilag nem létezett.

Energia nélkül. Támadásban még csak-csak volt fantázia a Washingtonban, Wall nélkül előlépett a padról Tomas Satoransky (12 pont, 8 gólpassz), valamint Kelly Oubre Jr., Beal és Meeks hozta a kinti tűzerőt, de a saját palánkjuk alatt annyira enerváltak voltak, hogy sokáig így sem volt reális esélyük a győzelemre. A 21 engedett támadópattanó és az embertelenül sok büntető nem férhetett bele, szabályosan gyakorlatilag képtelenek voltak megállítani a Philly ászait, ezért is adta magát a hackelés, főleg amikor Bealék elkapták a ritmust támadásban. Vissza is jöttek a húsz pont feletti hátrányból három egységre a végjátékban, de vagy Simmons dobálta be a büntetőket a legjobbkor, vagy más megoldáshoz nyúltak a hazaiak - 97-100 után 12/16-ot hajítottak a vonalról, ez pedig elégnek bizonyult a sikerhez. A Washington ezzel Kelet 7-8-9. helyén áll és következőleg a Detroitot fogadja.

A 76ers legjobb dobói: Simmons 31, Embiid 25, Saric 24/3
A Wizards legjobb dobói: Oubre 22/3, Beal 21/12, Meeks 21/9

New York Knicks–Miami Heat 115–86

Porzingis nélkül oktatott a New York. Még három perc sem telt el a meccsből, amikor kifordult a Knicks klasszisának bokája, el kellett hagynia a parkettet, de szerencsére nincs komoly baj, a röntgen negatív lett - akár vissza is állhatott volna a második félidőben, de nem volt szükég a játékára. A sérülésből visszatérő Enes Kanter (22 pont, 14 lepattanó, 7/9 mezőnyből) vezetésével ugyanis esélyt sem adott ellenfelének a New York: 60,3%-kal tüzeltek mezőnyből McDermotték, 52-31-re nyerték a lepattanózást és a nagyszünetben már 21 ponttal vezettek. A fordulás után lehetett pihenni, a Heatben nem volt annyi erő ezen az estén, hogy komoly veszélyt jelentsen, így a Knicks három vereség után tudott újra nyerni úgy is, hogy Frank Ntilikina nem lépett pályára.

Megint gondban a Heat. Hassan Whiteside nem tudta vállalni a játékot a vendégcsapatnál és bár a helyén kezdő Bam Adebayo nem mozgott rosszul, védekezésben azért nem ugyanaz a két center, márpedig most nagy szükség lett volna Whiteside-ra Kanterrel szemben. Goran Dragic szerint egyszerűen erőtlenül kosárlabdáztak ismét és úgy érezte, hogy védekezésben mintha pályán sem lettek volna, pedig ez lenne az ő erősségük - ezt tetézték a vállalhatatlan támadójátékkal, maga Dragic is megállt hat pontnál, ezúttal senkinek nem sikerült semmi a részükről. Két vereség után a Charlotte-ot fogadják szombat hajnalban, ott már javítaniuk kell, mert közben ismét 50% alá süllyedtek.

A Knicks legjobb dobói: Kanter 22, Lee 17/6, Hardaway Jr. 12/3, McDermott 12
A Heat legjobb dobói: Olynyk 18/9, T. Johnson 13/3, Richardson 13/6

Toronto Raptors–Charlotte Hornets 126–113

A hátvédpár intézte. Kyle Lowry és DeMar DeRozan is azt csinált a Hornets védekezésével, amit csak akart, pontosan azokat a helyzeteket vállalhatta el ez a duó, amiket a legjobban szeret, ennek pedig az lett a vége, hogy előbbi 36, utóbbi 30 pontot szórt - Lowry kintről (4/7 dupla, 8/11 tripla), DeRozan bentről (12/20 dupla, 0/2 tripla) parádézott, nem volt rájuk ellenszer. Az első félidőben ennek megfelelően 19 pontos előnyhöz jutottak a hazaiak, de a fordulás után kicsit megtorpantak és elvesztették a fonalat - mielőtt azonban igazán bajba kerültek volna, megint érkeztek a vezérek és megoldották a helyzetet. Végül szorosabb lett, mint ahogy az első félidő alapján várhattuk, de hozta újabb hazai meccsét a Raptors, ezzel 7-1-re áll saját közönsége előtt és tapad a Pistons-Cavaliers párosra, következőleg a Pacerst fogadja.

Walker nélkül is visszajött a Hornets. Steve Cliffordot saját bevallása szerint sokkolta az a játék, amit csapata bemutatott az első félidőben, játékosai figyelmetlenek és enerváltak voltak, rendkívül dühös volt rájuk. A fordulás után aztán sikerült összekapniuk magukat és visszajönniük a meccsbe, egészen három pontra zárkóztak fel, de Kemba Walker nélkül végül mégis kikaptak - magas posztokon a Howard-Kaminsky duó szórt be negyven pontot, a periméteren pedig többen is próbáltak playmakerré előlépni, de az irányító játéka azért hiányzott a negyedik negyedben. Hiába a 35 kiharcolt büntető, az első félidő gyengélkedését nem tudták teljesen kijavítani, így 1-9-es idegenbeli mérleggel utazhatnak tovább Miamiba.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 36/24, DeRozan 30, Valanciunas 12
A Hornets legjobb dobói: Howard 22, Kaminsky 18/6, Lamb 18/6

Houston Rockets–Indiana Pacers 118–97

Lassan indult be, de aztán felpörgött a Rockets. Az első negyedben még kissé akadozott a hazaiak gépezete, volt egy bő háromperces pontcsendjük is, így hátrányban voltak tizenkét percet követően, de innentől 26 pontot vertek ellenfelükre - amint elérték az "üzemi hőfokot", nem volt kérdés a győztes kiléte. James Harden (29 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) villogott, Chris Paul akkor tehermentesítette, amikor kellett, a két irányító 17 gólpasszára összesen három eladott labda jutott és a fegyverek is hozták, amit kellett: az Anderson-Ariza páros 9/14 triplával, Clint Capela pedig 22 ponttal és 13 lepattanóval szólt hozzá. Az utolsó játékrészre már el is dőlt a küzdelem, a nyugati listavezető 18/40 hármast bombázott be, 12-1-gyel zárta novembert és újabb győzelmével fél meccsre megközelítette a ligaelső Bostont.

Becsülettel küzdött a Pacers. Egy pillanatig sem adták fel a vendégek, akik a harmadik és a negyedik negyedben is megpróbálták eltüntetni a különbséget és ez hellyel-közzel sikerült is nekik mindkét esetben - ám ez annyit kivett belőlük, hogy mindkét alkalommal könnyedén tudott válaszolni a Houston. A térdsérüléssel együtt pályára lépő Victor Oladipo sokat vállalt magára elöl-hátul, a magasemberek (Young 23 ponttal, 11/15-ös mezőnymutatóval, Turner 15 ponttal, 10 lepattanóval és 4 blokkal segített) is megtették a magukét, de túl sokat hibázott a gárda: túl azon, hogy 25%-kal tripláztak Bogdanovicék és hogy csapatszinten csak hat büntetőt harcoltak ki, fontos helyzetekben követtek el támadóhibát, vagy fújtak rájuk három másodpercet. Ezek a Rockets ellen nem férnek bele, így másodszor is húsz pont feletti vereséget szenvedtek el Hardenékkel szemben - elsőre 118-95-re, most 118-97-re kaptak ki.

A Rockets legjobb dobói: Harden 29/12, Capela 22, Anderson 19/15
A Pacers legjobb dobói: Young 23/3, Oladipo 19/3, Bogdanovic 15/9, Turner 15

New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 102–120

Davis kiállítása döntőnek bizonyult. Ez egy egál meccs volt a második negyed közepéig, akkor azonban néhány másodperc alatt megpecsételődött a Pelicans sorsa. Anthony Davis előbb kapott egy technikait, majd tizenöt másodperccel később még egyet, így karrierje során először a kiállítás sorsára jutott - innentől 17-6-ra nyerte a félidőt a Minnesota és a fordulás után végig masszív előnyben volt. A New Orleansnál DeMarcus Cousinst most meg tudták fékezni a vendégek, hiába vállalt többet Jrue Holiday, fejben nem álltak a helyzet magaslatán Alvin Gentry tanítványai, akik a második félidőben már nem is jöttek vissza kilenc pontnál közelebb, védekezésben nem tudtak feljebb kapcsolni. Az újabb vereség után a Jazz ellen mindenképpen javítaniuk kell, főleg hátul, mert az elmúlt tizenegy meccsből kilencszer is száz pont felett kaptak.

Most rendben volt a Minnesota. Tom Thibodeau ezúttal elégedett volt csapata hozzáállásával és fegyelmezettségével, ami azért nem volt így minden mérkőzésen az utóbbi időben - most viszont harcos és pontos játékkal használták ki a Pelicans gyengeségeit, ráadásul a negyedik negyedben is végig koncentráltak maradtak. Az is belefért, hogy Karl-Anthony Towns ne legyen komoly faktor (négy kosár, hat eladott labda, faultgondok), a nagyot küzdő Gibson mellett extrát hozott a padról beszálló Dieng magas posztokon, Andrew Wiggins 28 pontot szórt, Jimmy Butler is jól bontotta a védelmet és az sem okozott gondot, hogy Jeff Teague továbbra sem tudott pályára lépni - fontos győzelmet aratott a Minny, amely idén már másodszor nyomta le riválisát.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 27/15, Cousins 17/3, Davis 17
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 28/9, Butler 19/3, Dieng 19/3

Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 104–109

Elrontotta a Dallas. Rick Carlisle magára vállalta a felelősséget a Mavs veresége után, szerinte rosszul menedzselte ezt a mérkőzést - igaz, nem rajta múlt, hogy rengeteg 50-50-es labdát elveszített csapata és hogy az utolsó tíz másodpercben két engedett támadópattanóval megverte saját magát. A harmadik negyed hajrájától kezdve végig hátrányban voltak Barnesék, de 106-104-nél úgy tűnt, hogy még lehet keresnivalójuk, főleg hogy pocsékul büntetőzött a Nets - egymás után kétszer is elvesztették azonban a lepattanót a vendégek kihagyott egypontosa után, ez pedig végül a meccsbe került számukra. Ugyan nem dobtak rosszul, de egyetlen igazán megbízható fegyverük sem akadt támadásban, hátul pedig csak az első negyedben működtek megfelelően, egyszerűen nem játszottak elég jól - hiába a utóbbi mérkőzéseken megszerzett momentum és pozitív töltet, ez most egy fájó hazai vereség számukra.

Már idegenben is megy. Vendégként 2-7-tel kezdte meg jelenlegi túráját a Brooklyn, de ezalatt nyert már két meccset és Houstonban is csak dicsérni lehetett a gárdát, úgy fest, hogy sikerült saját pályájuktól távol is rátalálniuk valamire. A fordulatos első félidő után DeMarre Carroll vette kézbe a dolgokat és 5/6-os mezőnymutatóval beszórt tizenöt pontot a harmadik negyedben, ezzel előnyhöz juttatta csapatát és bár azt nehéz lenne állítani, hogy higgadtan lehozta a végjátékot, de végül kiharcolta a győzelmet a társaság. Bookerékben továbbra is van tartás, 8-13-mal jelenleg a Magic és a Hornets szintjén állnak úgy, hogy még mindig meglehetősen sok a sérültjük.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 17, Kleber 16/6, Powell 14/3
A Nets legjobb dobói: Carroll 22/12, Dinwiddie 19/6, Booker 16

San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 104–95

Aldridge csúcsformában. A Spurs magasembere első hét dobásából hatot beszórt, csapata első 19 pontjából 17-et vállalt magára, és a későbbiekben is lehetett rá számítani: végül 17/24-gyel zárt mezőnyből, és mindössze három ponttal maradt el egyéni csúcsától. A hazaiak annak is örülhettek, hogy Tony Parker már 18 percet bírt, a nyúlfarknyi idő alatt pedig 10 ponttal és 5 gólpasszal jelentkezett. Mellettük jól játszott a 4 labdát szerző Kyle Anderson, a kispadról pedig a Mills-Ginobili páros adta a ritmust 9 assziszttal, összességében végig kontrollálta az eseményeket a Spurs, zsinórban harmadszor nyertek, a nyugati harmadik helyen állnak - és nagyon várják, hogy Kawhi Leonard is megkezdhesse a szezont...

Az akarattal nem volt gond. Dave Fizdale menesztése után JB Bickerstaff első meccsére készülődhetett a Grizzlies vezetőedzőjeként, és bár nyerni nem sikerült a liga egyik legjobb hazai pályáját birtokló Spurs-szel szemben, mindent kiadtak magukból. Az előző, „edzőbuktató" meccshez képest két helyen változott a kezdőötös, Tyreke Evans és Ben McLemore bekerült, Chalmers és Parsons kikerült, Marc Gasolt jó és mozgékony kinti dobókkal igyekeztek körbe venni, és ez működött is. A kezdőötös nyolc triplát vert be jó százalékkal, Evans 22 egységig jutott, a kispadról Ennis és Harrison is kiválóan szállt be – mondhatni, hogy mindenki remekül reagált a változásokra, kivéve Marc Gasolt, aki nem nagyon tudott mit kezdeni Aldridge ihletett napjával. A spanyol így is eljutott 10 pontig, 6 pattanóig és 7 gólpasszig, ha javul, akkor lassan véget ér a november 7-e óta tartó vereségszéria...

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 41/9, Mills 13/6, Parker, Anderson 10-10.
A Grizzlies legjobb dobói: Evans 22/9, Ennis 15/3, Harrison 13/6.

Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 123–127 – hosszabbítás után

Stephen Curry a végén elintézte. Egész meccsen szenvedett a Lakers kisemberei ellen a GSW irányítója, de a ráadásban villámgyorsan berámolt két triplát, összesen 13 pontot szórt a plusz öt percben, ezzel győzelmi pályára állította a vendégeket. Addig persze történt egy s más, a visszatérő Durant és Curry mellett a komplett kezdőötös jól mutatott a vendégeknél – támadásban, mert védekezésben bizony akadtak gondok, amit a lelkes második sor nem tudott teljesen megoldani, így maradt a dobópárbaj. Ebben is majdnem alulmaradt a Warriors, mert a rendes játékidő végén imádkozhattak Ingram közelijénél – a dobás kimaradt, a ráadásban már nem ismertek kegyelmet, de (elismerve a Lakers érdemeit) játékban messze vannak a csúcsformától.

Lonzo Ball potenciált villantott. Ezúttal 43 percig nyugodt szívvel fent hagyhatta irányítóját Luke Walton, mert Ball stabilan dobott (15 pont, 5/12 mezőnyből, 3/7 tripla), kiosztott 10 gólpasszt, és védekezésben is jól mozgott. A pontszerzés dandárját négyen intézték: a kezdőben Ingram felnőtt Durant mellé (32 pont, 5 pattanó, 3-3 assziszt és szerzett labda), bár a hét eladott labda sokba került a végén, és Caldwell-Pope is profitált a Ball által kreált üres helyekből. Mellettük a padról Clarkson újfent Év Hatodik Embere- formában tolta (21 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), nem beszélve Randle-ről, aki 20 pontot szórt. A negyedik negyed végén a győztes dobást Ingram ugyan kihagyta, de az összképet tekintve nagyon komoly produkciót tettek le az asztalra, ráadásul a bombaformában kosarazó újonc, Kyle Kuzma hátfájdalmak miatt nem is játszhatott...

A Lakers legjobb dobói: Ingram 32/6, Clarkson, Caldwell-Pope 21/6-21/6.
A Warriors legjobb dobói: Durant 29/9, Curry 28/9, Thompson 20/12.

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons
–Phoenix Suns 131–107
Orlando Magic–Oklahoma City Thunder 121–108
Philadelphia 76ers–Washington Wizards 118–113
New York Knicks–Miami Heat 115–86
Toronto Raptors–Charlotte Hornets 126–113
Houston Rockets–Indiana Pacers 118–97
New Orleans Pelicans–Minnesota Timbervolwes 102–120
Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 104–109
San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 104–95
Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 123–127 – hosszabbítás után

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik