34 pontot vert a Thunderre a Rockets, két párharc is véget ért

Vágólapra másolva!
2020.08.30. 08:26
null
Anthony Davis volt a Los Angeles Lakers legeredményesebb dobója (Fotó: Getty Images)
79 pont kellett hozzá a LeBron James, Anthony Davis párostól, de hazaküldte a Portlandet a Lakers – nem történt meglepetés a Bucks–Magicen sem, a Houston viszont 80 ponton tartotta a teljes Thundert és kiütéssel jutott 3–2-es előnyhöz az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában.



Milwaukee Bucks–Orlando Magic 118–104

Nem történt meglepetés. Voltak szorosabb időszakai ennek a meccsnek, a Magic nem adta olcsón magát, de azért végig egyértelmű volt, hogy a Milwaukee a jobb csapat - a második negyedben kicsit meg is lógott az együttes az akkor dobott 41 pontjával, így a nagyszünetben már 17-tel tudott vezetni. Később az Orlando kozmetikázott ezen, sőt, a negyedik negyedben hirtelen meleg lett a pite a korábbi 21 pontos előny után, hiszen a Magic három egységre zárkózott és úgy tűnt, hogy baj van - azonban Wesley Matthews fontos hármasa egy 9-0-s Bucks-rohamot indított el, erre pedig már nem érkezett válasz. Giannis Antetokounmpo végül csak 28 percet játszott (28 pont, 17 lepattanó, 3/6 tripla), Khris Middletont próbálták még inkább formába hozni a következő kör előtt (21 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz), a padról 4/5 triplával szállt be Marvin Williams - összességében azért nem játszottak igazán jól sem elöl, sem hátul, de éppen eleget hoztak ahhoz, hogy 4-1-gyel lezárják a szériát. A következő párharcot a Miami ellen vívják, ott már egy kicsit jobban fel kell majd pörögniük...


Nincs miért szégyenkezni. A sérülések után megmaradt kerettel már az is óriási szó volt az Orlandótól, hogy megnyerte az első meccset ebben a szériában és utána is többször késztette komoly csatára a Milwaukee-t - ezen az estén sem engedte hátradőlni ellenfelét a társaság és a végéig küzdött. Nik Vucsevics (22 pont, 15 lepattanó, 9/25 mezőnyből) dobásai ezúttal egyáltalán nem ültek, Gary Clark nem dobott mezőnykosarat, James Ennis sem játszott jól, Evan Fournier viszont éppen most kapcsolt feljebb (18 pont 12 dobásból) és a kispad is kitett magáért: 7/11 triplát szórtak be, Augustin és Ross is tíz pont fölé jutott. Mindez (szűk 40%-os csapatszintű mezőnymutató) azonban a Bucks ellen nem lehetett elég, amikor a ligaelső kicsit visszavett, akkor közelítettek, amikor rákapcsolt, akkor viszont egyértelmű volt a helyzet - ezzel együtt nincs miért szégyenkezniük, kihozták a buborékból, amit lehetett.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28/9, Middleton 21/9, B. Lopez 16/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 22/9, Fournier 18/9, Augustin 15/5

A párharc végeredménye: 4–1 a Bucks javára.

Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 114–80

Visszatért Westbrook és a domináns Houston is. Első playoff-meccsét játszhatta Rockets-mezben a sérüléséből visszatérő Russell Westbrook és bár ez a találkozó abszolút nem róla szólt (24 perc, 7 pont, 3/13 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 gólpassz), de hozzátette a magáét az újra feléledő houstoni támadójátékhoz, így szükség volt a jelenlétére. A Rockets ugyanis ismét olyan agresszíven és tudatosan játszott elöl, mint az első mérkőzésen, mindenki támadta a gyűrűt, mindegy, hogy James Hardennek, Rob Covingtonnak, vagy PJ Tuckernek hívták, mindenki megverte az emberét, majd jöttek a kiosztások - az első félidő ugyan még kicsit billegett, de aztán a harmadik negyedben már elsöpörték ellenfelüket. A játékrész elején ugyanis egy 19-2-t futott a gárda, ültek a triplák, ültek a betörések, védekezésben pedig leradírozták a pályáról az OKC-t, így bő négy perc alatt eldöntötték a meccset - hirtelen közte húsz lett, innentől nem volt miről beszélni. Végül a teljes második félidőben összesen 35 pontot engedélyeztek ellenfelüknek, teljesen elvették a kinti dobásaikat, míg elöl egy maximum közepes (43% mezőnyből, 40% tripla, összesen 14 kiharcolt büntető) dobóformával is simán, kiütéssel hozták a győzelmet. James Harden 31 pontot szórt 15 dobásból alig 28 perc alatt, Covington 6/11 triplát küldött a gyűrűbe és Eric Gordon is eljutott 20 pontig - domináns sikerrel kerültek 3-2-es előnybe, a második kör kapujában állnak.

Esélytelen OKC. Az első negyedben is csak szenvedett a Thunder, összesen 14 pontot szerzett a gárda és igazából egyedül a második játékrészben tudott eredményes lenni támadásban - akkor is azért, mert Dennis Schröder magánszáma következett, a cserehátvéd egymaga 18 pontot szórt csak ebben a negyedben, itt tudott átmenetileg minimális előnyhöz jutni az együttes. A harmadik negyedben azonban Schröder összeakaszkodott PJ Tuckerrel egy zárásnál és olyan hevessé vált a "vitájuk", hogy mindkettejüket kiállították, így az egyetlen műödő fegyverét is elvesztette a Thunder - innentől nem volt esélyük és végül csak a második játékrészben érték el a húsz pontot, egyébként erre sem voltak képesek. Védekezésben igyekeztek, de túl sok sikert ott sem értek el, a 80 dobott pont pedig botrányos: 31,5%-kal tüzeltek mezőnyből, 15%-kal tripláztak, viszont eladtak 18 labdát, semmire sem mentek támadásban. Két szép győzelem után valóban elillant a lendületük, most kaptak egy nagy pofont és megint ott tartunk, mint a párharc elején, annyi különbséggel, hogy már nincs idő próbálkozni: a következő vereség a szezonjuk végét jelenti.

A Rockets legjobb dobói: Harden 31/12, Covington 22/18, Gordon 20
A Thunder legjobb dobói: Schröder 19/9, Paul 16/3, Adams 12

A párharc állása: 3–2 a Rockets javára.

Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 131–122

A Lakers játékosai a meccs előtt (Fotó: Getty Images)
A Lakers játékosai a meccs előtt (Fotó: Getty Images)


Állva halt meg a Portland. Damian Lillard nélkül nem nagyon lehetett komoly esélye a Blazersnek, de Terry Stotts csapata az utolsó erejéig küzdött ezen a mérkőzésen és végül óriási csatára kényszerítette a Lakerst. CJ McCollum teher nélkül dobált és a csapat élére állt (36 pont, 13/25 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 gólpassz), Carmelo Anthony korábbi önmagát idézte (27 pont, 7 lepattanó, 9/16 mezőnyből, 3/4 tripla), Jusuf Nurkic is hozta magát (16 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés), a Lillard helyén kezdő Gary Trent Jr. is beszórt 16 pontot, a padról pedig Anfernee Simonsnak volt 3/4 triplája és 4 labdaszerzése - senkire nem lehetett panasz. Ennek megfelelően folyamatosan egálban is tudtak lenni a Lakersszel, sőt, sokszor vezettek is, a félidő csak LeBron James buzzer hármasa miatt volt döntetlen, majd bár a harmadik negyedben belecsúsztak egy 14 pontos hátrányba, de a záró etapban még ebből is visszajöttek egálra. Az utolsó percekre aztán elfogyott a levegő, 109-109 után négy perc alatt egyetlen egyszer találtak csak a gyűrűbe, ez pedig megpecsételte a sorsukat - a Los Angeles közben 16 pontot szerzett, úgyhogy innen már nem volt visszaút. Ezzel együtt 122 dobott ponttal, látványos játékkal, felemelt fejjel búcsúztak - a buborékban óriásit harcolva bejutottak a PO-ba, majd ott fogtak egy meccset, aztán Lillard sérülései is beleszóltak és végül nem tudták jobban megnehezíteni a Lakers dolgát.

Kellett az extra a James-Davis párostól. Ha nem érzi át a helyzet súlyát a Los Angeles két szupersztárja, akkor könnyen lehet, hogy most a hatodik meccsre készülnénk, ugyanis minden megmozdulásra szükség volt ettől a két embertől ahhoz, hogy nyerni tudjanak az arany-lilák. LeBron James végül 36 pontot szerzett 14/19-es mezőnymutatóval, illetve 4/7 triplával, ráadásul 10 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, míg Anthony Davis 43 pontig jutott 14/18 jó dobással és 4/6 triplával - a 9 lepattanó és a 4 gólpassz már csak ráadás. Mindketten elképesztő hatékonysággal fejezték be az akciókat és el is vállalták, amit kellett, mert nem volt idő finomkodni, a Portland folyamatos nyomás alá helyezte őket, tartani kellett a lépést ebben a pontpárbajban - mellettük viszont csak Kentavious Caldwell-Pope (14 pont, 4/9 tripla, 5 gólpassz) játszott jól, a többiek teljesítménye ismét némi aggodalomra adhat okot. Ezzel együtt sorozatban négyet nyertek, ott vannak a következő körben, ráadásul mivel a Rockets-Thunderen lesz hatodik meccs, így kicsit készülhetnek is arra a szériára - sőt, talán Rajon Rondót is visszakaphatják már.

A Lakers legjobb dobói: Davis 43/12, James 36/12, Caldwell-Pope 14/12
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 36/9, Anthony 27/9, Nurkic 16/3, Trent Jr. 16/9

A párharc végeredménye: 4–1 a Lakers javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik